Oppgrader til Krita 5.0 på Linux: Enkelt steg-for-steg guide!

Krita 5.0 er endelig her for Linux-brukere, og den er fylt med spennende nye funksjoner. Hvis du har ventet på å oppgradere til versjon 5.0, er denne guiden for deg! Vi viser deg steg for steg hvordan du oppgraderer Krita til versjon 5.0 på Linux.

Oppgraderingsinstruksjoner for Ubuntu

Den nyeste versjonen av Krita som er tilgjengelig i Ubuntus standardprogramvarelager er 4.48. Det er dessverre ingen direkte metode for å oppgradere til 5.0 via disse offisielle kildene. Men, det finnes en Krita PPA (Personal Package Archive) som gir tilgang til den aller nyeste versjonen av applikasjonen.

For å starte prosessen, åpne et terminalvindu på Ubuntu-skrivebordet. Dette kan gjøres ved å trykke Ctrl + Alt + T samtidig, eller ved å søke etter «Terminal» i applikasjonsmenyen. Deretter bruker du kommandoen `add-apt-repository` for å legge til den aktuelle Krita PPA-en på systemet ditt.

Merk: Selv om denne seksjonen er fokusert på Ubuntu, er denne PPA-en fullt kompatibel med Ubuntu-baserte operativsystemer som Elementary OS, Peppermint, Zorin OS, Linux Mint, og andre. Dermed kan du trygt benytte den for å få den seneste Krita-versjonen.

sudo add-apt-repository ppa:kritalime/ppa

Etter at du har lagt til den nye Krita PPA-en, må du oppdatere systemet. Bruk `apt update`-kommandoen for å oppdatere Ubuntus programvarekilder.

sudo apt update

Etter at oppdateringskommandoen er gjennomført, vil Ubuntu oppdage tilgjengelige oppdateringer for Krita. Fra dette punktet, bruk oppgraderingskommandoen for å installere den nyeste versjonen av Krita på Ubuntu-systemet. Alternativt, om du ikke har installert den fra før, installer den med `apt install`.

sudo apt upgrade -y

eller

sudo apt install krita -y

Oppgraderingsinstruksjoner for Debian

Debian tilbyr ingen oppgraderingsmulighet til den nyeste versjonen av Krita gjennom sine offisielle programvarelagre. Men, dette betyr ikke at du ikke kan oppgradere. Heldigvis har Debian god støtte for både Flatpak og Snap-pakker.

Før du forsøker å bruke Flatpak eller Snap-pakken for å få en nyere Krita-versjon, må du fjerne den eksisterende Debian-installasjonen. For å gjøre dette, åpne et terminalvindu ved å trykke Ctrl + Alt + T eller via applikasjonsmenyen, og kjør `apt-get remove`-kommandoen.

sudo apt-get remove krita

Etter at du har fjernet Krita fra Debian-systemet, følg AppImage-instruksjonene for å få den siste versjonen av Krita på Debian-maskinen din.

Oppgraderingsinstruksjoner for Arch Linux

Arch Linux er kjent for å ha de aller nyeste programvarepakkene tilgjengelig. Ettersom Krita 5.0 nå er offisielt lansert, skal den være tilgjengelig i deres programvarelagre. For å få den nyeste versjonen av Krita på Arch-systemet ditt, start med å åpne et terminalvindu.

Når du har terminalvinduet klart, bruk kommandoen `pacman -Syyu`. Denne kommandoen oppdaterer systemet ditt og installerer den nyeste versjonen av Krita på Arch Linux.

sudo pacman -Syyu

Har du ikke den nyeste versjonen av Krita allerede? Bruk `pacman -S` kommandoen for å installere «krita»-pakken.

sudo pacman -S krita

Oppgraderingsinstruksjoner for Fedora

På Fedora Linux er den nyeste tilgjengelige Krita-versjonen 4.4.5. Fedora-prosjektet har dessverre ennå ikke oppdatert sine pakker til den nye 5.0-versjonen. Om du er Fedora-bruker og ønsker å benytte 5.0, gjør følgende.

Først, åpne et terminalvindu på Fedora-skrivebordet. Med terminalvinduet åpent, avinstaller Krita ved hjelp av `dnf remove`-kommandoen.

sudo dnf remove krita

Etter at du har avinstallert Krita fra Fedora, følg AppImage-instruksjonene for å få den nyeste Krita-versjonen i bruk på Fedora-systemet.

Oppgraderingsinstruksjoner for OpenSUSE

OpenSUSE Tumbleweed og OpenSUSE Leap har dessverre ikke lagt Krita 5.0 til sine offisielle programvarelagre enda. Dette betyr at dersom du ønsker å oppgradere, må du først avinstallere den eksisterende OpenSUSE RPM-pakken.

Åpne et terminalvindu på skrivebordet for å fjerne OpenSUSE Krita-pakken. Dette kan gjøres ved å trykke Ctrl + Alt + T eller via applikasjonsmenyen.

Etter at terminalvinduet er åpent, bruk `zypper remove`-kommandoen for å avinstallere «krita»-pakken. Når pakken er fjernet fra systemet, er Krita fullstendig avinstallert. Herfra følger du AppImage-instruksjonene for å installere den nyeste Krita-versjonen på OpenSUSE.

Oppgraderingsinstruksjoner for AppImage

Krita-utviklerne bygger og utgir jevnlig AppImages slik at brukerne får tilgang til den nyeste versjonen av appen så raskt som mulig. Derfor, hvis ditt operativsystem enda ikke har tilgjengelig Krita 5.0, er AppImage et godt alternativ.

For å starte, må du installere AppImageLauncher-verktøyet. Dette verktøyet kjører i bakgrunnen på datamaskinen din og håndterer AppImages, oppretter snarveier på skrivebordet, og sørger til og med for oppdateringer, slik at du slipper å gjøre det manuelt.

Etter at du har installert AppImageLauncher, gå til den offisielle Krita nettsiden og last ned den nyeste AppImage-filen. Åpne filbehandleren din, kjør AppImage og velg alternativet «Integrer og kjør» for å installere Krita på Linux-systemet ditt.