Slik installerer du Intel eller AMD CPU på hovedkortet

Central Processing Unit (CPU) er hjernen til datamaskinen din og er en viktig komponent i PC-byggeprosessen. Den er ansvarlig for å levere instruksjoner fra programmer og OS, utføre oppgaver og fortelle maskinvarekomponenter hva de skal gjøre. Nå er du sannsynligvis klar til å bygge PC-en din og har kjøpt CPU, hovedkort, GPU og andre komponenter som følger med i kabinettet. Men før vi installerer noen komponent i saken, må vi først installere CPUen på hovedkortet vårt, en prosess som vanligvis skjer utenfor. Når det er sagt, er prosessen med å installere CPU-en ganske enkel. Du må bare være forsiktig så du ikke skader prosessoren. Heldigvis, for deg, har vi samlet en enkel guide for hvordan du installerer CPU på hovedkortet ditt.

Installer CPU på hovedkort: En trinn-for-trinn-veiledning (2023)

Vi har detaljert trinn-for-trinn-prosessen for å installere CPUen på hovedkortet på PC-en din. I denne guiden hjelper vi deg også med å justere CPU-en riktig i hovedkortsokkelen, et trinn som ellers er forvirrende hvis du ikke vet hva du skal se etter, spesielt som nybegynner. Når det er sagt, la oss starte med forutsetningene og deretter gå videre til installasjonstrinnene.

Ting å huske før du installerer prosessoren

Vær forsiktig mens du håndterer CPU

Du bør håndtere CPU-en forsiktig mens du bygger en PC. I denne veiledningen, når vi ber deg om å utføre en handling som involverer å plukke opp prosessoren, er det bare å plukke den opp rundt hjørnene med fingrene. Du må hvile den inne i CPUens klare plastboks mens du finner ut de ulike nyansene ved å installere den. Berør aldri baksiden av CPU-en (pinnene). Vær også forsiktig med pinnene på hovedkortet og CPU-en (hvis det er AMD, vil CPU-en ha pinner på baksiden).

Samle alle nødvendige verktøy

Selv om dette kan føles som en åpenbar forutsetning, husk å organisere arbeidsområdet med alle de ulike verktøyene som er nødvendige for å installere CPU. Dette inkluderer hovedkortmanualen (for å justere CPU-en riktig), termisk pasta (som du trenger etter at du har installert CPUen) og CPU-kjøleren for å gå videre med PC-byggingen. Sørg også for at arbeidsplassen din er et statisk fritt arbeidsmiljø ved å jorde deg selv. Et antistatisk håndleddsarmbånd anbefales for å unngå elektrostatisk skade. Vi trenger ikke en skrutrekker for denne veiledningen.

  Hvordan bli kvitt Picasa på Samsung Galaxy S5

Trenger du en god termisk pasta til PC-bygget ditt? Les vår kjøperguide om de beste alternativene for termisk pasta tilgjengelig i 2023 her.

Sjekk CPU-kompatibilitet med hovedkort

Å velge riktig hovedkort er også et viktig skritt. Hovedkortmodellen du bruker må oppgi CPU-en din som en kompatibel modell på nettstedet. For eksempel, i skjermbildet nedenfor, vil produsentens nettsted nevne hvilken prosessorgenerasjon og sockettype hovedkortet støtter.

En annen viktig faktor er hovedkortets VRM-kvalitet. Mens et low-end H610/A520 hovedkort fysisk kan støtte en high-end Ryzen 9 eller Intel Core i9-prosessor, betyr det ikke nødvendigvis at spenningsregulatormodulen kan håndtere den typen belastning. Også, for å si det åpenbare, bør du unngå å bruke en avansert CPU med et lavt hovedkort.

Hvordan installere CPU på hovedkortet

1. Som vi nevnte ovenfor, vær forsiktig når du henter CPU-en din gjennom denne installasjonsveiledningen. Start med å hvile hovedkortet på toppen av boksen, noe som gir deg en solid base for å montere komponentene på hovedkortet.

2. Etter det, ta opp CPU-en og ha plastboksen for hånden (i tilfelle du må sette den tilbake på et trygt sted). Hold brikken i luften på toppen av hovedkortets CPU-sokkel. Du må se etter et pilsymbol (Δ), som finnes både i CPU-ens nedre venstre hjørne og ved siden av hovedkortets sokkel.

Når du har justert pilsymbolene (som vist nedenfor), husk at det er den endelige retningen for å installere CPUen på hovedkortet, i neste trinn. Sett CPU-en tilbake i plastboksen etter å ha lært orienteringen, og fortsett til neste trinn hvor vi åpner hovedkortets CPU-sokkelområde.

Merk: Ta deg tid til å forstå hvordan CPU-en skal gå inn og la den ligge trygt i esken når det er nødvendig. Du kan også referere til hovedkortets håndbok for en visuell pekepinn på hvordan CPU-en skal se ut når den er installert.

3. Finn nå CPU-sokkelområdet på hovedkortet. Ved siden av finner du holdearmen. Trykk godt på den og dra den bort fra stikkontakten. Og så skal CPU-dekselet og holdearmen åpnes og gå helt opp. Hvis du føler deg ukomfortabel, se hovedkorthåndbokens spesifikke instruksjoner om hvordan du løfter CPU-sokkelens holdearm.

  • trykk på holdearmen
  • trekk holdearmen ut av sokkelen
  • løft dekselet til CPU-sokkelen
  Slik tar du opp skjermen på Chromebooken din

4. Ta deretter opp CPU-en og senk den forsiktig på toppen av hovedkortkontakten, mens du husker den endelige orienteringen fra det andre trinnet. Stikkontakten skal være åpen, og holdearmen skal være oppe før du utfører dette trinnet. Med riktig orientering bør CPU-en bare hvile inne i sokkelen, med pinnene nå på plass, og pilene skal være på linje med hverandre.

Merk: For AMDs AM4 CPUer er pinnene på CPU-siden. Når du gradvis senker CPU-en ned til sokkelen, skal pinnene gå inn i sokkelen. CPU-en skal nå hvile inne i sokkelen, med både hovedkort-sokkelen og CPU-en på linje med pilene.

5. Sett CPU-dekselet på igjen ved å senke det ned til slik det var før. Fortsett deretter med å trykke ned på holdearmen og stikk den inn i det lille sporet den sto i opprinnelig. Mens du senker holdearmen, kan du høre noen lyder, men så lenge orienteringen er riktig, vil ingenting gå i stykker.

Etter at prosessoren er installert, vil dekselet til CPU-sokkelen løsne fra hovedkortet. Oppbevar det trygt, da du må sette det tilbake hvis hovedkortet ditt må repareres under RMA.

  • trykk ned og lukk holdearmen
  • stikk inn holdearmen

6. Vel, du har installert Intel eller AMD CPU på hovedkortet. Du kan nå gå videre til de neste trinnene for å fullføre PC-byggingen. Neste, påfør termisk pasta på CPU-en din, og installer deretter CPU-luftkjøleren eller væskekjøleren for å fullføre installasjonsprosessen.

Ofte stilte spørsmål (FAQs)

Er CPU-installasjonsprosessen forskjellig for AMD og Intel?

Installasjonsprosessen for AMDs AM4 socket CPUer (og eldre) er spesielt forskjellig fra andre prosessorer. Det er fordi pinnene er tilstede på selve CPUen i disse generasjonene. For Intel-bygg er CPU-pinnene til stede på hovedkortet i stedet. Med utgivelsen av Ryzen 7000 CPUer på AM5-sokkelen, har de byttet til LGA-lignende CPUer som Intel.

Hva om CPU-en min er en støttet modell på hovedkortet, men jeg kan ikke komme inn i BIOS?

Bekreft først om problemet er med CPU-en din. Hvis det ikke er det, og CPU-en faktisk er kompatibel, trenger du bare en BIOS-oppdatering. Du kan ta hovedkortet til leverandøren og be dem om å oppdatere BIOS. Hvis dette ikke er et alternativ, må du kontakte Intel eller AMD for flere alternativer. Den eneste andre måten er å oppdatere BIOS selv med en eldre CPU. Lær hvordan du går inn i BIOS på Windows 11 her.

  Ser du etter Traceroute på RHEL 8? Prøv Tracepath

Hovedkortet mitt er ikke kompatibelt med CPUen min. Hva gjør jeg?

Du må erstatte enten hovedkortet eller CPU-en med kompatible deler mens du bygger PC-en. Sørg for at før du bestiller deler, har de et returvindu i tilfelle det skulle oppstå kompatibilitetsproblemer.

Kan jeg fjerne min eksisterende CPU og bytte den ut? Må jeg endre noe i Windows?

Ja, du kan fjerne den eksisterende CPU og følge vår trinnvise veiledning for å bytte ut prosessoren. Windows 10/11 vil automatisk tilpasse seg de nye komponentene som er installert. Du kan få en liten oppstartsforsinkelse der Windows sier «Henter enhetsdrivere». Dessuten, hvis hovedkortet ditt ikke støtter den nye CPU-en, kan det hende du trenger en BIOS-oppdatering.

Trenger du å installere programvare for CPU?

Nei. CPU-en din (så lenge den er kompatibel) vil fungere med hovedkortet og starte opp i Windows som normalt. Hovedkortet har allerede et grunnleggende sett med systemdrivere. Hele prosessen med å tilpasse Windows til nye komponenter, for eksempel CPU-en din, er automatisert.

Installer eller oppgrader prosessoren på hovedkortet

Det er alt du trenger å vite om å installere CPU på hovedkortet. Hvis du gjør dette for første gang, kommer du sikkert til å føle deg nervøs for å håndtere en av de dyreste komponentene i PC-bygget ditt, men det er ingen grunn til å stresse. Mens du trenger å være forsiktig, kan du enkelt installere prosessoren på hovedkortet med denne trinnvise veiledningen. Hvis du er i tvil om installasjonsprosessen, gi oss beskjed i kommentarene nedenfor. Vi vil hjelpe deg med en gang.

x