7 ting du MÅ gjøre etter å installere Pop!_OS

Er du fersk bruker av Pop_OS? Føler du deg litt usikker på hva du bør gjøre etter at installasjonen er fullført? Da er denne listen perfekt for deg! Her presenterer vi syv viktige ting du bør ta tak i rett etter at du har installert Pop_OS.

Oppdater systemet

Det første du bør gjøre etter å ha installert Pop_OS på maskinen din, er å sjekke for systemoppdateringer og installere dem. Du kan oppdatere Pop_OS på to måter: via Pop Shop-appbutikken eller ved hjelp av terminalen.

For å sjekke etter oppdateringer i Pop_OS med et grafisk grensesnitt (GUI), åpner du Pop Shop-applikasjonen. Når den er åpen, finner du «Installert»-knappen og klikker på den. Der vil du se eventuelle tilgjengelige oppdateringer for operativsystemet. Installer disse oppdateringene via Pop Shop-appen.

Oppdatering via terminalen

Hvis du foretrekker terminalen fremfor Pop Shop, kan du også bruke den til å oppgradere Pop_OS. For å starte terminalen trykker du Ctrl + Alt + T, eller du kan søke etter «Terminal» i appmenyen.

I terminalvinduet skriver du inn kommandoen `apt update` for å sjekke om det finnes oppdateringer for Pop_OS.

sudo apt update

Etter at du har sjekket for oppdateringer, kan du installere dem med kommandoen `apt upgrade`.

sudo apt upgrade -y

Oppdater fastvaren

Pop_OS tilbyr fastvareoppdatering direkte i operativsystemet. Hvis din Linux-datamaskin har maskinvare som støttes av dette verktøyet, bør du absolutt benytte deg av det.

For å oppdatere fastvaren i Pop_OS trykker du på Win-tasten. Deretter skriver du «Innstillinger» og åpner systeminnstillingene. I innstillingsmenyen blar du ned til «Firmware» og klikker på den.

Når «Firmware»-fanen er lastet inn, vil den automatisk se etter tilgjengelige oppdateringer. Installer alle oppdateringer som finnes. Hvis ingen oppdateringer er tilgjengelige, lukker du «Innstillinger»-vinduet.

Lag en sikkerhetskopi med Timeshift

Selv om Timeshift ikke er forhåndsinstallert i Pop_OS, er det et svært nyttig verktøy for å ta sikkerhetskopier. Ved å lage regelmessige sikkerhetskopier kan du enkelt gjenopprette systemet dersom noe uforutsett skulle skje.

For å komme i gang med Timeshift må du først installere programmet. Du kan finne det i Pop Shop ved å søke etter «Timeshift», eller du kan installere det via terminalen med kommandoen under:

sudo apt install timeshift

Etter installasjon, start Timeshift. I «Select Snapshot Type» velger du «Rsync». Deretter velger du ønsket lagringssted for sikkerhetskopiene og angir nivået for hyppigheten av sikkerhetskopiering.

Etter å ha konfigurert sikkerhetskopien, velger du hvilke mapper du ønsker å inkludere i sikkerhetskopieringen i «Brukerhjemkataloger»-delen. Til slutt lukker du konfigurasjonsverktøyet.

Når konfigurasjonsverktøyet er lukket, trykker du på «Opprett»-knappen for å starte selve sikkerhetskopieringen. Dette kan ta litt tid, men når det er fullført, er dataene dine trygge.

Installer RestrictedFormats

Pop_OS leveres ikke med de nødvendige kodekene for å spille av visse video- og lydfiler rett ut av esken. Dette er av juridiske årsaker. Hvis du skal se videoer eller høre på MP3-filer, må du installere disse kodekene.

For å installere de nødvendige kodekene, åpner du et terminalvindu ved å trykke Ctrl + Alt + T. Alternativt kan du søke etter «Terminal» i appmenyen.

I terminalen kjører du kommandoen `apt install` for å installere «ubuntu-restricted-extras»-pakken. Denne pakken inneholder de nødvendige kodekene for å spille av proprietære lyd- og videofiler.

sudo apt install ubuntu-restricted-extras

Aktiver brannmuren

En annen viktig ting å gjøre etter installasjon av Pop_OS er å aktivere brannmuren. Du kan installere brannmurprogrammet ved å åpne Pop Shop. Der søker du etter «Gufw» og velger «Firewall Configuration» -appen.

Installer «Firewall Configuration» via Pop Shop. Når installasjonen er fullført, kan du starte appen ved å søke etter «Firewall Configuration» i appmenyen.

Med «Firewall Configuration» åpen, finner du glidebryteren ved siden av «Status» og klikker på den for å aktivere brannmuren. Du kan deretter lukke programmet, da standardinnstillingene er tilstrekkelige for de fleste brukere. Du kan også tilpasse reglene om du ønsker det.

Aktiver nattlys

Pop_OS bruker Gnome Shell, som har en innebygd funksjon kalt nattlys. Denne funksjonen justerer skjermfargene for å redusere belastningen på øynene dine, spesielt om kvelden. Hvis du er opptatt av øyehelsen din, bør du aktivere denne funksjonen etter at du har installert Pop_OS.

For å aktivere nattlys, åpner du «Innstillinger»-vinduet. Der finner du og velger «Skjermer». Inne på «Skjermer»-siden klikker du på «Nattlys»-knappen for å få tilgang til innstillingene.

I «Nattlys»-delen finner du en glidebryter. Klikk på den for å aktivere funksjonen.

Slå på minimer og maksimer-knappene

Som standard skjuler Gnome Shell minimer- og maksimer-knappene. Selv om noen synes dette er kult, er det mange som ikke liker det. Heldigvis er det enkelt å aktivere dem igjen.

For å aktivere knappene, åpner du Pop Shop og søker etter «Gnome Tweaks». Installer programmet. Når det er installert, starter du det.

I «Gnome Tweaks» finner du «Window Titlebars»-delen. Klikk på den. Deretter velger du glidebryterne ved siden av «Maksimer» og «Minimer» for å aktivere knappene.

Konklusjon

Denne listen har gått gjennom syv viktige ting du bør gjøre etter installasjon av Pop_OS. Forhåpentligvis vil dette hjelpe deg med å føle deg mer komfortabel med å bruke operativsystemet.

Innlegget 7 ting å gjøre etter installasjon av Pop!_OS dukket først opp på wdzwdz.