Hva handler om:blank, og hvordan fjerner du det?

Hvis du ser «about:blank» i nettleserens adresselinje, ser du en tom side innebygd i nettleseren. Det er en del av Google Chrome, Mozilla Firefox, Apple Safari, Microsoft Edge, Internet Explorer og andre nettlesere.

Det er ingenting galt med about:blank. Mange velger å bruke about:blank som hjemmeside, og sikrer at nettleseren deres alltid åpnes med en tom hvit skjerm. Hvis nettleseren din alltid åpner med about:blank og du ikke liker det, viser vi deg hvordan du kan stoppe det fra å skje.

Hva handler om:blank?

Dette er en tom side innebygd i nettleseren din. «Om:»-delen av adressen forteller nettleseren å vise interne, innebygde nettsider. I Chrome kan du for eksempel skrive about:settings i adressefeltet for å åpne Innstillinger-siden eller about:downloads for å se Chromes filnedlastingsliste.

  Slik selger du den bærbare datamaskinen, telefonen eller nettbrettet for topp dollar

Når du skriver about:blank i adressefeltet og trykker Enter, vil nettleseren din laste inn en tom side uten noe på den. Denne siden er ikke fra internett – den er innebygd i nettleseren din.

Hvorfor er about:blank nyttig?

Mange bruker about:blank som hjemmeside. Dette gir deg en tom side hver gang du åpner nettleseren.

For å oppnå dette, er alt du trenger å gjøre å gå inn i nettleserens innstillinger og be den åpnes med «about:blank» i stedet for en annen nettside.

Nettlesere kan også åpne den tomme about:blank-siden hvis de starter og ikke vet hva annet de skal vise. En nettleser må tross alt alltid vise noe, og å laste about:blank er en måte å vise en tom side på.

Er det et virus eller skadelig programvare?

About:blank-siden er ikke skadelig programvare eller noe farlig. Men hvis du er bekymret for at datamaskinen din kan ha skadelig programvare, anbefaler vi at du utfører en skanning med det valgte antimalwareprogrammet.

  Slik kaster du (eller selger) Smarthome-maskinvare på en sikker måte

Vi liker Malwarebytes, og vi anbefaler å gi datamaskinen en skanning med den. Gratisversjonen kan utføre manuelle skanninger og fjerne skadelig programvare. Den betalte Premium-versjonen legger bare til automatisk bakgrunnsskanning. Malwarebytes støtter både Windows-PCer og Mac-er.

Hvordan kan du bli kvitt about:blank?

Du kan faktisk ikke bli kvitt eller fjerne about:blank. Den er en del av nettleseren din, og den vil alltid være der under panseret. Du trenger imidlertid aldri å se den igjen hvis du ikke vil.

Hvis du alltid ser about:blank når du åpner nettleseren, og du heller vil se nettleserens Ny fane-side eller en hvilken som helst annen nettside, er alt du trenger å gjøre å endre nettleserens hjemmeside.

I Google Chrome går du til menyen > Innstillinger. Rull ned til delen «Ved oppstart» og velg enten «Åpne siden Ny fane» eller slett about:blank fra nettsidene som åpnes ved oppstart og velg din favorittwebside.

  Nybegynnerveiledningen til Google Dokumenter

I Mozilla Firefox klikker du på menyen > Alternativer > Hjem. Velg ønsket startside for nye vinduer og nye faner. Sørg for at «about:blank» eller «Blank Page» ikke er valgt her.

I Apple Safari på en Mac klikker du Safari > Innstillinger > Generelt. Under Hjemmeside, fjern «about:blank» og skriv inn ønsket hjemmeside.

I Microsofts nye Chromium-baserte Edge-nettleser klikker du på menyen > Innstillinger > Ved oppstart. Velg «Åpne en ny fane» eller fjern about:blank fra listen over sider Edge åpner når du starter den.

I Internet Explorer kan du endre dette fra vinduet Alternativer for Internett. (Du bør selvfølgelig ikke bruke Internet Explorer lenger. Til og med Microsoft anbefaler at du legger IE bak deg. Men det kan fortsatt være nødvendig for noen gamle forretningsapplikasjoner og annen eldre programvare.)

Klikk på den tannhjulformede menyknappen og velg «Alternativer for Internett.» Fjern «about:blank» fra startsideboksen øverst i Generelt-ruten. Skriv inn adressen til ønsket hjemmeside.