Sportsfotografering: Perfekte kamera-innstillinger for skarpe actionbilder

Mange velger speilreflekskameraer og andre avanserte kameraer for å fange actionfylte sportsøyeblikk, da dette er et felt der mobiltelefonens kamera ofte kommer til kort. Her får du en oversikt over kamerainnstillingene som vanligvis gir de beste resultatene.

Nødvendig utstyr for sportsfotografering

Den største utfordringen innen sportsfotografering er avstanden. Som regel befinner du deg ved sidelinjen, mens selve handlingen foregår et stykke unna, kanskje opptil flere hundre meter. Med mindre du er villig til å løpe frem og tilbake langs banen, er et telezoomobjektiv det beste verktøyet for å få gode bilder.

For kameraer med en beskjæringssensor vil et objektiv med en brennvidde på over 70 mm som oftest fungere godt for de fleste idretter. Selv har jeg tatt utallige sportsbilder med et Canon 18-135mm objektiv. For mer spesifikke objektivanbefalinger kan du sjekke ut våre guider over de beste objektivene for ditt Canon- eller Nikon-kamera.

Det er imidlertid mulig å ta sportsbilder uten teleobjektiv, men da må du være mer bevisst på komposisjonen din og du vil gå glipp av en del action.

Lukkerhastighet ved sportsfotografering

Ved sportsfotografering er lukkerhastigheten normalt den viktigste innstillingen. Det er den som sørger for at bevegelsen fryses. Hvilken lukkerhastighet du bør velge, avhenger av sporten du fotograferer.

Lukkerhastigheter som er raskere enn 1/1000 sekund vil fryse det aller meste, også raske biler. For de fleste idretter trenger du imidlertid ikke å gå så høyt opp.

Lukkerhastigheter mellom 1/500 og 1/1000 sekund vil fryse ethvert menneske i bevegelse, selv om raske objekter som baller i tennis eller baseball, kan vise en viss bevegelsesuskarphet.

Lukkerhastigheter mellom 1/100 og 1/500 sekund vil fryse de fleste menneskelige bevegelser. En rask sprinter eller noen som svinger armene eller bena, vil sannsynligvis få en viss grad av bevegelsesuskarphet. Hvis du bruker et langt objektiv, er det også en risiko for at lukkerhastigheten ikke er rask nok til å hindre uskarphet som skyldes at kameraet rister i hendene.

Generelt sett er det bedre å velge en raskere lukkerhastighet enn du tror du trenger, dersom du ønsker å fryse action. Når jeg fotograferer i dagslys, prøver jeg som regel å bruke en lukkerhastighet på minst 1/800 sekund.

Et annet alternativ er å bruke en litt langsommere lukkerhastighet enn det som er nødvendig for å fryse motivet. Litt bevegelsesuskarphet langs kantene kan bidra til å skape en følelse av fart og dynamikk.

Blenderåpning for sportsfotografering

Siden lukkerhastigheten er såpass viktig innen sportsfotografering, blir blenderåpningen en sekundær prioritet. Du må bruke en blenderåpning som er tilstrekkelig bred for å oppnå den ønskede lukkerhastigheten.

Dette innebærer ofte at du fotograferer med objektivets største blenderåpning: f/4 og f/5.6, som er to vanlige maksimale blenderåpninger for teleobjektiver. Begge disse fungerer utmerket for sportsbilder. Hvis du ønsker større dybdeskarphet, kan du vurdere noe som f/8 eller f/11. Bare husk å holde øye med lukkerhastigheten din.

ISO for sportsfotografering

I likhet med blenderåpningen vil ISO-innstillingen ved sportsfotografering være avhengig av den lukkerhastigheten du trenger. Generelt anbefaler vi å bruke den laveste ISO-innstillingen som er mulig, men ved behov for raske lukkerhastigheter, er det ofte nødvendig å øke ISO-verdien. Det er ikke uvanlig å måtte øke den til 400, 800 eller til og med 1600 for å kunne holde lukkerhastigheten raskere enn 1/1000 sekund.

Selv om lukkerhastigheten ofte er den viktigste faktoren ved sportsfotografering, foretrekker jeg å fotografere i blenderprioritert modus, og jeg anbefaler at du gjør det samme. Bare sørg for at lukkerhastigheten holder seg rask nok, og hvis den begynner å synke, åpne blenderåpningen eller øk ISO.