9 beste Linux-skrivebordsmiljøer å bruke i 2022

Linux-skrivebordsmiljøet består av en samling programvareverktøy og programmer som er designet for å fungere sammen og gi en enhetlig brukeropplevelse (UX).

Mange Linux-brukere foretrekker å jobbe med operativsystemet via kommandolinjeterminalen, men du kan også bruke det grafiske brukergrensesnittet (GUI) i stedet for terminalen.

En av de beste tingene med Linux er mangfoldet av skrivebordsmiljøer som er tilgjengelige. På den annen side, med flere skrivebordsmiljøer å velge mellom, kan det være vanskelig å bestemme hva som passer for deg.

Vi har oppsummert en liste over utmerkede skrivebordsmiljøer som kan installeres på enhver Linux-distribusjon.

La oss sette i gang!

XFCE

XFCE er kompatibel med et bredt spekter av Linux-distros. Xfce tilbyr ikke sofistikerte modifikasjoner, men det er det mest ytelsesorienterte skrivebordsmiljøet. Det er et kompakt skrivebordsmiljø med et omfattende brukergrensesnitt. XFCE kan installeres på en rekke UNIX-systemer. Det er rapportert å kompilere på Ubuntu, NetBSD, Solaris, Cygwin, OpenBSD og macOS X, samt x86, PPC, Sparc og Alpha-arkitekturer.

XFCE-verktøyet inneholder en rekke funksjoner som fungerer sammen for å gi de komplette egenskapene til et moderne skrivebordsmiljø. De pakkes uavhengig, og du kan velge mellom ulike alternativer for å bygge ditt eget personlige arbeidsmiljø.

Funksjoner:

  • Den leveres med en skrivebordsbehandling som lar deg legge til bakgrunnsbilder, ikoner og andre elementer på skrivebordet ditt.
  • Rask, bærbar og ressurseffektiv.
  • Viser de installerte programmene på systemet ditt i kategorier slik at du raskt kan finne dem.
  • Den består av essensielle og grunnleggende filbehandlingsverktøy som bulk omnavner.
  • XFCE har utmerket paneladministrasjon og et bredt utvalg av panelappleter.
  • Konfigurasjoner er enkle å eksportere og importere.

XFCE inkluderer også en rekke tilleggsapper og tillegg, for eksempel en terminalemulator, fotografisk fremviser, CD- og DVD-brenningsprogram, i tillegg til standardsettet med moduler.

GNOME

GNOME (GNU Network Object Model Environment) er et gratis og åpen kildekode-programvareinitiativ som tar sikte på å lage nettverksuavhengige programmer basert på åpen kildekode-teknologi. For øyeblikket er GNOME det mest brukte Linux-skrivebordsmiljøet.

  Hvordan spille Tyranny på Linux

GNOME-arbeidsmiljøet har vokst i popularitet til et punkt hvor mange tror det er en del av Linux. Og plattformer, som Debian og Fedora, bruker GNOME som standard standardmiljø.

Funksjoner:

  • GNOME Shell Extensions kan brukes til å øke funksjonaliteten.
  • Innstillinger-appen er godt organisert og enkel å bruke.
  • Dynamiske og fleksible arbeidsplasser
  • Med en rekke temaer og design å velge mellom, kan du tilpasse brukergrensesnittet og brukergrensesnittet ditt.
  • Søk gjennom hele systemet

Den lar deg søke på hele maskinen fra Gnome-skrivebordet. Ikke bare applikasjoner, men du kan også søke for å finne dokumenter, bilder og til og med avinstallerte programmer.

KDE Plasma

Etter GNOME er det mest brukte Linux-skrivebordsmiljøet KDE Plasma. Dette KDE Plasma-skrivebordsmiljøet kommer med ulike verktøy og tjenester for å oppfylle nesten alle krav. Det inkluderer applikasjoner som Dolphin, standard og kraftigste filsystembehandler, og KGeoTag, et geotagging-program for bilder. Den har som standard oksygenikoner, som har et behagelig utseende som ligner virkelige ting.

Funksjoner:

  • Svært fleksibelt – Skrivebordet kan tilpasses på forskjellige måter, inkludert bruk av widgets.
  • Et tiltalende, polert brukergrensesnitt som er smart og brukervennlig.
  • Eksepsjonelt tilpasningsdyktig og integrert avansert søk.
  • «Konvergens» på tvers av mange enheter

KDE Plasma kommer med mange innebygde applikasjoner fra et bredt spekter av sjangere, inkludert utviklingsverktøy, utdanning, spill, grafikk, multimedia og andre sikkerhetsverktøy. Du kan se alle tilgjengelige applikasjoner for KDE Plasma her.

KOMPIS

KOMPIS er en utvidelse av GNOME 2. Den skaper en intuitiv og engasjerende skrivebordsopplevelse for Linux og andre Unix-lignende operativsystemer ved å bruke klassiske paradigmer.

Funksjoner:

  • Lett og enkel å bruke.
  • Støtter full HiDPI og følger GNOME2 HIG-standardene.
  • Veldig tilpassbar og krever ikke bruk av en sammensatt manager.

MATE utvikles aktivt for å muliggjøre nye teknologier og samtidig opprettholde en konvensjonell skrivebordsopplevelse. Ubuntu MATE har lave systemkrav, noe som gjør den passende for nåværende arbeidsstasjoner, enkeltkorts-PCer og eldre systemer. MATE-skrivebordsmiljøet forbedrer ytelsen og utseendet til maskinen din.

  Slik spiller du inn Linux-skrivebordet ditt i Wayland

LXDE

Et annet elegant og bærbart skrivebordsmiljø er LXDE. LXDE står for Lightweight X11 Desktop Environment. Den bruker minimalt med RAM sammenlignet med andre skrivebordsmiljøer siden den bruker så få ressurser. LXDE er bedre egnet for skyarbeidsstasjoner med eldre spesifikasjoner, for eksempel netbooks eller utdatert maskinvare.

Funksjoner:

  • Ytelsesmessig er den raskere og lettere.
  • Lavt forbruk av ressurser som RAM.

Den er kompatibel med Unix og andre POSIX-kompatible plattformer som Linux, OpenBSD og FreeBSD.

Opplysning

Et annet lett og kraftig skrivebordsmiljø er Opplysning. Det er helt tilpassbart og enkelt å sette opp. Det er flere konfigurasjoner og modifikasjonsvalg for å passe enhver preferanse. Dette skrivebordsmiljøet er opptatt av å flytte grensene for eksisterende teknologi samtidig som det er lett, tilpasningsdyktig og attraktivt.

Under systemoppstart, omlasting og avslutning kan Enlightenment automatisk kjøre brukerskript eller apper. Dette gjør systemstatusplugins, RSS-feedlesere (Really Simple Syndication) og andre enhetsdrivere enklere å laste.

Funksjoner:

  • Innebygd kompositt- og filbehandler
  • Bruker vanligvis ekstremt minimalt med RAM sammenlignet med andre miljøer.
  • Enkel å bruke og fleksibel

Dette Linux-skrivebordsmiljøet fungerer som en gjengivelsesmotor som kan starte apper, administrere brukergrensesnittet og til og med endre systeminnstillinger. De Opplysningsstiftelsens biblioteker (EFL) brukes til å bygge et opplysningsmiljø.

Dypt inni

Dypt inni er en Linux-distribusjon dedikert til å gi brukere over hele verden et attraktivt, utrolig enkelt, sikkert og stabilt system. Til å begynne med ble Deepin Desktop Environment (DEE) designet for å fungere bare med Deepin Linux-distribusjonen. Nå er den kompatibel med et bredt spekter av Linux-distribusjoner, inkludert Arch Linux, Manjaro og mange flere.

Den har også et godt designet og brukervennlig grensesnitt, noe som gjør det svært effektivt. Videre gjør standardsystemet det til det ideelle brukervennlige systemet med færre justeringer og modifikasjoner. User Experience er overraskende lik en vanlig skrivebordsarkitektur som Windows og Mac OS X, men litt penere enn vanlig.

Funksjoner:

  • Brukergrensesnittet er ganske attraktivt, likt Mac OS X.
  • Støtter ulike distros.

De Deepin Tool Kit, eller DTK, er en av de viktigste komponentene i Deepin. Det er et GTK-lignende rammeverk (widget-verktøysett på tvers av plattformer for å lage GUI) for å konstruere Deepin-apper.

  Slik bruker du FTP-kommandoen på Linux

LXQT

LXQT er et annet fantastisk lett skrivebordsmiljø. LXQT er en moderne utgave av LXDE som er egnet for skyservere og utdatert infrastruktur på grunn av lav RAM og CPU-bruk. LXQT er uovertruffen i sin kapasitet til å yte på selv de mest primitive enhetene.

Funksjoner:

  • Modulære og fleksible elementer
  • En robust filbehandler og mindre ressursforbruk
  • Endre systemets utseende på alle mulige måter.

LXQT er standard skrivebordsmiljø på mange Linux-distribusjoner, inkludert Lubuntu-Lightweight Linux-operativsystemet basert på Ubuntu og noen få andre.

Kanel

Kanel er den mest brukte utgaven av Linux Mint. Det er et stabilt, pålitelig skrivebordsmiljø som kjører på alle større operativsystemer og Linux-distribusjoner som Debian GNU/Linux, Ubuntu LTS, Artix og Manjaro Linux. Kanel er brukervennlig og tilpasningsdyktig. Du kan gjøre det unikt for deg med liten innsats. Temaer, plugins og moduler brukes alle for å tilpasse Cinnamon. Brukere tiltrekkes av brukergrensesnittets fortrolighet og vennlighet.

Funksjoner:

  • Fullpakket med de nyeste funksjonene for tradisjonelle stasjonære datamaskiner.
  • Grensesnittet er raskt, attraktivt og stabilt
  • Veldig fleksibel og enkel å tilpasse
  • Cinnamon lar deg tilpasse ikonplassering på mange skjermer.
  • Temaene og pluginene som kommer forhåndsinstallert er veldig fine.
  • Apper designet for alle andre skrivebordsmiljøer kan kjøres på kanel.

Cinnamon er et skrivebordsmiljø designet for å være enkelt å bruke og vennlig for personer som bytter fra Windows. Med kjerneteknologier hentet fra Gnome Shell, er skrivebordsoppsettet identisk med Gnome 2. Cinnamon utvikles fortsatt aktivt av sitt eget fellesskap og utviklere, med flere oppdaterte funksjoner som utgis ofte.

Konklusjon

Siden det ikke finnes et enkelt best Linux-skrivebordsmiljø, bestemmes det bare av faktorer som minnebruk, portabilitet og funksjonalitet. Hver bruker har forskjellige behov, så velg den som passer best for deg.

Jeg håper du fant denne artikkelen veldig nyttig for å lære de beste Linux Desktop-miljøene du kan bruke i 2022

Du kan også være interessert i å lære om Linux Distros å kjenne som Sysadmin og utviklere.