Kjenn disse lingoene før du gjør noe krypto

Kryptovaluta har mange nisjespesifikke termer. Men du trenger ikke å google så mye etter å ha gått gjennom denne lettfordøyelige guiden.

Crypto er forvirrende med det nye. Selv om proffene kanskje ikke er enige, spør dem om deres første dag på kontoret, og de fleste vil ha andre tanker.

Så tenk på disse noen raske bytes for å komme i gang med kryptoreisen.

Uten videre, la oss komme i gang.

Blockchain

Blokkjeder er digitalt distribuerte regnskaper som fører oversikt over hver oppføring (transaksjon) som er spesifikk for dem. Blokkjedeteknologi er grunnlaget for kryptovalutaer, og det er mange blokkjeder knyttet til bestemte prosjekter.

Spesielt er krypto bare én applikasjon, og det kan være utallige flere, som utnytter dens uforanderlighet og åpenhet.

Kryptovaluta

Kryptovalutaer (aka krypto) er datavalutaer. Den eldste av dem er Bitcoin. Men det er tusenvis av dem, som hver har forskjellige verdier og forsyningsgrenser.

Spesielt er det denne knappheten som hjelper prisene deres å bevege seg oppover, sammen med andre viktige faktorer som markedsaksept.

De blir ofte utpekt som alternativer til fiat-valutaer. Imidlertid gjør deres begrensede praktiske bruk dem investeringsmuligheter i beste fall. Deres verdi er ikke basert på noe konkret annet enn offentlig spekulasjon alene.

Gruvedrift (og staking)

Sentraliserte organer som regjeringer regulerer fiat-valutaer. For krypto er det gruvearbeiderne og stakerne som gjør denne jobben. De påtar seg oppgaven med å validere transaksjonene på de respektive blokkjedene.

Dette risikable eventyret krever betydelige investeringer, inkludert et anstendig maskinvare- og programvareoppsett. I tillegg er fagkunnskap obligatorisk for å starte med kryptogruvedrift eller staking.

Imidlertid høster de utmerkede belønninger, for det meste i den samme kryptoaktivaen de utvinner eller satser.

Altcoin

Altcoin er forkortelse for Alternative Coin. Dette begrepet, Altcoin, brukes om alle andre mynter enn den mektige Bitcoin. Indikasjonen er tydelig at ingen mynt er så viktig som den første kryptovalutaen.

Når dette skrives, er dette ikke helt usant. Når det bedømmes etter markedsverdi, er Bitcoin større enn de andre topp ni myntene til sammen.

Noen går imidlertid langt og kaller alle andre Shitcoins, en nedsettende versjon av Altcoins.

Bitcoin-maksimalist

Bitcoin-maksimalister deler en felles tro på Bitcoins overlegenhet over Altcoins. De støtter faktisk ikke å lage andre mynter og fortsetter å argumentere for at bare Bitcoin har nøkkelen til desentralisert finans.

I tillegg indikerer de at lengden på ethvert blokkjedenettverk er kjernestyrken, hvor Bitcoin lett vinner over andre.

Imidlertid oppsto annen krypto for å løse manglene ved Bitcoin-nettverket, for eksempel det enorme karbonavtrykket til Bitcoin-gruvedrift. Per 2021-data slipper Bitcoin-nettverket ut samme mengde karbondioksid – 37 megatonn per år – til atmosfæren som hele New Zealand.

Så, bare fremtiden har skjebnen til Bitcoin Maximalism. Og det vil være interessant å se om Bitcoin faktisk gjør andre kryptovalutaer ubrukelige og blir fremtiden for alle desentraliserte transaksjoner.

  Hvilke funksjoner har Minecraft på Nintendo Switch?

BTFD

Den største ulempen med krypto er volatiliteten. Verdien deres svinger ofte, noe som gjør at de rutinemessig danser gjennom oppturer og nedturer.

BTFD, Buy The F##king Dip, er den farlige modusen operandi for den usikre kryptoinvestoren. Det handler om å kjøpe hver gang kryptoen glir. Det eneste formålet er å maksimere kryptobeløpet for en gitt sum i håp om å ha lukrative gevinster i fremtiden.

Desentraliserte applikasjoner (DApps)

DApper er som vanlige apper, men desentraliserte, fri fra noen sentral reguleringsmyndighet. De bruker blokkjedeteknologi for å fungere og lagre data.

En vanlig bruker vil kanskje ikke merke noen forskjell i grensesnittet; det er den underliggende koden som forblir åpen for brukere. I tillegg er de styrt av smarte kontrakter, og enhver endring i applikasjonsprotokollene krever brukerkonsensus.

For eksempel, Decentraland er en DAapp som er et metavers for å utforske virtuelle verdener.

Desentralisert finans (DeFi)

DeFi er et forsøk på å erstatte dagens, sentraliserte økonomisystem.

Uten mellommenn vil brukerne kontrollere sine eiendeler, bruke dem etter eget ønske uten store transaksjonsgebyrer og redusere behandlingstider.

Dette fjerner også behovet for godkjenninger fra banker eller myndigheter. Drevet av blokkjeden vil hver transaksjon være permanent med DeFi-tjenestene tilgjengelig med bare en internettforbindelse.

I tillegg fungerer DeFi uten personlig identifikasjon. Den enkleste og eldste applikasjonen av DeFi er Bitcoin. Den lar deg kontrollere midlene dine, noe som gjør deg til den eneste autoriteten uten noen mellommann.

Digital Fiat (aka CBDC)

Central Bank Digital Currency (CBDC) eller Digital Fiat er virtuelle versjoner av statlig støttede penger.

Konseptet er å ha et alternativt finansielt system uten de ulempene som kryptovalutaer følger med. De kan holdes på offentlige eller private blokkjeder. Alternativt kan CBDC utnytte sikkerheten til offentlige blokkjeder og kontrollen av private blokkkjeder ved å distribuere hybridkjeder.

Nøkkelforskjellen mellom krypto og digital fiat vil forbli volatiliteten og brukervennligheten. Mens Bitcoin (og andre kryptoer) høres så futuristisk ut, er bruken som vanlig valuta ikke der ennå.

Imidlertid er den faktiske anvendelsen av CBDC på landsomfattende skala ennå ikke materialisert noe sted. Og det er mistenkt for å ha sin rimelige del av problemer, for eksempel nettkriminalitet.

Gaffel

Forks er oppgraderinger til blockchain-protokoller. De kan være mildere (myke gafler) og fortsatt være bakoverkompatible. Eller de nye reglene kan være strenge, noe som resulterer i en hard gaffel som deler nettverket fra det punktet og utover.

For eksempel ble bitcoin-fellesskapet delt på blokkstørrelsesgrense, som grovt sett er relatert til transaksjonsbekreftelseshastighet. Dette resulterte i en hard gaffel, som førte til etableringen av Bitcoin Cash i august 2017, som økte blokkstørrelsen til 8MB fra den opprinnelige 1MB.

Derimot var SegWit en myk bitcoin-gaffel som tillot raskere transaksjonsverifisering mens den opprinnelige blokkstørrelsen ble beholdt. Og det skapte tydeligvis ikke enda en kjede.

Men etter en tid var Bitcoin-fellesskapet igjen i strid. Noen utviklere ønsket å redusere gruvevanskene for å fraråde bruken av skreddersydd maskinvare som ASIC-gruvearbeiderne. Dette resulterte i Bitcoin Gold, som endret hashing-algoritmen for å favorisere vanlige gruvearbeidere med hverdagslige grafikkort.

Genesis Block

Genesis Block er den første blokken noensinne i ethvert blokkjedenettverk. Også kalt blokk 0, dette er den eneste blokken i hele nettverket som ikke refererer til noen tidligere blokk.

  Hva er komposisjon i fotografering?

I tillegg blir dette utelukkende opprettet av utvikleren uten noe desentralisert nettverk.

Halvering

Halvering er en periodisk reduksjon i gruvebelønningen.

For eksempel halveres Bitcoin-gruvebelønninger hver 210 000 blokker. I 2009 var belønningen for å utvinne en enkelt blokk 50 BTC. For tiden, etter tre halveringshendelser, står den for tiden på 6,25 BTC. Den neste slike hendelsen er planlagt et sted i 2024, noe som vil redusere denne verdien til 3.125 BTC.

Det eneste formålet med halvering er å presse verdien av en mynt oppover ved å indusere kunstig deflasjon.

Hash rate

Hash-rater tilsvarer direkte gruvearbeiderens evne til å lage nye blokker.

Kravene til hashhastighet justeres i henhold til tilgjengeligheten av beregningskraft. Færre gruvearbeidere med lav beregning i et nettverk reduserer vanskelighetsgraden for å fortsette å legge til blokker i samme tempo. På samme måte trenger en høyere gruvevanskelighet en større hashhastighet for å legge til blokken på samme tid.

Denne tiden varierer mellom nettverkene. For eksempel legger Bitcoin til en blokk hvert 10. minutt, mens Litecoin gjør dette på 2,5 minutter.

En større nettverksvanskelighet betyr også et robust nettverk, noe som gjør det vanskelig for de dårlige skuespillerne å spille stygt. Hash rate er angitt i beregninger gjort per sekund som 5 Th/s betyr fem billioner beregninger per sekund.

HODL

HODL er den feilstavede versjonen av HOLD, som ikke er et annet akronym, men bare betyr å holde og unngå å selge når prisene begynner å falle.

Noen sier også HODL når de faktisk mener Hold On for Dear Life, noe som teknisk sett gjør det til et akronym.

Dette startet 18. desember 2013 på bitcointalk-forumet. En vanvittig investor ved navn «GameKyuubi» ga tittelen sin kommentar JEG HOLDER.

Ved HODL prøvde brukeren å skille mellom de svake hendene, som selger med starttegnene til et lysbilde, og de smarte, som er i stand til å prise markedet nøyaktig. I mellom ligger en normal handelsmann som bare HODLs.

Bildekreditt

Etterpå ble det det mest kjente memet i kryptouniverset og et mantra for kryptoinvestorer å bare HODL under nedturer i håp om at deres krypto vil se enestående høyder.

Innledende mynttilbud (ICO)

ICO er en måte å skaffe midler til nye kryptovalutaer, som ligner mye på Initial Public Offering (IPO), men er ikke regulert.

Under en ICO tilbyr et kryptofirma sine opprinnelige tokens til en introduksjonspris og nevner prosedyren for kjøp. Dette innebærer normalt å sende fiat eller en annen bemerkelsesverdig krypto til selskapets lommebok og motta det nye tokenet i kryptolommeboken din.

Fraværet av regulering gjør ICO til et risikabelt forslag, med den største svindelen (Bitconnect) til dags dato på 3,45 milliarder dollar.

Ikke-fungible tokens (NFT-er)

NFT-er er særegne digitale tokens som indikerer eierskap til eiendeler, ekte eller virtuelle, på blokkjeden.

For eksempel kan man lage en NFT fra Barack Obamas første tale. Andre kan lage kopier og distribuere dem. Imidlertid vil NFT som representerer eierskapet til den opprinnelige offentlige adressen bli verdsatt over hver kopi.

På samme måte kan det være en NFT for en vintagevare som er på salg. Dette vil sørge for forskjellen og beholde overføringshistorikken til den eiendelen når den skifter eier.

  Hvordan stoppe alle stemmeassistentene fra å lagre stemmen din

På samme måte kan fast eiendom gjøres om til ikke-fungible tokens for å spore eierhistorien og unngå svindel.

Pumpe og dump

Pump-and-Dump (aka Rug Pull) er en gjennomtenkt måte å involvere sosiale medier-påvirkere til å lure vanlige folk til PUMP-krypto (eller aksjer) mens svindlerne umiddelbart DUMP for å tjene penger på toppene.

Dette ser at de dårlige skuespillerne og influencerne tjener en god del penger mens allmennheten taper dem. Pump-and-Dump drar vanligvis nytte av folks frykt for å gå glipp av den neste store tingen.

Et klassisk eksempel er EthereumMax kryptosvindel, som ble promotert av de kjente personlighetene Kim Kardashian og Floyd Mayweather. De sosiale mediene og virkelige kampanjer fører til et øyeblikkelig hopp i prisen, bare for å falle flatt og tape 97% av investorenes penger.

Rekt

Rekt er slang avledet fra ordet Wrecked. Det betegner en investering som går totalt dårlig, noe som gjør personen bak vraket, eller Rekt.

Frøsetning

En frøfrase (også kalt gjenopprettingsfrase, mnemonisk frase eller reservefrase) er en datamaskingenerert streng på 12 eller 24 ord i en bestemt rekkefølge som brukes til å gjenopprette en kryptolommebok.

Et eksempel på en frøsetning på 12 ord:

pelikan storfe skrive garasje vogn flamme hobby gjett adresse leir hvete vær

Selv om hvem som helst kan lage disse setningene, anbefales det ikke å gjøre det manuelt. Bare maskinskapte fraser har den nødvendige tilfeldigheten og vanskeligheten som gjør dem egnet som sikkerhetstiltak.

Du bør holde dem hemmelige, siden alle som har frøfrasen din i hovedsak eier lommeboken din og midlene innenfor.

Stablecoin

Stablecoins er ikke-flyktige kryptoer som for det meste er basert på virkelige fysiske eiendeler som fiat-valutaer, edle metaller osv. Dessuten er noen støttet av andre kryptoer (eks. Dai) eller dataalgoritmer (eks. LUNA) for å opprettholde en fornuftig priskurve over tid.

Når det gjelder krypto-festede stablecoins, holdes en enorm mengde kryptoreserver som sikkerhet for å utstede en liten sum av stablecoins for å unngå volatilitet.

Algoritmiske stablecoins (også kjent som ikke-sikkerhetsstabile mynter) administreres av smarte kontrakter for å smart administrere forsyningen for å opprettholde stabiliteten til den underliggende eiendelen.

Kryptohval

Crypto Whale (eller Whale) er enhetene som er store nok til å svinge markedene ved deres ensidige kjøp eller salg.

De er vanligvis de største kryptoholderne, noe som kan skape problemer som utilstrekkelig likviditet og prissvingninger for små investorer.

Konklusjon

Dette var vårt ydmyke forsøk på å dekke noen av de mest brukte kryptobegrepene for nybegynnere.

Likevel er det mye mer enn vi kan inkludere i en enkelt artikkel. Men vi håper disse første vilkårene vil være akkurat nok til å kickstarte kryptoreisen din.

x