iPhone-fotografi: Ta bedre bilder med disse enkle tipsene!

Din iPhone er kapabel til å ta imponerende bilder, men det er alltid rom for forbedring. Du kan for eksempel finjustere eksponeringen, bruke mer tid på å komponere bildet før du trykker på utløserknappen, og utnytte de tilgjengelige verktøyene mer effektivt.

Faktisk kan du raskt tilegne deg grunnleggende ferdigheter innen iPhone-fotografering med en gang.

Slik starter og bruker du iPhone-kameraet

Du kan aktivere kameraet ved hjelp av snarveien nederst til høyre på låseskjermen i iOS. Enten trykker du bestemt og slipper ikonet (hvis du har en iPhone med 3D Touch), eller du sveiper oppover. Kameraet kan også startes via kontrollsenteret, eller ved å be Siri om å gjøre det for deg.

Når kameraet åpnes, vil du se de tilgjengelige funksjonene øverst på skjermen (som vist i illustrasjonen nedenfor).

Fra venstre til høyre finner du følgende:

Blits: Du kan velge mellom Auto, På eller Av.
Live Photos: Trykk på det gule ikonet for å fange Live Photos sammen med stillbildene dine. Live Photos tar opp en kort videosnutt og lyd i det øyeblikket du trykker på utløserknappen.
Timer: Still inn timeren til 3 eller 10 sekunder, eller velg Av.
Filtre: Du kan forhåndsvise filtre mens du tar bilder. Du har også muligheten til å deaktivere filtrene i etterkant hvis du ønsker det.

Nederst på skjermen finner du de forskjellige modusene du kan bruke for å ta bilder. Hvis du beholder standard kamerainnstillinger, vil kameraet automatisk gå tilbake til fotomodus hver gang du åpner Bilder-appen.

Du kan sveipe til venstre eller høyre for å få tilgang til disse modusene:

Foto: Stillbilder med mulighet for Live Photos.
Video: Ta opp videoer med den kvaliteten som er definert i kamerainnstillingene.
Time-lapse: En automatisk time-lapse-modus som tar stillbilder med «dynamiske intervaller» for å lage time-lapse-videoer.
Slo-Mo: Ta opp videoer i sakte film med den kvaliteten som er angitt i kamerainnstillingene.
Portrett: Enheter med mer enn ett kamera kan bruke denne modusen for å legge til dybdeskarphet og lyseffekter i portretter og bilder av andre objekter.
Kvadratisk: Ta bilder i kvadratisk format.
Pano: Ta panoramabilder ved å bevege telefonen horisontalt. Enheten setter automatisk sammen bildene.

Nederst på skjermen ser du utløserknappen (hvit for stillbilder, rød for video). Det er også en snarvei til det sist tatt bildet i kamerarullen nederst til venstre, og en knapp for å bytte til frontkameraet nederst til høyre.

Hvis du vil endre innstillingene for videokvalitet, går du til Innstillinger > Kamera. Nå som vi har dekket det grunnleggende, kan vi gå videre til noen praktiske tips.

Kontroller fokus og eksponering

Kamera-appen gir deg muligheten til å justere fokus og eksponering ved å trykke på skjermen. For å låse denne innstillingen, trykker og holder du på forhåndsvisningsskjermen til du ser «AE/AF Lock» øverst. Dette gjør det enklere å justere komposisjonen samtidig som du opprettholder gjeldende fokus- og eksponeringsinnstillinger.

For å oppnå nesten full kontroll, trykk og hold for å låse eksponering og fokus, og deretter drar du fingeren opp eller ned for å finjustere eksponeringsverdien. Ofte er ikke gjenstanden du ønsker å fokusere på (for eksempel en drink) nødvendigvis den delen av bildet du vil eksponere for (som solnedgangen).

Dette er en viktig ferdighet å mestre, da Apples kamera-app ofte ikke treffer helt rett med eksponeringen. Appen har en tendens til å overeksponere bilder, slik at man mister detaljer i lyse områder og farger, spesielt når man tar bilder av himmelen. Dette gjelder spesielt ved silhuettbilder, som for eksempel en person med solen i bakgrunnen.

Bruk teleobjektivet (eller føttene dine) for å zoome

Nesten alle iPhones fra iPhone 6s Plus og nyere har hatt minst to kameraer. I kamera-appen er disse merket med en liten «1x»-etikett ved siden av utløserknappen. Trykk på «1x» for å bytte til et annet kamera. På iPhone 11 kan du velge «.5» for ultrabred, eller «2» for tele.

Hvis du ønsker å zoome inn på motivet, er det best å gjøre dette ved å trykke på «1x». Dette vil sikre den beste bildekvaliteten, fordi det kun bruker optikk i stedet for digital zoom, som strekker og omberegner bildet. Hvis du «klyper for å zoome» forbi «2x»-punktet, vil det redusere bildekvaliteten.

Alle iPhones har en tendens til å yte best når du bruker standard vidvinkelkamera, merket med «1x». Disse linsene har større blenderåpning, noe som gir bedre ytelse i dårlig lys og mykere «bokeh»-effekter, eller dybdeskarphet. Å komme nær motivet og ta bilder med det sterkeste objektivet er en enkel måte å ta bilder av høy kvalitet.

Heldigvis er det ikke en kardinalsynd å bryte disse reglene, slik mange fotografer en gang trodde. Bedre programvare betyr mindre støy i bildene, og hvem teller piksler i 2019 uansett? Det er greit å huske på hvis du er opptatt av kvalitet, men ikke la det hemme kreativiteten.

Komponer med et rutenett

Gå til Innstillinger > Kamera og slå på «Rutenett» for å se et rutenett som legges over bildet mens du tar bilder. Rutenettet følger «tredjedelsregelen», som deler bildet inn i ni deler. Selv om dette kan være nyttig (spesielt for nybegynnere), er ikke tredjedelsregelen en absolutt fasit for komposisjon.

Mange bilder drar nytte av en tredjedelsmetode, men mange andre gjør det ikke. Du kan likevel bruke rutenettet til å opprettholde en rett horisont, finne og følge ledende linjer (linjer som leder blikket mot motivet), og justere komposisjonen med de andre vertikale linjene i et motiv.

Bruk Burst Mode (eller Live Photos) for actionbilder

For ikke lenge siden var det umulig å ta actionbilder eller bilder av raskt bevegelige objekter med en smarttelefon. Med en moderne iPhone har du nå to alternativer for å gjøre dette. Det første er Burst-modus, som tar en serie bilder, og det andre er å bruke videoene som er tatt som en del av Live Photos.

For å bruke seriemodus, trykker og holder du inne utløserknappen. Enheten vil fortsette å ta bilder til bufferet er fullt (hvor lang tid dette tar, avhenger av enhetens alder). Live Photos tas ikke når du fotograferer i seriemodus. I stedet lagres en serie bilder av høy kvalitet i kamerarullen.

Når du ser på bildet i Bilder-appen, vil du se «Velg…» nederst på skjermen; trykk på den for å velge bildene du ønsker å beholde. Trykk på «Ferdig» og velg enten «Behold alle» eller «Behold kun X favoritter», der «X» er antallet bilder du har valgt.

Seriemodus er den beste måten å ta stillbilder av høy kvalitet på, men Live Photos kan også være nyttig. Dette gjelder spesielt hvis hendelsen er over, og du kun har klart å ta et par Live Photos.

Finn bildet og trykk på «Rediger» øverst til høyre. Trykk på Live Photos-ikonet nederst på skjermen (flere sirkler omgitt av en stiplet linje). Sveip til venstre og høyre til du finner et bilde du er fornøyd med, løft fingeren og trykk på «Lag nøkkelbilde» for å bruke dette bildet.

Siden dette er et stillbilde fra en Live Photo-video, vil det ikke ha samme kvalitet som et vanlig stillbilde. Du vil oppleve en viss reduksjon i bildekvaliteten sammenlignet med et stillbilde tatt med samme enhet, men det er bedre enn ingenting.

Bruk portrettmodus

Portrettmodus bruker dybdegjenkjennende teknologi for å identifisere motivets kanter og uskarpe bakgrunnen for å simulere en dybdeskarphetseffekt. Du kan også bruke den til å legge til en rekke simulerte lyseffekter etter og før fotografering.

For å fotografere i portrettmodus, sveiper du i søkeren og velger den som opptaksmodus i kamera-appen. Hvis du har en iPhone 11, kan du ta mer enn portretter i denne modusen. iPhone 11 har utvidet støtte for bruk av portrettmodus for bilder av kjæledyr og livløse gjenstander. Bildet ovenfor ble imidlertid tatt med en iPhone X i portrettmodus, og den gjenkjente likevel kattens ansikt.

Hvis du har en iPhone XS eller nyere, kan du bruke dybdekontroll til å justere styrken på dybdeskarphetseffekten. Finn bildet du ønsker å endre, trykk på «Rediger» øverst til høyre, og skyveknappen for «Dybde» vil vises nederst på skjermen. Dra den fra venstre til høyre til du er fornøyd med effekten, og trykk deretter på «Ferdig» for å lagre bildet.

Se dette innlegget på Instagram

Et innlegg delt av Tim (@timbrookes) 9. januar 2018 kl. 23:45 PST

Hvis du har en iPhone 7 Plus eller nyere med to kameraer, kan du bruke portrettmodus. Teknologien har forbedret seg etter hvert som iOS har blitt mer moden, men gjenkjennelsen av kanter er ofte avgjørende for resultatet. Når det fungerer, er effekten nesten ikke synlig. Når det ikke gjør det, ser det ut som et dårlig redigert bilde fra Photoshop.

Styr kameraet med Apple Watch

Apple Watch kan gjøre mange ting – du kan til og med bruke den som fjernsøker og utløser for iPhone-kameraet. Bare start kamera-appen på Apple Watch for å starte kamera-appen på iPhone også. Når du lukker appen på klokken, vil appen også lukkes på telefonen.

Når kamera-appen er åpen på klokken, vil du se et bilde av det klokken «ser». Dette er perfekt når du trenger å komponere gruppebilder eller selfies, men ikke kan nå utløserknappen. Du kan trykke hvor som helst i rammen for å endre fokus og eksponering (men du kan ikke trykke og holde for å låse, eller justere eksponeringen manuelt ved å skyve).

Du har også to knapper tilgjengelig: en utløserknapp og en tresekunders timer. Når du bruker timerfunksjonen, blinker LED-en på iPhone, slik at du vet når du skal smile.

Ta bilder med volumknappene

Dette kan virke som et opplagt tips, siden funksjonen har vært tilgjengelig på iOS i flere år, men du kan også bruke volumknappene på siden av enheten for å ta bilder. Du kan bruke dem til å ta stillbilder, serieopptak (bare hold dem inne), eller til å starte og stoppe videoopptak.

Dette grepet kan redusere kamerarystelser. Det er også mindre sannsynlig at du dekker skjermen du prøver å komponere med, eller ved et uhell sveiper inn i en annen modus, eller tar en serie bilder. Det gjør også enhånds-selfies enklere med frontkameraet – bare pass på at du ikke trykker på av/på-knappen.

Ta lange eksponeringer med Live Photos

Jeg vet hva du tenker – lange eksponeringer med en iPhone? Det er enklere enn du kanskje tror. Hvis du bruker Live Photos, kan du forvandle nesten alle motiver til et bilde med lang eksponering. Dette fungerer best under de samme forholdene som når du tar et «vanlig» bilde med lang eksponering med et speilreflekskamera eller speilløst kamera. Det hjelper også hvis du holder kameraet helt stille (eller enda bedre, bruker et stativ).

Etter at du har tatt et Live Photo, går du til Bilder-appen og trykker på bildet du vil konvertere til et bilde med lang eksponering. Sveip opp for å vise «Effekter»-panelet, trykk på «Lang eksponering» og vent. Enheten vil generere bildet basert på de tilleggsdataene som er samlet inn i Live Photo.

Tradisjonelle lange eksponeringer holder kameraets lukker åpen like lenge som bildet varer. Dette resulterer i jevne lysspor og uskarpe bevegelser. En iPhone setter imidlertid sammen bilder fra de 45 bildene i et Live Photo. Du vil ikke få jevne lysspor, men du vil få noen interessante effekter, som vist på bildet ovenfor.

Bruk filtre før eller etter fotografering

Visste du at Apples fotofiltre er ikke-destruktive? Dette betyr at du kan trykke på Filtre-knappen øverst i kamera-appen, bruke et filter, og deretter ta så mange bilder du vil, uten å forplikte deg til filteret.

For å fjerne eller prøve et annet filter, går du til Bilder-appen, finner bildet du vil bruke, trykker på «Rediger», og deretter på filterknappen nederst på skjermen. Trykk på «Original» for å fjerne det gjeldende filteret, eller velg et annet.

Du kan også trykke på ellipsen (…) øverst til høyre på skjermen når du velger et filter, for å se filtre fra andre apper. Vær oppmerksom på at tredjepartsfiltre ikke er ikke-destruktive, og vil ikke fungere helt på samme måte som Apples egne filtre.

Unngå blits når det er mulig

De fleste smarttelefonblitser er ikke særlig gode, og iPhone er intet unntak. Den kan fungere i en knipe, men som oftest resulterer det i bleke og lite flatterende bilder. Du kan også tiltrekke deg uønsket oppmerksomhet, særlig hvis du glemmer å slå av blitsen, og den går av mens du er på bussen eller i en time.

I stedet for å bruke blitsen, bør du se etter andre lyskilder. Bruk ferdighetene du har lært til å låse og justere eksponeringen, og arbeid med miljøet. Du vil få mer interessante bilder, mer naturlige hudtoner, og du må tenke kreativt for å finne en løsning i øyeblikket. Kort sagt, du vil bli en bedre fotograf.

Blitsen har imidlertid fortsatt noen bruksområder. Du kan bruke den som hovedlys i motlys når motivet trenger mer lys i ansiktet. Bortsett fra det, er det best å bruke blitsen kun når du trenger å finne nøklene dine i mørket eller skanne dokumenter med Notater-appen.

Ta bilder i RAW-format

Du får mer ut av bildene dine hvis du tar dem i RAW-format, men dette genererer også mye mer data. RAW-formatet fanger opp alle «rå» data direkte fra kamerasensoren. Når du justerer dataene, kan du endre resultatene av bildet og gjøre ting som å justere hvitbalansen og eksponeringsverdiene i etterbehandlingen.

VSCO og Adobe Lightroom er to iPhone-apper du kan bruke til å ta bilder i RAW-format. VSCO er et bedre valg, siden den er lett og gir deg mange muligheter for å eksportere bildene dine. For å bruke Adobe Lightroom, må du registrere deg for en Adobe Creative Cloud-konto for å eksportere bildene dine.

Hvis du er villig til å bruke litt penger, er Manual ($3,99) og ProCam ($5,99) gode alternativer. Begge gir deg muligheten til å fotografere i RAW-format med full manuell kontroll over kamerainnstillingene, som blenderåpning og lukkerhastighet. Manual har et renere, mindre skremmende grensesnitt, men ProCam har også mange videofunksjoner.

Fokus etter fotografering med Focos

Lytro var en oppstartsvirksomhet som spesialiserte seg på lysfeltkameraer for forbrukere. Disse kostbare kameraene fanget opp nok informasjon om et motiv til at det var mulig å refokusere et bilde etter at det ble tatt. Teknologien fant ikke sin nisje, og selskapet ble nedlagt i 2018.

Prøv Focos: en iPhone-app som i praksis er et virtuelt Lytro-kamera. Den fanger opp så mye dybdeinformasjon som mulig fra iPhone-modeller med flere kameraer, og lar deg refokusere ethvert bilde i portrettmodus.

Focos er gratis å prøve, men et Pro-abonnement ($0,99 per måned) gir deg tilgang til eksport med høy oppløsning, linsefiltre og 3D-lyseffekter.

Gå tilbake i tid med en engangskamera-app

Digital fotografering er fantastisk, men det fører også til at vi blir for tilgjengelige med fotograferingsvanene våre. I stedet for å komponere nøye og fotografere én gang, bruker vi sannsynligvis mer tid på å fotografere det samme motivet flere ganger, og vi tenker ikke så mye over hvert enkelt trykk på utløserknappen.

Det er her engangskamera-appene kommer inn! De tar deg tilbake til en tid der du ikke umiddelbart kunne se bildene, fordi du måtte fremkalle filmen. Dette betyr at du må bruke en litt annen metode når du tar bilder.

Huji Cam, KD Pro og Korn Cam er alle gratis apper for engangskamera. Gudak ($1) er teknisk sett en premium-app, selv om den absolutt er billigere enn en filmrull.

Ingen av disse appene er perfekte, men de er veldig morsomme. De tvinger deg til å være tålmodig, kreativ og litt bekymringsløs.

Tilbehør

Hvis du elsker å ta bilder med iPhone, kan du ha nytte av litt tilbehør. Øverst på listen står et stativ eller en stativadapter for din iPhone. Joby GripTight ONE er en liten klemme som du fester på smarttelefonen din, og som har et standard stativfeste i bunnen. Manfrottos smarttelefonklemme er et praktisk talt identisk alternativ.

Med et stativfeste på din iPhone kan du bruke hvilket stativ du vil. Vi anbefaler noe som GorillaPod 1K hvis du ønsker å montere din iPhone på noen interessante steder.

Ettermarkedslinser kan også utvide mulighetene dine. Moment produserer for tiden noen av de beste (og dyreste) linsene for iPhone. Du må også bruke et Moment-deksel for å feste objektivet, men bildekvaliteten er utmerket. Det finnes et godt utvalg av linser tilgjengelig, fra super-fiskeøye til anamorf. Å, og ikke glem å skaffe deg en Olloclip også.

Det siste tilbehøret enhver ivrig smarttelefonfotograf alltid bør ha, er et ekstra batteri. Heldigvis finnes det et bærbart batteri der ute for ethvert budsjett og lommestørrelse.

Ta bedre bilder

Kameraet er et av de viktigste høydepunktene i hver årlige iPhone-oppdatering. Apple tar kanskje ikke alltid seieren for det beste smarttelefonkameraet, men de skuffer sjelden fotoentusiaster. iPhone 11 er intet unntak. Med iOS 13.2 introduseres Deep Fusion Camera, som bruker nye bildebehandlingsteknikker for å forbedre detaljnivået i bildene dine.

Med disse tipsene i baklommen vil du ta bedre smarttelefonbilder enn noen gang før.