Kan AI gjøre poesi? (ChatGPT og andre testet)

Hva er sjansene for at AI kan være en (god) poet? La oss finne det ut!

Poesi er rett og slett emosjonell kreativitet. Det er noe selv vi mennesker sliter med, og hvis noen hadde fortalt meg å prøve dette med et AI-verktøy i pre-GPT-verdenen, ville jeg ha ledd av ideen.

ChatGPT er imidlertid annerledes. Det er mer kreativt og kan umiddelbart gjøre grunnleggende menneskelige ferdigheter til skamme.

Den kan kode, skrive utkast til e-poster, regne ut, oversette, oppsummere og har mye mer i ermet.

Så, hvor dypt kan en poet være i ChatGPT?

ChatGPT og poesi

OpenAIs ChatGPT er den desidert mest kreative offentlig tilgjengelige kunstige intelligensen. Selv om å forvente å skape som en førsteklasses poet kan være en evig ufattelig drøm, kan det lett toppe «standard» folk som meg.

Ergo vil vi starte med noen få meldinger, enkle å komplekse, og prøve å finne hvor (eller om) det går i stykker. I tillegg vil vi se noen flere alternativer.

La oss begynne.

Laugh poetically on the irony that a human is asking artificial intelligence to do poetry. (4 paragraphs maximum)

Bortsett fra A creature of life….poetisk slit, føltes det ganske grunnleggende, og å ta oppfordringene som den er. Dessuten ser det ut til å ta «ironi» som den som lager dikt som ikke gir mye mening.

Går videre. La oss prøve noen flere innganger.

Nå føltes det mye mer…poetisk. Ikke som poetisk dyp, men likevel er det utholdelig.

Og ærlig talt, god poesi er generelt kjølvannet av (god eller dårlig) emosjonell turbulens som en maskin ikke kan oppleve med mindre den blir sansende, som er et helt annet territorium.

Så inntil da bør vi ikke forvente en Robert Frost fra ChatGPT.

Uansett.

Men det jeg ikke kunne ignorere er at ChatGPT poetiske kreasjoner alltid rimer. Ikke det at rim er dårlig eller noe. Faktisk høres det best ut for alle som ikke har engelsk som morsmål som meg.

  Hvordan bruke VLOOKUP med flere kriterier

Likevel er frie vers like viktig, og det samme er andre former for poesi.

Derfor spurte jeg ChatGPT hvilke poesiopplegg den er kjent med, og den kom opp ganske selvsikker om de fleste.

Pokker, jeg har ikke engang hørt om alle disse! På tide å se om denne AI-en kan snakke.

Generate a limerick about a little girl wishing for a chocolate tree in her bedroom.

Hva tror du?

Vel, det er en limerick, for en. Og den fulgte strukturen perfekt, inkludert antall linjer og AABBA-rimopplegg, som også er flott.

Og leveringen virker feilfri.

For å gå videre til en alvorlig tone, ba jeg ChatGPT for å prøve gratis vers.

Write a free verse as a Hiroshima bombing survivor, appealing to all nuclear-armed nations to denuclearise themselves (4 paragraphs maximum).

Rørende. Imidlertid kan den bare ikke slippe fri fra rim. AABB rimstruktur er synlig i alle avsnitt unntatt den tredje.

ChatGPT og rim

Ohh! Så det er andre også. Og det ser ut til at ChatGPT er trent til å rime når det kommer til poesi.

Men siden den er basert på maskinlæring, betyr det at den vil trenge sine utviklere for å gjøre justeringer for å hjelpe den med å gjøre noe nytt, og det vil være slik inntil en oppdatering forbedrer dens poetiske evner.

Alternativt kan de basere ChatGPT fremtidige versjoner på dyp læring (selvfølgelig, lettere sagt enn gjort) for å automatisere læring som mennesker.

Bare for å bekrefte, har jeg prøvd noen flere spørsmål, og hver respons ser ut til å lide av en slags rytmisk overdose.

Endelig, noe fungerte (og kanskje det er derfor prompt engineering er en karriere).

Så, det er tross alt et fritt vers. Likevel er det ikke presentert som en. Til syvende og sist tok det enda en forespørsel for å få det vi kjenner som ekte fri-vers poesi.

Det føltes intet mindre enn en prestasjon å få ChatGPT ut av sin rytmiske avhengighet.

Spesielt kan du inkludere noe som gratis versformat uten interne eller eksterne rim i ledeteksten.

  Hva er Internett-ormer, og hvorfor er de så farlige?

Totalt sett er dette en stor prestasjon for en AI. Og jeg innrømmer gjerne at dette poesinivået føles bra for meg, og jeg ville virkelig hatt mer av slike kreasjoner.

Så langt har vi sett ChatGPT gjøre gratis vers og limericks. Rim og ikke rim. Og det passerte disse barrierene med bemerkelsesverdig kreativitet.

La oss nå avslutte denne ChatGPT-poesi-evalueringen med en siste liten test.

En sonett.

Write down a sonnet about a mother looking at the clouds and trying to picture her upcoming twins as a boy (Ryan) and a girl (Emma).

Det er ingen vits i å stille spørsmål ved ChatGPTs poetiske dyktighet lenger. For meg er det godt nok til å glede seg, og det setter et nivå jeg ønsker at alle poeter skal overvinne med letthet.

Alternative AI-poesiverktøy

Mens ChatGPT er bra (og noen ganger bra), var svarene du så ovenfor fra GPT 4, det er den nyeste og beste (betalte) versjonen.

Så hvis du gjør de samme instruksjonene med GPT-3.5, som er gratisversjonen, kan kvaliteten ta et slag.

Derfor er det noen alternativer du kan prøve. Og selv om noen av dem er basert på selve ChatGPT, kan du bruke dem uten en OpenAI-konto.

#1. AI-diktgenerator

Dette sier at den bruker «AI-teknologi fra OpenAI» i Om-delen, noe som sannsynligvis indikerer ChatGPT-understøttelsen.

Det beste med det er at du kan begynne med en gang. Ingen registrering er nødvendig.

Dette er et helt gratis verktøy som eksplisitt nevner å generere rimende dikt. Og selv med oppfordringene, som ga oss ikke-rimende gratis vers med ChatGPT (4), ga dette rimende svar.

Følgelig mistenker jeg at dette er basert på gratisversjonen av ChatGPT, som ikke er så kreativ. Og det holder ikke historie, noe du kan få med en gratis ChatGPT-konto.

Til slutt, den eneste grunnen til å bruke denne diktgeneratoren er å raskt få et dikt eller to uten å måtte registrere seg.

#2. Canva

Canva er mest kjent for elementær grafisk design. Imidlertid har den nylig lansert Magic Write, en AI-forfatter du også kan bruke til å lage dikt.

Dette er et betalt verktøy med 25 gratis kreditter for å smake på dets poetiske talenter.

  Når du ikke bør ta RAW-bilder

På kvalitetsfronten føltes det greit å rime dikt. Og jeg kunne ikke få den til å generere et ikke-rimende gratis vers.

Men som et betalt produkt fra Canva, kan du forvente at det forbedres i de kommende oppdateringene.

#3. ToolBaz

Denne fra ToolBaz er mye bedre med en kreativitetsbryter og stemmeinngang. Og det er helt gratis og fungerer uten å spørre om registrering.

Dessuten kan du se de siste kreasjonene. Det er imidlertid ingen informasjon om tiden den oppbevarer dataene for. Så det er lurt å sikkerhetskopiere viktige. Og som de andre på denne listen, er det også vanskelig for ToolBaz å lage poesi som ikke rimer.

Til slutt gir den et ett-klikks alternativ for å kopiere skapelsen og lese den høyt.

#4. Google Bard

Bard er et 100 % gratis alternativ, og det kommer fra et velkjent teknologisk kraftsenter, Google.

Du kan forvente et par gode ting fra Bard. For det første beholder den tidligere svar. For det andre krever det stemmeinndata. Og til slutt gir den tre versjoner av ethvert svar med en enkelt forespørsel, som er et stort pluss for poesiskaping.

Dessuten kan du eksportere svarene som e-postutkast i Gmail og Google Dokumenter.

Og den kan skrive ikke-rimende poesi også. Det eneste problemet er at jeg ba den generere to avsnitt, og den svarte med sju! Så den er ikke god til å holde tellingen.

Selv om det finnes flere gratisverktøy for å skrive dikt, ser de fleste ut til å lide av lignende begrensninger. Og ChatGPT (selv gratisversjonen) er det beste jeg kunne finne.

Poesi og maskin!

Selv med alle disse ufullkommenhetene har AI kommet langt. Og hvis den første generasjonen av generativ kunstig intelligens er så god, gir fremtiden sikkert noe seriøst trøkk.

Hvis du fortsatt leser, har du kanskje funnet Google Bard en verdig ChatGPT-konkurranse.

For å hjelpe deg med å ringe riktig, har vi ytterligere to guider: For det første kan du se Google Bard vs. ChatGPT over noen få meldinger, og sistnevnte stjeler overbevisende showet. Og for det andre, ting der Bard er bedre enn ChatGPT.

Følg med!