Installer Windows på Mac: Enkelt guide med Boot Camp

Windows på en Mac: En veiledning med Boot Camp

Ironisk nok hevder Forbes at den beste Windows-PC-en faktisk er en Apple MacBook Pro, mens CNET går så langt som å kalle den den beste Windows-bærbare. Det er fascinerende hvordan, til tross for bransjens iherdige forsøk på å utvikle kraftige PC-er, havner denne utmerkelsen hos en Mac. Mange brukere beundrer maskinvaren i en Mac, men er kanskje ikke helt klare for å omfavne macOS fullt ut. For å møte behovene til disse brukerne har Apple utviklet et verktøy for multibooting, kjent som Boot Camp. Boot Camp ble lansert i april 2006 og er designet for å la brukere installere Windows på Intel-baserte Mac-datamaskiner. Selv om Mac-er ikke er ukjente for virtualisering og kan kjøre Windows og til og med Android som virtuelle maskiner, er ikke virtualisering helt optimal. Med Boot Camp får du derimot en fullstendig, integrert installasjon av Windows på maskinen din, som på en helt vanlig Windows-PC. Her er en forklaring på hvordan du går frem.

I motsetning til den ofte kompliserte prosessen med å installere macOS på en PC, er Boot Camp Assistant overraskende brukervennlig, noe som er typisk for Mac-baserte applikasjoner. Boot Camp er forhåndsinstallert på alle Mac-maskiner, så du har sannsynligvis allerede det du trenger. Før du begynner, trenger du følgende:

  • En ekte Microsoft Windows 7 (eller nyere) installasjonsplate eller ISO-fil
  • En USB-minnepinne på 8 GB (eller mer)
  • Minst 25 GB ledig lagringsplass på Mac-en din
  • Et fulladet batteri (hvis du bruker en MacBook)

Boot Camp er kompatibel med Windows 7 og nyere versjoner. Vi har ikke testet Windows XP siden dette operativsystemet ikke lenger støttes av Microsoft. Hvis du har Windows på DVD, og Mac-en din mangler DVD-stasjon, kan du laste ned et ISO-bilde fra Microsofts offisielle nettside, eller andre steder, så lenge du har en gyldig produktnøkkel.

Advarsel: Det er viktig å ikke bruke en piratkopi av Windows. I tillegg til å være ulovlig, vil Boot Camp ikke gjenkjenne uoffisielle bilder.

Koble USB-minnepinnen til Mac-en. Husk at innholdet på denne minnepinnen vil bli slettet, så sørg for at det ikke er viktige filer der. Ikonet til Boot Camp Assistant er en liten hyllest til Windows-logoen.

Start Boot Camp Assistant. Du blir møtt av en velkomstskjerm som gir deg 3 alternativer.

Merk av for alle tre alternativene hvis du ønsker å installere Windows med en gang. Hvis du derimot bare ønsker å lage en Boot Camp USB for senere installasjon på denne eller en annen Mac, lar du det tredje alternativet være umerket. Hvis du har en tidligere opprettet Boot Camp USB, trenger du bare å merke av det siste alternativet for installasjon.

Det er avgjørende at Boot Camp Assistant får laste ned den nyeste programvaren for Windows-støtte når du oppretter den oppstartbare USB-en. Uten denne programvaren vil du oppleve betydelige problemer med å bruke Mac-maskinvaren i Windows – spesielt viktig på en MacBook. I neste trinn velger du USB-stasjonen og Windows ISO-filen du vil installere fra.

Ved å klikke «Fortsett» starter formateringen av USB-stasjonen, slik at den er klar for Windows-installasjonen. Ikke bekymre deg hvis fremdriftslinjen ser ut til å stoppe opp; dette trinnet kan ta litt tid ettersom filene må lastes ned og komprimeres. Hvis du ikke merket av for «Installer Windows 7 eller nyere», vil prosessen stoppe her. Hvis du merket av, vil installasjonen fortsette. Deretter blir du bedt om å spesifisere hvor mye lagringsplass du vil dedikere til Windows.

Hvis du ønsker å slutte å bruke macOS helt, kan du velge å beholde det grunnleggende operativsystemet (som kan være nyttig for feilsøking i tilfelle Windows ikke fungerer) og fjerne eventuelle ekstra apper du har installert, og så kan du dedikere den resterende plassen til Windows. Siden min interesse for Windows i denne sammenhengen er begrenset, tildeler jeg bare minimum av plass.

Klikk på «Installer», skriv inn passordet til macOS hvis du blir bedt om det og trykk «Neste». Boot Camp vil da opprette partisjonen og formatere den. Når dette er ferdig, starter systemet automatisk på nytt og begynner å installere Windows. Denne prosessen er nøyaktig den samme som når du installerer Windows på en vanlig PC.

Når du blir bedt om å velge hvilken stasjon du skal installere Windows på, må du sørge for å velge den som er merket «Boot Camp» og la den formatere om nødvendig. Skriv inn Windows-produktnøkkelen når du blir bedt om det. Datamaskinen vil starte på nytt noen ganger. Etter den vanlige første oppstartsprosessen er du klar til å bruke Windows på Mac-en.

Etter at installasjonen er fullført, må du gå til

«BootCamp»-mappen på USB-minnepinnen og installere programmet. Du må starte datamaskinen på nytt, og deretter er alle drivere, periferiutstyr og verktøy for å koble Mac og PC klare.

Når du vil starte datamaskinen på nytt i macOS fra Windows, klikker du på Boot Camp-logoen nederst til høyre og velger «Start til macOS». Hvis du vil avinstallere Windows, starter du Boot Camp fra macOS. Merk av for «Fjern Windows», trykk «Gjenopprett» i neste vindu, og la Boot Camp ta seg av resten.

Fortell oss gjerne om din erfaring med å kjøre Windows på Mac ved å legge igjen en kommentar nedenfor.