Hvordan endre dato- og klokkeslettformatet i Windows

Dato- og tidsformater, selv om de er standardiserte, varierer fra region til region. Så standardformatet som Windows kommer med er kanskje ikke det du er vant til.

Heldigvis er det ganske enkelt å endre dato- og klokkeslettformatene i Windows. Dessuten kan du til og med definere din egen.

Slik endrer du dato- og klokkeslettformat fra Innstillinger-appen

Endring av dato- og klokkeslettformat i Windows kan gjøres enten via Innstillinger-appen eller gjennom kontrollpanelet. Mens det er litt enklere å endre formatene med Innstillinger-appen, gir kontrollpanelet deg flere alternativer.

La oss se hvordan du endrer dato- og klokkeslettformatet gjennom Innstilling-appen først. Du finner alternativene i Region-panelet under Tid og språk.

 • Trykk på Windows-tasten + I for å få frem Innstillinger-menyen.
 • Gå til Tid og språk > Språk og region.
 • Klikk på Regionalt format og velg Endre formater. I Endre dataformater har du muligheten til å endre kalendertypen, den første dagen i uken og alternativer for å endre dato- og klokkeslettformatene.
 •   Fiks Windows 10-skjermen dimmes automatisk

  For å endre datoformatet, klikk på rullegardinmenyene Kort dato og Lang dato for å vise listen over tilgjengelige alternativer. Velg det du liker.

  Windows gjenspeiler datoformatendringen på oppgavelinjen (kort dato) og den utvidede datomenyen når du klikker på datoen på oppgavelinjen (lang dato). Endring av tidsformat følger samme mønster. Klikk på Kort tid og Lang tid for å se de tilgjengelige formatene.

  Nok en gang vises kort tid på oppgavelinjen over datoen mens lang tid vises når du utvider datopanelet fra oppgavelinjen.

  Hvordan endre dato- og tidsformater via kontrollpanelet

  Mens endring av dato- og klokkeslettformater fra Innstillinger-appen er litt forskjellig mellom Windows 10 og 11, forblir endring av formatene fra kontrollpanelet nesten identiske mellom de to operativsystemene.

 • Trykk først på Win-tasten, skriv inn «Kontrollpanel» og velg det aktuelle alternativet for å starte Kontrollpanel.
 • Deretter, under Klokke og region, klikker du endre dato-, klokkeslett- eller tallformater for å åpne Region-panelet.
 • I Region-panelet, under Dato- og tidsformater-delen, finner du alternativet for å velge Kort dato, Lang dato, Kort tid, Lang tid og Første ukedag fra de respektive rullegardinmenyene.
 • Når du blar gjennom ulike formater, kan du se forhåndsvisningen under Eksempler. Når du er fornøyd med resultatene, klikker du på Bruk.
 •   Fiks Nexus Mod Manager som ikke oppdateres på Windows 10

  Mens de forhåndstilgjengelige dato- og klokkeslettformatene i Windows er nok for de fleste, kan du også definere dine egendefinerte formater.

  Hvordan definere et tilpasset tidsformat i Windows

  Du kan definere et tilpasset tidsformat i Windows via Region-fanen i kontrollpanelet.

 • Åpne kategorien Region gjennom kontrollpanelet ved å følge trinnene som er skissert ovenfor.
 • Når du er i Region-fanen, trykker du på Tilleggsinnstillinger nederst på skjermen. Klikk på Tid i det påfølgende panelet som åpnes.
 • Før vi går videre til å definere vårt eget tidsformat, les symbolforklaringene som er oppført nederst i Tilpass format-panelet.
 • Etter at du har forstått hva forskjellige symboler står for, er det relativt enkelt å endre tidsformatet under Tidsformater. Du kan enten velge en fra de tilgjengelige rullegardinmenyene eller definere din egen i kort tid, lang tid osv. Du kan til og med definere egendefinerte symboler for AM/PM-notasjoner.

    Slik eksporterer og importerer du Linux-systemene dine på Windows 10

  Hvordan definere et tilpasset datoformat i Windows

  I Tilpass format-panelet klikker du på Dato-fanen for å avsløre alternativer for å fikse med datoformatet på Windows.

  Igjen, les forklaringen om hva forskjellige notasjoner betyr i delen Datoformat. Du kan nå enten angi ditt eget format for datoen eller velge fra et sett med forhåndstilgjengelige fra rullegardinmenyene Kort dato og Lang dato.

  Kan du endre dato- og klokkeslettformatet for flere klokker?

  Hvis du ønsker å delta på et arrangement som finner sted i en annen tidssone, er sjansen stor for at du har lagt til flere klokker i Windows 11. Dessverre kan du ikke ha et annet dato- og klokkeslettformat for hver klokke siden du ikke kan kontrollere klokkenes individuelle innstillinger.

  Hvis du vil ha forskjellige klokker med forskjellige formater, kan du gå til Microsoft Store og laste ned en klokkeapp. Ikke bare vil kunne overvåke forskjellige tidssoner, men disse appene kommer med nyttige funksjoner. Til og med Windows 11-klokkeappen kan hjelpe deg med å bli mer produktiv.

  Windows» tilpasningsalternativer er praktisk talt uendelige

  Å endre dato- og klokkeslettformatet på Windows er bare en dråpe i bøtten sammenlignet med antall tilpasningsalternativer som er tilgjengelige på plattformen. Fra å finjustere låseskjermen til å bruke tilpassede skrivebordsikoner, kan du få Windows til å se ut og føles som du vil.