Hvordan redigere Hosts-filen på Linux

Hosts-filen på Linux er ansvarlig for å kartlegge vertsnavn og IP-adresser. Det er en ren tekstfil som heter «Verter». Hvis du noen gang har kjørt servere på Linux, vil du uten tvil finne deg selv i å redigere denne filen mye.

I denne veiledningen viser vi deg hvordan du får tilgang til Hosts-filen på Linux og hvordan du også sikkerhetskopierer den. For å starte, sørg for at du har tilgang til root-kontoen. Hosts-filen er en fil på systemnivå og kan ikke åpnes av en vanlig bruker.

Lage en sikkerhetskopi av Hosts-filen

Hvis du planlegger å redigere Hosts-filen, er det greit å lage en sikkerhetskopi av originalen på forhånd. På den måten, hvis du gjør endringer i filen og ønsker å gå tilbake til hvordan ting var før redigeringene, trenger du ikke å installere systemet på nytt.

For å lage en sikkerhetskopi av Hosts-filen, start med å skrive inn mappen/etc/ ved å bruke CD-kommandoen nedenfor i terminalvinduet.

cd /etc/

Inne i /etc/-mappen, lag en kopi av Hosts-filen ved å bruke cp-kommandoen. Kopier filen til hjemmemappen (~) som «Hosts.bak».

cp hosts ~/hosts.bak

Når du har tatt en sikkerhetskopi av filen, lukker du terminalen. Oppbevar «Hosts.bak»-filen trygt på en ekstra harddisk, flash-stasjon eller Dropbox-konto.

  Hvordan installere Arch Linux raskere med Calam Arch

Slik gjenoppretter du sikkerhetskopien

Hvis du har gjort endringer i Hosts-filene og trenger å gjenopprette dem, er det her hvordan du gjør det. Først åpner du et terminalvindu. Deretter, med terminalen åpen, får du tilgang til området der «hosts.bak»-filen din er lagret.

For eksempel, hvis du har lagret «hosts.bak»-filen din i /home/USERNAME/Documents, vil du gjøre følgende for å få tilgang til den.

cd ~/Documents/

Når terminalen er der «hosts.bak»-filen er, logger du på root-kontoen med sudo -s.

sudo -s

Slett den eksisterende filen ved å bruke rm-kommandoen.

rm hosts

Etter å ha slettet den opprinnelige vertsfilen, gjenopprett sikkerhetskopien til datamaskinen din ved å bruke cp-kommandoen. Ved å bruke cp kan du lage en kopi av sikkerhetskopifilen og plassere den i /etc/ mens du beholder sikkerhetskopien der den er lagret.

cp hosts.bak /etc/

Når kopieringsprosessen er fullført, vil den opprinnelige vertsfilen bli gjenopprettet. Herfra starter du Linux-PCen på nytt. Når Linux-PC-en din slås på igjen, bruker du de originale vertene i Hosts-filen.

  Hvordan spille Black Mesa på Linux

Tilgang til Linux Hosts-filen

Hvis du vil redigere Linux Hosts-filen, må du først få tilgang til den. Filen ligger i /etc/-mappen, men en vanlig Linux-brukerkonto har ikke tilgang til denne filen, siden den er en systemfil.

Du kan enten logge på med su-kommandoen eller bruke sudo -s-kommandoen for å få tilgang til root-kontoen. Generelt vil de fleste Linux-systemer kunne få tilgang til root ved å bruke su-kommandoen. På Ubuntu og noen andre distribusjoner er imidlertid root-kontoen slått av, så du må bruke sudo -s.

Først åpner du et terminalvindu på Linux-skrivebordet. Åpne deretter et terminalvindu på Linux-skrivebordet og trykk Ctrl + Alt + T på tastaturet. Eller søk etter «Terminal» i appmenyen og start den på den måten.

Når terminalen er åpen, skriv inn en av de to kommandoene nedenfor for å få tilgang til root-kontoen på din Linux-PC.

su -

Eller, hvis root-kontoen på Linux-systemet ditt er deaktivert, kan du få tilgang til root ved å heve økten ved å bruke sudo -s.

sudo -s

Når du har logget på root, bruk CD-kommandoen for å få tilgang til /etc/-mappen.

cd /etc/

Inne i mappen åpner du «Hosts»-filen ved å bruke Nano-tekstredigereren. I denne opplæringen skal vi bruke Nano. Imidlertid kan «Hosts»-filen åpnes med hvilken som helst tekstredigerer du ønsker.

  Hvordan oppgradere til Blender 3 på Linux

nano -w hosts

Redigering av Hosts-filen

For å redigere Hosts-filen, må du forstå hvordan den fungerer. Hver oppføring har en IP-adresse og et vertsnavn. Se gjennom filen i Nano-tekstredigering og ta en titt på linjene inni.

For eksempel kan en linje i Hosts-filen se ut som koden nedenfor.

192.168.1.205 mitt.vertsnavn

Hvis du vil legge til nye linjer i Hosts-filen, lag en ny linje nederst og skriv inn IP-adressen og vertsnavnet. Lagre deretter redigeringene i Nano-tekstredigering ved å trykke Ctrl + O på tastaturet.

Legg gjerne til så mange nye linjer du ønsker i vertsfilen. Når du er ferdig med redigeringsprosessen, trykk på Crl + X-knappkombinasjonen for å avslutte Nano-tekstredigering.