10 grunner til at du ikke bør roote Android-telefoner

Det var en tid da du ikke ble ansett som en tekniker med mindre du ikke rotet Android-enheten din og hadde tonnevis av root-eksklusive apper på den.

Imidlertid har ting endret seg nå, og rooting-enheter er raskt i ferd med å bli en saga blott.

Begrepet rooting i perspektivet til Android-telefonen refererer til prosessen med å oppnå root-tilgang til operativsystemet (OS) til Android. For Apple-brukere er jailbreaking et lignende begrep som mer eller mindre betyr det samme. Så hva betyr å oppnå root-tilgang, og hvordan kan dette føre til noen alvorlige konsekvenser? La oss finne det ut.

Hva betyr det å roote telefonen din?

Av sikkerhetsgrunner pålegger smarttelefonprodusenter visse begrensninger for bruken av programvaren. Som et resultat kan du ikke laste ned noen app du ønsker eller erstatte applikasjoner og innstillinger på telefonene dine som trenger administratortillatelse. Ved å roote Android-enheten din overstyrer du imidlertid disse programvarebegrensningene og blir den sanne administratoren av enheten din. Selvfølgelig kan du til slutt justere alle systeminnstillinger og apper, men er dette så bra som det høres ut?

For å rettmessig vite hvorfor du ikke bør rote Android-telefoner, la oss først se på fordelene og deretter sammenligne det med ulempene:

  • Du kan laste ned hvilken som helst Android-applikasjon fra nettet, og Android stopper deg ikke fra å installere den.
  • Du kan tilpasse Android-enheten din fullstendig. For å gi deg et perspektiv på dette, kan du til og med endre systemoppstartsanimasjonen hvis det er noe for deg.
  • Du kan installere de tilpassede ROM-ene med de nyeste Android-versjonene for selv de eldste Android-telefonene.
  • Grunner til å ikke rote Android-telefonen din.

    Jeg er sikker på at disse fordelene høres morsomme ut, men det er viktig å se om de er verdt å gå den ekstra milen for å roote enheten din. Dessuten har Android også kommet langt, og du får allerede mange av disse fordelene uten root-privilegiene. Her er noen grunner til at du ikke bør rote Android-enheten din.

    Garanti opphevet

    Telefonens garanti er den viktigste faktoren som tar seg av produksjons- og andre defekter på enheten din. Dessverre, siden rooting innebærer frivillig å ta kontroll over sensitive systemfiler som lett kan ødelegge enhetens programvare hvis de ikke håndteres forsiktig, fraråder enhetsprodusenter vanligvis praksisen med å roote enhetene sine. Som et resultat avslutter de fleste enhetsprodusenter garantiavtalen når du roter Android-smarttelefonen din.

    Selvfølgelig lar noen produsenter som Poco, Google, One Plus og Poco brukere låse opp bootloaderen og roten til enheten deres. Men andre produsenter som Xiaomi, Realme og Huawei støtter ikke denne praksisen.

    Derfor er det et sterkt poeng om hvorfor du ikke bør rote Android-telefonen din. Denne grunnen har enda større betydning hvis du har en ny telefon med lang garanti fremover. Det er verdt å merke seg at noen fylker anser det som ulovlig og kommersielt uetisk å ikke la brukere roote enhetene sine. Men i de fleste tilfeller kan du forvente å si farvel til garantiavtalen hvis du roter enheten din.

      Ett trykk-widget for å veksle mellom fire forhåndsinnstilte lysstyrkenivåer [Android]

    Tilfeldig omstart og frysing av enhet

    Etter at du roter enheten din, kan den starte på nytt brått, selv mens du utfører de enkleste oppgavene. Det kan skje når du bruker en app eller støter på en feil. Dette skjer vanligvis når operativsystemet får en feil på grunn av root-privilegiet.

    Produsenter bygger sine programvareskall og alle systemappene for enheter som ikke er rotete; de tenker egentlig ikke på hvordan enheten deres ville fungere hvis brukere låser opp bootloaderen. Å kjøre de samme appene på en rotet enhet kan føre til feil, og enheten kan fryse eller starte på nytt som et forsøk på å bli kvitt feilen.

    Hvor ofte disse enhetene starter på nytt og fryser, avhenger av smarttelefonen, produsenten, Soc og rooting-metoden. Vanligvis skjer disse feilene av og til for de fleste brukere, men selv i dette tilfellet kan det ødelegge smarttelefonopplevelsen din fullstendig. Det er en viktig grunn til ikke å rote Android-telefoner.

    Skadevare

    Android kommer med en rekke sikkerhetsfunksjoner som kjører i bakgrunnen for å sikre den generelle sikkerheten til enheten. Som bruker kan du aldri omgå disse rudimentære sikkerhetsnormene med mindre du ikke har root-privilegiene. Når du rooter enheten din, gir du i hovedsak deg selv og appene du installerer på enheten tilgang til å drepe disse sikkerhetsinnstillingene.

    De samme appene som ikke er en trussel på en ikke-rotet enhet kan bli en på grunn av den absolutte kraftroten som tilbyr dem. Dessuten kan selv de enkleste appene på enheten din begynne å fungere som spyware og samle informasjon som passord, tastetrykkdata, tilfeldige kamerabilder, mikrofonlyd og potensielt alt på enheten din.

    Dessuten kan den tilpassede ROM-en du kan installere på din rotfestede enhet mangle en rekke sikkerhetsfunksjoner i de nyeste programvaretilbudene fra merker som Google, Samsung, OnePlus og mer. For ikke å nevne, skadelig programvare tiltrekker seg skadelig programvare, og enhver app som spionerer på enheten din kan laste ned og installere andre mer alvorlige former for skadelig programvare på enheten din og gjøre saken enda verre.

    Noen former for skadelig programvare kan kryptere hver bit av data på enheten din og be om løsepenger for å dekryptere det samme. Disse spesifikke skadevare er kjent som løsepengevare, og disse blir ganske vanlige med nye utviklinger. Dessverre tilbyr rotfestede enheter en rask vei til denne sofistikerte skadevare, og enheten din kan bli det neste målet for slike malware-angrep.

    Støvelløkker

    Når Android-telefonen din begynner å starte på nytt uten å nå enhetens startskjerm, er du sannsynligvis rammet av den uendelige prosessen som kalles oppstartsløkke. Oppstartsløkker kan oppstå av en rekke årsaker som feil under rooting av enheten din, en defekt tilpasset ROM, en avbrutt programvareinstallasjon og mer.

    Oppstartsløkker er irriterende siden du ikke har mange alternativer for å komme deg ut av dem uten å koble enheten til en datamaskin for å tørke dataene og starte på nytt. Det verste er at oppstartsløkker er usedvanlig uvanlige, spesielt i de rotrelaterte prosessene. Dessuten kan oppstartsløkker noen ganger til og med bety at enheten din har blitt murt, og du kan ikke bruke den lenger uten å gå gjennom mange hackerier.

      Tilpassbar kontekstbasert vekkerklokkeapp for Android

    Batterirelaterte problemer

    Rooting kan forringe telefonens batterilevetid betydelig, og det er mange grunner. For det første legger enhetsprodusenter til forskjellige batteriadministrasjonsfunksjoner som hele tiden ser etter apper som tar ut batteriene og dreper dem hvis de ikke kjører i forgrunnen.

    I tillegg kan apper bare få tilgang til de ressursene de har tillatelsene til; hvis du ikke lar kameraappen din ha posisjonsdataene dine, kan den ikke be enheten om det samme, noe som sparer mye batteri. I tillegg til dette er smart ressursadministrasjonsprogramvare også en stor grunn til at enheter som ikke har rotfester med programvare levert av produsenten, utkonkurrerer sine rotfestede motparter.

    La oss nå ta en titt på hva som går galt for rotfestede enheter i batteriavdelingen:

    • Apper kan få tilgang til alle enhetsressursene, som tapper batteriet massivt uten grunn.
    • Tilpassede ROM-er mangler ofte nivået av batteriadministrasjon som OEM-basert programvare gir.
    • Bortsett fra de installerte appene, kan skadelig programvare også snike seg inn og bruke enhetens ressurser til fordel. For ikke å nevne, skadelig programvare er en stor ressurs.

    Rooting kan mursteine ​​telefonen din.

    En stor bekymring for å rote enheten din er at du ved et uhell støter på en feil og murer enheten din i prosessen. Begrepet murstein betyr at telefonen din blir en dyr «murstein», og den er ikke mer funksjonell som en smarttelefon.

    Med andre ord mister enheten all funksjonalitet og kan ikke engang starte opp i operativsystemet. En oppstartsløkke vi nettopp nevnte ovenfor kan være en god grunn til å indikere en mursteinsenhet. I noen tilfeller kan det hende at enheten ikke en gang kommer inn i oppstartssløyfen og nekter å starte.

    Muring er mye mer vanlig enn du kanskje tror, ​​og det er en legitim grunn til ikke å rote Android-enheter. I tillegg til den allerede kompliserte rooting-prosessen, gjør de nyeste Android-versjonene det ofte enda vanskeligere å låse opp enhetens bootloader og den generelle rooting-prosessen.

    Hvis du har en Android 8-enhet eller nyere, er sjansen stor for at enheten din er mye mer utsatt for murstein enn dens eldre motparter. Det er en annen grunn til at rooting er i ferd med å bli en saga blott, ettersom de fleste enheter på markedet for tiden kommer med de siste versjonene av Android.

    Rooting er intet mindre enn et problem.

    Det er ingen enkelt akseptert prosess for å rote Android-enheter; en rekke faktorer spiller inn for å avgjøre hvilken metode som passer best for telefonen din. Alt fra enheten din, produsenten, gjeldende programvare og mye mer bestemmer hvordan du skal roote enheten. For ikke å nevne, i noen tilfeller er det bedre spørsmålet å stille, «om jeg skal roote telefonen min»?

    Hvis du ikke er sikker på hvilken metode som passer enheten din, er det bedre å holde seg unna rotprosessen, da feilaktig rooting kan få alvorlige konsekvenser. Du kan bli sittende fast i en oppstartssløyfe, eller enda verre, du kan murre den fullstendig og miste alle dataene dine.

      16 beste gjenopprettingsapp for Android

    For å øke elendigheten blir OEM-er oppmerksomme på problemene knyttet til rotprosessen, noe som gjør det vanskeligere å låse opp enhetens bootloader. Ærlig talt, en hardere rotprosess er ikke så ille. Tross alt har det frarådet mange brukere fra å roote enhetene sine og også stoppet mange fra å mure enhetene sine.

    Mange apper kjører ikke på rotfestede enheter.

    På grunn av de ulike sikkerhetsrisikoene forbundet med rotfestede enheter, nekter mange apper å jobbe med dem. Disse appene inkluderer vanligvis de som jobber med sensitiv informasjon, for eksempel betalings- og økonomiske apper.

    Med den økende aksepten av digitale betalinger fra ulike selgere, er det vanskelig å administrere dagen uten å ha en digital betalingsmetode ved din side. Rooting av enheten din kan hemme tilgangen din til din favoritt digitale betalingsplattform eller din favoritt økonomiapp, noe som kan forringe din generelle brukeropplevelse.

    Interessant nok, hvis apper som opererer på sensitive data ikke stoler på den rotfestede enheten din, bør du stole på den og gjøre den til din daglige sjåfør?

    Oppdateringsproblemer

    Å rote enheten din innebærer en rekke avveininger, og det å ikke få offisielle oppdateringer er en av dem. Smarttelefonen din får to typer offisielle oppdateringer; sikkerhetsoppdateringer og Android-versjonsoppdateringer. Sikkerhetsoppdateringer forbedrer enhetens immunitet mot skadelig programvare og annet søppel.

    I tillegg legger Android-versjonsoppdateringer til bedre funksjoner som kameraforbedringer, den nyeste programvaren og mye mer. For ikke å nevne, smarttelefonprodusenten legger til kostnadene ved å presse disse oppdateringene til smarttelefonens listepris. Når du kjøper smarttelefonen din, betaler du allerede for alle fremtidige oppdateringer, men å roote enheten din setter en stopper for en viktig funksjon du har betalt for.

    Å ikke motta oppdateringer er et mye større problem enn det høres ut; Å ikke få de siste sikkerhetsoppdateringene og root-privilegiene kombinert er en oppskrift på katastrofe. Slike enheter kan bli enkle mål for malware-angrep og hackingforsøk. Dessuten er det å miste de nyeste funksjonene en god grunn til å ikke rote Android-telefonen din.

    Enheten din kan miste viktige apper og funksjoner

    De fleste brukere installerer en tilpasset ROM på sine rotfestede enheter, og dårlig bygde ROM-er kan gjøre mer dårlig enn godt. Noen tilpassede ROM-er kan få enheten til å miste IMEI-informasjonen. IMEI er en viktig del av telefonsamtaleprosessen på smarttelefonen din. Hvis enheten din mister IMEI-informasjonen, kan den kanskje ikke ringe eller få tilgang til internett ved hjelp av mobildata.

    Dessuten har de fleste tilpassede ROM-er ikke Googles programpakke. Å installere disse programmene kan bli et stort problem hvis du ikke er forsiktig mens du installerer den tilpassede ROM-en. Hvis du vil unngå å gå gjennom dette bryet, er det bedre å ikke rote Android-telefonen din.

    Konklusjon

    Å rote Android-telefonen din hadde noen store fordeler tidligere, men i det nåværende scenariet er det noe du bør unngå. Artikkelen ovenfor nevner noen ganske sterke grunner til at du ikke bør rote Android-telefonen din, som inkluderer trusler mot skadelig programvare, ingen OTA-oppdateringer, potensialet til å murre telefonen din og mye mer.

    Som en tommelfingerregel bør du ikke rote Android-telefonen din med mindre du er teknisk nok til å trekke tilbake smarttelefonen fra en oppstartsløkke og andre slike scenarier. Du bør også unngå å rote hvis smarttelefonen din har sensitiv informasjon du ikke vil at hackere skal se.

    Du kan nå se på noen av de beste sikkerhetsappene for Android-telefoner.