Hvordan komprimere PNG-filer på Linux

Ønsker du å komprimere noen PNG-bilder på din Linux-PC? Finner du ikke ut hvordan du komprimerer PNG-er? Vi kan hjelpe! I denne guiden vil vi gå over to flotte måter du kan komprimere PNG-bildefilene dine på Linux.

Trenger du å komprimere andre bildetyper? Sjekk ut Curtail for Linux.

Metode 1 – PNG Quant

Hvis du trenger å komprimere PNG-filer på Linux, er den raskeste måten å gjøre det på med PNG Quant. Det er et verktøy dedikert til kun å komprimere PNG-filer og ingen andre filtyper. Den fungerer gjennom terminalen og støttes på et bredt utvalg av Linux-operativsystemer.

For å starte installasjonen av PNG Quant på din Linux-PC, må du åpne et terminalvindu. Du kan åpne et terminalvindu på Linux-skrivebordet ved å trykke Ctrl + Alt + T på tastaturet. Du kan også åpne et terminalvindu ved å søke etter «Terminal» i appmenyen.

  Få 500 % raskere nedlastingshastigheter på Linux med Xtreme Download Manager

Med terminalvinduet åpent, følg kommandolinjeinstallasjonsinstruksjonene nedenfor som tilsvarer Linux-operativsystemet du bruker på datamaskinen.

Ubuntu

PNG Quant-programmet kan installeres på Ubuntu Linux ved å bruke følgende apt install-kommando nedenfor.

sudo apt install pngquant

Debian

Hvis du bruker Debian 9, 10 eller 11, vil du kunne installere PNG Quant på systemet ditt ved å bruke følgende apt-get install-kommando nedenfor.

sudo apt-get install pngquant

Arch Linux

De på Arch Linux kan få PNG Quant-applikasjonen opp og kjøre fra «Community»-programvarelageret ved å bruke pacman-kommandoen nedenfor.

sudo pacman -S pngquant

Fedora

De på Fedora Linux kan få den nyeste PNG Quant (forutsatt at du bruker Fedora 33 eller nyere) opp og kjøre på systemet ditt ved å bruke følgende dnf installeringskommando nedenfor.

sudo dnf install pngquant

OpenSUSE

PNG Quant-applikasjonen er oppe og tilgjengelig for alle OpenSUSE Linux-brukere. Du kan installere den på systemet ditt med følgende zypper installeringskommando nedenfor.

sudo zypper install pngquant

Generisk Linux

Du bør kunne finne PNG Quant på din Linux-PC, selv om vi ikke dekket det i installasjonsinstruksjonene her. For å få det til å fungere, søk «pngquant» i terminalen ved å bruke programmet du bruker til å installere programvare på systemet ditt. Alternativt kan du gå over til det offisielle PNG Quant-nettstedete og følg installasjonsinstruksjonene.

  Hvordan spille Battlefield 1 på Linux

Bruke PNG Quant for å komprimere ett bilde

For å komprimere et enkelt bilde med PNG Quant, åpne et terminalvindu. Derfra, CD til katalogen som bildefilen er i. For å komprimere et PNG-bilde i «Bilder»-mappen, gjør du for eksempel:

cd ~/Pictures/

Når du er i katalogen med bildefilen, kan du komprimere din enkelt PNG-fil ved å bruke pngquant-kommandoen.

pngquant my-png-file.png

Når konverteringen er fullført, vil du se en andre PNG-fil med «Fs8» i filnavnet.

Bruke PNG Quant for å komprimere flere bilder

Det er mulig å komprimere mer enn én PNG-fil om gangen med PNG Quant-verktøyet. For å gjøre det, start med å gå til katalogen som bildefilene er i. For eksempel, hvis filene dine er i «Bilder», skriv inn kommandoen nedenfor.

cd ~/Pictures/

Herfra kan du konvertere flere PNG-filer ved å spesifisere filnavnet med * i kommandoen.

pngquant *.png

Alle konverterte PNG-er i katalogen vil ha «Fs8»-koden i filnavnet.

  Hvordan oppgradere til Krita 5.0 på Linux

Metode 2 – Triimage bildekompressor

En annen fin måte å komprimere PNG-bildefiler på Linux er Triimage-kompressoren. Dette programmet fungerer bra på de fleste Linux-PCer og har en vennlig GUI. For å få appen installert, åpne et terminalvindu på Linux-skrivebordet.

For å åpne et terminalvindu, trykk Ctrl + Alt + T på tastaturet. Eller, alternativt, søk etter «Terminal» i appmenyen og start den på den måten. Når terminalvinduet er åpent, følg kommandolinjeinstallasjonsinstruksjonene nedenfor som tilsvarer Linux-operativsystemet du bruker.

Ubuntu

På Ubuntu, installer den med apt install.

sudo apt install trimage

Debian

På Debian, få appen til å fungere med apt-get install.

sudo apt-get install trimage

Arch Linux

På Arch Linux, installer appen med pacman.

wget https://userrepository.eu/trimage-1.0.6-2-any.pkg.tar.zst
sudo pacman -U trimage-1.0.6-2-any.pkg.tar.zst

Fedora

På Fedora Linux, installer appen med dnf install.

sudo dnf install https://raw.githubusercontent.com/rpmsphere/noarch/master/t/trimage-1.0.6-2.noarch.rpm

Med Triimage-appen installert, start den på skrivebordet ved å søke etter den i appmenyen. Når appen er åpen, klikker du på «Legg til og komprimer»-knappen. Bla deretter etter PNG-filene du ønsker å komprimere.

Etter å ha lagt til PNG-filene i Triimage, vil den automatisk begynne å komprimere. Dette bør bare ta noen få sekunder, men kan ta lengre tid avhengig av hvor mange filer du legger til. Når komprimeringen er ferdig, vil Triimage overskrive den gamle filen.