Forenklet USB-merking: En ny æra for klarhet
Det har lenge vært en utfordring å navigere i jungelen av USB-kabler, med kryptiske navn som ofte forvirrer selv de mest teknisk kyndige. Men i år vil dette endre seg når USB Implementers Forum (USB-IF) introduserer en mer oversiktlig merkeordning for USB4: USB 20 Gbps og USB 40 Gbps.
Som en ekstra fordel, justerer USB-IF USB 3.0-navngivningen for å redusere forvirringen rundt «SuperSpeed». Hvis alt går som planlagt, vil alle kabler som markedsfører støtte for «USB 3.2 Gen 2×2» gradvis forsvinne fra markedet.
Hva er USB4?
USB4 representerer den neste generasjonen av USB-teknologi, og den bringer med seg betydelige forbedringer og fordeler. Denne standarden vil utnytte den reversible Type-C-kontakten, som raskt vinner popularitet, samtidig som den dobler den maksimale båndbredden sammenlignet med USB 3.2 Gen2x2. (Som du ser, er navnsettingen mildt sagt forvirrende.)
Det finnes to varianter av USB4. Den teoretisk raskeste varianten tillater overføringshastigheter på opptil 40 gigabit per sekund, som tilsvarer ytelsen til Thunderbolt 3. Det finnes også en variant med halve hastigheten (20 Gbps), som er den samme som USB 3.2 Gen 2×2.
I tillegg er USB4 kompatibel med Thunderbolt 3-spesifikasjonen, noe som betyr at 40 Gbps-versjonen kan fungere med Thunderbolt 3-enheter. Denne kompatibiliteten er imidlertid valgfri og avhenger av PC- eller hovedkortprodusenten.
Den nåværende navneforvirringen rundt USB
Da vi først omtalte USB4 i november 2019, var vi bekymret over den eksisterende navneforvirringen. Dette skyldtes delvis at USB-IF (organisasjonen ansvarlig for USB-standardene) hadde omstrukturert navneskjemaet flere ganger. I tillegg har verken media eller datamaskinprodusentene tatt i bruk de offisielle merkenavnene for USB 3.0.
Dette gjorde det vanskelig for forbrukere å forstå hvor raske USB-portene var, og hvilke enheter de var kompatible med. Med USB4 på vei var det mange som fryktet at situasjonen bare ville bli verre.
For eksempel er dagens merkevarebygging av USB 3 en kompleks suppe. Det hele startet med USB 3.1 Gen 1, som opprinnelig bare ble kalt USB 3.0. Det som deretter skulle ha blitt kalt USB 3.1, ble i stedet døpt USB 3.1 Gen 2, og USB 3.2 ble kjent som Gen 3.2 2×2.
I tillegg skulle de offisielle merkenavnene være SuperSpeed og SuperSpeed+, men disse ble sjelden brukt.
Selv om produsenter burde ha unngått å forvirre forbrukerne med alle Gen 3.2 2×2-betegnelsene, er det vanlig å se disse uttrykkene når man leter etter USB-kabler. Det har vært, og er fortsatt, et stort rot.
Men hvis du ønsker å rydde opp litt i rotet, kan du lese vår artikkel om de forskjellige USB-versjonene.
Den nye USB4-merkevaren
Med de hyppig brukte navnene USB 3.1 og nyere, ble det ikke tydelig at hver nye generasjon var raskere, f.eks. USB 3.0, USB 3.1 og USB 3.2.
USB-IF håper å unngå alle «generasjoner» og bruke en enkel og lettforståelig navnestruktur som tydelig definerer hva hver USB-versjon teoretisk er i stand til å gjøre.
La oss først fokusere på USB4 før vi sorterer USB 3.0. USB4 finnes i to varianter: USB4 20 Gbps og USB4 40 Gbps. Dette er de offisielle merkenavnene, men emballasjelogoen (se nedenfor) viser hver versjon som USB20 og USB40 med «Gbps» på slutten.
Merkevarebyggingen er enkel og gjør det tydelig hvilken versjon av USB4 det er snakk om. Det vil heller ikke overraske oss om folk dropper 4-tallet fra USB4, og bare refererer til dem som USB20 og USB40, siden det er slik det vil stå på emballasjen.
Logoene for porter og kabler ligner på det USB-IF gjorde med USB 3.1 og nyere, med et enkelt symbol og båndbredden.
USB-IF forbedrer USB 3-navngivningen
USB-IF håper at datamaskinprodusentene denne gangen også vil droppe USB 3.1-rotet for å gi tydeligere informasjon og referere til alt (inkludert USB 3.1 Gen 1) som SuperSpeed USB.
USB-IF har sagt at begrepet «SuperSpeed» vil være forbeholdt USB 3 – det vil ikke komme nye standarder med denne etiketten i fremtiden. Det er altså en gammel betegnelse som allerede er i bruk for den eldre standarden. Det er ikke noe å gjøre med det nå, men når verden går over til USB4, vil ting bli mye enklere.
USB 3.1 Gen 1, tidligere kjent som vanlig gammel 3.0, er nå SuperSpeed USB 5Gbps.
USB 3.1 Gen 2 fortsetter å bruke det offisielle merkenavnet SuperSpeed USB 10Gbps, og USB 3.1 Gen 2×2 er SuperSpeed USB 20Gbps. Emballasjen er også lik som nå, så det er fortsatt litt forvirrende.
SuperSpeed 5 vil ha SuperSpeed-logoen med «5 Gbps» i liten skrift under, mens SuperSpeed 10 vil hete SuperSpeed+ med «10 Gbps» i liten skrift. SuperSpeed 20-emballasjen vil også hete SuperSpeed+, men med «20 Gbps» under.
Dette er ikke ideelt, men det er i det minste en måte å differensiere på, selv om det ikke er helt åpenbart. Vi foretrekker at USB-IF bare kaller disse USB 3.0 5Gbps, USB 3.0 10Gbps og USB 3.0 20Gbps. Selv å droppe «.0» og kalle dem alle USB3 ville vært bedre.
Uansett er port- og kabellogoene tydelig merket som «SS» for SuperSpeed, og inkluderer det tilsvarende båndbreddenummeret, slik som nå.
Den største ulempen med den kommende USB-situasjonen vil sannsynligvis være å forstå om du trenger en standard USB Type-A-kabel eller den nyere USB Type-C. Dette er dessverre uunngåelig så lenge enhetsprodusenter fortsetter å tilby Type-A-porter for å støtte eldre maskinvare, mens Type-C er fremtiden.
Endelig! USB-navn som er lette å forstå
Samlet sett ser fremtiden for USB-forståelse lysere ut. Det er ingen grunn til å kalle USB4 noe annet enn det vi har nevnt ovenfor, siden begreper som 4.0 eller 4.1 ikke er i bruk.
Et forsøk på å gi nytt navn til de forskjellige versjonene av USB 3 til SuperSpeed USB er nok urealistisk. Bransjen har ikke gjort det på flere år. I tillegg kan SuperSpeed få det til å høres ut som om det er raskere enn USB4, noe det ikke er. Hvis USB 2.0 fortsetter å eksistere, vil det ikke være et stort problem siden det alltid bare vil være USB 2.0.
Uansett hva som skjer med USB 3.1 og nyere, ser merkingen for USB4 lovende ut og lett å forstå. Dette vil være til stor hjelp for folk som kjøper en USB4-kompatibel bærbar datamaskin eller hovedkort – eller som bare prøver å finne ut hvilken kabel de trenger!