VR-headsettets skjermdøreffekt: Hvordan redusere «myggnett»-effekten?

«Skjermdøreffekten» oppstår ofte ved bruk av moderne VR-briller. Det oppleves som å se verden gjennom et finmasket nett, og skyldes de mørke, tomme områdene mellom pikslene når man ser på nært hold.

Hvordan oppleves skjermdøreffekten?

Som navnet antyder, kan det minne om å se gjennom en myggnetting eller et rutenett. Dette er en god beskrivelse av hvordan skjermdøreffekten kan manifestere seg i et VR-headset.

Utseendet på skjermdøreffekten varierer. Den visuelle opplevelsen påvirkes av både headsettets spesifikasjoner og det innholdet som vises. I tillegg kan den oppleves forskjellig fra person til person, ettersom øyne og hjerner tolker visuelle inntrykk ulikt. Det som oppleves som en lett forstyrrelse for én person, kan være svært irriterende for en annen.

En bruker på Reddit hevder til og med at effekten er mindre fremtredende ved bruk av VR-headset i påvirket tilstand, muligens på grunn av redusert synsskarphet.

Hva er årsaken til skjermdøreffekten?

Skjermdøreffekten (SDE) er en visuell ujevnhet som stammer fra selve skjermen i VR-headsettet. Moderne skjermer benytter piksler, som er små, individuelle elementer arrangert på skjermpanelet. Mellom hver piksel er det et lite, ikke-opplyst område som fremstår som svart. Dette gir det karakteristiske svarte rutenettet man noen ganger ser, og det er dette som er skjermdøreffekten.

Dette er ikke et nytt fenomen for VR-headset, og det kan forekomme på andre skjermtyper. Det oppleves imidlertid sterkere i VR-headset enn på andre skjermer. Årsaken er at øynene våre er så nærme skjermen, og at linsene forstørrer bildet. Dette gjør at man tydelig kan se de enkelte pikslene og mellomrommet mellom dem.

Hvis man presser ansiktet nært inntil en annen skjerm med lav oppløsning, vil man også kunne se de individuelle pikslene og mellomrommene mellom dem.

Hvordan kan skjermdøreffekten reduseres?

Problemet er mindre synlig på skjermer med høyere oppløsning og høyere pikseltetthet (PPI). Med høyere PPI pakkes pikslene tettere sammen, noe som reduserer avstanden mellom dem. Når avstanden krymper, blir skjermdøreffekten mindre merkbar og kan i praksis elimineres.

VR-headset er avhengige av skjermpaneler med høy oppløsning for å redusere effekten, og dette problemet vil avta etter hvert som teknologien forbedres. Fremtidens VR-headset vil derfor trolig løse problemet.

De første generasjonene av VR-headset for forbrukermarkedet var særlig utsatt. For eksempel hadde den første Oculus Rift og HTC Vive paneler med en oppløsning på 2160×1200. Den dyrere HTC Vive Pro hadde et panel med 2880×1600, noe som økte pikseltettheten betraktelig. Noen anmeldere hevdet at Vive Pro hadde eliminert skjermdøreffekten, mens PCWorld beskriver det som en «markant forbedring» som gjør effekten betydelig mindre synlig.

Det finnes også andre teknikker som headset kan benytte. Samsungs HMD Odyssey+, et Windows Mixed Reality-headset, har en «anti-SDE AMOLED-skjerm.» Samsung forklarer at de «løser SDE ved å spre lyset fra hver piksel og gjenskape bildet i områdene rundt hver piksel. Dette gjør avstanden mellom pikslene nesten usynlig.»

Andre mulige forbedringer kan inkludere visuelle filtre som reduserer synligheten av effekten, og linser som forstørrer bildet i mindre grad.

Hvordan redusere effekten i dag?

Skjermdøreffekten er en del av VR-opplevelsen med dagens generasjon av headset. Det finnes ingen enkle løsninger for å eliminere den fullstendig, men her er noen råd:

Unngå å fokusere på effekten. Jo mer man bevisst leter etter den, desto tydeligere vil den fremstå. Prøv å fokusere på spillopplevelsen eller det du ser, og ikke tenk på de visuelle forstyrrelsene. Mange som prøver VR for første gang, legger ikke engang merke til problemet før det blir påpekt. Dette er det viktigste tipset.

Du kan også prøve spill med detaljert grafikk. Skjermdøreffekten er mest merkbar når man ser på ensfargede flater, hvor det svarte nettet tydelig bryter opp fargen. Et bilde med mange farger og detaljer kan derimot skjule effekten bedre. Effekten vil også være mer fremtredende i enkelte opplevelser enn andre. Om du opplever den som plagsom i et spill, er det ikke sikkert at den vil være like merkbar i alle spill.

Hvis effekten er svært forstyrrende, kan en oppgradering til et headset med høyere oppløsning være en løsning. For eksempel kan man bytte ut en HTC Vive med en HTC Vive Pro. Utviklingen av maskinvaren er nøkkelen til å løse problemet. I fremtiden vil sannsynligvis bedre skjermpaneler bli tilgjengelige til en lavere pris, noe som vil forbedre opplevelsen for alle.

Det er også viktig å kalibrere headsettet riktig. Dette vil ikke fjerne skjermdøreffekten, men det kan sikre at du får best mulig bilde. Juster headsettets posisjon på ansiktet og linseavstanden slik at det passer dine øyne. Dette vil i alle fall forhindre at bildet blir uskarpt. Se i bruksanvisningen for ditt VR-headset for mer informasjon om justeringer.

Vi anbefaler uansett å prøve å ignorere skjermdøreffekten og andre visuelle ujevnheter. Fordyp deg i VR-opplevelsen og fokuser på det som er i den virtuelle verden. VR-headset er fortsatt et relativt nytt produkt, og med tanke på den underliggende teknologien er det imponerende at de fungerer så godt som de gjør. Det er nesten utrolig at skjermdøreffekten ikke er enda verre!