Frø, serie A, B, C og D forklart

Denne omfattende veiledningen vil diskutere de forskjellige oppstartsfinansieringsstadiene, for eksempel startfinansiering, seriefinansiering (A, B, C, D, og ​​så videre) og mer.

Nå for tiden hører du konstant ordene oppstart, verdivurdering, bootstrap, såkornfinansiering, venturekapitalinvesteringer og mye mer. Erfarne gründere kjenner disse begrepene veldig godt, men nybegynnere kan føle seg litt overveldet.

I denne artikkelen vil vi diskutere oppstartsfinansieringsprosessen i lengden, tidslinjen for oppstartsfinansiering, det estimerte beløpet du kan samle inn på hvert trinn, og til og med utgangsalternativene hvis oppstarten din blir til en enhjørning.

Så la oss hoppe inn i denne oppstartsfinansieringsveiledningen.

Hvorfor trenger startups finansiering?

En oppstart er en virksomhet som er basert på en unik idé og er i startfasen av utviklingen. En startup kan stiftes og administreres av en eller flere gründere.

Hvis du ikke har en idé, kan du til og med bruke AI til å generere en forretningsidé.

Hovedmålet med en oppstart er å møte en spesifikk etterspørsel etter et produkt eller en tjeneste. Derfor har de en nisjet målkundebase. Startups er for det meste bedrifter med høye kostnader og lav inntekt og krever derfor ekstern kapital for å drive virksomheten sin.

Startups har en tendens til å være teknologidrevne og trenger dermed en arbeidsstyrke som kan omdanne grunnleggerens idé til produkter og tjenester. Det krever mye penger for en startup å blomstre og bli et milliardselskap som Uber, SpaceX, Canva, Epic Games og mer.

For å finansiere disse pengekravene går selskaper gjennom ulike oppstartsfinansieringsstadier. Hvert trinn er definert i henhold til selskapets behov, lønnsomhet, verdivurdering, fremtidsplaner, med mer.

Hvordan fungerer finansieringsprosessen for oppstart?

Først må du forstå deltakerne som er involvert i finansieringsprosessen før du vet hvordan den fungerer. Det er oppstartseiere/bedrifter på den ene siden som ønsker å sikre finansiering, og på den andre er det potensielle investorer.

Investorene vil investere i selskapet hvis de ser et potensiale for vekst og selvfølgelig gi flere ganger avkastning på investeringene sine. Før noen kapital blir reist, er det en prosess for å vurdere verdsettelsen av et selskap.

Verdivurdering er basert på ledelse, vekstforventninger, anslag, kapitalstruktur, markedsstørrelse og risiko. Noen erfarne investorer har også sine egne metoder for å evaluere en virksomhet.

Noen av faktorene som påvirker verdsettelsen av en oppstart er:

 • Inntekt: Et estimat av et selskaps nåværende inntjening og hvor mye det vil tjene. Formelen for å beregne inntekt er Markedsstørrelse X Markedsandel.
 • Markedsstørrelse: Den totale verdien av markedet som virksomheten opererer i. Beregnet i amerikanske dollar.
 • Markedsandel: Startupens posisjon i markedet, for eksempel 1 % av den totale markedsstørrelsen.
 • Multiple: Et estimat for å utlede verdien av virksomheten, for eksempel 10X eller 12X inntekten.
 • Avkastning: Verdiøkningen sammenlignet med den investerte kapitalen. Den er basert på estimert vekst i markedsandel, markedsstørrelse og inntekt.

Nå som du har forstått hvorfor startups trenger finansiering og hvordan finansieringsprosessen fungerer, la oss gå videre og diskutere hva de ulike startup-finansieringsstadiene er.

Kjernefinansieringsstadier for oppstart

På finansieringsstadiet presenterer startups sine forretningsideer for investorer og prøver å skaffe midler for å dekke deres økonomiske behov.

  Hvordan øke hastigheten på en video på iPhone og iPad

La oss se de mest avgjørende oppstartsfinansieringsstadiene, hvor mye kapital som kan hentes inn i hvert trinn, og hvorfor bedrifter skaffer kapital i etapper.

 • Pre-Seed-finansiering
 • Frøfinansiering
 • Serie A, B, C, D og mer
 • Initial Public Offering (IPO)
 • Merk: Før du går inn i finansieringsfasen, må du registrere bedriften din som en privat LLC. Dette er et obligatorisk lovkrav.

  En enkeltperson eller en uregistrert privat oppstart kan ikke skaffe penger utover pre-seed-stadiet.

  Pre-Seed-finansiering

  Nå som du har fått din unike forretningsidé, er det første du skal gjøre å analysere markedet for ditt produkt/tjeneste. Denne analysen vil bekrefte at forretningsideen din er kjørbar.

  For å konvertere denne unike ideen til virkelighet, må du først investere noen midler fra dine egne lommer. Disse pengene kan komme fra dine personlige sparepenger eller låne penger fra venner og familie.

  Pre-seed-finansieringsrunden er også kjent som bootstrapping. Det betyr ganske enkelt at oppstartseierne bruker sine egne eksisterende ressurser for å skalere oppstartene sine på den mest ressurssterke måten.

  Midlene i pre-seeding-stadiet brukes for det meste til forskning og utvikling; dette lar også gründerne teste levedyktigheten til ideen deres. I løpet av dette stadiet søker mange startups også veiledning fra veteranstartup-gründere for å bestemme kostnadene, designe en lønnsom forretningsmodell og samle ideer for å drive virksomheten jevnt.

  Det anbefales også å sortere ut eventuelle opphavsrettigheter, patenter, partnerskapsavtaler eller andre juridiske krav kun på pre-seedstadiet. Ellers kan det fraråde potensielle investorer, siden ingen investor ønsker å investere i et selskap som har uløste juridiske problemer.

  Potensiell investering: USD 10 000 til USD 100 000

  Frøfinansiering

  Dette er det mest avgjørende stadiet for enhver oppstart, siden saker blir litt alvorlige her. I følge Feil9 av 10 startups mislykkes på startfinansieringsstadiet.

  På dette tidspunktet vil du ta prototypen din til potensielle investorer og tilby dem selskapets egenkapital i bytte mot større mengder kapital. Mesteparten av tiden brukes midler som samles inn i dette stadiet til følgende:

  • Produktlansering
  • Markedsføringskampanjer
  • Ansette nye ressurser
  • Ytterligere markedsundersøkelser for produktmarkedstilpasning

  Siden du skal ansette noen ansatte på dette stadiet, må du investere i et teamsamarbeidsverktøy som Slack, Microsoft Teams, Zoho eller mer. Hvis du har tenkt å ansette eksternt, må du kanskje også investere i et dokumentsamarbeidsverktøy som Notion, ClickUp eller monday.com.

  Potensielle investorer i såkornfinansieringsstadier er:

  • Engle investorer [entrepreneurs, individual investors, etc.]
  • Venturekapitalfirmaer i tidlig fase [Sequoia Capital, Tiger Global, Accel, and more]
  • Inkubatorer [Y Combinator, Microsoft Accelerator, Techstars, and more]

  På dette stadiet går engleinvestorer, et annet populært begrep i oppstartsøkosystemet, inn i finansieringsspillet. Engelinvestorer er de investorene og erfarne gründerne som investerer i et selskap på før-inntektsstadiet og også tilbyr sin ekspertise for suksess for virksomheten.

  Derfor kalles disse tidlige investorene engler. Du kan også samle inn penger fra venner og familie eller via en crowdfunding-kampanje.

  Du bør gå for en seed-finansieringsrunde når oppstarten din er verdsatt mellom $3 millioner til $6 millioner. Potensielle investeringer avhenger av partene og deres investeringskapasitet.

  Potensiell investering: $50 000 til $3 millioner

  Seriefinansieringsstadiet (A, B, C, D og mer)

  På dette stadiet får selskapet god kundetilpasning og salg og ønsker nå å utvide markedsandelen. For å oppnå dette vil selskapet måtte skalere opp virksomheten og fokusere på en skikkelig markedsføringsstrategi.

  Selskapet har også til hensikt å investere i den nyeste teknologien. På dette oppstartsfinansieringsstadiet begynner serie A-runden. Hvis du har sett det populære showet Shark Tank, vil du være kjent med Series A-finansieringsrunden.

    Hvordan fungerer laser- og lampeprojektorer, og hvilke passer for deg?

  På dette stadiet ønsker investorer å investere i selskaper som allerede har lansert produktene sine og allerede har begynt å generere inntekter. Ettersom et selskap vokser, øker også inntektene og verdsettelsen, og dermed øker også finansieringsbehovet.

  Bedrifter må skaffe midler fra etablerte risikokapitalfirmaer for å oppfylle dette økte kapitalkravet. Noen store institusjonelle investorer som du kan forvente å se på dette stadiet er Sequoia, Lightspeed, Saif Partners, Nexus, Matrix, Kalari og flere.

  Det er ikke noe forhåndsbestemt beløp du kan heve i hver av disse serierundene. Det avhenger fra selskap til selskap.

  La oss diskutere de potensielle midlene og deres bruk i hver serierunde.

  Serie A: Potensielle investeringer og fondsbruk

  På dette stadiet leter investorer ikke bare etter selskaper basert på gode ideer, men et selskap som er støttet av en sterk strategi og en lønnsom forretningsmodell. Alt dette er nødvendig for å gjøre oppstarten til en suksessfull virksomhet som tjener penger.

  Dette er grunnen til at selskaper som er verdsatt til opptil 50 millioner dollar går for serie A-finansiering. Serie A-midler brukes mest til fremtidig forretningsvekst, for eksempel:

  • Forbedre forretningsprosessene dine
  • Produktutvikling
  • Lage en skalerbar plan for vekst
  • Motbalanserer mangler og økonomiske tap

  Det kan også være lurt å investere i salgsintelligensverktøy for å forstå kundene dine bedre og øke salget.

  Potensielle investeringer: $2 millioner til $10 millioner

  Serie B: Potensielle investeringer og fondsbruk

  Serie B-finansieringsrunder er for det meste for å ta virksomheten forbi utviklingsstadiet.

  Med Seed- og Series A-fondene fokuserer bedrifter på markedsundersøkelser, produktutvikling og å skape en betydelig brukerbase. Likevel brukes serie B-midler til å utvide markedsrekkevidden og møte økte krav.

  Bare veletablerte selskaper går inn i serie B-finansiering. I følge Fundzi 2022 hadde selskaper som gikk inn i serie B-finansieringsstadiet en median verdsettelse på $35 millioner og et gjennomsnitt på $51 millioner.

  Serie B-investorer er stort sett de samme som serie A – de store institusjonelle investorene. Ofte er det en ankerinvestor som ruller inn andre investorer. Den eneste forskjellen i serie B du vil se er tilstrømningen av nye venturekapitalfirmaer som spesialiserer seg på investeringer i ekspansjonsstadiet.

  Serie B-midler brukes mest til:

  • Markedsutvidelse
  • Avanserte aktiviteter for å nå nye markeder
  • Sette sammen team for ulike avdelinger – markedsføring, menneskelige ressurser, etc.

  Potensielle investeringer: $10 millioner til $25 millioner

  Serie C: Potensielle investeringer og bruk av fond

  Et selskap på vei inn i serie C-finansieringsstadiet er allerede vellykket. På dette stadiet ønsker bedrifter å utvide produktkatalogen sin, begi seg inn på nye markeder eller til og med kjøpe opp andre selskaper.

  En investors mål er å få 2X eller 3X avkastning på investeringene sine. Serie C-midler investeres hovedsakelig i å skalere selskapet ved å utvide markedsrekkevidden eller kjøpe et annet selskap.

  Å skaffe midler i serie C er enklere sammenlignet med tidligere runder, ettersom selskapet vokser betydelig, og investorer stoler på at oppstarten lykkes enda lenger.

  Serie C-midler brukes til:

  • Bygg nye produkter
  • Utvid markedsrekkevidden
  • Kjøpe underpresterende selskaper i samme bransje

  Potensielle investeringer: $25 millioner til $50 millioner

  Serie D: Potensielle investeringer og fondsbruk

  De fleste selskaper går ikke engang inn i serie D-finansieringsrunder, men hvis de gjør det, er det hovedsakelig av to grunner:

 • Lukrativ mulighet: Før du hopper inn i en børsnotering, ser selskapet en umulig overtakelsesmulighet.
 • Subpar ytelse: Selskapet trenger mer midler for å nå målene som er satt i serie C-finansieringsrunden.
 •   9 beste selskaper for fjernpasientovervåking

  Det er ingen tak på antall finansieringsrunder en oppstart kan fullføre. Hvis en bedrift har mer ambisiøse inntektsmål, kan den fullføre så mange pengeinnsamlingsserier som trengs.

  Potensielle investeringer: $50 millioner til $100 millioner

  På dette stadiet har du som bedriftseiere to alternativer: EXIT eller IPO.

  Nå som bedriften din har vokst til et selskap på flere millioner dollar eller til og med en enhjørning på milliarder dollar, vil store aktører tilby deg et stort engangsbeløp for å kjøpe virksomheten din.

  Dette kan være en 100 % overtakelsesavtale eller til og med en fusjon. Du og investorene dine kan bestemme seg for å ta all fortjenesten og forlate selskapet. Husk hvordan Facebook tok over WhatsApp?

  Det andre alternativet du har på seriefinansieringsstadiet er å gå for en børsnotering, som tar oss til det fjerde oppstartsfinansieringsstadiet.

  Initial Public Offering (IPO)

  Å lansere sitt første offentlige tilbud (IPO) er det ultimate stadiet for enhver oppstart. På dette stadiet blir den private oppstarten et offentlig selskap og samler inn midler direkte fra det offentlige.

  Initial Public Offering (IPO) betyr ganske enkelt det første tilbudet fra selskapet om å selge sine aksjer direkte til publikum gjennom en børs. Børsen kan være innenfor driftslandet eller i et annet land.

  Selskapet kan til og med være notert på flere børser. Noen av de største børsnoteringene i nyere tid, som Stripe, Instacart, Discord og flere, var i fjerde fase av oppstartsfinansieringsfasen.

  Forutsetninger for å lansere en børsnotering

  Mens du lanserer en børsnotering, har prosessen hovedsakelig to deler:

  ✅ Førmarkedsføringsfase

  ✅ IPO lansering

  Selskapet vil annonsere IPO-tilbudet til garantister (for det meste investeringsbanker) og oppmuntre til private bud, eller det kan publisere en pressemelding for å skape offentlig interesse. Selskapet velger en eller flere underwriters som leder og administrerer IPO-prosessen.

  Investeringsbanken vurderer selskapet gjennom finansiell analyse og bestemmer verdivurdering, aksjekurs, IPO lanseringsdato med mer. De tar seg også av alle aspekter av børsnoteringen – due diligence, dokumentasjon, arkivering, markedsføring og til og med utstedelse.

  Før du lanserer en børsnotering, må selskapet være registrert hos Securities and Exchange Commission (SEC) og oppfylle alle kvalifikasjonskriteriene. Når alt er gjort, vil selskapet bli børsnotert.

  Når det er offentlig tilgjengelig, kan allmennheten kjøpe og selge selskapets aksjer. Slik vil selskapet nå skaffe midler. IPO er den siste delen av oppstartsfinansieringsstadiene.

  Fordeler med en børsnotering

  • Evne til å skaffe kapital fra allmennheten
  • Selskapets vekst gjenspeiler seg i aksjekursene, som igjen fører til økt markedsverdi
  • Offentlige selskaper har enklere oppkjøpsavtaler (aksjekonverteringer)
  • Økt åpenhet for allmennheten
  • Gunstige kredittlånebetingelser

  Siste ord

  Så vi så forskjellige oppstartsfinansieringsstadier og hvor mye kapital du kan forvente å samle inn i hver runde.

  Avslutningsvis er det fire kjernefinansieringsstadier for oppstart: pre-seed, seed, serierunder og initial public offering (IPO). Hvert stadium har unike utfordringer og muligheter, og startups bør nøye vurdere sine alternativer før de velger en finansieringsvei.

  Startups bør velge finansieringsveien som passer best med deres mål og mål. Seed-finansiering er et godt alternativ for startups som akkurat har startet. Angel-finansiering er et godt alternativ for startups med et fungerende produkt som ønsker å vokse.

  Risikokapitalfinansiering er et godt alternativ for startups som ønsker å skalere. Private equity-finansiering er et godt alternativ for startups som ønsker å kjøpe eller fusjonere med andre selskaper.

  Til slutt er en børsnotering et godt alternativ for startups som er klare til å hente kapital fra de offentlige markedene.

  Uansett hvilken finansieringsvei en startup velger, er det viktig å ha en sterk forretningsplan og en klar forståelse av risikoene og fordelene som er involvert.

  Deretter kan du sjekke ut arbeidskapitalleverandører for å finansiere bedriftsveksten din.