Hva er en Mini-LED-TV, og hvorfor vil du ha en?

Mini-LED-skjermer har bare kommet på markedet, og de er rimelige. Denne nye teknologien tilbyr flere lokale dimmingssoner for dypere svarte og forbedret kontrast. La oss skjære gjennom sjargongen.

Hva er Mini-LED?

Mini-LED er en ny skjermteknologi som lover forbedrede kontrastforhold og dypere sort sammenlignet med LCD-paneler som lyser med vanlige LED-er (lysemitterende dioder). Som navnet antyder, er mini-LED-er mye mindre enn vanlige LED-er.

Dioder som er mindre enn 0,2 mm er generelt klassifisert som mini-LED. Disse brukes til å lyse opp et vanlig LCD-panel, akkurat som en tradisjonell LED-belyst TV ville gjort. Hovedforskjellen er at det er mye flere mini-LED-er til stede sammenlignet med eldre TV-er.

Mens mini-LED-teknologi ikke helt kan matche bildekvaliteten til en OLED- eller mikro-LED-skjerm, er mini-LED-modeller mye billigere å produsere. Jo større panel, jo større besparelser. Det er fortsatt vanskelig og dyrt å produsere store OLED-TV-er.

Hvordan forbedres Mini-LED på tradisjonelle LED-TVer?

De fleste moderne LCD-modeller bruker LED for bakgrunnsbelysning. Når du lyser en LED gjennom et LCD-panel som viser en svart eller mørk scene, blir det svarte utvasket. Det er bare så mye arbeid LCD-panelet kan gjøre for å «blokkere» LED-lyset som skinner gjennom bak.

For å bekjempe dette vendte TV-produsentene seg til lokal dimming. Ved å dimme spesifikke lysdioder bak LCD-panelet, vises svarte dypere fordi mindre lys forstyrrer bildet.

Problemet her er at på grunn av størrelsen på tradisjonelle lysdioder, kan du bare passe så mange bak panelet. Vizios standard LED-opplyste 65-tommers PX65-G1 Quantum X LED-TV har 384 lokale dimmingssoner, som i hovedsak er individuelle lysdioder.

  Slik bruker du tekstsnarveier i Google Dokumenter

Til sammenligning er TCLs mini-LED i samme størrelse 65Q825 8-Series har rundt 1000 lokale dimmingssoner og titusenvis av mikro-LED. Dette resulterer i dypere svarte og mindre utvaskede mørke scener siden de dimmebare områdene er mye mindre og gir langt mer granulær kontroll over bildet.

Dette gjør mini-LED-teknologi til et godt stopp mellom tradisjonelle LED-opplyste skjermer og OLED- eller mikro-LED-skjermer, til en konkurransedyktig pris.

Mini-LED vs. Micro-LED: Hva er forskjellen?

Mikro-LED-er er enda mindre enn mini-LED-er, og hver mikro-LED er plassert i en piksel. Samsung, som har veket unna mini-LED til fordel for mikro-LED, bruker tre bittesmå lysdioder per piksel i sine nåværende mikro-LED-skjermer. Dette betyr at hver piksel kan slås på eller av individuelt, og vise en annen farge enn pikselen ved siden av.

Til syvende og sist gir dette gullstandarden når det gjelder kontrastforhold og fargekontroll. Ulempen er at mikro-LED-skjermer fortsatt er svært dyre å produsere. En 4K mikro-LED-TV krever 25 millioner mikro-LED, og ​​produksjonsprosessen er ikke enkel. Dette betyr at teknologien ennå ikke er levedyktig på grunn av kostnadene forbundet med produksjon.

Det kan snart endre seg: Markedsundersøkelsesfirma IHS Markit spår et dramatisk fall i kostnadene ved å produsere mikro-LED-paneler som skulle føre til rundt 15,5 millioner skjermer sendt årlig innen år 2026 (sammenlignet med bare 1000 i 2019). Dette tallet inkluderer ikke bare TV-er, men smarttelefoner, wearables og andre enheter.

OLED (organisk lysemitterende diode) er en lignende skjermteknologi som mikro-LED ved at den lar hver piksel sende ut sitt eget lys. Dette er grunnen til at OLED-skjermer for tiden tilbyr de dypeste sortene og skarpeste fargekontrastene på forbrukermarkedet. De er også dyre, men produksjonsprisen har falt betydelig siden de ble introdusert.

Kan du kjøpe mini-LED-TV i dag?

TCL var den første produsenten som brakte mini-LED-TV-er på markedet med sine 8-seriemodeller i oktober 2019. mindre 65-tommers skjerm (65Q825) debuterte på $1 999 mens større 75-tommers modell (75Q825) startet på $2.999. Begge er tilgjengelig eksklusivt gjennom Beste kjøp med rabatt. På CES 2020 kunngjorde TCL at mini-LED også vil komme inn i 6-seriens modeller.

  Hvordan avle hester i Minecraft

Selv om den mindre 65-tommeren ikke gir store besparelser sammenlignet med OLED-skjermer i samme størrelse fra slike som LG, representerer 75-tommers modellen utmerket verdi med tanke på hvor dyre store OLED-skjermer er. Best Buys nåværende billigste sammenlignbare OLED-skjerm er hele $4 300 (på salg) for 77″ LG B9.

TCL ser ut til å være det eneste selskapet som har brakt skjermer som bruker denne teknologien til markedet så langt. Mini-LED er nytt, så det er vanskelig å handle spesielt for en mini-LED-TV akkurat nå. Dette er tydelig av det faktum at mini-LED-TV-er for tiden er klumpet sammen med de vanlige LED- eller QLED-etikettene mens de handler på nettet.

Hvis du vil ha en mini-LED-TV, må du gå med TCL for nå eller holde et øye med andre selskaper som forplikter seg til teknologien. Det er mulig at mini-LED vil forbli et litt obskurt valg, ettersom selskaper som Samsung går videre med mikro-LED-adopsjon, og potensielt omgås teknologien helt (som de gjorde OLED).

Bør du kjøpe Mini-LED, OLED eller QLED?

Hvilken skjermteknologi du velger kommer ned til noen få primære faktorer som pris, panelstørrelse, lysstyrke og generell bildekvalitet.

Hvis penger ikke er noe objekt, er mikro-LED-skjermer det overlegne valget. De tilbyr alle fordelene med OLED, med en lysere skjerm og ingen mottakelighet for skjerminnbrenning. Dessverre er ingen mikro-LED-skjermer i salg til forbrukere akkurat nå, og de kan fortsatt være et år unna.

OLED er det neste logiske valget. Hver piksel i en OLED-skjerm kan generere sitt eget lys, noe som betyr dype svarte farger, skarp kontrast og ingen «halo»-effekt som sett i tradisjonelle dimmebare LED-TV-er. Det er også dyrt, men prisene fortsetter å falle. OLED-paneler er tilgjengelige i 55″, 65″, 77″ og 88″ størrelser.

  Hvor å se finner hvor du lovlig kan se filmer og TV-serier [Web]

LG 88

Mini-LED tilbyr et konkurransedyktig alternativ til OLED, og ​​gir noen av fordelene uten kostnadene forbundet med store paneler. Siden hver piksel ikke skaper sitt lys, er den dype sorten og den skarpe kontrasten ikke helt på linje med OLED, men de er mye forbedret i forhold til tradisjonelle LED. For større paneler kan du spare bokstavelig talt tusenvis av dollar ved å gå mini-LED-ruten. Dette bør forbedres ytterligere når flere modeller kommer på markedet.

Og så er det QLED, der Q står for Quantum Dots. I hovedsak er dette en film med små lysemitterende nanopartikler i seg, som også forsøker å etterligne OLED-teknologi. Dette er kortere enn det som er mulig med mini-LED og OLED, men QLED er i stand til å produsere et lysere bilde enn OLED. De er også mye billigere enn OLED-skjermer, spesielt for store paneler siden de er mye enklere å produsere.

Til slutt er det direkte vanilje LED-opplyste LCD-paneler, som er blant de billigste skjermene på markedet. Du vil kanskje legge merke til ujevn bakgrunnsbelysning, men LCD-paneler kan fortsatt være lyse og levende hvis du er forberedt på å bruke litt mer. Vårt råd (med alle skjermer) er å se dem personlig før du kjøper, slik at du kan sammenligne pakken og komme til dine egne konklusjoner.

Fremtiden er lys (og veldig mørk)

Mini-LED er bare en av mange skjermteknologier som finner fotfeste på markedet. TCL har tatt et steg videre med sin 8-serie, som gir et reelt alternativ til OLED-skjermer til en mye mer forbrukervennlig pris.

Til syvende og sist er det noen ting du bør se etter når du kjøper en TV, men ikke mist oversikten over de viktige tingene: budsjettet og ønsket panelstørrelse. Og husk: Hvis du er kjøpe en TV primært for å spille spillvil prioriteringene dine være litt annerledes.