Hva er Ambient Computing, og hvordan vil det forandre livene våre?

Ambient computing er et av Silicon Valleys siste teknologiske buzzwords. Det refererer til teknologier som lar folk bruke en datamaskin uten å innse at de gjør det. Vi vil forklare mer om det, og hvordan det vil påvirke hverdagen vår.

Databehandling du ikke kan se

I løpet av de siste årene har teknologiselskaper presset på for å utdype integreringen av dataplattformer med hverdagen vår. Et av målene deres er å assimilere datamaskiner i omgivelsene våre til det punktet at vi ikke merker at vi bruker dem i det hele tatt.

Disse teknologiene kalles «omgivende databehandling», og utfører beregninger for deg uten en direkte kommando. Siden ambient betyr «i ditt miljø», er disse enhetene ment å være så integrert i omgivelsene dine at du ikke lenger er dem bevisst. Dette er vesentlig forskjellig fra smarttelefoner og smartklokker som vi aktivt må sjekke for å bruke.

  Bør du bruke Hubitat for å automatisere smarthjemmet ditt?

De fleste datasystemer er avhengige av aktive input fra mennesker. Hvis du for eksempel vil søke etter filmplanen på telefonen, skriver du inn navnet på filmen og kinoen i Google-søkeboksen. Hvis du ønsker å gjøre hjemmet ditt litt kjøligere, kan du manuelt stille inn klimaanlegget til ønsket temperatur med en fjernkontroll eller mobilapp.

Målet med ambient computing er å eliminere friksjon mellom deg og datamaskinen. I stedet for å aktivt sette eller samhandle med enheter, vil du samhandle med omgivelsene dine, og enhetene vil reagere på handlingene dine. For eksempel, med en omgivelsessmart termostat, bedømmer enheten rommet og interaksjonene dine med det for å justere temperaturen etter behov.

Ambient computing bruker en rekke teknologier, inkludert bevegelsessporing, talegjenkjenning, bevegelser, wearables og kunstig intelligens for å nå dette målet.

Ambient Computing i dag

Smarthøyttalerne og personlige stemmeassistenter som millioner av mennesker har i hjemmene sine, er det mest utbredte eksemplet på omgivende databehandlingsenheter. Vi engasjerer oss ikke aktivt med Alexa eller Google Assistant på den måten vi gjør med de andre enhetene våre.

  Hvordan fikse Microsoft Teams som sitter fast ved lasting

For mange mennesker er det en normal del av hverdagen å be en smart assistent om å slå på lyset, lese dagens overskrifter eller spille en sang. I stedet for å snakke inn i noe, snakker du til omgivelsene dine. Dette er grunnen til at de fleste smarthøyttalere er undervurderte og enkle – du skal ikke legge merke til dem.

Mange husstander har også lyssensorer som registrerer bevegelse. Så snart noen kommer inn i boligen, tennes lysene i stuen.

Du har sannsynligvis hørt om «Internet of Things» (IoT). Det refererer til nettverket mellom objekter som lar dem overføre data til hverandre. Hvis du for eksempel har smarte apparater, kan du bruke en tilkoblet smarttelefon eller stemmeassistent til å slå dem på og tilpasse innstillingene deres. Et smart kjøleskap vil kunne fortelle deg ved hvilken temperatur hvert rom har, samt det optimale stedet å oppbevare en bestemt matvare.

For å blande seg sømløst, må forskjellige enheter kommunisere med hverandre, og IoT gjør det mulig. Smarttelefonen din kobles til lysene dine, lyssensoren kobles til vekkerklokken og så videre. Ved å jobbe med AI kan disse enhetene mønstre seg selv basert på oppførselen din.

  Hvordan beregne en Z-score ved hjelp av Microsoft Excel

Ambient Computing i fremtiden

Vi er sannsynligvis på vei mot en fremtid med enda mer ambient computing. Mange enheter kan allerede fortelle når du våkner. I fremtiden kan smartenheter kanskje åpne gardinene dine og vekke deg med naturlig lys i stedet for en alarm.

Så snart du går inn i stuen, kan en romsensor oppdage tilstedeværelsen din, og høyttalerne dine kan begynne å lese dagens nyheter. Dette er eksempler på ambient computing, og det er allerede rundt deg i en rekke smarte enheter som blander databehandling inn i miljøet ditt.

Mange maskinvareprodusenter integrerer ambient computing med både markedsførings- og designfilosofien deres. Samsung, en industrileder innen smart teknologi, omtaler sitt smarthome-operativsystem som «Project Ambience».

Google har også vært ivrig etter å gå inn i det omgivende dataområdet. Selskapet vil sannsynligvis utvide sin maskinvarelinje til å inkludere flere enheter som ytterligere utfyller det nåværende utvalget av integrerte tjenester.