Face ID vs. Android: Hvorfor Apples ansiktsgjenkjenning er så mye sikrere

Opplåsing av telefonen med ansiktet ditt er blitt en populær trend, hovedsakelig takket være Apples Face ID. Android har hatt en lignende funksjon siden 2015, kalt Trusted Face, men den er langt fra like avansert.

Slik fungerer Face ID

Apple har investert betydelig i teknologi for å utvikle Face ID, en funksjon som ikke bare er intuitiv og nøyaktig, men også svært sikker. Kort fortalt skaper den et 3D-kart av ansiktet ditt ved hjelp av en kombinasjon av infrarødt lys og bildeanalyse. Forbes forklarte dette på en god måte: Se artikkelen her.

Den bruker infrarødt (IR) lys for å lyse opp ansiktet ditt når bildene tas. Dette gjør at funksjonen kan fungere like bra om dagen som om natten, både innendørs og utendørs. IR-lyset befinner seg utenfor det synlige spekteret, så skjermen på iPhone X vil ikke blende deg i mørket.

Mer enkelt forklart benyttes en rekke sensorer i kombinasjon med telefonens kamera for å danne et detaljert 3D-kart av ansiktet ditt. Dette er grunnen til at den fungerer uavhengig av lysforhold, om du har på deg hatt eller briller, eller ikke. All denne teknologien krever plass, og det er grunnen til at iPhone X-serien har en sensor-enhet, eller et «hakk» i skjermen.

Face ID analyserer altså mye mer enn bare et enkelt bilde.

Hvordan fungerer Trusted Face?

Androids Trusted Face-funksjon, som tidligere ble kalt Face Unlock, er i realiteten ikke annet enn et lagret bilde av ansiktet ditt. Faktisk kan den lett lures ved hjelp av et trykt bilde. Det er en svakhet.

Et unntak er når en telefon kombinerer Trusted Face/Face Unlock med en annen form for biometrisk verifikasjon, som for eksempel irisskanneren som finnes i moderne Samsung Galaxy-telefoner. Men selv da brukes dette primært som en sikkerhetsmekanisme for å låse opp telefonen, og ikke for å logge inn på sensitive apper som bankprogrammer eller andre applikasjoner du vanligvis bruker fingeravtrykk for å få tilgang til.

Hvorfor er det slik? Fordi det ikke er sikkert nok. Apper aksepterer Face ID som en autentisk sikkerhetsfunksjon, men det samme gjelder ikke for Android. API-ene som trengs for dette eksisterer rett og slett ikke ennå.

Forbedret ansiktslås for Android er på vei (sannsynligvis)

Google er klar over at mange ønsker en virkelig sikker ansiktslås, særlig de som har brukt Face ID og vet hvor god den er. Det ryktes at Android Q, den kommende versjonen av Android som kommer senere i år, vil tilby en funksjon som kan sammenlignes med Face ID.

For at denne funksjonen skal være like sikker som Face ID, kreves det imidlertid maskinvarestøtte. IR-skanning og dybdekartlegging er nødvendig for å gjøre funksjonen sikker. Derfor vil ikke telefoner som ikke allerede har denne maskinvaren (det vil si nesten alle telefoner på markedet i dag) være kompatible med den forbedrede funksjonen, selv om de oppgraderes til Android Q.

Det er viktig å påpeke at dette kun er spekulasjoner på dette tidspunktet. Noen kodelinjer antyder kun en forbedring av Trusted Face (som muligens kan få et nytt navn) i Android Q. Vi får ikke vite sikkert før Google offisielt lanserer Q, noe som ikke skjer før senere i år.

I mellomtiden er det viktig å huske at Trusted Face/Face Unlock kun er en praktisk funksjon og ikke gir reell sikkerhet.