(FAST) Nummertastatur på tastaturet fungerer ikke på Windows 10

Et talltastatur kan virke useriøst, spesielt hvis du må kjøpe en større bærbar PC for å få en. Mange brukere arbeider med talltastene øverst på alfabettastene og trenger ikke et dedikert talltastatur.

For brukere som jobber med tall, f.eks. regneark eller regnskapsprogramvare, er et talltastatur et must. Brukere kan få tastaturer med innebygd talltastatur, eller de kan koble et eksternt til systemet via en USB-port.

Nummertastaturet fungerer ikke i Windows 10

Talltastaturet er oftere enn ikke en del av tastaturet. Hvis tastaturet på systemet ditt fungerer, er det naturlig at nummeret også vil fungere. I tilfelle talltastaturet ikke fungerer, kjør de grunnleggende kontrollene nedenfor og prøv deretter reparasjonene som er oppført nedenfor.

  Slik aktiverer du Cortana (Windows 10) når den mangler

Grunnleggende kontroller

Prøv å skrive inn tall fra talltastaturet i en app som Notisblokk. Hvis du kan skrive inn tall i Notisblokk, men ikke i en annen app, er sjansen stor for at appen har skylden. Den kan kanskje ikke godta numerisk inndata.
Prøv å koble et annet tastatur til systemet. Det er mulig at talltastaturet er skadet.
Bruk talltastene øverst på alfabettastene for å skrive inn tall og sjekke om de fungerer.
Start systemet på nytt.

Hvis du ikke klarer å skrive inn tall i Notisblokk, og når du har koblet et annet tastatur til systemet, kan du prøve rettelsene som er oppført nedenfor.

1. Slå på Numlock

Talltastaturet på de fleste tastaturer kan slås på eller av. Det er en dedikert tast for den på tastaturet. Se etter nøkkelen, og trykk på den. Prøv å skrive inn tall fra talltastaturet. Hvis det fungerer, kan du stille inn Windows 10 til å holde num lock på til enhver tid.

  Slik kobler du til et WiFi-nettverk på Windows 11

2. Deaktiver skript

Hvis du kjører skript som endrer oppførselen til tastene på tastaturet, legger til egendefinerte tastatursnarveier eller tilordner en tast til en annen, deaktiverer du dem alle. Det kan hende de ikke er skrevet riktig, eller de kan deaktivere talltastaturet for å fungere.

3. Merk av for innstillinger for enkel tilgang

Pass på at innstillingene for enkel tilgang ikke hindrer talltastaturet i å fungere.

Åpne Innstillinger-appen med Win+I-hurtigtasten.
Gå til Enkel tilgang.
Velg kategorien Mus.
Slå av «Styr musen med et tastatur»-bryteren.

4. Maskinvaresjekk

Tastatur kan bli skadet fysisk. Hvis talltastaturet ikke fungerer, men alle de andre tastene fungerer, sjekk om noen inndata blir oppdaget når de trykkes med en tastaturtest.

  Hvordan fikse internett sakte etter nedlasting av Windows 11

Besøk tastaturtestverktøyet her.
Kontroller at num lock er på, dvs. at talltastaturet er aktivert.
Trykk på tastene og sjekk om appen oppdager inndata.
Hvis inndata oppdages, er det sannsynligvis en app som forstyrrer den og hindrer deg i å skrive inn tall. Sjekk oppstartsappene dine eller prøv å starte opp i sikker modus.
Hvis inndata ikke oppdages, er nøklene dine sannsynligvis fysisk skadet. Prøv et annet tastatur.

Konklusjon

Brukere som er vant til et talltastatur vil synes det er kjedelig å jobbe uten en. Dessverre, med bærbare datamaskiner, vil et talltastatur nesten alltid bety å kjøpe en bærbar datamaskin med større skjerm og en større prislapp. Du kan bruke et eksternt tastatur med en bærbar datamaskin som ikke har et talltastatur på det interne tastaturet, men det er en klønete løsning.