Hvordan sette opp Ajenti-serveradministrasjonsverktøyet på Ubuntu Server

Ajenti er et nettbasert overvåkingsverktøy for servere og VPSer. Når den er installert, er Ajenti i stand til å gi sanntidsovervåking, et nettbasert skall for terminalkommandoer og mange andre ting. I denne veiledningen viser vi deg hvordan du setter opp Ajenti på Ubuntu Server.

Merk: Selv om denne guiden fokuserer på Ubuntu Server, støtter Ajenti ulike Linux-operativsystemer, inkludert Redhat Enterprise Linux, CentOS, Debian, etc. Så følg gjerne med denne installasjonsveiledningen selv om du ikke bruker Ubuntu Server.

Automatisk installasjon

Den beste måten å få Ajenti til å jobbe på Ubuntu-serveren din, er med det automatiske installasjonsskriptet i Ajenti-dokumentasjonen. Skriptet er skrevet i Bash, vil automatisk oppdage operativsystemet ditt, og det tar seg av alt på operativsystemet slik at brukeren ikke trenger det.

For å starte installasjonen, må du installere Curl på Ubuntu Server. Curl brukes til å laste ned og kjøre skriptet på Ubuntu Server. Start et terminalvindu, koble til Ubuntu Server over SSH. Eller sett deg fysisk på serveren og bruk TTY-konsollen.

  Den beste måten å organisere e-postene dine på: Bare arkiver dem

Når du har åpnet terminalvinduet og klart til bruk, kjør kommandoen apt install for å få «curl»-pakken installert på Ubuntu Server-oppsettet.

sudo apt install curl

Når du skriver inn kommandoen ovenfor, vil Ubuntu Server be om passordet ditt. Skriv den inn ved hjelp av tastaturet. Trykk deretter Enter-tasten for å bekrefte og Y for å installere pakken.

Med Curl-appen installert er det på tide å kjøre det automatiske installasjonsskriptet. Du må kjøre dette skriptet som root da det trenger tilgang til systemfiler.

curl https://raw.githubusercontent.com/ajenti/ajenti/master/scripts/install.sh | sudo bash -s -

Ajenti-installasjonsskriptet er automatisk og bør bare ta et par minutter. Se terminalen mens den laster ned og konfigurerer Ajenti på Ubuntu Server.

Når installasjonen er fullført, er Ajenti klar til å konfigurere. Åpne en ny nettleserfane, og skriv inn URL-en for å få tilgang til webgrensesnittet for Ajenti.

HTTP://DIN_UBUNTU_SERVER_IP_ADDRESS_OR_HOSTNAME:8000

Manuell installasjon

Hvis du foretrekker å ha mer detaljert kontroll over installasjonen av Ajenti på Ubuntu Server, eller hvis installasjonsskriptet ikke fungerer, er den manuelle installasjonen den beste måten å gjøre det på.

  Hvordan fikse tilkoblingsproblemer til EA-servere

For å sette opp Ajenti via manuell installasjon, start med å starte et terminalvindu, logg på Ubuntu Server via SSH (eller TTY-konsoll). Bruk deretter terminalen til å aktivere «Universe»-programvarelageret.

sudo add-apt-repository universe

Deretter kjører du kommandoen apt update for å oppdatere Ubuntu Servers programvarekilder.

sudo apt update

Etter oppdateringskommandoen er det på tide å installere Ajenti-avhengighetene for Ubuntu Server. Disse pakkene må installeres, ellers vil ikke appen fungere som den skal.

sudo apt-get install build-essential python3-pip python3-dev python3-lxml libssl-dev python3-dbus python3-augeas python3-apt ntpdate

Følg avhengighetene, installer alle Python-plugins for Ajenti.

sudo pip3 install ajenti-panel ajenti.plugin.ace ajenti.plugin.augeas ajenti.plugin.auth-users ajenti.plugin.core ajenti.plugin.dashboard ajenti.plugin.datetime ajenti.plugin.filemanager ajenti.plugin.filesystem ajenti.plugin.network ajenti.plugin.notepad ajenti.plugin.packages ajenti.plugin.passwd ajenti.plugin.plugins ajenti.plugin.power ajenti.plugin.services ajenti.plugin.settings ajenti.plugin.terminal.

Når alle Python-plugins er konfigurert, er Ajenti klar til å gå på Ubuntu Server. Herfra åpner du en ny nettleserfane og får tilgang til URL-en nedenfor.

HTTP://DIN_UBUNTU_SERVER_IP_ADDRESS_OR_HOSTNAME:8000

Konfigurere Ajenti på Ubuntu Server

Bruk av Ajenti på Ubuntu Server krever at du kjenner root-passordet. Dessverre deaktiverer Ubuntu root-passordet som standard for sikkerhetsformål. Gjør følgende for å aktivere root-passordet på nytt på Ubuntu-systemet.

  Slik gjør du raskt e-post til oppgaver

Først åpner du et terminalvindu og logger på maskinen din over SSH. Eller sett deg fysisk på serveren din og bruk TTY-konsollen. Så, når du har fått tilgang til terminalskallet, bruk sudo -s-kommandoen for å logge på root.

sudo -s

Når du har logget på kontoen din med sudo -s, bruk passwd-kommandoen for å fortelle Ubuntu at du vil endre passordet. Deretter skriver du inn ditt nye root-passord. Pass på at dette passordet er minneverdig og sikkert.

passwd

Med root-passordet angitt, gjør følgende for å logge på. Først får du tilgang til URL-en nedenfor i din favorittnettleser. Deretter skriver du inn «root» i brukernavnboksen og root-passordet i passordboksen. Til slutt velger du «Logg inn» for å logge på kontoen din.

HTTP://DIN_UBUNTU_SERVER_IP_ADDRESS_OR_HOSTNAME:8000

Når du er logget på, vil Ajenti vise dashbordet. I Ajenti-dashbordet vil du se verdifull informasjon for Ubuntu Server. Informasjon som hvor mange kjerner som er aktive, CPU-bruk, oppetid, diskbruk og RAM-bruk. I tillegg, hvis du velger menyen øverst til høyre, får du tilgang til terminalskallet, notatblokken, pakkebehandlingen og mer.