Windows 7: En hyllest til et OS vi aldri glemmer

Et tilbakeblikk på Windows 7s storhetstid

Etter mer enn ti års tjeneste avsluttet Windows 7 sin offisielle støtte den 14. januar 2020. La oss ta en nostalgisk titt på hva som gjorde Windows 7 så bemerkelsesverdig, og hvorfor dette operativsystemet vil ha en spesiell plass i minnet vårt.

En verdig arvtaker etter Windows XP

Windows 7 ble lansert den 22. oktober 2009, åtte år etter at Microsoft introduserte Windows XP. Mellom disse to kom Windows Vista, men mange valgte å ikke oppgradere til denne versjonen. Mange av oss husker det med skepsis!

Windows XP var solid og pålitelig i sin tid. Det var den første forbrukerutgaven av Windows som brukte Windows NT-kjernen, og dermed betydelig mer stabil enn forgjengeren, Windows ME. Likevel, 2001 var en annen tid enn 2009, og Windows XP begynte å vise sin alder.

Windows 7 var en betydelig oppgradering. Selv det visuelle var et stort fremskritt. Mens Windows XP kanskje huskes med glede i dag, ble det kritisert for sitt «leketøysaktige» utseende den gangen. Windows 7 introduserte Aero Glass, et mer sofistikert og gjennomsiktig design mange savner i Windows 10.

Det var mange forbedringer. For eksempel ble deling av filer og skrivere gjort enklere med Windows HomeGroup, sammenlignet med det mer kompliserte hjemmenettverket i Windows XP. Windows 7 tilbød også en velstøttet 64-biters versjon. Selv om det fantes en 64-biters utgave av Windows XP, ble den lansert senere og var mindre brukt.

Sikkerhet ble også prioritert fra starten. Tidlige versjoner av Windows XP var sårbare for skadelig programvare, da kritiske tjenester var eksponert for internett som standard. Dette førte til initiativet «Pålitelig databehandling” og Windows XP Service Pack 2, som aktiverte brannmuren som standard. Windows 7 var betydelig tryggere rett ut av esken.

Oppfyllelsen av Windows Vistas løfte

Mange av Windows 7s beste funksjoner var ikke helt nye. De var mer raffinerte versjoner av funksjoner som først ble introdusert i Windows Vista, som mange databrukere hoppet over. Windows 7 polerte og forbedret mange av Vistas funksjoner. Windows 7 kan sees på som hva Windows 10 er for Windows 8.

Brukerkontokontroll (UAC) er et godt eksempel. Det er lett å glemme hvordan det var før, men mange brukte Windows XP med administratorkontoer, og all programvare kjørte med administratorrettigheter til enhver tid. Selv om Windows XP teoretisk tillot bruk av en standard brukerkonto med begrensede rettigheter, var det mange applikasjoner som ikke støttet dette. UAC introduserte en strømlinjeformet metode for å gi administratortilgang, og nå kjører de fleste Windows-programmer med lavere rettigheter, bortsett fra når de trenger full systemtilgang. Dette er bra for sikkerheten, da det begrenser potensielle skader applikasjoner kan forårsake, spesielt hvis de er kompromittert.

UAC ble forbedret i Windows Vista, men mange applikasjoner var ikke designet for dette den gangen. UAC var ikke perfekt i Vistas tidlige dager. En ny grafikkdrivermodell ble også introdusert i Vista, men det tok tid før produsentene stabiliserte driverne sine.

Disse problemene ble løst i Windows Vista før Windows 7 ble lansert. Windows 7 arvet de polerte versjonene av disse funksjonene, og operativsystemet var stabilt og raskt fra første dag.

Et anker i Windows 8-stormen

Windows 8 ble lansert tre år etter Windows 7, og det var da vi virkelig begynte å sette pris på Windows 7.

Microsoft satset på berøringsskjermer. Windows 8 manglet Start-meny og tvang brukerne inn i et fullskjerm «Metro»-miljø. Microsoft trodde at store «Metro»-applikasjoner i fullskjerm var fremtiden, selv på stasjonære datamaskiner. Hvem trenger vel vinduer i et operativsystem som heter Windows?

Windows-brukere protesterte, og mange av de mest kontroversielle endringene – som fraværet av en Start-meny – ble raskt reversert i Windows 8.1. Andre endringer, som muligheten til å kjøre applikasjonene i skrivebordsvinduer, ble realisert i Windows 10.

Men mens Windows gjennomgikk sine største omveltninger på flere tiår, sto de fleste Windows-brukere fast ved Windows 7. De dramatiske endringene i Windows 8 spilte ingen rolle. Mange hoppet til og med over Windows 8 og gikk rett til Windows 10.

Et operativsystem fra en enklere tid

Å bruke Windows 7 føles som å bruke et operativsystem fra en annen tid.

For eksempel er kabalspillet i Windows 7 et enkelt skrivebordsprogram. I motsetning til den moderne versjonen av kabal fra Microsoft, finnes det ingen videoannonser eller betalte abonnementer i kabalspillet i Windows 7.

Windows 7 har automatiske oppdateringer, men ikke de tvungne oppdateringene man ikke kan deaktivere. Heldigvis har Microsoft gått bort fra dette. Du har nå mye større kontroll over Windows 10-oppdateringer.

Windows 7 får heller ikke omfattende oppdateringer hver sjette måned. Igjen, dette er noe Microsoft endrer. Windows 10 sin november 2019-oppdatering var den minste og beste til da.

Reklame er minimal i Windows 7 – fantes det reklame i Windows 7 i det hele tatt? – mens Windows 10 er fullpakket med reklame for alt fra Minecraft til Office 365 til Microsoft Rewards.

Windows 7 installerte heller ikke Candy Crush automatisk etter oppsett. Og Windows 7 brukte ikke mørke mønstre for å lure deg til å opprette en Microsoft-konto – du kunne ikke engang logge inn med en Microsoft-konto. Kontoene dine var alltid lokale.

Det er ikke rart at så mange nøler med å oppgradere fra Windows 7 til Windows 10, selv når støtten for Windows 7 offisielt er avsluttet.

Hvorfor anbefaler vi likevel en oppgradering?

Vi kunne ha skrevet i det uendelige om Windows 7, og vi vil huske det med glede. Men til tross for alt dette, anbefaler vi fortsatt å legge Windows 7 bak oss nå som Microsoft har avsluttet støtten.

Hvis du ønsker å fortsette å bruke Windows, bør du oppgradere til Windows 10. Sikkerhetsoppdateringer er avgjørende for din sikkerhet på nettet, og Windows 10 mottar disse oppdateringene, mens Windows 7 ikke gjør det. Mange sikkerhetsfeil som oppdages i Windows 10 vil også gjelde for Windows 7. Angripere vil bli informert om disse feilene og kan rette angrep mot sårbare Windows 7-systemer. Over tid vil flere kjente, men ikke-rettede feil finnes i Windows 7.

Maskinvareprodusenter støtter også Windows 10 i stedet for Windows 7. Dette vil bli mer påfallende etter at Windows 7 ikke lenger støttes. Programvareselskaper vil også etter hvert slutte å gi ut nye versjoner av nettlesere og annen programvare for Windows 7.

Selv om det er lett å fokusere på de negative sidene ved Windows 10, er det mange fordeler. Mye arbeid har blitt lagt ned for å gjøre Windows 10 (og Windows 8 før det) sikrere og raskere. For eksempel, hvis du har en eldre prosessor, vil den yte bedre på Windows 10 enn Windows 7 takket være mer optimaliserte oppdateringer for Spectre-sikkerhetsproblemet.

Windows 10 har omtrent de samme maskinvarekravene som Windows 7, og vil fungere på din eksisterende datamaskin.

Du kan deaktivere Windows 10s innebygde reklame, selv om det krever litt innsats. Du har også mer kontroll over oppdateringer, og Microsoft ser ut til å ha blitt bedre på å finjustere og polere Windows-oppdateringene.

Alternativer til Windows 10

Og hvis du ikke ønsker å fortsette å bruke Windows, har du flere alternativer enn noen gang før! Fra Mac til Chromebook til iPad til Linux, det finnes mange gode dataplattformalternativer. Siden nettet er viktigere enn noen gang, er plattformer som Chrome OS og Linux svært brukbare.

Ja, du kan kjøre Chrome (eller Firefox) og gjøre alt du kan gjøre i Chrome (eller Firefox) på Linux, inkludert å se Netflix og andre strømmetjenester.

Vi prøver ikke å selge deg Windows 10 her – vi mener bare at det er på tide for Windows 7-brukere å oppgradere til en moderne plattform som mottar sikkerhetsoppdateringer og er optimalisert for bruk med den nyeste maskinvaren. Det er 2020, og Windows 7-æraen er over.

Hvis du likevel ønsker å oppgradere til Windows 10, kan du fremdeles få Windows 10 gratis på en Windows 7 eller Windows 8 PC. Vi vet ikke om Microsoft vil avslutte dette tilbudet etter at selskapet offisielt avsluttet støtten for Windows 7 den 14. januar 2020.