12 ting som er enklere å gjøre i Linux-kommandolinjen

Grafiske brukergrensesnitt (GUIer) ble oppfunnet for å gjøre livet enklere for databrukere, så det er kontraintuitivt at det kan være tregere og vanskeligere å bruke dem til å utføre de fleste dagligdagse oppgaver.

Med Linux er kommandolinjen konge, og ofte er det betydelig raskere – selv om det ikke alltid er enklere – å åpne en terminal og avfyre ​​en kommando som vil gjøre akkurat det du vil ha den til.

Her er noen Linux-ting som er mye enklere å gjøre på kommandolinjen enn med grafisk programvare.

1. Åpne en terminal

Den første oppføringen på listen er litt av en juks, da vi refererer til en hurtigtast i stedet for en faktisk kommando. Men siden du bruker tastaturet, kommer vi til å si at det teller.

I en kontrollert test på Manjaro Linux med Xfce-skrivebordet fant vi ut at det var betydelig raskere å trykke Ctrl + Alt + T enn det var å dra musen over til hjørnet av skjermen, utvide systemmenyen og velge Terminal fra en liste over oppføringer.

Enda bedre, du kan tilordne enda kortere tastaturkombinasjoner for å komme til kommandolinjen enda raskere.

2. Sjekk systemytelsen raskt

De fleste skrivebordsmiljøer har systemskjermer innebygd, selv om det ikke alltid er umiddelbart tydelig hvordan du får tilgang til dem. På vår virtuelle Manjaro med Xfce-maskin, for eksempel, klikker du på System-menyen > System og har deretter et valg om å åpne enten Htop eller Task Manager. Begge gir lignende informasjon, men du har kastet bort verdifulle sekunder på å komme dit og belaster håndleddene unødvendig.

Det er langt enklere og raskere å åpne en terminal, skrive top, htop eller btop, og trykk Enter. Du vil umiddelbart se minnebruk, kjørende prosesser, CPU-bruk og mer. Dette er ikke de eneste kommandolinjeverktøyene for å overvåke systemytelsen, og du kan raskt åpne noen av dem fra en terminal.

  Hvordan installere Sqlite Browser på Linux

3. Drep et hvilket som helst program

Noen ganger oppfører programmer seg feil, og du vil avslutte dem umiddelbart. Med killall-kommandoen kan du forvise det plagsomme verktøyet uten noe oppstyr.

Hvis du vil lukke Midori-nettleseren, men den svarer ikke:

 killall midori 

…skal gjøre jobben.

4. Sjekk Diskbruk

Det er viktig å vite hvor mye diskplass du har på Linux-systemet ditt, slik at du kan installere fantastiske nye programmer, spille AAA-spill og laste ned store filer uten at datamaskinen stopper opp.

På Ubuntu kan du få tilgang til den innebygde Disk Usage Analyzer ved å klikke System-menyen > Utilities > Disk Usage Analyser.

Startskjermbildet vil vise deg diskene dine og tilgjengelig plass.

Hvis du åpner en terminal og skriver:

 df -h 

Du vil se diskinformasjonen din, inkludert størrelsen og brukt og tilgjengelig plass for hver disk, partisjon og til og med midlertidige filsystemer.

5. Sjekk været

Å sjekke været kan være et ork – du må reise deg fra sofaen, snuble til vinduet og trekke gardinene tilbake for å se om du skal tilbringe dagen i et inferno eller en syndflod.

Du kan også åpne en nettleser og navigere til siden til favorittværtjenesten din, eller bruke en av de mange tilgjengelige GUI-appene.

Enda bedre, du kan åpne en terminal og fyre av en enkelt kommando som vil hente en vakker tredagers varsel for det valgte stedet, komplett med ASCII-kunst som viser sol, regn, skyer og lyn.

Du kan oppnå dette ved å bruke curl-kommandoen for å spørre wttr.in værtjenesten:

 curl wttr.in/your_town 

6. Endre skjermoppløsningen

Å justere skjermoppløsningen er noe du kanskje må gjøre på en semi-regelmessig basis – spesielt hvis du vil lage brukbare skjermbilder for opplæringsprogrammer.

Den grafiske metoden for å endre skjermoppløsningen varierer mellom distros, og når du til slutt finner skjermen som lar deg endre en liste, må du velge ditt foretrukne alternativ fra en rullegardinliste, klikke på Bruk og deretter klikke på Behold endringer eller Tilbakestill , i dialogboksen som vises.

I stedet for å kaste bort tid med en GUI, åpne en terminal og skriv inn:

 xrandr 

Du vil se en liste over alle tilgjengelige skjermoppløsninger. Bestem hvilken du vil ha, og sett den med:

 xrandr -s 1920x1080 

Det er ingen irriterende bekreftelsesdialog, og hvis du ikke liker den nye skjermoppløsningen din, er det bare å kjøre xrandr igjen!

  Hvordan installere Delft-ikontemaet i Linux

7. Overfør filer til serveren din

De fleste serverne i verden kjører Linux, og du kan enkelt kjøre en server på en enkel Raspberry Pi.

Hvis du vil laste opp filer til serveren din, vil du vanligvis bruke File Transfer Protocol (FTP), og det er noen flotte FTP-klienter tilgjengelig for Linux.

En raskere og bedre måte å administrere serveren din på er å bruke en kombinasjon av kommandolinjeverktøyene Secure Shell (SSH) og Secure Copy (SCP).

For å SSH inn på serveren din slik at du kan se deg rundt og utføre filoperasjoner, skriv ganske enkelt inn:

 ssh [email protected] 

Mens du kopierer filer, bruker du:

 scp /path/to/your/files [email protected]:/path/you/want/files/to/go/ 

Enkel!

8. Sikkerhetskopier Linux-filene dine

Å holde filene dine trygge og sikre mot skade betyr at du regelmessig bør lage sikkerhetskopier og oppbevare dem på et sikkert sted.

Å kopiere alle filene dine til en USB-stasjon er ett alternativ, og mange distroer har et innebygd sikkerhetskopieringsverktøy for å hjelpe deg med å lage et sikkerhetskopiarkiv. Ubuntus tilbud er for eksempel det passende navnet Backups.

Timeshift er blant de beste tredjeparts sikkerhetskopieringsverktøyene for Linux og kan hjelpe deg med å planlegge og lage sikkerhetskopier for å kjøre når du vil.

Timeshift bruker rsync-verktøyet til å lage sikkerhetskopier, så hvorfor ikke hoppe over mellommannen ved å bruke rsync-kommandolinjeverktøyet til å sikkerhetskopiere filene dine til en ekstern server, og bruke cron til å planlegge dem?

9. Installer ny Linux-programvare

Det er mange måter å installere programvare på Linux, og de fleste av disse kommer med en GUI-grensesnitt. De mest populære distroene kommer med et programvaresenter hvor du kan søke etter og installere apper på systemet ditt.

Men programvarebutikker på Linux er ikke uten problemer, og de fleste har historisk sett hatt problemer med å være treg, ikke reagerer og ikke de beste til å finne det du leter etter.

Å installere pakker på kommandolinjen kan være superenkelt. På Debian-avledede distroer, for eksempel, kan du søke i depotene med:

 apt search package_name 

…og installer den pakken du velger med:

 sudo apt install package_name 

Tilsvarende verktøy finnes for Arch Linux, Fedora, openSUSE og Alpine.

  Slik bruker du tidskommandoen på Linux

Ved å bruke kommandolinjen kan du også legge til programvare fra ikke-standardiserte PPAer, og til og med kompilere fra kilden.

10. Administrer oppgavelisten din

En gjøremålsliste er avgjørende hvis du faktisk ønsker å få ting gjort, og selv om du kan bruke Google Keep til å lage en gjøremålsliste, eller til og med lage en tilpasset gjøremålsliste i Google Sheets, er disse unødvendig kompliserte.

Taskwarrior er et kommandolinjeverktøy som gjør det enkelt å administrere oppgavelistene dine og er tilgjengelig i standardlagrene til de fleste store distros.

Når den er installert, er det enkelt å administrere oppgaver. Du kan legge til en oppgave med:

 task add write an article for MUO 

List opp oppgavene dine med:

 task 

Merk en oppgave som fullført med:

 task done x 

…hvor x er tallet som tilsvarer en oppgave.

Flere oppgavebehandlingsalternativer er tilgjengelige, men det grunnleggende vil være tilstrekkelig for de fleste, og det er absolutt mer effektivt enn å lage et Google Sheets-dokument!

11. Oppdater programvaren

Nybegynnervennlige distroer som Ubuntu kommer med en automatisk programvareoppdatering, GUI som alltid vil dukke opp når du gjør noe tidskritisk og viktig.

I stedet for å stole på dette verktøyet, vente på passordmeldingen og tilbringe tiden i en tilstand av lavgradig irritasjon, åpne en terminal, og hvis du bruker Ubuntu eller Debian, skriv inn:

 sudo apt update && sudo apt upgrade - y 

Arch-brukere kan i stedet skrive:

 sudo pacman -Syu 

12. Søk etter og se YouTube-videoer

YouTube er sannsynligvis det største depotet for videoer i verden, men du trenger ikke å åpne en nettleser og bli utsatt for irriterende annonser for å bruke den.

I stedet kan du bruke ytfzf i terminalen din for å se YouTube-videoer. ytfzf er et kommandolinjeverktøy som bruker Invidious API for å søke etter videoen du vil ha, og deretter bruker yt-dlp for å laste ned og streame videoen til mpv.

Det er enkelt, enkelt og effektivt, og du kan gjøre det fra hvilket som helst terminalvindu.

Du kan gjøre ting mer effektivt i Linux-terminalen!

Alle de 12 tingene vi har listet opp i denne artikkelen tilbyr en enklere eller mer effektiv måte å gjøre ting på som du ellers ville søkt etter en GUI.

Linux-terminalen trenger ikke å være skummel, og når du først er komfortabel med å utføre vanlige oppgaver, finnes det måter å forkorte kommandoer for å gjøre dem enda mer effektive.