Pass på disse 7 Facebook-svindelene

I motsetning til e-postspammen på slutten av 90-tallet og begynnelsen av 2000-tallet, kan Facebooks svindel være vanskeligere å oppdage. De gjemmer seg for øyet og resirkulerer gamle taktikker mens de jakter på noen av de mest tillitsfulle medlemmene av samfunnet.

Ikke la deg selv eller noen du bryr deg om falle for Facebook-svindel. Finn ut hva du skal se etter og vær trygg.

Facebook-phishing

Phishing er handlingen å utgi seg for å være en tjeneste for å overbevise et mål om å gi fra seg påloggingsinformasjonen. Mens Facebook-phishing til syvende og sist ikke er forskjellig fra noen annen form for phishing, er det viktig fordi noen av de andre svindelene på denne listen er sterkt avhengige av kompromitterte kontoer.

Det meste av phishing foregår over e-post når en svindler sender en melding som ber målet om å logge på kontoen sin, gjenopprette passordet eller bekrefte kontodetaljene. Når denne koblingen klikkes, blir målet ført til et nettsted som ligner veldig på Facebook, men som faktisk ligger et annet sted. Du kan oppdage en svindel som dette ved å se på nettleserens adresselinje. Hvis det står noe annet enn «facebook.com», blir du lurt.

Se etter

Facebook sender heller ikke ofte ut meldinger som ber brukere om å bekrefte kontoene sine. Med mindre du ikke har logget på på flere år, bør ikke Facebook-kontoen din kreve noen handling fra deg for å vedlikeholde. Selv om du mistenker at et varsel er legitimt, bør du fortsatt besøke Facebook.com direkte i stedet for å følge en lenke i en e-post, bare for sikkerhets skyld.

Fordi Facebook er et sosialt nettverk, påvirker vennene dine atferden din mens du bruker tjenesten. Hvis du ser at en pålitelig venn eller et familiemedlem har likt en side, delt et innlegg eller anbefalt en tjeneste til deg på plattformen, er det mye mindre sannsynlig at du stiller spørsmål ved det. Tilknytning til vennene dine blir en stilltiende anbefaling.

Med nøklene til Facebook-kontoen din har en svindler tilgang til hele vennelisten din. De kan fortelle hvem du sender en melding og hvor ofte du gjør det, og til og med hva du snakker om. Denne informasjonen kan brukes til å utføre svært målrettede personlig svindel, eller den kan brukes til å kaste et langt større nett over hele vennelisten din.

The Ticket Scalper Event Scam

Svindlere har tatt til å bruke Facebooks arrangementssystem for å lure deg til å betale over oddsen for arrangementsbilletter. Disse enormt overprisede billettene vil kanskje aldri eksistere i utgangspunktet, og hvis du er så uheldig å falle for svindelen, er det usannsynlig at du kan få tilbake pengene dine.

Svindleren oppretter først en eventside for et show med begrensede billetter og høy etterspørsel, ofte show som allerede er utsolgt. Mange slike svindlere vil lage «selskaps»-sider med legitime hendelser, som vanligvis utelukkende består av Facebook-arrangementer for lignende show.

Arrangementet blir deretter promotert på Facebook, noe som koster svindlerne svært lite å gjøre. Mange brukere vil klikke på «Interessert» eller «Gå» når innlegget ruller forbi i nyhetsfeedene deres, noe som ytterligere gir arrangementet en følelse av legitimitet. Dessverre peker ikke lenken til billetter til arrangementene til et offisielt billettutsalg.

  Facebooks klistremerke-app lar deg legge til klistremerker til bilder live

I stedet vil svindlere legge inn lenker til nettsteder for videresalg av billetter. Disse finnes allerede i moralske og juridiske gråsoner. Slike nettsteder brukes ofte av scalpere som kjøper billetter massevis for å snu for to, tre eller fire ganger prisen. Jo mer ettertraktede billettene er, jo mer overskudd skal det tjenes på. Mange av disse forhandlerne har ikke billetter å selge i utgangspunktet.

Hvis du er heldig nok til å motta billetten din, vil du betale enormt høye priser for den. Hvis billetten din aldri kommer frem, peker de fleste forhandlernettsteder på vilkårene og betingelsene som sier at de ikke er ansvarlige for selgere som ikke leverer. Avhengig av lokale lover, har du kanskje ikke mye forbrukerbeskyttelse. Selv om du gjør det, har ikke alle ressurser til å kjempe en juridisk kamp.

For å unngå denne svindelen, kjøp alltid fra legitime billettsteder. Ikke stol blindt på eller klikk «Interessert» på hendelser som vises i nyhetsstrømmen din. Hvis du vil kjøpe billetter, forlate Facebook og søke etter showet eller artisten, vil du gjerne se og følge offisielle linker i stedet.

Den uventede premien eller lotteri-svindel

De fleste av oss ville ikke falle for et brev i posten som forteller oss at vi har vunnet et lotteri som vi ikke husker å ha deltatt i. De fleste av oss ville ikke falle for en e-post eller tilfeldig melding på Facebook, som varsler oss om dette heller. Men hva om du mottok akkurat denne meldingen og en melding fra en venn som forteller deg at de allerede har tjent inn gevinstene sine?

Dette er svindelen med forskuddsgebyr, også kjent som «den nigerianske prinsen» eller 419-svindel (ettersom de bryter paragraf 419 i den nigerianske straffeloven, som omhandler svindel), med en vri. Kompromitterte kontoer er den perfekte grobunn for denne typen svindel. Godkjenningen av en venn du stoler på kan være nok til å vippe deg over streken. Disse vennene vil ofte kommentere at de så navnet ditt på «vinnerlisten», som du alltid bør behandle som et rødt flagg.

Oh wow!! Fantastisk! Jeg vant Facebook-lotteriet, og jeg er ikke engang på Facebook! Jeg føler meg så heldig! Dette er sikkert ikke svindel… pic.twitter.com/nZCrFHqjvK

— Mr Benn (@therealmrbenn) 30. november 2019

Til syvende og sist tar svindelen samme vending som alle andre 419-svindler der ute. Du vil bli fortalt at et «behandlings»- eller «administrasjonsgebyr» må betales for å sende pengene til kontoen din. Noen ganger vil svindlere prøve flere ganger for å få deg til å betale «bøter» eller «transaksjonsgebyrer» relatert til saldoen. Mistenkelig nok kan disse avgiftene aldri trekkes fra gevinstene dine.

Innen kronen faller, kunne du ha lagt hundrevis eller tusenvis av dollar i svindelen. Tillokkingen på $150 000 kan overtale mange av oss til å bruke $1500 uten å tenke på det. Du bør alltid spørre alle som vil at du skal bruke penger for å motta en premie.

Falske gavekort og kuponger

Du har sannsynligvis sett disse svindelene med gavekort eller rabattkuponger annonsert rundt på nettet, men aldri tenkt på å klikke på dem. Men det er ikke tilfelle når de deles av en venn, en taktikk som mange svindlere er avhengige av for å rekruttere flere ofre.

  Hvorfor vises ikke Add Friend på Facebook?

En venn deler et gratis gavekort eller en betydelig rabattkode med en stor forhandler på Facebook. Nysgjerrig klikker du på den og blir bedt om å fylle ut et skjema slik at du kan motta koden din. På slutten av prosessen blir du bedt om å dele innlegget, da vil du motta det som ble lovet deg. Problemet er at gavekortet eller rabatten aldri kommer.

Wegmans varsler kunder om Facebook-gavekortsvindel https://t.co/Z2TDF1Qgfe

— 13WHAM (@13WHAM) 12. juli 2019

Du tenker kanskje ikke noe mer om dette, men du har allerede blitt lurt. Personlig informasjon, spesielt navn knyttet til adresser, en fødselsdato og en gyldig e-postadresse har alle verdi på nettet. Dine opplysninger kan bli solgt til spammere som vil bruke dem til markedsføringsformål. Du vil sannsynligvis få mye flere kalde samtaler og uønskede e-poster.

Noen ganger vil svindlere prøve svindelen inn omvendt ved å sende falske gavekort til en fysisk adresse. Når du «aktiverer» gavekortet ved å gå til lenken på baksiden, blir informasjonen din tatt for å selges andre steder, og gavekortet ditt fungerer aldri.

Vær umiddelbart mistenksom overfor enhver konkurranse eller tilbud som ber deg dele innlegget som en del av kravet eller bidraget. Facebook og Twitter slo ned på denne oppførselen for mange år siden, og den tolereres ikke lenger som et gyldig middel til å delta i konkurranser eller kreve rabatter eller butikkkreditt.

Dårlige selgere på Facebook Marketplace

Facebook Marketplace og det enorme antallet kjøp/selg/byttegrupper på plattformen er en nyttig måte å snu gamle varer eller kjøpe brukte varer i ditt lokale område. Det er også et stort potensial for at ting kan gå galt gjennom svindlere og useriøse skuespillere.

Du bør aldri kjøpe en vare på Facebook Marketplace som du ikke kan inspisere eller hente selv personlig. Facebook Marketplace er ikke eBay og har ingen kjøperbeskyttelse på plass for å beskytte deg mot selgere som ikke sender varene du har kjøpt. Videre bruker selgere ofte personlige betalingsfunksjoner som reserverer for venner og familie på tjenester som PayPal, der det ikke er mulighet for å reversere betalingen.

Du kan også åpne deg for andre problemer, som å møte en selger privat for å gjennomføre en kontanttransaksjon og bli ranet. Hvis du møter noen personlig fra Facebook Marketplace, gjør det på et fornuftig, godt opplyst og offentlig sted. Ta med deg noen du stoler på, og hvis det du kjøper høres for godt ut til å være sant, så stol på mageinstinktet ditt og ikke møt opp.

Facebook Marketplace brukes til raskt å selge videre tyvegods, spesielt gadgets som nettbrett og sykler. Hvis du kjøper stjålne varer og de spores tilbake til deg, vil du i det minste miste det du har kjøpt og vil sannsynligvis miste alle pengene du har betalt for nevnte vare. Hvis myndighetene mistenker at du visste at varene ble stjålet, kan du også bli siktet for håndtering av tyvegods.

Romantikk-svindel

Romantikksvindel er forseggjort, men de har lurt mange. Mye av tiden vil svindleren bruke et forhold til å hente penger og andre varer fra offeret. Disse svindelene kan få katastrofale konsekvenser langt utover økonomisk tap hvis de går for langt.

Vær alltid på vakt mot alle du møter på nettet siden det er så vanskelig å bevise at de er den de sier de er. Til og med telefonsamtaler og webkamerasamtaler kan virke legitime samtidig som de til syvende og sist er villedende. Dessverre er det mange som blir lokket av denne svindelen, som ikke kan eller vil se at de blir brukt.

  Hva skjer når du ved et uhell liker og deretter ikke liker et Facebook-bilde?

Det viktigste røde flagget å se etter er en romantisk interesse som du har møtt på Facebook (eller andre steder på nettet) som ber om penger. Årsakene deres kan virke overbevisende, og de kan trekke i hjertestrengene i et forsøk på å overtale deg om at de har et legitimt behov. De kan si at de mangler husleie, at kjæledyret deres trenger en operasjon, eller at bilen deres trenger umiddelbare reparasjoner.

Denne svindelen kan ta en veldig mørk vending når svindleren vil ha mer enn bare penger. Den nylige saken om Sydney-kvinnen Maria Exposto viser hvor ille ting kan gå galt. Maria ble funnet med over 1 kilogram metamfetamin i en ryggsekk på flyplassen i Kuala Lumpur mens hun reiste tilbake fra en tur hvor hun skulle møte en amerikansk militærsoldat som identifiserte seg som «kaptein Daniel Smith».

Hennes antatte kjærlighetsinteresse kom aldri, og i stedet ble hun venn med en fremmed (svindleren) som overbeviste henne om å bære ryggsekken tilbake til Australia. Maria ble dømt av en malaysisk domstol for narkotikasmugling og dømt til døden i mai 2018. Det tok fem år i fengsel og 18 måneder på dødscelle før dommen hennes ble omgjort og hun ble løslatt.

Dette er en uvanlig vending for en romantikksvindel, men det er ikke første gang det skjer. I april 2011 New Zealandsk kvinne Sharon Armstrong ble funnet som smugling av kokain fra Argentina fordi hun også hadde falt for en romantisk svindel.

Clickbait brukes til å spre skadelig programvare

Dette er den samme teknikken som brukes over hele nettet av villedende annonsører for å generere klikk. Du vil se en annonse for en «sjokkerende video» eller en «utrolig transformasjon» eller en annen lignende skandaløs tittel. Når du klikker på den, vil du vanligvis bli tatt gjennom noen få omdirigeringer før du lander på et nettsted som prøver å installere skadelig programvare på datamaskinen din.

På Facebook dukker disse koblingene ofte opp med jevne mellomrom, for eksempel når det sosiale medienettverket diskuterer utrullingen av nye funksjoner. Noen av disse svindelene tilbyr å legge til funksjoner på kontoen din, som den sagnomsuste «misliker»-knappen eller et middel til å se hvem som har sett profilen din. Hvis du er i tvil, bør et raskt internettsøk avsløre eventuelle legitime endringer, og du kan ignorere clickbait.

Mens Facebook kan fjerne lenker eller legge til ansvarsfraskrivelser ved siden av villedende og falske historier, brukes bruken av URL-forkortende nettsteder og omdirigeringslenker i stor grad for å unngå oppdagelse. For din egen sikkerhet (og for å frata svindlerne klikk), bør du unngå spam-innhold som dette helt.

Den gylne regel

Mange (men ikke alle) svindel kan unngås hvis du følger en enkel regel: Hvis det ser for godt ut til å være sant, er det sannsynligvis det. For resten trenger du bare å være på vakt, og alltid stille spørsmål ved motivene til personen som engasjerer seg med deg, enten det er et Facebook-arrangement, et sponset innlegg eller en uoppfordret melding.

Ettersom Facebook fortsetter å vokse og har en mer betydelig innvirkning på hvordan vi lever livene våre, vil disse svindelene (og mange nye) garantert forekomme oftere. Sosiale medier er ikke den eneste tjenesten som rammes av slike problemer, og svindel er utbredt på crowdfunding-nettsteder og mange andre nettjenester.