La oss raskt sette opp en Minecraft-server slik at du kan nyte spillet med vennene dine.
Minecraft er en verden full av muligheter for kreative sjeler, men kan også føles som en frustrerende, blokkete verden for noen.
Uansett preferanser, har spillere over hele verden latt seg fascinere av Minecraft, og spillet er et av de mest solgte videospillene noensinne.
Selv om Minecraft kan spilles alene, kan opplevelsen fort bli ensformig etter mange timer med gruvedrift og bygging.
Flerspillermodusen gir derfor ny giv til spillet. Du kan enten delta på store, etablerte servere med hundrevis eller tusenvis av spillere.
Eller du kan opprette din egen Minecraft-server og spille sammen med dine nærmeste.
Det er viktig å være klar over at denne veiledningen omhandler opprettelse av en Minecraft-server på din egen datamaskin. Det anbefales derfor ikke å invitere spillere du ikke stoler på, da det vil avsløre IP-adressen din.
Vi fokuserer på Minecraft Java-utgaven, som fungerer på Windows, macOS og Linux.
Nå som du har fått den grunnleggende informasjonen, la oss gå i gang med selve prosessen.
Hvordan sette opp en Minecraft-server
Det mest sannsynlige er at du kommer til å bruke din egen datamaskin. Alternativt kan du vurdere Minecraft Server Hosting for dedikert støtte og profesjonell drift for et stort antall spillere.
Vi forutsetter imidlertid at du bruker din egen PC.
Siden vi skal installere Minecraft Java-utgaven, må vi først sørge for at Java er installert eller oppdatert.
Å installere Java på Windows er enkelt. Gå til denne nedlastingssiden for Java og last ned den nyeste versjonen.
For Ubuntu åpner du terminalen og skriver inn `sudo apt install openjdk-18-jre`, og trykker enter. I skrivende stund er Java 18 den nyeste versjonen, men du bør justere kommandoen deretter.
Dersom du skal kjøre Minecraft på en tredjeparts skyserver som DigitalOcean, installerer du Java med denne kommandoen i stedet: `sudo apt install openjdk-18-jre-headless`. Dette innebærer at du kjører Minecraft uten et grafisk brukergrensesnitt.
Last deretter ned Minecraft Java Edition Server for å få en enkelt fil kalt `server.jar`. Det finnes ikke separate filer for Windows og Linux.
Etter nedlasting er det anbefalt å lage en egen mappe for dette, siden serveren vil generere flere filer. Det er praktisk å ha disse samlet på et ryddig sted i stedet for i nedlastingsmappen din.
Deretter kan du velge å kjøre Minecraft-serveren med eller uten grafisk brukergrensesnitt (GUI). Selv om et GUI er brukervennlig, kan det være fordelaktig å bruke kommandolinjen for å spare ressurser.
Vi skal se på begge alternativene.
Minecraft-server med GUI
Fremgangsmåten for å bruke Minecraft-serveren med et GUI er i hovedsak den samme i Windows og Ubuntu.
Windows
Kjør `server.jar`-filen.
Dette vil ikke åpne noe umiddelbart, men i stedet opprette flere filer, deriblant en tekstfil for sluttbrukerlisensavtalen (`eula.txt`). Åpne denne filen, endre `eula=false` til `eula=true` og lagre endringene.
Dette viser at du godtar utviklerens vilkår. Hvis du hopper over dette trinnet, vil serveren slå seg av når du prøver å starte den.
Deretter dobbeltklikker du på `server.jar`-filen igjen for å åpne det grafiske brukergrensesnittet. Serveren vil starte opp og laste inn alle nødvendigheter, og til slutt vil du se «Ferdig» nederst til høyre, over det tomme feltet. Dette indikerer at serveren er klar.
Ubuntu
Åpne terminalen og bruk `cd`-kommandoen for å navigere til Minecraft-mappen. Alternativt kan du åpne mappen, høyreklikke og velge «Åpne i terminal» for å komme direkte til den aktuelle katalogen.
Skriv inn `java -Xmx1024M -Xms1024M -jar server.jar` og trykk enter.
`Xmx` og `Xms` angir henholdsvis maksimalt og minimum RAM som Minecraft-serveren din bruker. Du kan eksperimentere med disse verdiene for å optimalisere opplevelsen.
For eksempel kan du endre det til:
`java -Xmx4096M -Xms2048M -jar server.jar`
Dette vil bety at Minecraft-serveren bruker mellom 2 GB og 4 GB RAM.
Dette krever at du godtar EULA før du kan kjøre serveren. Finn den nylig opprettede `eula.txt`-filen og endre `false` til `true` på samme måte som i Windows.
Lim deretter inn og kjør den samme kommandoen igjen:
Dette kan ta litt tid, men etter hvert vil du se et grafisk brukergrensesnitt som viser serverstatusen.
Du kan også støte på feil som «Kunne ikke laste modulen «canberra-gtk-module'». Dette kan fikses ved å installere de spesifikke filene. Åpne en ny terminal og kjør `sudo apt install libcanberra-gtk-module libcanberra-gtk3-module`.
Start serveren på nytt, og feilen vil være borte.
Selv om det er praktisk å ha GUI, kan det være tungvint å bruke terminalen hver gang du skal åpne det. La oss derfor lage et skript som gjør dette enklere.
Lag en tekstfil i mappen og gi den navnet `start.sh`. Åpne filen med en tekstredigerer, kopier og lim inn `java -Xmx1024M -Xms1024M -jar server.jar` og lagre endringene.
Høyreklikk deretter på filen, velg «Egenskaper», deretter «Tillatelser», og huk av for «Tillat å kjøre fil som et program».
Nå trenger du bare å høyreklikke på `start.sh`-filen og velge «Kjør som et program» for å åpne Minecraft Server GUI.
Det var fremgangsmåten for å lage en Minecraft-server med et GUI. La oss se på det alternative alternativet.
Minecraft-server uten GUI
Dette er uten tvil et kraftigere alternativ, og gir mer mening for de mer erfarne brukerne.
Windows
I denne metoden kjører vi ikke `server.jar`-filen direkte. I stedet oppretter vi en `start.bat`-fil for å kjøre serveren i kommandolinjen.
Først åpner du mappen som inneholder `server.jar` og oppretter en fil med navnet `start.txt`. Åpne filen i Notisblokk og lim inn følgende kode i tekstfilen, og lagre endringene:
`java -Xmx1024M -Xms1024M -jar server.jar nogui`
Endre deretter navnet på filen fra `start.txt` til `start.bat`.
Dobbeltklikk nå på `start.bat`-filen for å kjøre serveren første gang. Dette vil generere flere filer, og kommandolinjen vil lukke seg kort tid etter at `bat`-filen er kjørt.
Vi må nå endre `eula.txt`-filen, på samme måte som i GUI-metoden.
Når dette er gjort, kjører du `bat`-filen på nytt, og resultatet vil se slik ut:
«Ferdig» på slutten betyr at serveren kjører som den skal.
Ubuntu
Å kjøre serveren uten GUI i Ubuntu innebærer å legge til `nogui` i skriptfilen som vi lagde tidligere i GUI-metoden. Det nye skriptet blir dermed:
`java -Xmx1024M -Xms1024M -jar server.jar nogui`
Lagre endringene og kjør skriptet for å åpne Minecraft-serveren i terminalen:
Du kan skrive «help» for å få en liste over gyldige kommandoer, eller se på Minecraft Wiki.
Til slutt er vi ferdig med selve serveroppsettet.
For å spille på den nyopprettede serveren, må du finne «Legg til server» under «Flerspiller» i Minecraft-spillet. Skriv inn «localhost» eller «0» i serveradressen og klikk «Ferdig».
Serveren vil da vises i flerspillermenyen. Velg serveren og klikk «Bli med i serveren» nederst.
Dette åpner spillet for deg (den lokale spilleren). Men du har ikke laget serveren for å spille alene, så la oss se på hvordan andre kan bli med i flerspillermodus.
Hosting av spillere på din Minecraft-server
Du kan hoste andre spillere på Minecraft-serveren din både på samme lokale nettverk (LAN) og utenfor det.
Spillere på samme nettverk trenger bare vertens interne IP-adresse, som du kan finne ved å skrive «ipconfig» i kommandolinjen.
Ubuntu-brukere kan skrive «hostname -I» for å finne den interne IP-adressen:
Det første resultatet, i dette tilfellet «192.168.1.32», er den interne IP-adressen.
Del dette med andre spillere, og de kan bli med på serveren din ved å skrive inn dette i serveradressen i flerspillerfanen.
Minecraft-hosting for personer utenfor LAN krever derimot litt nettverkskompetanse for:
Det første trinnet er å konfigurere brannmuren til å tillate tilkoblinger til et spesifikt portnummer som du finner i `server.properties`-filen som ble opprettet i hovedservermappen.
Standard portnummer er «25565».
Du må deretter gi brannmuren tillatelse til å slippe gjennom tilkoblinger via denne porten, slik at vennene dine kan bli med i Minecraft.
Brannmurkonfigurasjon
Brannmurkonfigurasjonen avhenger av operativsystemet du bruker. Siden denne veiledningen gjelder for Windows og Ubuntu, går vi gjennom begge.
Konfigurere brannmur i Windows
Trykk ⊞+R, skriv inn «firewall.cpl» og trykk enter.
I bunn og grunn må vi opprette inngående og utgående regler for porten (25565) for både UDP- og TCP-nettverksprotokoller. Dette er en prosess i fire trinn. Nedenfor er en demo av det første trinnet der vi lager en inngående regel for TCP:
Du må gjenta denne prosessen for inngående (UDP) og utgående (TCP og UDP) for den samme porten.
Konfigurere brannmur i Ubuntu
I Ubuntu er brannmuren som standard deaktivert. Du kan bekrefte dette ved å kjøre `sudo ufw status verbose` i terminalen.
Hvis den returnerer «Status: inaktiv», kan du aktivere den ved å bruke kommandoen `sudo ufw enable`.
Skriv deretter `sudo ufw allow 25565`, og trykk enter for å åpne port 25565, som er standardporten for Minecraft-tilkoblinger.
Nå kan vi sjekke den åpne porten ved å bruke `sudo ufw status verbose` igjen:
Nå som vi har porten klar for tilkoblinger, må vi gjøre den tilgjengelig for andre. Denne prosessen kalles portvideresending, og kan ta fra noen sekunder til et minutt. Det er ikke mulig å forklare det her siden det er basert på din WiFi-ruter.
Søk opp din ruter og gjennomfør denne prosessen.
Etter det trenger vennene dine din offentlige IP-adresse.
Du kan finne den ved å google «hva er min ip-adresse» eller besøke en side som whatismyipaddress.
Jeg har sladdet min offentlige IP-adresse for å understreke at du ikke må dele den med noen du ikke stoler på.
Prosessen for å bli med i denne serveren ligner på prosessen for å bli med din egen server, men den eneste forskjellen er at de vil bruke den offentlige IP-adressen:portnummer (f.eks. 125.245.74.894:25565) i serveradressefeltet. Du trenger ikke å bry deg med servernavnet, det vil dukke opp automatisk.
Konklusjon
Dette er altså hvordan du lager en Minecraft Java Edition-server og lar vennene dine bli med.
Det er enkelt dersom alle er på samme LAN. Da er det bare å opprette serveren og dele din interne IP-adresse.
For spillere på forskjellige nettverk kreves det at man laster ned og kjører serverfilen fra Minecraft, konfigurerer brannmuren, videresender porter og deler sin eksterne IP-adresse.
Selv om det er mulig å bruke din stasjonære PC som en liten server, trenger du en kraftigere server for å kunne hoste og spille samtidig.
Og hvis du ikke ønsker å gjøre dette på PC-en din og ikke liker de administrerte Minecraft-serverne, har vi en perfekt veiledning for hvordan du kan hoste Minecraft på Vultr.