Fargepsykologi i markedsføring: En beskrivende utsikt

Som markedsfører bør du ha en omfattende idé om fargepsykologi og dens innflytelse på markedsføring.

Farger kan påvirke menneskets psykologi på forskjellige måter, og det er derfor markedsførere bruker denne tilnærmingen for å påvirke publikum. Du har kanskje hørt om å bruke bestemte farger i logoer eller annonser for å fremkalle visse følelser. Men fargepsykologi er ikke lett som det kan virke.

Denne artikkelen vil dele dyptgående innsikt i fargepsykologi, viktigheten av å velge riktig farge for markedsføring, og noen eksempler på markedsføring med riktig farge.

Hva er fargepsykologi?

Fargepsykologi refererer til kunnskapsstrømmen som studerer forholdet mellom farger og menneskelig atferd. Den ønsker også å finne ut hvordan farger påvirker vår oppfatning og dermed spiller en nøkkelrolle i vår daglige beslutningstaking.

Selv om vi ofte betegner visse betydninger for visse farger, avhenger hvordan noen oppfatter en farge av ulike eksterne faktorer, inkludert kjønn, plassering, barndomserfaring, kontekst og sosiale verdier.

Når vi snakker om markedsføring og merkevarebygging, fokuserer emnet på fargenes innvirkning på publikum og hvordan farger kan overtale forbrukere til å velge et merke eller foreta et kjøp.

Hva er grunnlaget for fargepsykologisk forskning?

Studiet av farger går flere århundrer tilbake. I 1704 skapte Sir Isaac Newton fargehjulet basert på hans oppdagelse av det synlige spekteret eller bølgelengden til lys. Det fikk folk til å forstå hvorfor og hvordan farger fungerer og førte senere til oppdagelsen av andre fargehjul.

Spol frem til det 20. århundre. Den sveitsiske psykiateren Carl Jung er en av de tidligste personene knyttet til studiet av fargepsykologi. Han fant ut effekten av farge på menneskelig psykologi for å utvikle fargeterapi for pasientene sine.

  5G E er ikke ekte 5G. Her er det du trenger å vite

Når det gjelder moderne fargepsykologisk forskning, omhandler studien visse aspekter som fargevalg, fysiologiske reaksjoner på farger og dens innvirkning på menneskelige følelser og atferd.

Hvordan farger påvirker menneskesinnet

Farger har et dypt forankret forhold til våre følelser og følelser. Farger kan gjøre deg glad, trist, engstelig, lettet og sint. Psykologiske effekter, biologisk kondisjonering og kulturell tradisjon bidrar til disse reaksjonene. Her er noen vanlige farger og deres effekt på sinnet vårt:

  • Rød: Rød er en varm farge som representerer lidenskap og energi. Det er også forbundet med kjærlighet, sinne, fare og forbud.
  • Grønn: Fargen grønn symboliserer ungdom, fødsel og foryngelse. Fargen betyr optimisme, forfriskning, helse, rikdom, vekst, muligheter og trygghet.
  • Blå: Blå betyr sikkerhet, ro og avslapning. Det kan også bety tillit, profesjonalitet, vennlighet og avslapning.
  • Rosa: Rosa kan være romantikkens farge. Det er også assosiert med jentebarnet, ungdom, ømhet, sjarm, femininitet og opprør.
  • Gul: Gul er fargen på lykke og spontanitet. Det kan også bety solskinn, energi, latter og håp.
  • Svart: Selv om den tradisjonelt forbindes med kulde, tristhet og død i mange samfunn, refererer fargen svart til seriøsitet og raffinement. Det betyr også mystikk, kraft, eleganse og profesjonalitet.
  • Lilla: Lilla er fargen på kreativitet, royalty, rikdom og mystikk. Den mørkere nyansen kan bety luksus, og den lysere nyansen betyr ro.
  • Hvit: For enhver person betyr hvit enkelhet. Dens rikelige bruk kan representere friskhet. Denne nøytrale fargen er også assosiert med uskyld og renhet i forskjellige kulturer.

Hvordan farger påvirker markedsføringsstrategier og forbrukeratferd

Farger kan påvirke kundenes oppfatninger og oppførsel på merkelige måter. Derfor inkluderer alle markedsføringsstrategier riktig bruk av farger.

Merkevaregjenkjenning

Når du kan assosiere en farge med merkevaren din, kan publikum identifisere deg med fargene. Logoer og merkenavn er der du kan bruke de riktige fargene. I slike tilfeller kan selv en liten nyansevariasjon være katastrofal. Derfor bør du ha strenge retningslinjer for fargekonsistens for å bruke nøyaktig samme farge overalt.

Utnyttelse av tilhørende betydninger

Hver farge har flere betydninger knyttet til seg. Rødt kan bety kjærlighet, energi eller fare. Markedsførere må vurdere sin bransje og bedriftsplassering før de inkluderer det i sine merkevarekampanjer.

Produktoppdagelse

Med de riktige fargene kan du få oppmerksomheten til kundene dine. Farger er også viktige for emballasje da det hjelper kundene med å skille produktene dine fra resten. Markedsførere må sjekke målgruppens demografi og velge farger deretter.

  Slik planlegger du å sende en e-post i Gmail

Sesongbasert markedsføring

Under sesongbaserte kampanjer eller ferieannonsekampanjer kan det være nyttig å bruke andre farger enn de vanlige. Kunder synes slike endringer er oppsiktsvekkende. For eksempel kan Halloween-kampanjer inneholde svart og oransje, mens julefeiringspakker kan ha hvitt og rødt.

Fargepsykologi i merkevarebygging

Markedsførings- og merkevareeksperter bruker fargepsykologi for å lage overbevisende annonseringsstrategier for bedrifter. Hvis du lurer på hvorfor fargepsykologi er så viktig i merkevarebygging og markedsføring av produkter og tjenester, her er grunnene:

#1. Farger kan fremkalle følelser

Merkevareeksperter vet hvordan farger kan gi opphav til forskjellige følelser hos mennesker gjennom studiet av fargepsykologi. Derfor ser du bruken av blått på de fleste firmalogoer for programvareutvikling, da det representerer tillit og profesjonalitet.

#2. Farger påvirker kunder online og offline

Fargepsykologi er også nyttig for å påvirke forbrukeratferd og oppfatning. Den lar markedsførere velge riktig farge for kundene sine, slik at de enkelt kan huske produktene overalt – fra en reklametavle til superbutikkhyller til en avisannonse.

#3. Farger gjør merkevaren din unik

Fargepsykologi lar deg velge de riktige fargene i henhold til merkevarens oppdrag og verdier. Derfor kan målgruppen enkelt skille deg fra konkurrentene dine.

Hvordan finne riktig fargepalett

Ha god kjennskap til fargehjulet

For å skape en sterk merkefargepalett, må du ha fullstendig kunnskap om fargehjulet. Å kjenne de viktige terminologiene og deres betydning vil hjelpe deg i denne prosessen. Selv om du er en markedsfører og ikke en designer, må du forstå nyanser, fargetoner, komplementærfarger, analoge farger, monokromer osv.

Forstå virkningen av individuelle farger

Hver farge har en annen innvirkning på menneskesinnet. Du trenger en detaljert kunnskap om fargepsykologi som diskuterer hvordan ulike farger påvirker vår oppfatning.

Utfør konkurrentundersøkelser på farger

Analyser fargepalettene til de fem eller ti beste konkurrentene dine for å få en ide om fargetrendene i bransjen din. Du kan imidlertid velge en fargepalett som enten matcher konkurrentene eller kontrasterer.

Vurder målgruppe og bedriftsplassering

Mens du velger riktig fargepalett for et merke, er det obligatorisk å ta hensyn til målgruppen og kulturen i forretningsområdet. Finn ut hva en farge betyr for ditt primære publikum og hvordan den fargen forbinder med dem kulturelt.

Velg fargene som passer med merkevareidentiteten din

Til slutt velger du fargen som passer godt med merkeidentiteten din. Hvis du lager en logo for et grønt teknologiselskap, kan du velge grønt i stedet for blått for å demonstrere din organisatoriske visjon.

  Rett opp Forza Horizon FH5-feil 0x803FB107

Eksempler på fargepsykologi

Her er noen eksempler på de beste globale merkene som bruker fargepsykologi i sin merkevarebygging:

#1. Coca-Cola

Bildekreditt: Cocacola

Coca-Cola er den beste drikkevareprodusenten i verden. Alle er kjent med hvordan merket forbinder seg med rødt. Fargen symboliserer kraft, energi, haster og spenning. Alle disse bidrar til impulsive kjøp og popularitet blant unge.

#2. Pepsi

Bildekreditt: Papsi

Pepsi er et annet stort navn i brusindustrien og den største rivalen til Coca-Cola. Du vil se den rikelige bruken av blått i logoen deres, med den minimale tilstedeværelsen av hvitt og rødt. Logofargene hadde som mål å etablere Pepsi som konkurrenten til Coca-Cola og vise patriotisme til den amerikanske befolkningen under andre verdenskrig. Begge målene ble oppfylt effektivt.

#3. Nickelodeon

Nickelodeon er en populær kabelkanal for barn. Logoen inkluderer bruk av gult og hvitt. Gul betyr lekenhet og underholdning for barn, mens voksne synes denne fargen er trygg og betryggende. Dermed ble en logo vellykket med å overbevise begge grupper.

#4. McDonald’s

Bildekilde: McDonald’s

McDonald’s er en fastfood-gigant som bruker fargen rød i logoen for å tenne energi og spenning. Du finner også gul i logoen, som representerer lykke og håp. Alle disse øker menneskelig appetitt og er til en viss grad ansvarlig for populariteten til dette merket.

Læringsressurser: Fargepsykologi

#1. Fargepsykologi: Profit fra The Psychology of Color

Denne boken vil gi innsikt i de ulike psykologiske effektene av farger. Den dype innvirkningen av farger på menneskelige følelser diskuteres også her.

Denne ressursen vil også lære deg hvordan farger kan forbedre bunnlinjen din, de magiske fargene som alltid fungerer, og hvilken farge som passer best for målgruppen din.

Markedsførere, bedriftsledere, gründere og alle som er interessert i fargens påvirkning vil dra nytte av det.

#2. Håndbok i fargepsykologi

Fargepsykologi er et blomstrende område, og denne boken kommer med en omfattende dekning av nye teorier og forskning om dette emnet.

Ettersom de fremtredende forskerne gir sine oversikter over kategorisering, symbolikk, preferanse og variasjoner av fargeoppfatning, tar ressursen sikte på å lette kryssbefruktning blant dem.

Det er en nyttig ressurs for alle som er interessert i de teoretiske og anvendte områdene innen fargepsykologi.

#3. Fargepsykologi og fargeterapi

Denne boken fokuserer på forholdet mellom hvordan vi oppfatter farger og hvordan det får oss til å reagere. Den ble opprinnelig utgitt i 1950 og vil hjelpe deg med å få innsikt i fargepsykologi.

Konklusjon

For profesjonelle innen markedsføring og merkevarebygging er farger avgjørende for å få oppmerksomheten til målgruppen. Siden farger kan ha forskjellige konnotasjoner for forskjellige mennesker, er det et must for dem å ha en dyp forståelse av fargepsykologi.

Du kan bruke denne veiledningen til å lære hvordan bedrifter utnytter fargepsykologi for å markedsføre sine merkevarer og annonsekampanjer. Den vil også fortelle deg hvordan du velger riktig farge for merkevaren din.

Du kan også lese om vakre fargepalettgeneratorer.