Hva er USB Gen 1, Gen 2 og Gen 2×2?

Å finne den raskeste USB-tilkoblingen pleide å være enkelt: velg USB 3.0 i stedet for 2.0. Men nå må du vite forskjellen mellom USB 3.2 Gen 1, Gen 2 og Gen 2×2 – og hva forskjellige typer «SuperSpeed» betyr også.

USB-navngivning pleide å være enkelt

En gang i tiden kom USB i to hovedvarianter, 2.0 og 3.0. Alt du trengte å vite om dem var at 3.0 var raskere enn 2.0. Du kan kjøpe en USB 2.0-flash-stasjon og koble den til en datamaskin som har USB 3.0-spor, og den vil fortsatt fungere – bare ved de langsommere USB 2.0-hastighetene. Å kjøpe en USB 3.0-stasjon og koble den til en USB 2.0-port vil også gi deg USB 2.0-hastigheter.

Hvis du ville ha høyest mulig hastighet, ville du skaffet deg en USB 3.0-stasjon og koblet den til en USB 3.0 USB-port. Det var enkelt og greit. Men alt endret seg med USB 3.1.

USB 3.1 muddied the Naming Waters

De USB-implementeringsforum (USB-IF) opprettholder USB-spesifikasjoner og samsvar, og det er bak navneskjemaene som finnes på USB-kabler og -enheter. Da den introduserte USB 3.1, i stedet for å holde ting enkelt og la navnet skille seg fra USB 3.0, kalte det den nye standarden «USB 3.1 Gen 2.» USB 3.0 ble med tilbakevirkende kraft omdøpt til «USB 3.1 Gen 1.»

  Slik legger du til Alexa til ditt smarte speil

For å komplisere ting ytterligere, fikk selve overføringshastighetene navn. USB 3.1 Gen 1, opprinnelig kjent som USB 3.0, er i stand til 5 Gbps overføringshastigheter – det kalles SuperSpeed.

USB 3.1 Gen 2 er i stand til 10 Gbps overføringshastigheter – det kalles SuperSpeed+. Teknisk sett oppnår den dette ved å bruke 128b/132b-koding i en full-dupleks kommunikasjonsmodus. Full-dupleks kommunikasjon er spennende fordi det betyr at informasjon kan overføres og mottas på samme tid. Derfor er det raskere.

Forskjellen mellom de to var litt forvirrende. Men så lenge du husket Gen 2 var bedre enn Gen 1, var du klar til å gå. For å hjelpe til med å differensiere hastighetene, implementerte USB-IF også logoer, som produsenten bare kan bruke ved å bestå en sertifisering for å bevise at en kabel samsvarer med de lovede spesifikasjonene.

USB 3.2 er enda raskere og mer forvirrende

I september i fjor beskrev USB-IF nye mulige hastigheter for USB-C, og begynnelsen av USB 3.2-spesifikasjonen. USB 3.2 vil være i stand til 20 Gbps hastigheter. Det er det dobbelte av overføringshastighetene til USB 3.1 Gen 2. Hvis du lurer på hvordan kablene dobler hastigheten så raskt uten å endre størrelse eller kontakter, er det rett frem. USB-produkter som kan 20 Gbps har to 10 Gbps-kanaler. Tenk på det som at flere ledninger sitter fast i samme kabel.

Akkurat som i tidligere iterasjoner, er denne nye standarden bakoverkompatibel for grunnleggende bruk – men du får ikke den raskere hastigheten uten all ny maskinvare. Hvis du kjøper en harddisk som lover en overføringshastighet på 20 Gbps og kobler den til din nåværende datamaskin, vil harddisken fungere, men med lavere hastigheter som USB-portene på maskinen din kan gi. Du må oppdatere begge ender av tilkoblingen for å nyte alle de nye fordelene.

  Hvordan fjernstyre enhver IR-enhet med HTC One

På Mobile World Congress 2019 kunngjorde USB-IF merkevare- og navneplanene for den nye standarden. Og nok en gang vil den forrige navngivningen bli forkastet og endret med tilbakevirkende kraft.

Fremover vil det som pleide å være USB 3.0, med 5 Gbps overføringshastigheter, være USB 3.2 Gen 1. USB 3.1 Gen 2, med sine 10 Gbps hastigheter, vil bli omdøpt til USB 3.2 Gen 2.

Den nye 20 Gbps-standarden får navnet USB 3.2 Gen 2×2, og bryter det forutsigbare mønsteret. Fysisk har dette to 10 Gbps-kanaler, så det er bokstavelig talt 2×2. Det er en logikk i navnet, men det er forvirrende, og du må forstå maskinvaren for å innse at det gir noen mening.

Produsenter bør referere til «SuperSpeed» i stedet

USB-IF vil ikke at forbrukere skal se disse vilkårene. I stedet vil den ha Gen 1-produkter markedsført som SuperSpeed ​​USB. Det foreslår at produsenter markedsfører Gen 2-produkter som SuperSpeed ​​USB 10 Gbps og Gen 2×2 som SuperSpeed ​​USB 20 Gbps. Men det betyr ikke at produsentene må bruke disse navnene. Produsenter kan bruke Gen 2.2-nomenklaturen – eller hvis de ikke gidder å underkaste seg testing og samsvar, kan de gi avkall på logoene og bruke hvilket som helst navn de føler for.

  Hva betyr "FTFY", og hvordan bruker du det?

Hvis produsentene overholder det, er navneproblemet ganske rett frem. Se etter «SuperSpeed» i navnet og sjekk om det er et nummer. Hvis du ikke ser en, er det den tregeste USB 3.2-typen. Hvis du ser en 10 eller en 20, er det løftet om 10 Gbps eller 20 Gbps overføringer. Det hadde kanskje vært bedre om USB-IF hadde gått med SuperSpeed ​​USB 5 Gbps for den tregeste typen. Men det er i det minste ganske rett frem.

I teorien burde USB-logoer hjelpe. Som vist på bildet ovenfor, angir SS og 10 den USB-kabelen som en SuperSpeed-kabel som kan overføre 10 Gbps. Dessverre har ikke USB-IF vist det offisielle sertifiseringsmerket for SuperSpeed ​​USB 20 ennå. Antagelig skal det være den samme logoen som ovenfor, bare med en 20-er på plass. Men det vet vi ikke sikkert ennå.

Hvis du husker USB-Cs tidlige problemer, vil dette sannsynligvis virke veldig kjent. Les nøye før du kjøper kabler, og kjøp dem fra anerkjente, pålitelige kilder. Tidligere har vi anbefalt Amazon Basics-kabler – men selv med de må du fortsatt se nøye etter. For eksempel dette Amazon Basics-kabel er USB-C, men tilbyr kun 2.0 hastigheter. Dette Amazon Basics-kabel, som ser praktisk talt likt ut, tilbyr overføringer på 10 Gbps og er merket som USB 3.1 Gen 2. Og dette gjelder selvfølgelig ikke bare USB-kabler. Det gjelder alle typer maskinvare som bruker USB-C.

Dessverre er dette fortsatt et rot av forvirrende begreper. Du må gjøre din due diligence når du kjøper USB-maskinvare for å vite nøyaktig hva du får.