Hvordan sjekke Python-versjonen i Windows, Linux og macOS [2023]

Python er et av de mest kjente programmeringsspråkene ettersom det brukes på tvers av forskjellige domener som webutvikling, maskinlæring, dataanalyse og programvaretesting, for bare å nevne noen.

Python ble utgitt 20. februar 1991 av Guido van Rossum. Mens Rossum skapte Python, leste han også «Monty Pythons Flying Circus», et manus til en populær BBC-komedieserie. Han slo seg dermed fast på navnet da han anså det nye språket som mystisk og unikt.

Dette generelle programmeringsspråket har et bredt spekter av brukere, og du kan ha interagert med det uvitende gjennom filmanbefalingene på Netflix. Python brukes også til å lage programvare som kontrollerer selvkjørende biler.

Noen av tingene du kan gjøre med Python er

 • Webutvikling. Python brukes i backend-utvikling (prosessene som brukerne ikke ser). Flask og Django er eksempler på rammeverk som er mye brukt i utviklingen av APIer og backend-servere.
 • Automatisering eller skripting. Hvis det er en jobb du opplever å utføre gjentatte ganger, kan Python hjelpe deg med å automatisere den. Nybegynnere, så vel som eksperter, kan bruke Python til å automatisere ulike oppgaver som å sende e-post, finne data på nettet, sortere data og laste ned.
 • Dataanalyse og maskinlæring. Python har blitt et av de mest ettertraktede programmeringsspråkene av dataforskere. Dataanalytikere kan nå lage datavisualiseringer, utføre komplekse statistiske beregninger, manipulere og analysere og mye mer.
 • Programvaretesting og prototyping. I et programvareutviklingsoppsett kan Python brukes i feilsporing, testing og byggekontroll. Utviklere kan automatisere tester og sjekker på nye systemer og apper ved hjelp av Python.
 • Forretningsapplikasjoner. Næringslivet er bredt, og noen av tingene som kan komme til tankene er e-handelsapplikasjoner, kundeadministrasjonssystemer og ERP, for å nevne noen. En typisk forretningsinnstilling vil trenge programmer som er lett lesbare, utvidbare og skalerbare. Python tilbyr en slik løsning gjennom sine plattformer, for eksempel Tryton.
 • Den er allsidig. Hvis du har samhandlet med andre språk, har du kanskje lagt merke til at noen har en enkelt eller bare to brukstilfeller. Imidlertid har Python mer enn fem brukstilfeller, og fortsatt er ytelsen uovertruffen.
 • Har flere biblioteker og moduler. Det finnes tonnevis av biblioteker og moduler laget av tredjeparter for å utvide brukstilfellene til Python. For eksempel kan du bruke Django til webutvikling på serversiden.
 • Python er enkelt. Dette programmeringsspråket etterligner det naturlige språket, noe som gjør det egnet for selv nybegynnere.
 • Stort og aktivt fellesskap. Programmering kan til tider være utfordrende. Tilstedeværelsen av et stort og støttende fellesskap betyr imidlertid at det er mennesker du alltid kan henvende deg til når du står fast.
 • Åpen kilde. Python er gratis å bruke og distribuere. Ingeniører kan dermed justere eksisterende kode, redistribuere og lage ulike løsninger/applikasjoner med den.
  Hvordan få iMessage på Windows PC

Python 2 og Python 3: Difference

Python-programmeringsspråket har utviklet seg mye i løpet av de mer enn 3 tiårene det har eksistert. En av grunnene til at du kanskje vil sjekke Python-versjonen er å finne ut om du bruker Python 2 eller Python 3 for å sikre at du bygger feilfrie løsninger, uavhengig av om du er en utvikler eller en dataekspert.

Python 2 og Python 3 er de viktigste versjonene i Python-verdenen. Det har vært en pågående debatt om hva som er best. La oss sjekke forskjellen mellom de to;

Python 2

Python 2 ble introdusert i 2000 av BeOpen Python Labs. Denne versjonen var ment å gjøre det enkelt å lære Python.

Det var gjennom Python 2 at de tekniske detaljene i Python Enhancement Proposal (PEP) ble implementert. I januar 2020 ble Python 2 solnedgang, noe som betyr at den ikke lenger vil bli oppdatert med sikkerhetsoppdateringer, nye funksjoner og feilrettinger.

Python 3

Python 3 ble utgitt i 2008. Denne versjonen ble laget for å rette opp de grunnleggende feilene til Python 2. Python 3 gjorde unna dupliserte moduler og konstruksjoner som var i de tidligere Python-versjonene.

Fjerningen av dupliserte verktøy med introduksjonen av Python 3 betydde at noe av koden i Python 2 var inkompatibel med Python 3. Heldigvis ga Python ut 2to3, et verktøy som vurderer og automatisk konverterer Python 2-kode til Python 3-syntaks.

Introduksjonen av denne versjonen tiltrakk seg en stor masse av det vitenskapelige samfunnet, slik som de innen nevrovitenskap. Introduksjonen av NumPy-biblioteket stilte nå Python som en konkurrent til Matlab og R og akselererte også adopsjonene innen datavitenskap og maskinlæring. I skrivende stund er den gjeldende versjonen av Python Python 3.11.1.

  Slik oppdaterer du Windows 11 (5 metoder)

SammenligningPython 2Python 3Year utgitt20002008StøtteStøttet stoppet i 2020Utvikling og støtte for Python 3 pågår fortsattBakoverkompatibilitetMed noen modifikasjoner kan Python 2-koder porteres til Python 3Python 3-kode kan ikke kjøres i Python 3-kode kan ikke kjøres i Python-motoren kan ikke kjøres i mange tilfeller ogPytt-programvare brukes i Pyv , datavitenskap og så mye mer «Skriv ut» nøkkelordUtskrift anses ikke som en funksjon, men et utsagnUtskrift anses som en funksjon og ikke et utsagnSyntakskompleksitetMer komplisertMindre komplisert Lagring av strenger Som standard lagres strenger som ASCIIBy standard, strenger lagres som UNICODE

Forutsetninger for å sjekke Python-versjonen

Du kan få tilgang til terminalvinduet/terminalen ved å bruke disse kommandoene på henholdsvis Windows, Linux og macOS;

 • Windows: Win+R > skriv powershell > Enter/OK
 • Linux: Ctrl-Alt-T, Ctrl-Alt-F2
 • macOS: Finder > Programmer > Verktøy > Terminal

Siden du nå vet at det er to hovedversjoner av Python, kan vi gå videre og lære hvordan du sjekker versjonen på våre lokale maskiner.

Python 3 er bakoverkompatibel. Python 2 og Python 3 er forskjellige stykker programvare. Det betyr dermed at kode skrevet i Python 2 kanskje ikke fungerer som forventet i Python 3.

Når du sjekker Python-versjonen på maskinen din, vil versjonen bli representert i 3 seksjoner atskilt med en prikk.

 • Hovedversjonen
 • Den mindre versjonen
 • Mikroversjonen

Hvis vi for eksempel tar Python-versjonen, er Python 3.8.10, 3 er hovedversjonen, 8 er mindreversjonen og 10 er mikroversjonen. Den siste delen av Python-versjonen representerer de siste oppdateringene og oppdateringene.

Python 3.7.1 er kompatibel med Python 3.8.10 da de tilhører samme hovedversjon (3). Python 2.7 er imidlertid ikke kompatibel med Python 3.8.

Sjekk Python-versjonen på Windows

Åpne Windows PowerShell ved å bruke disse trinnene;

Win+R > skriv powershell > Enter/OK

Du kan nå gå videre og skrive dette på kommandolinjen

python –versjon

Hvis Python er installert på maskinen din, vil versjonen vises på neste linje.

Sjekk Python-versjonen på Linux

De fleste moderne Linux-operativsystemer har Python forhåndsinstallert.

Bruk Ctrl+Alt+T-snarveien for å åpne kommandolinjen på din Linux-baserte maskin.

Bruk denne kommandoen til å skrive ut Python-versjonen;

python3 --version

Eller

python --version

Den andre kommandoen sjekker om Python 2 er installert

Hvis Python 3 er installert, vil du sannsynligvis få noe sånt som dette

Sjekk Python-versjonen på MacOS

Du kan raskt få tilgang til terminalen din i MacOS ved å bruke denne snarveien;

Finder > Programmer > Verktøy > Terminal

  Slik ser du alle enheter på nettverket ditt med nmap på Linux

Bruk denne kommandoen for å sjekke Python-versjonen;

python3 --version

Eller

python --version

Den andre kommandoen sjekker om Python 2 er installert

Har du både Python 2 og 3 installert vil du få en utgang i nærheten av dette

Sjekk Python-versjonen i skriptet

Det er viktig å sjekke Python-versjonen på skriptet ditt når du koder for å unngå inkompatibiliteter og knusinger når du kjører koden.

En slik sjekk er svært viktig når du har mer enn én Python-versjon på PC-en.

Uavhengig av om du bruker Windows, Linux eller macOS, kan du bruke denne kommandoen til å sjekke skriptet ditt

import sys

print (sys.version)

Hva skjer hvis den samme maskinen har to forskjellige versjoner av Python installert og du kjører de ovennevnte kommandoene?

Python 2 og Python 3 kan kjøres samtidig på din PC. Grunnen til dette er at du kan ha noen apper som bruker Python 2 mens andre er laget på Python 3.

For å sjekke om de to Python-versjonene er på din PC, bruk disse kommandoene;

python3 --version

Eller

python --version

Den andre kommandoen sjekker om Python 2 er installert

Hvis begge versjonene er til stede på macOS, vil du få en utgang nær dette skjermbildet

Konklusjon

Python fortsetter å drive noen av dine favoritt sosiale medieplattformer, for eksempel Instagram, underholdningssider, for eksempel Spotify, og administrasjonsplattformer for rides, for eksempel Uber. Hvis du trenger å lage plattformer som skaper lignende eller bedre plattformer, bør Python være en av dine vurderinger.

Du kan nå komfortabelt sjekke Python-versjonen uavhengig av operativsystemene du bruker. Selv om de fleste går over til Python 3, vil du fortsatt komme over apper laget på Python 2. Den gode nyheten er at Python har ulike rammeverk som du kan bruke til å lage forskjellige applikasjoner.

Du kan også utforske hvordan du installerer Python 3 på CentOS, Ubuntu og Windows.

x