Wix vs. WordPress: Hvilken plattform passer best for deg?

I dagens digitale verden er det nesten obligatorisk å ha en online tilstedeværelse gjennom en egen nettside for å oppnå suksess. Heldigvis finnes det plattformer som Wix og WordPress som gjør prosessen med å bygge nettsider betydelig enklere.

Wix er en nettstedbyggerplattform som tilbyr et brukervennlig dra-og-slipp-grensesnitt. Dette betyr at selv de uten kodekunnskaper kan skape en fullt fungerende nettside ved hjelp av denne alt-i-ett-løsningen. Med et stort utvalg av maler, apper og inkludert hosting, er det et sted for alt man trenger for utvikling av en nettside.

På den annen side er WordPress et innholdsstyringssystem (CMS) som gir bedre muligheter for tilpasning og fleksibilitet. Som en åpen kildekode-plattform, gir den brukerne mer kontroll over data og kode for å bygge sine nettsider.

Både Wix (som er vert for deg) og selv-vert WordPress er populære plattformer for å skape nettsider, men de har forskjellige tilnærminger og muligheter. For å hjelpe deg med å velge den rette plattformen, skal vi nå se på noen viktige forskjeller mellom dem.

En Introduksjon til WordPress

WordPress er et svært allsidig innholdsstyringssystem som driver over 43% av nettsidene verden over. Det er en åpen kildekode-plattform som lar brukerne fritt skape, redigere og dele WordPress-programvare.

WordPress.org er en selv-vert, åpen kildekode-CMS som gir brukere muligheten til å skape unike nettsider. Brukere må likevel kjøpe hosting og domener fra tredjepartsleverandører. WordPress.com, derimot, er en komplett bloggplattform som tilbyr webhotell og domenenavn til brukerne.

Det er flere fordeler med å bruke WordPress.org. For det første er det kostnadseffektivt, siden plattformen i seg selv er gratis. For det andre finnes det et enormt bibliotek med utvidelser (plugins) og temaer som gir nettsiden flere funksjoner. Og til slutt, denne plattformen er svært tilpasningsdyktig, noe som gjør at den kan brukes til å lage alle slags nettsider, fra e-handel til blogger.

Du vil få god støtte fra et stort fellesskap av brukere og utviklere. Selv om ikke alle kan bruke WordPress på grunn av en litt bratt læringskurve, er det fortsatt en av de mest populære CMS-ene for å bygge nye nettsider.

En Introduksjon til Wix

Dersom du ser etter et alternativ til WordPress, kan Wix være et godt valg. I motsetning til WordPress, er Wix en nettstedbygger som tilbyr nybegynnervennlige funksjoner for å skape nettsider med enkelhet.

Den største forskjellen mellom Wix og WordPress er enkel: Wix er en nettstedbygger, ikke et CMS som WordPress. Den har et svært enkelt brukergrensesnitt som gir tilgang til funksjoner for å lage en nettside på en lettfattelig måte.

WordPress gir imidlertid mer tilgang og kontroll over alle aspekter av nettsiden, inkludert webhotell, vedlikehold med mer. Men for å kunne utnytte dette fullt ut, trenger du grunnleggende kunnskap om koding.

Med Wix vil du oppleve flere fordeler, inkludert en enkel læringskurve med en dra-og-slipp-redigerer for å bygge en nettside. I tillegg tilbys tjenester for vedlikehold av nettsiden, noe som reduserer arbeidet med å håndtere oppdateringer og feilretting. Du kan også stole på deres kundestøtte som alltid er tilgjengelig.

Du trenger ikke avanserte ferdigheter for å lage nettsider med Wix. Med tiden kan man lære seg WordPress, men å tilpasse temaer eller utvidelser krever ofte hjelp fra erfarne utviklere. Wix er et godt alternativ for nybegynnere som ønsker å designe en effektiv nettside så raskt som mulig.

Wix vs. WordPress: En grundig sammenligning

Nå som du har fått grunnleggende kunnskap om Wix og WordPress, la oss dykke litt dypere inn i deres individuelle funksjoner. Dette vil gjøre det enklere for deg å velge en plattform som vil hjelpe deg med å nå dine mål.

Allsidighet

Allsidighet er viktig i design av nettsider, da det lar deg bygge en nettside som er tilpasningsdyktig, fleksibel, og i stand til å møte skiftende krav over tid. Det kan også hjelpe deg med å utvide din online virksomhet og nå dine mål.

Når det kommer til allsidighet, er WordPress foran Wix, da det gir flere muligheter for design, funksjonalitet og integrasjon. Men for å utnytte denne tilpasningsevnen fullt ut, kreves det en høyere læringskurve. Wix er en mer tilgjengelig plattform, perfekt for de som ønsker en enkel nettside med grunnleggende funksjoner.

WordPress er en svært fleksibel plattform som kan brukes til å lage alle typer nettsider. Du kan bruke dette CMS til å lage en enkel blogg, eller et omfattende e-handelsnettsted.

Plattformen tilbyr også tusenvis av betalte og gratis temaer og utvidelser å velge mellom. Du trenger bare å installere disse for å endre nettsidens utseende og funksjonalitet.

WordPress gir deg også muligheten til å endre nettsidens struktur ved å legge til tilpasset kode. Dette gjør det til et flott alternativ for organisasjoner og enkeltpersoner som krever en utvidbar og tilpasningsdyktig nettside.

Til sammenligning er Wix en litt mer begrenset plattform når det kommer til allsidighet. Den er god for å lage forskjellige typer nettsider, inkludert blogger, underholdningssider, og e-handelsbutikker. Men den gir deg ikke full kontroll over tilpasningsmulighetene.

Utvalget av maler som tilbys av Wix kan tilpasses etter behov for din virksomhet. Du kan tilpasse malene, men du vil ikke ha mulighet til å endre koden bak.

Brukervennlighet

Som vi vet, er WordPress et anerkjent innholdsstyringssystem (CMS), som driver over 40% av nettsider i verden. Det er kjent for sin fleksibilitet og tilpasningsmuligheter, men krever litt teknisk kunnskap i starten. WordPress er relativt enkelt å bruke for erfarne utviklere, men litt utfordrende for nybegynnere.

For å sette opp en WordPress-side, trenger du først webhotell. Deretter må du installere CMS og velge et tema. Til slutt kan du utvide funksjonaliteten ved å installere nødvendige utvidelser.

De som ikke er vant med å bygge nettsider, kan gå gjennom læringskurven. Det finnes et stort fellesskap av WordPress-brukere og utviklere som er klare til å gi hjelp og støtte.

Wix, derimot, gjør det mulig for alle å bygge nettsider uten koding eller teknisk ekspertise. Dra-og-slipp-grensesnittet gjør det enkelt for brukere å legge til og endre elementer på nettsiden.

Brukere kan også enkelt legge til funksjoner ved å bruke Wix sin app-butikk, som tilbyr mange forhåndslagde oppsett og apper. Wix er det beste alternativet for de som ønsker å lage en nettside raskt, uten å måtte starte helt fra bunnen av.

Tilpasning

WordPress er foran Wix når det kommer til tilpasning, av flere gode grunner. La oss se nærmere på tilpasningsmulighetene:

Temaer og maler

Wix tilbyr omtrent 800+ designmaler som er ideelle for å lage mange typer nettsider. Du kan tilpasse disse gratis- og premium-malene med dra-og-slipp-grensesnittet. Men du kan ikke endre koden bak malene, eller tilpasse de etter din fantasi.

WordPress tilbyr både gratis og premium maler. Du kan bla gjennom mer enn 10 000+ gratis temaer. Disse er for det meste utformet og vedlikeholdt for å ikke ødelegge designet. Du kan tilpasse disse malene ytterligere ved å endre eller legge til kode om du har kunnskap om det.

Utvidelser (Plugins), verktøy og tillegg

Wix har i dag over 300+ apper tilgjengelig i Wix App-markedet. Du kan forbedre funksjonaliteten og øke virksomheten din ved å bruke disse appene. Appene er responsive, og de fleste er gratis å bruke. Premiumversjonene koster en viss avgift.

WordPress har en stor katalog med gratis, åpen kildekode-utvidelser som brukere kan installere for å utvide funksjonaliteten. Du kan utforske mer enn 60 000+ utvidelser som er gratis å bruke.

Med utvidelser (plugins) kan du få skjemaer, forbedre SEO, tilpasse nettbutikken din, og legge til mange andre funksjoner. I tillegg er alle disse oppdaterte, og det finnes god støtte fra et stort fellesskap av utviklere.

Tilpasning via koding

Selv om det er en vanlig misoppfatning at Wix ikke tillater tilpasset HTML og CSS, er det ikke helt sant. Plattformen tilbyr en funksjon kalt tilpassede elementer, som du kan bruke for å endre elementer med kode. Wix vil likevel ikke støtte disse dersom de ikke er laget av Wix. Tilpasningsalternativene er der, men er begrenset.

WordPress gir mulighet for ubegrenset tilpasning via HTML, CSS og JavaScript. Dersom du har kodekunnskaper, kan du ha full kontroll og fleksibilitet over utseendet og driften av nettsiden. Du kan endre funksjonaliteten til temaer og utvidelser, og til og med lage egne versjoner.

Prissetting

WordPress er et mer kostnadseffektivt alternativ for å bygge nettsider, med en bedre prisplan. Selv om kostnadene kan variere avhengig av temaer, utvidelser med mer, er fleksibiliteten verdt pengene. Wix sine faste priser er pålitelige, men har en tendens til å være dyrere enn WordPress.

Wix-priser

Wix gir deg gratis hosting med over 100 maler og ubegrensede sider. Med gratisversjonen kan du ikke unngå annonser som vises på nettsiden. Du vil også kun kunne bruke Wix sitt domenenavn – brukernavn.wix.com/nettsidenavn. I tillegg kan du ikke selge produkter på nett eller få kundestøtte.

Wix tilbyr 8 betalte abonnement som gir deg følgende fordeler:

  • Gratis domenenavn som koster rundt $10-$12
  • Diverse kuponger som koster rundt $300
  • Gratis prøveperiode er tilgjengelig. Apper koster rundt $0-$100
  • Årsplanen sparer deg for opptil 36%

WordPress-priser

WordPress har generelt tre prisplaner, inkludert gratis, personlig og premium. Gratisversjonen gir ubegrensede sider, ubegrensede brukere og et innebygd nyhetsbrev. Den personlige planen koster $9, og premium koster $18 per måned.

Her er en oversikt over priser for WordPress-nettsider:

  • Hosting-leverandører som Bluehost starter på 2,95$ per måned, eller Hostinger på 2,99$ per måned.
  • For WordPress-temaer varierer gjennomsnittsprisen fra $19 til $89. Prisen kan variere avhengig av funksjonene.
  • En utvidelse koster i gjennomsnitt $0-$100.

Du kan installere og bruke WordPress gratis i en viss periode. Men å bruke betalte tjenester vil koste deg rundt $0-$216 per år. De månedlige kostnadene vil variere fra $9-$70.

Teknisk kunnskap nødvendig

Wix har som mål å være en nettstedbygger der alle kan lage et profesjonelt utseende. Plattformen tilbyr en brukervennlig dra-og-slipp-redigerer, som selv nybegynnere kan bruke uten teknisk kunnskap.

Wix har et stort bibliotek med utvidelser og apper som lar kunder integrere funksjoner som e-handel, sosial medier og SEO på nettsiden. Disse utvidelsene krever ikke teknisk ekspertise, og er enkle å installere og bruke.

Du trenger ikke å være ekspert på webdesign for å bruke WordPress. Likevel kan du utvikle en fantastisk nettside som Wix ikke kan levere, dersom du er dyktig i HTML, CSS og PHP.

WordPress tilbyr ferdiglagde temaer som kan endres med en visuell redigerer. Brukere må likevel gjøre endringer i temaets kode for å få akkurat den stilen og funksjonaliteten de ønsker.

WordPress lar brukere legge til utvidelser og widgets på nettsidene. Men å konfigurere og bruke disse krever ofte teknisk kunnskap. For eksempel må du forstå utvikling, sikkerhet, og betalingsløsninger for å installere og bruke en e-handelsutvidelse på en WordPress-side.

Støtte for e-handel

Wix eCommerce er egnet for små nettbutikker, og tilbyr brukervennlighet og enkle e-handelsfunksjoner. WooCommerce er ideell for nettbutikker i alle størrelser. Den tilbyr avanserte funksjoner, men krever teknisk ekspertise for å sette opp og vedlikeholde.

Wix e-handel

Wix eCommerce er en egen del av Wix som støtter alle e-handelsfunksjoner. Den tilbyr enkle funksjoner for små nettbutikker. Følgende funksjoner er tilgjengelige:

  • SSL-sertifikat
  • Skalerbar og sikker server
  • Betalingsløsninger
  • Brukervennlig redigerer
  • Dedikert kundestøtte for e-handel

Det er likevel begrensninger, som malfunksjoner og begrensninger for produktattributter. Det er derfor ikke en god løsning for store nettbutikker.

WordPress WooCommerce

I WordPress må du installere WooCommerce-utvidelsen, som i bunn og grunn er en nettbutikkbygger. Med WooCommerce kan du bygge nettbutikker i alle størrelser, men det krever teknisk ekspertise. Det finnes noen eksklusive funksjoner for å drive store butikker:

Brukere må finne sine foretrukne og andre obligatoriske funksjoner separat. SSL-sertifikater, betalingsløsninger og andre funksjoner kan legges til ved hjelp av utvidelser. Det finnes heller ingen offisiell støtte for WooCommerce. Brukere må stole på WooCommerce-fellesskapet, eller utvikleren av et spesifikt produkt.

SEO-støtte

Wix tilbyr en rekke grunnleggende SEO- og markedsføringsfunksjoner. Noen av funksjonene lar deg gjøre følgende:

  • Tilpass sidetitler og beskrivelser
  • Legg til alt-tekst til bilder
  • Integrer med Google Analytics
  • Omdirigeringer for feil
  • Optimaliser gjennom SEO Wiz (Wix SEO-verktøy)

Wix forbedrer stadig sine SEO-verktøy og funksjoner, men det er ikke like avansert som WordPress sin SEO. Det gir god støtte for små bedrifter som trenger grunnleggende SEO og markedsføringsfunksjoner.

Markedsførere anbefaler stort sett WordPress, da det er mer dyktig og tilpasningsdyktig når det kommer til SEO. Det har følgende funksjoner:

  • SEO-utvidelser (RankMath, Semrush, Yoast SEO)
  • Tilpasning av sidetitler og beskrivelser
  • Legge til alt-tekst til bilder
  • Google Analytics-integrasjon
  • Strukturert data

WordPress har et stort utviklerfellesskap der du kan få forslag til SEO-forbedringer. Større selskaper som er klare til å investere tid og krefter, bør velge WordPress.

Mobil kompatibilitet

Både Wix og WordPress er laget med tanke på mobil kompatibilitet. En nettside laget gjennom disse plattformene er ideell for bruk på smarttelefoner og nettbrett.

Siden Wix bruker en mobil-først designstrategi, er de fleste Wix-maler og apper laget for å være responsive og attraktive på mobile enheter. Det tilbyr også flere mobilspesifikke designalternativer. Du kan lage en egen mobilversjon av nettsiden der du kan velge hvilke elementer som skal vises eller skjules.

WordPress har også mange mobilkompatible alternativer. De fleste WordPress-temaer er responsive og tilpasser seg forskjellige skjermstørrelser. Du kan endre oppsettet og stilen, som vil se bra ut på alle enheter.

Det finnes også mange utvidelser for å forbedre responsen og mobilsøkerangeringer på nettsiden. Eksempler: WPtouch, WP Mobile Menu, Duda, bMobilized, MobiReady, etc.

Sikkerhetstiltak

Alle nettsider må i dag prioritere personvern og sikkerhet. Årsaken er enkel, det beskytter nettsiden din og brukerens data. Wix er foran WordPress når det kommer til sikkerhetstiltak.

Nettsider blir vanligvis hacket på grunn av disse årsakene:

  • Dårlig vedlikeholdte servere
  • Usikre temaer og utvidelser
  • Utdaterte skript
  • Svake administratorpassord
  • Unødvendige tillatelser

Wix vedlikeholder og bruker sterke sikkerhetsretningslinjer. De vedlikeholder serveren, skriptene og appene, og oppdaterer jevnlig. Alle tredjepartsapper fra appmarkedet blir overvåket før de blir tillatt å bruke. Wix gir også SSL-kryptering, brannmurbeskyttelse, og skanning for skadelig programvare.

WordPress prioriterer også sikkerhet, og har funksjoner som:

I WordPress kan alle med kodeerfaring lage et tema eller en utvidelse og publisere den. Dersom en utvidelse eller et tema er dårlig kodet, kan det skade brukerens nettside. Du må også manuelt oppdatere utvidelser, temaer, SSL-sertifikater og mer for å opprettholde sikkerheten.

For å bruke de nyeste sikkerhetsfunksjonene og beskyttelsen, må du oppdatere nettsiden, utvidelser og temaer. En gammel versjon av WordPress er sårbar for sikkerhetstrusler og hackere.

Wix vs. WordPress: Rask oversikt

Her er en rask sammenligning for å forstå forskjellene mellom Wix og WordPress:

Kriterier WordPress Wix
Fleksibilitet Svært fleksibel. Kan endre alle elementer Moderat fleksibel, med begrenset tilpasningsevne
Allsidighet Svært allsidig. Lag alle slags komplekse nettsider Allsidig. Kan lage små nettsider og nettbutikker
Enkel bruk Moderat læringskurve. Enkelt brukergrensesnitt for redigering og publisering av innhold Meget brukervennlig og dra-og-slipp-grensesnitt. Enkle verktøy for redigering og publisering
Tilpasning Mange tilpasningsalternativer for koder, temaer og utvidelser Begrenset tilpasningsalternativ for koder, temaer og utvidelser
Pris Gratis og betalte planer med mange funksjoner. Ekstra kostnader for domene, hosting, premium utvidelser og temaer Ulike prisplaner. Tilleggskostnad for premiumfunksjoner
Teknisk kunnskap Krever spesialkunnskap for ytterligere tilpasning Krever mindre teknisk kunnskap for ytterligere tilpasning
E-handel Kompatibel med forskjellige e-handelsplattformer og utvidelser Kompatibel med e-handelsfunksjoner, men begrensede betalings- og fraktalternativer
SEO-støtte Svært tilpassbare SEO-alternativer og utvidelser Begrensede SEO-tilpasningsfunksjoner
Mobil kompatibilitet Fullt mobilkompatibel. Responsive temaer og utvidelser Mobilspesifikke maler og nettlesermaler
Sikkerhet Ulike sikkerhetsutvidelser og tiltak. Alternativ for manuell oppdatering Bedre sikkerhetstiltak med automatisk oppdatering

Forfatternes merknad

For enkle nettsider fungerer Wix perfekt. Det tilbyr en komplett pakke for designere, inkludert maler, apper og et intuitivt grensesnitt. WordPress CMS er ideelt for mer komplekse nettsider som krever mer tilpasning og fleksibilitet. Før du velger, må du vurdere de spesifikke behovene og målene for nettsiden din. Begge plattformene har sine fordeler.

Du kan også utforske noen fantastiske nettstedbyggere for de som ikke er tekniske eller designere.