Få skrivebordsikoner på Ubuntu: Enkel guide!

Skrivebordsikoner er ment å være brukervennlige, men i Ubuntu 18.04 LTS og nyere versjoner, inkludert Ubuntu 19.10, er ikke dette alltid tilfellet. Denne veiledningen viser deg hvordan du enkelt kan opprette snarveier på skrivebordet for dine favorittapplikasjoner, slik du er vant til fra andre operativsystemer og Linux-miljøer.

En Enkel Oppgave som Bør Være Lettere

For brukere av Windows er det en selvfølge å plassere snarveier på skrivebordet. Dessverre kan dette oppleves som en frustrerende utfordring for de som er nye til Linux. Det kan fort gi inntrykk av at alt i Linux er komplisert og vanskelig å forstå.

Selv erfarne Linux-brukere kan synes denne oppgaven er mer tungvint enn den burde være. Selv om det ikke er teknisk vanskelig, er prosessen absolutt ikke intuitiv.

Aktivering av Skrivebordsikoner med GNOME Tweaks

Som standard tillater ikke Ubuntu at filer eller ikoner kopieres til GNOME Shell-skrivebordet. For å aktivere denne funksjonen, må vi bruke GNOME Tweaks til å endre en innstilling. Du kan installere GNOME Tweaks ved hjelp av følgende kommando:

sudo apt-get install gnome-tweaks

Etter installasjonen, trykk på «Super»-tasten (vanligvis mellom Control- og Alt-tastene nederst til venstre på tastaturet) og skriv «tweaks». Tweaks-ikonet vil da vises. Klikk på ikonet for å starte programmet.

Dette er ikonet i Ubuntu 18.04. I Ubuntu 19.10 ser ikonet annerledes ut. Når Tweaks er startet, klikker du på «Skrivebord» i venstre meny. Aktiver «Vis ikoner»-glidebryteren for å tillate ikoner på skrivebordet. Du kan også velge om du vil vise snarveier til hjemmekatalogen, søppelbøtten, nettverksservere og monterte volumer på skrivebordet.

Merk at i Ubuntu 19.10 finnes skrivebordsikoninnstillingene under «Utvidelser». Klikk på «Utvidelser» i venstre rute for å finne disse innstillingene.

Opprettelse av Snarveier på Skrivebordet

For å illustrere prosessen, skal vi lage en snarvei for LibreOffice Writer. Nå som vi har aktivert ikoner på skrivebordet, trenger vi bare å flytte noe til skrivebordet for å lage en snarvei. Men hva skal vi flytte?

Det vi trenger, er en applikasjons «.desktop»-fil. Dette er tekstfiler som inneholder informasjon om applikasjonen, inkludert hvor den kjørbare filen er plassert. Når du dobbeltklikker på snarveien, bruker Linux denne informasjonen til å finne og starte programmet. Vi må derfor finne den riktige .desktop-filen.

Programmer som følger med som en del av en distribusjons standardpakker, eller som er installert fra programvarelager, har .desktop-filene lagret her:

/usr/share/applications

Andre programmer som er installert lokalt for hele systemet (tilgjengelig for alle brukere) har vanligvis .desktop-filene her:

/usr/local/share/applications

Programmer som er installert slik at de kun er tilgjengelige for én bruker, har sine .desktop-filer lagret i brukerens hjemmekatalog:

~/.local/share/applications

LibreOffice er tilgjengelig for alle brukere, så vi starter Filutforsker og navigerer til /usr/share/applications-katalogen. Du må finne den riktige katalogen for programmet du leter etter.

Start Filutforsker, og klikk på «Andre plasseringer» i ruten til venstre. Naviger deretter til Datamaskin > usr > share > applications.

Rull gjennom ikonene til du finner LibreOffice Writer-ikonet. I Ubuntu 19.10 ser alle ikonene ut som tannhjul, så sjekk filnavnet for å være sikker på at du har riktig .desktop-fil.

For å bekrefte at du har funnet riktig fil, høyreklikker du på ikonet og velger «Egenskaper». Du skal se en linje som bekrefter at dette er en skrivebordskonfigurasjonsfil. Lukk dialogboksen.

Venstreklikk på LibreOffice Writer-ikonet, hold museknappen nede og dra ikonet til skrivebordet. Slipp museknappen. Normalt ville dette flyttet det du dro, men i dette tilfellet kopieres filen.

Du har nå et ikon på skrivebordet, men utseendet er ikke som forventet. Hva skjer?

Selv om ikonet ikke ser ut som forventet, fungerer det som en snarvei. Dobbeltklikk på ikonet for å starte programmet. En advarselsdialogboks vil dukke opp.

Klikk på «Stol på og start»-knappen. Da vil to ting skje:

Ikonet vil endre utseende og tekstetikett til det forventede, og LibreOffice Writer vil startes.

Du har nå en fungerende LibreOffice Writer-snarvei på skrivebordet. «Utrustet Application Launcher»-dialogboksen vil kun vises første gang du bruker snarveien.

Hva om .desktop-filen Mangler?

Noen ganger mangler .desktop-filen for et program. For eksempel programmer du har skrevet selv, eller programmer du har lastet ned fra Github, kommer ofte ikke med .desktop-filer.

Dette er ikke et problem. Vi kan enkelt lage vår egen. Det er bare en tekstfil med den nødvendige informasjonen.

Opprettelse av en .desktop-fil

På testmaskinen vår har vi et program som ikke har en .desktop-fil.

Først må du sjekke at programmet kjører. Hvis det ikke kjører, vil det heller ikke fungere med en .desktop-fil. Du kan bruke mye tid på å finne feilen hvis du ikke sjekker dette først. Så, sørg for at applikasjonen starter og kjører korrekt når du starter den manuelt.

En .desktop-fil er en tekstfil med innstillinger. Det er ikke nok til å vise et ikon, så vi må bruke et ikon som følger med programmet. Vi ser at det er et ikon som heter «ip_gc_icon.png» i programmets mappe, og vi bruker dette.

Vi ser også at den kjørbare filen heter «gc». Vi trenger denne informasjonen snart.

Åpne en tekstredigerer. Vi skal bruke gedit, men du kan bruke den du foretrekker.

Den første linjen i .desktop-filen må være:

[Desktop Entry]

Dette forteller Linux hva du klikker på når du dobbeltklikker på filen.

De andre oppføringene i .desktop-filen består av etiketter og verdier, separert med et likhetstegn (=). Pass på at det ikke er mellomrom før eller etter likhetstegnet.

De neste fire linjene beskriver applikasjonen:

Version=1.0
Name[en_US]=Geocoder
GenericName[en_US]=Interesting Point Geocoder
Comment[en_US]=Interesting Point Geocoder is a tool to create CSV files of geolocational data

«Version»-oppføringen er versjonsnummeret til programmet.
«Name»-oppføringen er navnet på applikasjonen. Vi har inkludert en lokasjonsidentifikator, [en_US], som betyr amerikansk engelsk. Du kan utelate denne. Hvis du lager en flerspråklig .desktop-fil, er denne typen identifikatorer nødvendig for hvert språk. Det vil ikke ha noe å si her, men det er en god vane å ha.
«GenericName»-oppføringen brukes til en generell beskrivelse av applikasjonen. Dette kan være beskrivelser som «videoredigerer», «nettleser» eller «tekstbehandler». Denne applikasjonen faller ikke inn i noen spesifikk kategori, så vi gir den en lengre versjon av applikasjonsnavnet.
«Comment»-oppføringen kan inneholde hvilken som helst beskrivende tekst du ønsker.

De neste tre linjene gir informasjon til Linux om hvor den kjørbare filen er, og hvilket ikon som skal brukes for snarveien:

Exec=/home/dave/geocoder/gc
Path=/home/dave/geocoder/
Icon=/home/dave/geocoder/ip_gc_icon.png

«Exec»-oppføringen er banen til den kjørbare filen. I vårt eksempel er dette filen «gc».
«Path»-oppføringen er banen til applikasjonens arbeidskatalog.
«Icon»-oppføringen er banen til ikonfilen du ønsker å bruke for skrivebordssnarveien.

De tre siste linjene gir utfyllende informasjon om applikasjonen:

Terminal=false
Type=Application
Categories=Application

«Terminal»-oppføringen kan være «true» eller «false». Den angir om applikasjonen kjøres i en terminal eller ikke. Vår oppføring må være «false».
«Type»-oppføringen kan være «Application», «Link» eller «Directory». Vi vil selvsagt at oppføringen vår skal være «Application».
«Categories»-oppføringen kan brukes av Linux eller GNOME for å gruppere lignende eller relaterte applikasjoner i menyer. Vi setter den til den generiske «Applications».

En komplett liste over mulige oppføringer i en .desktop-fil og deres verdier finner du i .desktop-filspesifikasjonen.

Her er vår komplette .desktop-fil:

Lagre filen i applikasjonsmappen og sørg for at filtypen er «.desktop». Eksempel-filen vår heter «Geocoder.desktop».

Kopiere .desktop-filen til Skrivebordet

For å kopiere .desktop-filen til skrivebordet, høyreklikker du på filen og velger «Kopier» fra menyen. Høyreklikk deretter på skrivebordet og velg «Lim inn» fra menyen.

Når du dobbeltklikker på ikonet på skrivebordet, vil du se den samme advarselsdialogboksen som tidligere. Klikk på «Stol på og start»-knappen.

Skrivebordsikonet vil få sitt korrekte utseende, og applikasjonen vil startes.

Kopiere .desktop-filen til Application-mappen

Siden dette programmet kun skal brukes av en enkelt bruker, kopierer vi .desktop-filen til hans lokale applikasjonsmappe. I terminalen bruker du denne kommandoen i applikasjonsmappen:

cp ./Geocoder.desktop ~/.local/share/applications

Ved å plassere .desktop-filen i den lokale applikasjonsmappen, integreres applikasjonen i GNOME-søkefunksjonen. Trykk på «Super»-tasten (vanligvis mellom Control- og Alt-tastene nederst til venstre på tastaturet) og skriv inn den første delen av programmets navn. Ikonet vil da vises i søkeresultatene.

Venstreklikk på ikonet for å starte applikasjonen.
Høyreklikk på ikonet og velg «Legg til i favoritter» for å legge det til Ubuntu-dokken.

Klar til Bruk

Så der har du det. Litt omstendelig, men ganske enkelt når du vet hvordan.

Og definitivt ikke intuitivt.