Bytt til Linux fra Windows 7: Enkelt, gratis & sikkert!

En Alternativ Vei for Windows 7 Brukere

Dersom du fremdeles holder fast ved Windows 7 grunnet motvilje mot Windows 10, er det en forståelig posisjon. Likevel eksisterer det en alternativ oppgraderingsmulighet: du kan helt kostnadsfritt installere Linux på din PC, og dermed dra nytte av et støttet operativsystem som kontinuerlig mottar oppdateringer.

Dette er enklere enn du kanskje forestiller deg. Det er fullt mulig å teste Linux på din datamaskin før selve installasjonen, og du kan til og med velge å beholde Windows 7 ved å installere Linux side om side. Her er en oversikt over det du trenger å vite.

Et Reelt Alternativ til Windows 7

I dag fungerer Linux langt bedre enn hva mange tror. Spesielt om du har en eldre PC som tidligere kjørte Windows 7, vil maskinvaren din stort sett være fullt støttet og fungere sømløst uten behov for kompliserte inngrep. Selv om du kan ha behov for å installere maskinvaredrivere for å oppnå maksimal ytelse i spill, er dette gjerne den eneste justeringen som kreves.

Etter at Linux er installert, kan du enkelt installere din foretrukne nettleser. De fleste Linux-distribusjoner leveres med Mozilla Firefox, og Google Chrome er også tilgjengelig. Du får full tilgang til internett, inkludert strømmetjenester som Netflix, Hulu og Disney+.

Linux-distribusjoner er tilgjengelige gratis og baserer seg på åpen kildekode. De vedlikeholdes med automatiske sikkerhetsoppdateringer, og behovet for antivirusprogramvare er fraværende. Det er dog viktig å utvise forsiktighet ved nedlasting og kjøring av ukjent programvare, eller utførelse av uvanlige kommandoer, akkurat som med alle andre operativsystemer.

Mulighet for Dobbelt Oppstart og Bevaring av Windows 7

Selv om du velger å installere Linux, er det ikke nødvendig å gi slipp på Windows 7. Du kan installere Linux i en såkalt dual-boot-konfigurasjon. Dette betyr at ved oppstart av PC-en får du muligheten til å velge hvilket operativsystem du ønsker å starte. Dersom du på et tidspunkt skulle ha behov for å gå tilbake til Windows 7 – for eksempel for å spille et spill som ikke er kompatibelt med Linux – kan du enkelt starte PC-en på nytt med Windows 7.

Dette gir en trygg og enkel måte å utforske Linux på, samtidig som du beholder muligheten til å bruke Windows 7 for de oppgavene som krever det.

Velg en Linux-Distribusjon og Klargjør Installasjonsmedium

Før du starter med Linux, må du velge en passende Linux-distribusjon. Selv om det har gått noen år siden vi sist så på de beste Linux-distribusjonene for nybegynnere, er situasjonen i dag ganske lik. Ubuntu er fortsatt et robust og velstøttet valg. Mange anbefaler i stedet Linux Mint. Mint er basert på Ubuntu – du kan trygt velge en av dem. I denne veiledningen benytter vi skjermbilder av Ubuntu 18.04 LTS.

Etter å ha valgt din foretrukne Linux-distribusjon, last den ned og lag et live installasjonsmedium. Vi anbefaler å bruke en USB-minnepenn, men du kan også brenne den valgte distribusjonen på en plate.

Før du starter opp Linux og eventuelt installerer det, anbefales det å sikkerhetskopiere alle dine viktige filer. Det er alltid en god vane å ha sikkerhetskopier av de mest verdifulle dokumentene.

Oppstart fra Mediet og Testing Før Installasjon

Når installasjonsmediet er klart, kan du starte Windows 7-maskinen på nytt, velge det opprettede mediet som oppstartsenhet, og begynne å bruke Linux. Etter oppstart kan du teste Linux uten å installere det, siden det kjører direkte fra USB-minnepennen eller platen. Linux blir ikke permanent installert på datamaskinen før du trykker på installasjonsalternativet og går gjennom installasjonsveiviseren.

Denne testperioden gir en ypperlig mulighet til å verifisere at all maskinvare fungerer optimalt med Linux uten behov for ytterligere konfigurering. Du kan blant annet sjekke at Wi-Fi-tilkoblingen fungerer som forventet. Hvis alt fungerer problemfritt, vet du at maskinvaren vil fungere fint også etter at Linux er installert.

Dersom du har en nyere PC som opprinnelig ble levert med Windows 8 eller 10, kan det hende du må justere innstillingene for sikker oppstart (Secure Boot) for å kunne starte Linux-distribusjonen. Eldre maskiner fra Windows 7-perioden vil derimot normalt sett starte Linux uten ekstra justeringer.

Installasjon av Linux på Din PC

Når du ønsker å installere Linux, velger du installasjonsalternativet i live Linux-miljøet for å starte installasjonsprosessen. I Ubuntu, for eksempel, finner du et «Installer Ubuntu»-ikon på skrivebordet. Dobbeltklikk på dette, og installasjonsveiviseren vil åpne seg.

Installasjonen er relativt enkel. Underveis i veiviseren får du muligheten til å installere Linux side om side med Windows 7, eller du kan slette Windows 7-systemet fullstendig og erstatte det med Linux.

For å installere Linux ved siden av Windows 7 kreves det litt ledig diskplass, med mindre du har en ekstra harddisk. Start datamaskinen på nytt med Windows 7 og slett eventuelt noen filer dersom du trenger mer plass.

Dersom du velger å installere Windows 7 og Linux ved siden av hverandre, vil du få valget mellom operativsystemene hver gang du starter datamaskinen.

Vær oppmerksom på at dersom du velger å slette harddisken, vil alle filer og programmer på Windows 7-partisjonen også bli slettet.

Installasjon av Programvare i Linux

Linux fungerer litt annerledes enn Windows, men forskjellen er ikke så stor. Dersom du kun har behov for en moderne nettleser og noen essensielle verktøy som videospiller, bilderedigeringsprogram og den åpne kildekode-baserte kontorpakken LibreOffice, vil det meste du trenger allerede være forhåndsinstallert.

For å installere annen programvare, bør du ta en titt i pakkebehandlingsprogrammet til din valgte Linux-distribusjon. I Ubuntu heter dette Ubuntu Software Center. Tenk på det som en appbutikk for din Linux-PC, men med den forskjell at den hovedsakelig inneholder gratis programvare med åpen kildekode. Applikasjoner du installerer herfra, vil automatisk bli oppdatert sammen med resten av Linux-systemet.

Det finnes også applikasjoner som kan installeres utenom pakkebehandlingsprogrammet. For eksempel kan det være aktuelt å laste ned programmer som Google Chrome, Dropbox, Skype, Steam, Spotify, Slack, og Minecraft fra deres respektive nettsider. De fleste applikasjoner du benytter vil imidlertid være programvare med åpen kildekode fra pakkebehandlingen.

Linux har mye mer å by på, men det grunnleggende er ganske enkelt. Terminalen er kraftfull, men det er ikke et krav å bruke den.

I 2020 er et stabilt og sikkert operativsystem med en moderne nettleser og noen nyttige verktøy det mange har behov for. Linux tilbyr dette umiddelbart, uten ekstra justeringer. Det er dermed et utmerket alternativ til Windows 7.