Linux 5.0 «Shy Crocodile» kommer med Googles Adiantum-kryptering

Linus Torvalds bare utgitt versjon 5.0 av Linux-kjernen, med kodenavnet «Shy Crocodile». Linux 5.0 inkluderer Googles nye krypteringsteknologi samt støtte for AMD FreeSync, Raspberry Pi-berøringsskjermer og flere godbiter.

Linux 5.0 kom 3. mars 2019. Som Linus forklart tilbake i januar på Linux Kernel Mailing List (LKML), er dette egentlig ikke en stor utgivelse:

Nummerendringen er ikke en indikasjon på noe spesielt. Hvis du vil ha en offisiell grunn, er det at jeg gikk tom for fingre og tær å regne på, så 4,21 ble 5,0… Det er heller ikke noen stor spesiell funksjon som gjorde utgivelsesnummereringen. Selvfølgelig, avhengig av dine spesielle interesser, kan noen mennesker godt finne en funksjon _de_ liker så mye at de tror den kan gjøre som en grunn til å øke hovedtallet.

  Slik spiller du Wasteland 2: Director's Cut på Linux

Så gå vill. Lag din egen grunn til hvorfor det er 5.0.

Du har ganske mange grunner til å velge mellom. OMG Ubuntu har en god oppsummering av de mest interessante:

Linuxs kryptering på filsystemnivå (fscrypt) tilbyr nå innebygd støtte for Adiantum, Googles nye raske krypteringsteknologi for low-end telefoner og lette Internet of Things (IoT)-enheter. Du kan bruke denne teknologien på Linux-skrivebordet med filsystemer som EXT4 og F2FS (Flash-Friendly File System.)
For spillere har Linux 5.0 nå innebygd støtte for AMD FreeSync, som gir adaptive oppdateringsfrekvenser – med andre ord lar den datamaskinen kontrollere skjermens oppdateringsfrekvens på farten. Dette krever både AMD Radeon-maskinvare og en skjerm som støtter FreeSync.
Raspberry Pi Foundation tilbyr en offisiell 7-tommers berøringsskjerm. Denne siste Linux-kjernen gir innebygd støtte for denne maskinvaren, noe som vil gjøre ting enklere for Raspberry Pi-entusiaster.

  Hvordan lagre filer på skyen gratis med Ice Drive på Linux

Linux 5.0 tilbyr også støtte for andre nye maskinvareenheter, fra NVIDIA Turing GPUer til hurtigtastene på Lenovo ThinkPad og Asus bærbare datamaskiner.

Hvis du er en Linux-bruker, laster du sannsynligvis ikke ned og kompilerer din egen kjerne manuelt. I stedet får du Linux 5.0 når det tilbys av din Linux-distribusjon. For eksempel vil Linux 5.0 sannsynligvis vises i neste utgivelse av Ubuntu, Ubuntu 19.04 «Disco Dingo», som er planlagt utgitt 18. april 2019.