Hvordan overklokke en Raspberry Pi 4 for forbedret ytelse

Raspberry Pi 4 enkeltbrettsdatamaskinen er viktig for brukere som elsker å tukle på et budsjett. Selv om ytelsen er god nok for de fleste hverdagsoppgaver, kan du forbedre den ved å overklokke Raspberry Pis firekjerners prosessor. Dette er hvordan.

Hvorfor overklokke Raspberry Pi?

Til tross for sin minimale størrelse og pris, er Raspberry Pi 4 overraskende kraftig. Du kan forberede Raspberry Pi som en webserver og bruke den til å være vert for alternativer til proprietære tjenester, du kan bygge en Raspberry Pi retro-spillkonsoll, eller du kan bruke den som et nettverksovervåkingsverktøy.

Ingen av disse bruksområdene vil sannsynligvis få Raspberry Pi 4 til å svette unødig, og du vil sannsynligvis ikke se CPU-bruken din krype i minus. Men det er noen oppgaver som vil legge en betydelig belastning på Raspberry Pi 4s quad-core Cortex-A72. Disse inkluderer transkoding av video for strømming gjennom Jellyfin på Raspberry Pi, kjøring av en stor språkmodell på Pi, og gjenstands- og ansiktsgjenkjenning hvis du kjører Immich som erstatning for Google Photos.

  Hva er det og bør du aktivere det?

I disse tilfellene vil du legge merke til at oppgavene tar lengre tid enn du kanskje liker, eller streamingvideoen din vil stamme når Pi-en koder en gammel AVI-fil i farten.

Ved å overklokke din Raspberry Pi kan du øke den maksimale CPU-hastigheten på 1,8 GHz til rundt 2,1 GHz, øke effektiviteten og redusere tiden det tar å få ting gjort.

Overklokking er alltid risikabelt

Klokkehastigheten til din Raspberry Pi er satt til maksimalt 1,8 GHz av en grunn. I den hastigheten er den stabil og det er usannsynlig at den krasjer. Høyere hastigheter genererer også mer varme, så hvis du skal overklokke Raspberry Pi 4, sørg for at oppsettet ditt har tilstrekkelig kjøling. I tillegg til vifter er det flere Raspberry Pi-deksler som tilbyr både aktiv og passiv kjøling.

Overklokking av en Raspberry Pi 4 betyr også at den vil trekke mer strøm. Legg til den ekstra strømmen som trengs for å kjøre viftene, og det blir helt avgjørende å sørge for at du har en pålitelig Raspberry Pi-strømforsyning.

Hvordan overklokke en Raspberry Pi 4

Med disse forbeholdene ute av veien, er det faktisk ganske enkelt å overklokke en Raspberry Pi 4, selv om du må bruke terminalen for å gjøre det.

  5 beste verktøy for å overføre bilder fra iPhone til datamaskin

Åpne en terminal ved å klikke på ikonet i den øverste menylinjen eller gjennom Meny > Tilbehør > Terminal, og oppdater og oppgrader systemet ditt:

 sudo apt update && sudo apt upgrade -y 

Du vil se Raspberry Pi-ytelsen din før og etter Pi 4-overklokkingen din, og for å gjøre dette trenger du et benchmarkverktøy. Installer Sysbench med:

 sudo apt install sysbench 

Følgende kommando vil teste ytelsen ved å beregne primtall. Utgangen vil ikke gi deg en klokkehastighet, men vil vise deg antall hendelser per sekund. Noter figuren til senere.

 sysbench  

Parametrene du må endre er plassert i /boot/config.txt. Lag en kopi av denne filen i tilfelle du trenger å gå tilbake senere:

 sudo cp /boot/config.txt /boot/config.txt.bak 

Bruk nå nano-tekstredigering for å åpne filen:

 sudo nano /boot/config.txt 

Rull ned til delen merket #uncomment for å overklokke armen. 700 MHz er standard, og slett linjen under den: #arm_freq=800, og lim inn følgende for å øke ytelsen:

 arm_freq=2100
gpu_freq=750
over_voltage=6

Vi fant ut at 2100 var omtrent grensen: Pi 4 ble varm, og ville rett og slett ikke starte opp ved 2200 MHz.

  Slik kansellerer du Instacart-abonnement

Hvis du vil at overklokken skal gjelde hele tiden, i stedet for bare når Raspberry Pi er under belastning, kan du legge til en ekstra linje:

 force_turbo=1 

Du bør imidlertid være klar over at dette vil ugyldiggjøre garantien din.

Lagre og avslutt nano med Ctrl + O, deretter Ctrl + X, og start deretter Pi-en på nytt:

 sudo reboot 

Når Pi-en din slår seg på igjen, kjør Sysbench igjen, og merk en økning i antall hendelser per sekund.

 sysbench  

Hva du skal gjøre hvis Raspberry Pi 4-overklokken mislykkes

Overklokken din fungerer kanskje ikke, og vår mislyktes da vi forsøkte å presse den opp til 2,2 GHz. Dette er ikke slutten på verden, og det vil ikke skade Pi-en din.

For å gjenopprette Pi-en til fungerende stand, fjern SD-kortet eller SSD-en og koble den til din stasjonære PC. Naviger til /boot/, og rediger config.txt til et lavere tall.

Alternativt, hvis du nå har bestemt deg for å beholde din Raspberry Pi 4 med standard klokkehastighet, endre navn på config.txt.bak til config.txt.

Lag noen fantastiske prosjekter med din overklokkede Pi 4!

Med den ekstra kraften du har til rådighet, er du mindre begrenset i bruken du kan bruke din Raspberry Pi 4 til. Det er tusenvis av prosjekter som vil dra nytte av de ekstra klokkesyklusene dine, så bruk dem godt!