tipsbilk.net

Hva er konseptkart og hvordan lage et?

Har du stått overfor problemer i det siste mens du har fått mening om ideene dine etter en brain dumping-økt?

Si ja, så trenger du kanskje en konseptkartmaker!

Enten du er en aspirerende student eller en bedriftseier, kan et konseptkart hjelpe deg. Årsaken er at ideer fortsetter å flyte på hodet, og da blir det viktig å fange dem og tolke meningsfull informasjon ut av den for å utnytte den videre.

Mens mange av dere har en god vane med å fange ideene deres i journaler, hjelper det ikke bare å samle dem. Du må korrelere ting og skjære ut informasjon som gir mening til en idé eller et konsept som kan bearbeides mer for å tilføre verdi i studiene eller virksomheten din.

Høres forvirrende ut?

La meg forenkle det ved å gi deg et eksempel.

Tenk deg at hvis du kan programmeringsspråkene C og C++, blir det litt lettere å lære Java.

Eller,

Hvis du har erfaring med å kjøre bil i kuperte stasjoner, blir det lettere å kjøre i andre slett terreng.

Hva er årsaken bak det?

På grunn av dine tidligere erfaringer, det være seg kjøring, eller programmeringsspråk baner vei for etterfølgende ting. Når en ny kunnskap integreres og kobles sammen med eksisterende kunnskap, blir den nye lett å forstå og huske.

Et konseptkart fungerer på lignende måte.

La oss grave dypere inn i vitenskapen om konseptkartlegging og forstå alt om det.

Hva er konseptkartet?

Et konseptkart er et diagram eller visuell representasjon og organisering av kunnskap. Diagrammet er presentert i et 2D-papir fra toppen og strekker seg mot bunnen. Kjernekonseptene er organisert øverst med nøkkelord, mens tilhørende ideer ligger under i bokser eller bobler og er koblet til det sentrale konseptet via koblinger.

Et konseptkart følger en hierarkisk struktur der forholdet mellom ulike ideer artikuleres gjennom koblingsfraser, som forklarer hvordan ideene er relatert til hverandre gjennom korte fraser.

Metoden for å visualisere sammenhengene mellom flere konsepter omtales som konseptkartlegging.

Dette grafiske verktøyet er en perle for studenter så vel som profesjonelle, inkludert ingeniører, instruksjonsdesignere, tekniske forfattere, gründere og mer.

Historien om konseptkart

Æren for å utvikle konseptkart går til Joseph D. Novak, en forsker og en amerikansk lærer, og teamet hans på 70-tallet ved Cornell University.

Konseptkart dukket opp som resultatet av forskningen deres mens de forsto måten elevene forstår grunnleggende vitenskapelige konsepter. I sin studie fant de at bare intervjuutskriften i detaljerte formater ikke var nok til at elevene skulle forstå ulike naturvitenskapelige begreper.

Derfor trengte de en bedre måte å presentere ting på, noe som til slutt førte til at de utviklet konseptkartet i 1972.

Hvorfor bør du lage og bruke konseptkart?

Konseptkart forklarer hvordan tanker forholder seg til hverandre, noe som kan være et flott læringsverktøy for alle. Kartene kan hjelpe deg å koble punkter mellom tidligere opparbeidet kunnskap og nyere konsepter for å oppdage nye forhold.

Den hierarkiske strukturen der ideene er ordnet på en gjennomgripende måte kan være en potensiell læringstilnærming. Det kan hjelpe deg med å identifisere stedene der tankene dine passer inn i det større bildet, og å utvikle nyere konsepter i løpet av prosessen.

Generelt kan du bruke konseptkart til å:

 • Brainstorm tanker
 • Strukturer tankene dine og ordne dem riktig for å lage meningsfull informasjon
 • Etabler et forhold mellom ulike ideer som gir mening
 • Vis frem underavdelinger av en idé
 • Oppsummer og noter nøkkelbegreper
 • Lag et helt nytt konsept
 • Visualiser et underliggende konsept
 • Finn en løsning på et problem i en kreativ stil.
 • Introduser et nytt emne og vurder tidligere kunnskap
 • Læringsvurdering
 • Fremhev forskjellen og/eller likheten mellom to konsepter

Er konseptkart det samme som tankekart?

Et sted på internett ble du kjent med konseptkartlegging og fant ut at det kunne hjelpe deg mye. Plutselig snakker den neste artikkelen du ser om tankekart eller emnekart.

Nå, jeg vedder på at du må være forvirret!

Og du har alle rettigheter til å være fordi det virker forvirrende i begynnelsen.

Men her er tingen – de er forskjellige.

La oss finne ut hvordan!

Konseptkart

 • Den representerer et nettverk av flere sammenhengende konsepter
 • Virker mer på den logiske siden
 • Flott for å kartlegge sin kunnskap og analysere innholdsgapet
 • Noder kan ha mange-til-mange relasjoner
 • Lett å verifisere med koblingsfraser
 • Kan være utfordrende å endre i tilfelle den har over 20 noder
 • Legger vekt på både temaene og deres sammenhenger
 • Emner kan krysskobles
 • Uttalelse proposisjon; betyr at hver to noder som er forbundet med koblingssetninger danner en bestemt setning
  Slik overfører du Nest-kontoen din til en Google-konto

Tankekart

 • Det er et trediagram hvor du kan organisere informasjon
 • Ser ut til å gi mer fleksibilitet
 • Nyttig for brainstorming, rask notattaking og ideer
 • Noder har enkle en-til-en-forhold generelt
 • Ikke verifiserbar
 • Modifisering er enkel selv med større noder
 • Fokuserer mer på selve temaet
 • Ingen kryssbinding
 • Ingen uttalelse

Hvordan kan et konseptkart hjelpe deg med å organisere tankene dine?

Konseptkart gir fordeler for både foredragsholdere og de som lærer ny informasjon. Du kan illustrere alle slags system som å foreslå en ny plan, trene studenter og mer.

Se på de forskjellige måtene et konseptkart kan hjelpe deg på:

Rask tolkning

Du kan forstå ideer raskere ved å se på et konseptkart sammenlignet med å bare lese det i en bok eller artikkel. Det er fordi hjernen din behandler informasjon raskere når den presenteres i et visuelt format med uthevede nøkkelpunkter og korthet.

Hjelper med å forberede presentasjoner

Du kan lage et konseptkart og organisere ideer i et kortfattet og logisk format for å vise frem i presentasjonene dine. Det vil gi en dypere innvirkning på lytterne.

Effektiv evaluering av kunnskap

I stedet for å velge et tradisjonelt sett med spørsmål eller flervalgsvurderinger, kan lærere bruke konseptkart for å evaluere elevenes kunnskap om et spesifikt emne.

Forklarer et idéhierarki

Du kan vise frem forholdet mellom ulike komponenter på mange måter. Det beste er at kartet følger en hierarkisk struktur der du kan lese data fra toppen med spesiell informasjon og hvordan den utvikler seg og kobles sammen med mindre detaljer mens du går nedover banen.

Øker teamsamarbeidet

Når du kan representere ideene dine på en mer omfattende måte gjennom et konseptkart, har folk en tendens til å forstå det mer. Derfor blir det lettere for dem å samarbeide enkelt om planen.

Visuelle representasjoner stimulerer hjerneaktivitet. Og et konseptkart handler om å representere ideer visuelt på en kreativ måte. Derfor kan det utvikle analytiske ferdigheter så vel som høyere ordens tenkningsevner. Dessuten letter det også informasjonsbehandling og tilbakekalling.

Hvordan tegne et konseptkart?

Velg ditt foretrukne tegnemedium

Du har to alternativer; enten kan du tegne kartet på en tavle eller 2D-papir ved hjelp av en penn eller et programvarebasert verktøy.

Å bruke programvaren er relativt enkelt å lage, endre og finjustere diagrammet. Dessuten kan du lagre et hvilket som helst antall design du ønsker på selve nettet og komme tilbake senere for redigeringer.

Bestem det sentrale konseptet

Identifiser hva årsaken bak å lage konseptkartet ditt er. Prøv å tenke på et problematisk spørsmål som må løses. Kom med et spørsmål i tankene som du ønsker å løse ved hjelp av konseptkartet.

Basert på spørsmålet, trekk ut et sentralt konsept og skriv det på toppen.

List opp alle relaterte ideer som kan bidra til å løse problemet. Ranger dem basert på hvor spesifikke eller generiske de er.

Beskriv disse underbegrepene kort, muligens rundt 1-2 ord per konsept.

Ordne elementer og legg til koblingssetninger

Bestill underkonsepter basert på hierarki. Hold de mest generiske øverst under hovedkonseptet. På samme måte, hold de spesifikke ideene nederst. Koble ideene med linjer og gi en koblingsfrase for hver linje, som forklarer forholdet mellom nodene.

Sjekk det endelige utseendet

Undersøk hvert element, om de er plassert på de riktige stedene. Sjekk om koblingssetningene gir mening eller ikke. Finn ut om opplegget er bra eller ikke. Hvis ikke, kan du finne bedre posisjoner for å finne dem.

Finjuster alt, og du er ferdig med å tegne et konseptkart!

Nå, uten mer forsinkelse, la oss finne ut noen nettbaserte plattformer for å lage et konseptkart slik at du kan spare betydelig tid og høste andre fordeler knyttet til det.

Canva

Det ser ut som om stjernedesign er synonymet for Canva!

Jeg mener, denne nettsiden har så mye potensial for å designe en rekke ting, fra markedsførings- og forretningsmateriell til sosiale medier og personlige sjekklister.

Et konseptkart er ett av dem.

Canva er der du får overlegen fleksibilitet og enkelt å tegne strålende konseptkart for idédugnad, organisere ideene dine og løse komplekse problemer. De tilbyr 20+ profesjonelle grafer som du kan velge sammen med ypperlig utformede maler og flere forhåndsdesignede oppsett for å komme raskt i gang.

Bland ting gjennom millioner av illustrasjoner, bilder, vektorer eller ikoner for å representere ideene dine. Tilpass malene ved å endre farger, tekst eller elementer for å gjøre det fengslende. Canva tilbyr 100-vis av gratis fonter for å formidle din merkevareidentitet, stil og formål.

Designer eller ikke, det spiller ingen rolle!

Bruk dra og slipp-editoren for å ordne ting. Bygg inn et konseptkart i presentasjonene og rapportene dine uten å være masete. Du kan visualisere data sømløst gjennom det intuitive grensesnittet til Canva, uten å måtte lære kompleks programvare.

Samarbeid med teamene dine for å få nye vinkler eller ideer om konseptet ditt ved å dele en redigerbar kopi av designet der de kan legge til kommentarer eller utføre redigeringer fra hvor som helst på kloden. Etter at du er ferdig med designdelen, kan du lagre den og deretter laste ned, publisere eller dele dine vakre og høyoppløselige kart.

  Alt du ville vite om søkeordsøkevolum for SEO i 2022

Edraw

Brainstorming trenger ikke å være kjedelig!

Samle øyeepler ved å lage vakre konseptkart med Edraw.

Bli overrasket over de utallige malene, formene, ikonene og symbolene den tilbyr. Bare velg elementene du vil komme i gang, og tilpass dem.

Alle malene den tilbyr er fullstendig tilpassbare, utskrivbare og redigerbare. Noen av malene inkluderer Venn-stil, markedsføring, syklus, fargerik, rektangel, tenkekart og mer.

Du kan oppsummere og organisere fragmentert kunnskap i en bestemt rekkefølge ved å bruke konseptkartbyggeren. Legg til rette for bedre kommunikasjon mellom to konsepter med attraktive koblinger og lenkende tekster. Den kraftige tilpasningsmuligheten og det intuitive grensesnittet til Edraw Max lar deg lage kart av høy kvalitet.

Hvis du elsker å jobbe med MS Office, vedder jeg på at du vil like Edraw Max når det gjelder brukervennlighet og grensesnitt. Den er brukervennlig med en dra og slipp-funksjon.

Siden den har skylagring og skybasert samarbeidsalternativ, kan du jobbe med team fra hvor som helst, når som helst og ved å bruke hvilken som helst enhet. Del arbeidet ditt på sosiale medier eller eksporter filene i forskjellige filformater som PDF, Microsoft PowerPoint og forskjellige bildeformater.

Visme

Vil du lage et konseptkart som kan forklare komplekse emner for teamet ditt?

Hvis ja, Visme kan hjelpe deg å gjøre det på få minutter.

Det omfattende utvalget av verktøy hjelper deg med å lage design fra bunnen av ved å inkludere former, forbindende linjer, ordne dem rundt lerretet ditt, slik at det formidler budskapene dine på riktig måte.

Visme har sjarmerende alternativer for tilpasning, som hjelper deg å endre utseendet på alt inne i tegningen din. Du kan minimere eller forstørre figurene, og holde de tilkoblede linjene intakte. Bli leken med farger for å fremheve ting, endre tekster og fonter, og animere kartet ved å bruke «Handlinger»-fanen, som du finner i øverste høyre hjørne.

Visme har ferdiglagde maler, massevis av bilder og ikoner, og et bredt spekter av designelementer. Du kan laste ned kartene dine i PDF- eller bildefiler. Generer en delbar lenke eller bygg dem inn på en nettside. Inkluder grafer og diagrammer, og visualiser tallene og statistikkene dine ved å bruke deres tilpassbare datawidgets.

Miro

Er du på jakt etter å forstå et nytt konsept?

Vil du finne ut forholdet mellom komplekse ideer?

Uansett brukstilfelle, Miro kan hjelpe deg med å lage et fantastisk konseptkart!

Spar tid ved å bruke innebygde maler av Miro i stedet for å tegne alt fra bunnen av. Inviter team til samarbeid om konseptkartet ettersom Miro lar deg engasjere eksterne og samlokaliserte team gjennom en virtuell tavle, som ikke innebærer noen begrensninger.

Du får maler som:

 • Lean Canvas hvor du kan skissere viktige punkter angående din virksomhet
 • Markedssegmenteringsmatrise for å identifisere nøkkelmuligheter for vekst
 • RACI Matrix for å spore ansvar og samtidig sikre meningsfulle samtaler
 • 5-Hvorfor-mal for å finne grunnårsaken til et problem
 • Strategidiamantmal for en robust forretningsstrategi

Lucidchart

Akselerer mot innovasjon ved å lage nye konsepter med Lucidchart.

For læring og undervisning hjelper den deg med å visualisere relasjoner mellom ideer, notater eller hendelser for å planlegge pensum, skissere prosjekter og lage guider. Formateringsalternativene kan tilpasses, noe som gir kontroll over kartet ditt og hjelper deg med å bygge leksjoner og vurderinger for å støtte læring.

For bedrifter, bruk Lucidcharts konseptkartgenerator for å lage ideer som ansatte fra forskjellige avdelinger enkelt kan forstå, inkludert ikke-teknologiske. Bruk den til å forenkle eksisterende relasjoner, finne motsetninger og hull, fremme kreativ forståelse og problemløsning og mer for å generere resultater.

Malene deres er laget for å illustrere tanker klart og raskt. Du kan ordne former og elementer ved å dra og slippe dem mens du kobler sammen hovedemnet og andre underemner. Organiser ideer med flere farger for å gjøre det mer forståelig.

Du kan tilpasse alle aspekter av kartet, inkludert layoutendring før utskrift, legge til skjermbilder og bilder for en spesifikk melding og mer. Lucidchart har chatting i redaktøren og sanntidsoppdateringer for å bygge ideer foreslått av andre bidragsytere.

Lucidchart muliggjør Google Workspace-integrasjoner slik at du kan vedlikeholde og få tilgang til kartet ditt på nettet.

Kreativt

Enkelheten av Kreativt gjør det enkelt å visualisere konseptene dine. Det har allerede hjulpet 4+ millioner mennesker og tusenvis av team. Med litt innsats kan du organisere elementene og visualisere dem.

Å tegne selv et svært komplekst konseptkart er uanstrengt ved å bruke de avanserte funksjonene til Creately. Den tilbyr smarte former, kontakter, innebygde stylingalternativer, bildeimport og mer. Del tegningene dine med teamet ditt for å få umiddelbar tilbakemelding.

Creately har tusenvis av maler av høy kvalitet for en rekke tenkelige scenarier for markedsførings-, IT-, programvare-, HR- og utdanningsteam. Enten du bruker macOS, Windows, Linux eller Android, kan du enkelt bruke Creately. Den kommer også med en 30-dagers pengene-tilbake-garanti slik at du kan prøve den uten frykt for å tape pengene dine.

  Hvordan kan du deaktivere PS3-kontoen

SmartDraw

Konseptkartmakeren av SmartDraw lar deg visualisere konsepter uten å forstyrre ens kreative flyt. Så snart du kommer på en idé, er det bare å tegne en form til konseptkartet. Fortsett å legge til ideer når og når det kommer fordi konseptkartet er der for å redigere det når som helst.

SmartDraw har intelligente formateringsalternativer for å gi kartet ditt et profesjonelt utseende. Kom i gang med enkle kommandoer, legg til eller slett en idé, juster på nytt og ordne figurene enkelt. Du får profesjonelle temaer som gråtoner, Everest, Calico, etc. hvor du kan bruke farger, fonter og gradienter for å jobbe som profesjonell designer.

Sett inn kartene i rapportene dine; integrer dem med verktøy som Microsoft Office, Google Workspace, Dropbox, Box, OneDrive, JIRA og mer. Du kan til og med koble kartene til Trello og holde møter for å diskutere mer om ideene. Konverter kartene til Gantt-diagrammer umiddelbart med ett klikk.

Alle endringene du gjør på det ene kartet reflekteres automatisk på det andre. Du har muligheten til å dele filene dine ved å sende e-post til ikke-brukere av SmartDraw med en lenke.

Zen tankekart

Zen tankekart er et brukervennlig og enkelt verktøy for å generere konseptkart. Arbeidsområdet involverer ingen distraksjoner, da det unngår sidefelt og flytende ikoner.

Det brukervennlige og minimalistiske grensesnittet til Zen gjør det raskere og enklere å designe gjennomtenkte kart. De har også fjernet unødvendige funksjoner som roter opp og gjør den klumpete. Gjør konseptkart minneverdige og interessante ved å bruke emojier.

Du har muligheten til å laste ned PDF-filen. Men du kan også publisere et dokument live der endringene som er gjort kan reflekteres automatisk. Ulike maler inkludert er for forretningsplanlegging, OKR-administrasjon, problemløsning, essayplanlegging, tildeling av oppgaver og markedsføring.

Mindomo

Strukturer informasjon om et bestemt emne ved å tegne et konseptkart omfattende inn Mindomo. Gi en bredere vinge til fantasien din ved å personliggjøre og tilpasse kartet til det fulle.

Tegn alt fra bunnen av eller bruk en av malene deres, inkludert risikostyring, matematiske inndelinger, fiskebeindiagram og mer. Du kan redigere elementer som piler og deres farge, form, mønster og plassering.

Høykvalitetsplattformen lar deg samarbeide med dine slemme medlemmer i sanntid for å forbedre effektiviteten og spare tid. Endringer gjenspeiles umiddelbart, og du kan også spore alle endringene som er gjort ved å bruke «Avspillingshistorikk».

Mindomo muliggjør også direkte chat, slik at du ikke trenger å kaste bort tid eller miste fokus på å bytte vanskelige applikasjoner. Den har flere alternativer for å dele kart:

 • Med bestemte personer
 • Bare personer du har delt lenken med for å se
 • Bare personer du har delt lenken med for å redigere
 • Offentlig deling

Hvis du vil, kan du formidle et konseptkart til andre former for diagrammer som Gantt-diagrammer, tankekart og konturer.

Mindomo støtter integrasjon med Google Classroom, Canvas, Schoology, Blackboard og mer.

Visuelt paradigme på nett

Visuelt paradigme på nett eller VP Online kommer med et enkelt verktøy med en dra-og-slipp-editor for å hjelpe deg med å bygge fantastiske konseptkart på få minutter. Som et resultat av intuitiviteten trenger du ikke kaste bort tid på å lære programvaren; i stedet går all oppmerksomheten til design.

Begynn å lage kart ved å redigere de fullt tilpassbare og gratis malene for sosiale nettverk, dataanalyse, klimaendringer, kursinnhold og mer. Den gir 1700+ maler som disse, og alle er av høy kvalitet.

DesignCap

Har du ingen designerfaring, men det er likevel behov for å designe konseptkart?

Ingen bekymringer!

Prøv den gratis programvaren for konseptkartlegging av DesignCap å lage fantastiske design. Den har et bredt spekter av karteksempler fra sykepleie, vitenskap, biologi, cellulær respirasjon og mye mer.

Alt du trenger å gjøre er å velge én mal som kan oppfylle dine krav og begynne å utforske. DesignCap tilbyr tusenvis av tilgjengelige ressurser som grafikk, designelementerog farger, sammen med kraftige redigeringsmuligheter og fonter.

Stemisk

Stemisk er en nettapplikasjon for å lage konseptkart som lar brukeren legge ideene sine på en digital tavle for å skjematisere situasjoner, problemer eller problemer i form av en graf.

Gratisversjonen lar deg ta notater, organisere ideer, koble dem til hverandre ved å tegne lenker som på et klassisk tankekart.

Men Stemic er ikke bare et idédugnadsverktøy!

Stemic flytter grensene for tankekartet ved å tillate brukere å beskrive objektene de manipulerer, å kategorisere dem, definere arten og retningen til koblingene, etc … Dermed hjelper det brukeren å bygge analyse, å modellere sin kunnskap, å strukturere sin tanken.

Grensesnittet er minimalt, designet er raffinert for å fremheve brukeranalyser. Interaksjonene, flytende og intuitive, er designet for å lette datamanipulasjon og støtte tenkning.

Stemic har også et Pro-tilbud for brukere som ønsker å dra nytte av de mest avanserte funksjonene i applikasjonen, inkludert samarbeidsredigering av konseptkart, kopi av et delt kart, bruk av hyperkoblinger, konfigurerbar eksport (innramming, tema, tittel og forklaring) av kart .

Konklusjon

Organiserte ideer gjør det enklere for elever eller til og med forretningsmenn å forstå et konsept ved å dele det opp i flere deler. Utnytt et effektivt konseptkartleggingsverktøy for å komme i gang med å forstå emnene dine nærmere og bruke kunnskapen i din videre læring eller forretningsinnsats.

x