Utallige brukere har rapportert at de har mottatt meldinger fra sine internettleverandører etter å ha benyttet seg av torrent-teknologi for å laste ned filer. Men hvordan klarer egentlig internettleverandøren å oppdage dette? Svaret ligger i selve mekanismen bak BitTorrent. Det viser seg at BitTorrent ikke er så anonymt som man kanskje skulle tro ved første øyekast.
Hvordan fungerer egentlig torrent-teknologien?
En tradisjonell nedlastning over internett innebærer at data sendes fra en ekstern server til din enhet. Bortsett fra den innledende forespørselen du sender for å starte nedlastningen, er selve overføringen i all hovedsak en enveis kommunikasjon. Du mottar data fra en sentral server, og det kreves ikke at du sender noe tilbake til den. Dette er hvordan de fleste nedlastninger fungerer, enten det er nettsider, videoer, eller spill via plattformer som Steam.
Imidlertid, hvis for mange IP-adresser forsøker å laste ned fra den samme serveren samtidig, kan det oppstå flaskehalser som resulterer i lavere nedlastingshastighet.
Torrent-teknologien avviker fra dette ved å operere etter en peer-to-peer-protokoll. En «sverm» av torrentbrukere representerer en gruppe IP-adresser som samtidig laster ned og laster opp deler av den samme filen. I stedet for å bare laste ned fra en sentral server, distribuerer du også deler av filen til andre brukere. Denne konstante utvekslingen av data gjør ofte at torrent-nedlastninger kan gjennomføres betydelig raskere enn tradisjonelle nedlastinger.
Selv om BitTorrent ofte forbindes med ulovlig kopiering av opphavsrettsbeskyttet materiale, har teknologien mange legitime bruksområder. Muligheten til å pause, gjenoppta, og dele opp store filer i mindre deler gjør torrents ideelt for å distribuere større filer som spill, programvare, plugin-pakker og oppdateringer. De er også en populær distribusjonsmetode for gratis musikk og videoer.
Hva kan internettleverandøren din se?
Din internettleverandør kan ikke umiddelbart fastslå om du bruker BitTorrent, og de kan heller ikke se hva du laster ned. De fleste torrentklienter tilbyr en form for kryptering som gjør det vanskeligere for internettleverandører (og din hjemmeruter) å identifisere BitTorrent-trafikken. Likevel finnes det måter de kan oppdage at du benytter deg av BitTorrent for å laste ned filer.
Torrent-nedlastninger gir noen svært tydelige bruksmønstre, som for eksempel mange samtidige opplastinger og flere TCP-forbindelser. Dette skyldes at du kommuniserer med et stort antall IP-adresser samtidig. Hvis internettleverandøren din aktivt overvåker torrent-bruk, er det sannsynlig at de vil kunne oppdage dette.
En annen strategi de kan benytte, er å engasjere tredjeparter som overvåker aktive torrent-svermer, og sjekke om din IP-adresse dukker opp i listen over brukere i en slik sverm.
De fleste internettleverandører har imidlertid ikke nødvendigvis et direkte motiv for å stoppe deg fra å bruke torrents. Deres primære bekymring er vanligvis at torrents genererer betydelig båndbredde, men med utbredelsen av høyhastighets bredbånd er dette et mindre problem enn tidligere. Likevel kan noen leverandører, særlig de som tilbyr WiFi eller mobilnettverk, redusere hastigheten dersom du laster ned store filer via torrents.
Medieselskaper og opphavsrettsbeskyttede filer
Så hvis internettleverandører ikke bryr seg om at du bruker deres tjenester for å laste ned filer via BitTorrent, hvorfor mottar folk brev der de blir bedt om å stoppe dette?
Dersom du laster ned en torrent, kan du selv se alle IP-adressene du er koblet til. Derfor er det vanlig at medieselskaper og rettighetshavere infiltrerer populære torrent-svermer for å overvåke nedlastningen av deres piratkopierte innhold. Deretter samler de lister over IP-adresser som laster ned filen, og organiserer disse listene etter internettleverandør.
De kan deretter sende meldinger til internettleverandørene om at IP-adresser under deres nettverk laster ned ulovlig kopiert materiale. Din internettleverandør vil i sin tur sende et varsel til deg, der de informerer deg om at de er klar over din BitTorrent-bruk, og ber deg om å stoppe piratkopieringen. Hvis du gjentatte ganger overtrer dette, kan internettilgangen din bli stengt, eller i verste fall kan opphavsrettshaveren saksøke deg. Dette gjelder særlig dersom et større mediekonsern også eier din internettleverandør.
Det er liten eller ingen risiko for å motta slike advarsler dersom alt du laster ned via torrents er lovlig. Mange programvareutviklere benytter torrent-protokollen for å distribuere programvareoppdateringer raskere.
Skjuler VPN min torrent-aktivitet?
VPN-er, eller virtuelle private nettverk, gjør det mulig å koble seg til et eksternt nettverk via internett. Når du kobler deg til en VPN, skjules din egen IP-adresse og lokasjon bak nettverket du er koblet til. Mange bruker VPN for å øke sikkerheten ved nettsurfing, eller for å få tilgang til geografisk sperret innhold.
Når du laster ned en torrent via en VPN, vil det se ut som om den nye IP-adressen er den som laster ned filen. Det er viktig å huske at ikke alle VPN-er er like gode. Gratis VPN-tjenester er ofte svært trege, og har ustabile forbindelser, noe som gjør dem upålitelige ved nedlasting av større filer. En betalt VPN gir betydelig bedre sikkerhet, og hastighetene er ofte på linje med din egen internettabonnement.
Det er også viktig å være oppmerksom på at de fleste torrent-klienter vil fortsette å laste opp, eller «seede», selv etter at du er ferdig med å laste ned en fil. Hvis du kobler fra din VPN-forbindelse før du stopper seedingen, vil din egen IP-adresse likevel kunne bli synlig i listen over peers.