Hvilken du skal bruke og når

Mens du jobber med en klient-server-app, er det vanlig at utviklere må velge mellom GraphQL og REST API. Å velge hverandre fremfor hverandre kan ha vidtrekkende konsekvenser for applikasjonens hastighet, skalerbarhet og vedlikeholdbarhet.

I årevis har The Rest API vært et foretrukket alternativ for mange utviklere. REST API har en veldefinert struktur som gjør den enkel å bruke og forstå. Dermed lar det utviklere enkelt konstruere sofistikerte applikasjoner.

Imidlertid har GraphQL blitt en sterk rival med en mer effektiv og tilpasningsdyktig spørringsmekanisme. Ved å bruke det, kan utviklere ganske enkelt hente informasjonen de virkelig trenger. Dessuten muliggjør datamodellen til GraphQL enkel tilpasning.

Både GraphQL og REST API tilbyr særegne fordeler og muligheter. Så å velge den beste for prosjektet vil ha stor innflytelse på suksessen. I denne artikkelen vil vi presentere både GraphQL og REST API, deres funksjoner og fordeler, brukstilfeller og viktige forskjeller.

Hva er GraphQL?

GraphQL er et robust spørringsspråk for API utviklet av Meta. Det gir en bedre måte å bygge APIS og forbedre RESTful API-kallene.

Med GraphQL kan utviklere bruke ett enkelt endepunkt for å få akkurat de dataene de ønsker. Dette gjør det enklere å administrere dataavhengigheter og unngå overhenting. Mens REST API krever flere endepunkter for å få en rekke ressurser.

Imidlertid er det fortsatt noen misoppfatninger om hva GraphQL ikke er. Så la oss rydde opp i rotet med følgende punkter:

  • Det er ikke et databasespråk eller ORM, men et verktøy for å spørre API
  • Det er ikke ment å erstatte REST API, men et alternativ som kan eksistere side om side i samme prosjekt.
  • Det er ikke overveldende, ikke vanskelig, noe som gjør det enkelt å lære og implementere.

GraphQL ble gjort tilgjengelig som et åpen kildekode-prosjekt i 2015. Siden den gang har selskaper som GitHub, Yelp og Shopify alle tatt i bruk det ettersom det har vokst i popularitet. GraphQL utvikler seg til en avgjørende evne for utviklere å mestre som et resultat av den økende etterspørselen etter mer effektive APIer.

Hvordan GraphQL fungerer

GraphQL er bygget på et skjema som beskriver hvilke typer data som kan spørres, så vel som deres relasjoner. Ved å fungere som en kobling mellom klienten og serveren sørger dette skjemaet for at begge parter er klar over dataene som kan forespørres. Det bestemmer også hvordan dataene skal representeres.

La oss vurdere en bloggapplikasjon som bruker GraphQL API. API-skjemaet kan beskrives som følger:

Innleggs- og kommentartypene er definert i dette skjemaet, sammen med en spørringstype. Det gjør det mulig for oss å få individuelle innlegg etter ID. Feltene som hver type besitter gjenspeiler dataene som kan innhentes.

Ved å bruke dette skjemaet kan vi bruke koden nedenfor til å lage en GraphQL-spørring for å få et innlegg og dets kommentarer:

Resultatet av denne spørringen vil inkludere tittel, brødtekst, forfatter og ID for innlegget. Den vil også returnere som kropp og forfatter av eventuelle kommentarer relatert til det innlegget.

I stedet for å sende flere spørringer til forskjellige endepunkter, kan vi få alle nødvendige data ved å bruke GraphQL med bare ett API-kall. Som et resultat går overhead ned, og funksjonaliteten til API går opp.

  Hvordan ikke ha 100 nettleserfaner åpne

Hva er Rest API

REST API er en nettstedstjenestearkitektur. Det muliggjør kommunikasjon gjennom HTTP-protokoller mellom mange systemer. Det er et sett med arkitektoniske prinsipper som hjelper til med å utvikle skalerbare, effektive og allsidige webtjenester.

Det er imidlertid et populært alternativ blant utviklere siden det bruker vanlige HTTP-metoder som:

GET: Denne kommandoen henter ressurser

POST: For å lage en ressurs

PUT: Endrer tilstanden eller oppdaterer en ressurs som kan være et objekt, fil eller blokk

SLETT: For å eliminere ressursen

Grunnlaget for REST API er ideen om ressurser, som gjenkjennes av særegne URL-er (Uniform Resource Locator). Basert på forespørselen fra klienten, kan hver ressurs ha en annen representasjon som følgende:

  • JSON (JavaScript Object Notation),
  • XML (Extensible Markup Language),
  • og HTML (Hyper Text Markup Language)

RESTPful API bruker disse ressursene til å hente data, opprette en post, oppdatere en post eller slette den.

Hvordan REST API fungerer

REST API fungerer ved å gjøre det mulig for brukere å sende HTTP-forespørsler til servere som viser ressurser via URL-er. Etter å ha behandlet forespørselen, sender serveren tilbake informasjonen i det angitte formatet (JSON eller XML)

Tenk for eksempel på en nettapplikasjon som gjør det mulig for brukere å få tilgang til en bokrelatert informasjon. Ved å bruke RESTful API kan klienter få detaljer om en enkelt bok eller et utvalg bøker.

For å få informasjon om en bestemt bok, sender klienten en HTTP GET-forespørsel ved å bruke ressurs-URLen. Linken kan være følgende:https://example.com/api/books/123. Etter å ha behandlet forespørselen og funnet boken med ID «123», leverer serveren et svar i det valgte formatet (JSON).

På samme måte, for å få en liste over bøker, sender klienten en HTTP GET-forespørsel til serveren med en URL som «https://example.com/api/books». Dermed svarer serveren tilbake i det nødvendige formatet, for eksempel JSON.

Funksjoner i GraphQL

GraphQL er et allsidig og effektivt spørringsspråk siden det tilbyr robust skriving og hierarkisk datainnhenting. Her er noen nøkkelfunksjoner til GraphQL som gjorde den populær blant brukerne:

v

Sterkt skrevet: GraphQL tilbyr et skjema som inkluderer flere typer API-tilgjengelige datatyper, for eksempel felt, objekter og lenker. For å sikre legitim datalevering, brukes dette skjemaet til å bekrefte spørsmål og svar.

Hierarkisk struktur: GraphQL lar klienter spesifisere de nøyaktige dataene de trenger. Dermed returneres mindre redundant data, noe som øker APIens hastighet.

Mer effektivt: Klienter kan få mange ressurser med en enkelt forespørsel takket være GraphQL. Den bruker bare ett endepunkt for alle spørringene som tillater hurtigbufring og batchforespørsler.

Klientfokusert: GraphQL lar klienten kontrollere dataene som hentes, noe som reduserer antallet anrop til serveren.

Agnostisk: Siden GraphQL er uavhengig av den underliggende databasen og den teknologiske stabelen, kan den integreres med hvilken som helst backend-teknologi.

Introspektiv: Leveres med et introspeksjonssystem som gjør det mulig for klienter å lære om tilgjengelige data, datatyper og lenker.

Abonnementsmodell: Abonnementsmodellen lar brukere få dataoppdateringer i sanntid. Kunder kan abonnere på endringer i visse data og få oppdateringer når de endres.

Nå som du kjenner funksjonene til GraphQL, la oss utforske hva REST API har å tilby sine kunder.

Funksjoner av REST API

REST API legger stor vekt på å følge et sett med standarder som gjør API svært tilgjengelig, tilpasningsdyktig og lett skalerbar:

Stateless: RESTful API inkluderer alle nødvendige data i hver forespørsel. Dermed er den statsløs, skalerbar og enkel å administrere.

Client-Server Architecture: Klient-server-arkitektur der klienter ber om data fra serveren, og de returneres. Derfor kan front-end- og back-end-systemene bygges og vedlikeholdes separat.

  Fiks ROG Gaming Center som ikke fungerer

Ressursbasert: Tilgjengelige data er representert av ressurser. For henting eller modifikasjon har hver ressurs en spesifikk URL.

CRUD-operasjoner: REST API administrerer ressurser via CRUD-handlinger (Create, Retrieve, Update and Delete).

Konsistent grensesnitt: Tilbyr et enhetlig grensesnitt for samhandling med ressurser, forenkler API-arkitektur og vedlikehold.

Bufres: Det er caching aktivert, noe som reduserer antallet spørringer til serveren og forbedrer effektiviteten.

Lagdelt struktur: Støtter en lagdelt struktur som inkluderer en proxy-server som øker fleksibiliteten og skalerbarheten.

Fordeler med GraphQL

Etter å ha lært om funksjonene til GraphQL, la oss utforske fordelene som gjør at den skiller seg ut

Bedre ytelse: Med GraphQL forbedrer ytelsen ved å minimere, minimerer mengden data som sendes over nettverket.

Forenklet API-utvikling: API-utvikling blir enklere med et enkelt omfattende skjema. Derfor effektiviserer det utviklingsprosessen og reduserer sjansene for feil.

Økt fleksibilitet: Utviklere kan nøyaktig beskrive dataene de trenger og hvordan de skal organiseres. Derfor kan den romme flere typer klienter, for eksempel mobil- og nettapper.

Forbedret utvikleropplevelse: Tilbyr rammeverk og verktøy som forenkler opprettelse, testing og feilsøking av APIer.

Bedre dokumentasjon: Med selvdokumenterende skjema blir det enklere å forstå og bruke API.

Raskere iterasjon: Oppdateringene til skjemaet kan gjøres uten å påvirke gjeldende klienter. Så det er enkelt å forbedre API og legge til nye funksjoner til det.

Enklere dataaggregering: Brukere kan integrere informasjon fra flere APIer og kilder i en enkelt spørring. Derfor kan dataaggregering gjøres enklere med mindre komplisert backend-kode.

Fordeler med GraphQL

REST API tilbyr ulike fordeler som gjør det til et populært alternativ for utviklere og bedrifter. Noen av de største fordelene med REST API er listet opp nedenfor:

Fleksibilitet: XML, JSON og HTML er bare noen av de mange programmeringsspråkene og dataformatene som kan brukes med REST API.

Skalerbarhet: REST API kan håndtere enorme mengder trafikk og data, noe som gjør det ideelt for distribuerte systemer.

Statsløshet: REST API er statsløst, noe som gjør det enkelt for utviklere å lage APIer som kan betjene mange klienter.

Forbedret ytelse: Med bufringsfunksjonen håndterer servere færre forespørsler, noe som forbedrer den generelle ytelsen.

Enkel å implementere: Det er enkelt å implementere med sine brukervennlige HTTP-metoder for å hente, opprette, oppdatere og fjerne ressurser.

Applikasjoner og brukstilfeller: GraphQL

Når det gjelder å bygge og bruke APIer, gir GraphQL en unik løsning. Det kan være det perfekte verktøyet for brukstilfellene som er angitt nedenfor når det brukes etter hensikten:

Opprette APIer

GraphQL brukes ofte til å utvikle APIer som gir en raskere metode for å få tilgang til og hente data. Det hjelper utviklere å spesifisere de nøyaktige feltene og strukturen til dataene de ønsker å spørre etter, noe som gjør API-en lettere og raskere.

Hodeløst CMS

Når det kommer til et hodeløst CMS, kan GraphQL brukes som et datalag. Det gir en måte å koble innholdet fra visningslaget. Dessuten lar hodeløse cms utviklere hente og administrere innhold effektivt og fleksibelt.

Utvikling av mobilapper

Siden mobilappen ofte inkluderer begrenset båndbredde, blir rask datainnhenting viktig. Det er her GraphQL blir et ideelt verktøy for å utvikle mobilapper. Det gjør det også enklere for utviklere å implementere funksjoner som offline-støtte og caching.

Samarbeidende apper

Abonnementsfunksjonen til GraphQL er avgjørende for applikasjoner som trenger brukermedvirkning og sanntidsdataendringer. Dermed kan klienter abonnere på oppdateringer og motta umiddelbare overføringer fra serveren.

Mikrotjenester

Med en mikrotjenestearkitektur krever tjenester vanligvis kommunikasjon med hverandre og har distinkte datakrav. GraphQL reduserer denne kompleksiteten ved å tilby ett enkelt grensesnitt for å hente data fra ulike tjenester.

  Hva er forskjellen mellom Ansible, Ansible Galaxy og Ansible Tower?

E-handel

GraphQLs allsidighet og effektivitet i å hente og administrere produktdata kan forbedre e-handelsnettsteder og -applikasjoner. Dette gir mulighet for funksjoner som dynamisk oppdatering av produkttilgjengelighet, brukerspesifikke kjøpsguider og spesialtilbud.

Datavitenskap

GraphQLs fleksible og kraftige datainnhenting og analysefunksjoner gjør den til en levedyktig teknologi for datavitenskapelige applikasjoner. Det gjør det enklere for utviklere å gjøre avanserte analyser og modellering på data fra en lang rekke kilder.

Sosiale medier

Med GraphQL kan programmerere spørre etter og manipulere brukerinformasjon, bloggartikler og annet innhold. Dette gir mulighet for dynamiske oppdateringer av brukerfeeds og en mer personlig opplevelse for sluttbrukeren.

Applikasjoner og brukstilfeller: REST API

Her er noen av nøkkelapplikasjonene og brukstilfellene til REST API:

Mobil applikasjon

REST API er et flott alternativ for å utvikle backend-tjenester for mobilapper. Den henter ganske enkelt data fra flere kilder. For eksempel databaser, skylagring, nettbaserte mobilbaserte tjenester osv.

Nettapper

REST APIer er optimale for å lage nettapper som krever datatilgang fra en rekke kilder. Den tilbyr en enhetlig metode for å få tilgang til og manipulere data, noe som minimerer kompleksiteten til nettapper.

Internet of Things (IoT)

Du kan bruke RESTful API for å koble Internet of Things (IoT)-enheter med skybasert programvare. For eksempel kan en smart termostat samhandle med en skybasert tjeneste som regulerer husets temperatur ved hjelp av en REST API.

Nettsted for e-handel

For å utføre transaksjoner og forbindelser med tredjepartstjenester bruker e-handelsnettsteder ofte RESTful APIer. For eksempel kan en nettbutikk bruke en RESTful API for å få forsendelsesdata fra en logistikkleverandør eller for å akseptere betaling gjennom en betalingsgateway.

Sosiale medieplattformer

RESTful APIer spiller en avgjørende rolle for å legge til rette for sosiale medienettverks evne til å gi organisert tilgang til dataene deres. Ved å bruke det kan programmerere få tilgang til brukerdata fra nettsteder som Twitter, Facebook og LinkedIn for å lage skreddersydde administrasjonssystemer for sosiale medier eller native apper.

GraphQL vs. REST API

La oss få en rask oversikt over forskjellene mellom GraphQL og REST API:

FeatureGraphQLREST APIData-henting Klienter kan spørre og hente bare de nødvendige dataene i ulike formater Klienter kan spørre og motta alle data i et forhåndsbestemt format. Dataforespørsel og svarKan håndtere komplekse data og returnere dem fra flere kilder ved å bruke en enkelt forespørsel. Flere spørringer for en rekke ressurser kreves. Dataspørringsfleksibilitet Tillater tilpasningsdyktige spørringer som kan skreddersys basert på de spesifikke kravene til klienten. Modifikasjonsmuligheter for spørringer er relativt begrensede. Caching FeatureCaching-aktivert, noe som forbedrer ytelsen. Det er derfor ikke nødvendig å behandle forespørslene på nytt. På grunn av den forhåndsdefinerte returstilen kan caching være vanskeligere. Samlet ytelse Effektiv for høyfrekvent datainnhenting. Mindre effektivt for høyfrekvente dataVersjonsbetingelser Fordi oppdateringer av et skjema er kumulative, er versjonsstyring unødvendig. Det kan forårsake sløsing med båndbredde og utsatte responstider.LæringskurveEn brattere læringskurve, så brukeren må forstå skjemaet og spørringsmetodenMed en forenklet forespørsels- og svarstil er det lettere å lære og brukeDokumentasjonAnstendig mengde verktøy, dokumentasjon og begrensede verktøy for IDE-integrering , dokumentasjon og IDE-støtte VerktøyStøtteprogrammer, verktøy og biblioteker utvides Veletablert og robust sett med verktøy og ressurser er tilgjengelig

Forfatternes merknad

GraphQL lar klienter få nøyaktig de dataene de trenger i en enkelt forespørsel. Det er et utmerket valg for apper med kompliserte datakrav eller høyfrekvent datainnhenting.

På den annen side tilbyr REST API et mer robust økosystem av støtteprogramvare og er enklere å bruke. Det er en passende match for enklere apper som krever brukervennlighet. Dessuten inkluderer det et veletablert økosystem av verktøy og biblioteker.

Siste tanker

Som du kan se, er både GraphQL- og REST-API-er tydelig å skille med fordeler og ulemper. Generelt er valg mellom GraphQL og REST API et spørsmål om utviklerens preferanser og applikasjonens krav.

Du kan også utforske noen vanlige spørsmål og svar på REST API-intervjuer.