Det er ikke alle som er like begeistret for oppdateringer til nye Android-versjoner. Hvis du foretrekker en tidligere versjon, finnes det i noen tilfeller mulighet for å nedgradere Android-enheten. Her er en guide til hvordan du kan gjøre dette.
Før vi starter, er det viktig å understreke at prosessen innebærer en viss risiko. Nedgradering av Android støttes som regel ikke offisielt. Det er ingen enkel operasjon, og det vil nesten helt sikkert medføre tap av data. Det er derfor essensielt at du tar sikkerhetskopi av telefonen før du går i gang.
Det er også viktig å være klar over at nedgradering kan ugyldiggjøre enhetens garanti eller i verste fall gjøre den ubrukelig, en såkalt «brick». Vi anbefaler derfor på det sterkeste at du ikke fortsetter med mindre du har solid erfaring med å modifisere enhetens programvare og forstår risikoen fullt ut.
Forberedelser før flashing
Hvor enkelt det er å nedgradere din Android-telefon, varierer avhengig av produsenten. Noen produsenter gjør det relativt enkelt å «flashe» programvarebilder på enhetene sine, mens andre gjør det nærmest umulig.
Den vanlige fremgangsmåten krever at du låser opp oppstartslasteren først. Det er ikke alle Android-telefoner som tillater dette, så du må sjekke om enhetsprodusenten tilbyr en offisiell metode for å låse opp oppstartslasteren eller om du må finne en alternativ løsning.
Vær oppmerksom på at opplåsing av oppstartslasteren sletter alt på enhetens interne lagring. Sørg derfor for at du har tatt sikkerhetskopi av all viktig data, ellers risikerer du å miste den permanent.
Med oppstartslasteren ulåst, kan du flashe enheten til en eldre Android-versjon. Vær imidlertid oppmerksom på at opplåsing av oppstartslasteren sannsynligvis vil føre til at garantien opphører.
Enheter i Google Pixel-serien er blant de enkleste å flashe. Google tilbyr fabrikkbilder for Pixel-enheter med forskjellige versjoner for Android 9 og 10. For å flashe Google Pixel-enheter trenger du Android SDK installert, inkludert Fastboot og Android Debug Bridge (ADB) verktøyene.
For andre produsenter er situasjonen mer variabel. Med mindre produsenten selv tilbyr firmware-bilder, må du lete etter bilder som passer til din enhet. XDA-utviklerforumet er et godt sted å finne firmware for nedgradering, men sjekk også produsentens nettside for offisielle firmwarebilder.
Flashing av enheter som ikke er Google-produkter er mulig med Fastboot-metoden, men det finnes også tredjepartsverktøy for enkelte produsenter, som for eksempel Samsung.
Manuell flashing med Fastboot og ADB
Den eneste «offisielle» metoden for å nedgradere Android-enheten er via Fastboot. Selv om ikke alle produsenter oppfordrer til det, er Fastboot-verktøy tilgjengelig fra Google og skal fungere med offisielle firmwarebilder fra de fleste Android-produsenter.
For å fortsette trenger du bare å ha låst opp oppstartslasteren, ha et passende firmwarebilde for din enhet og mobiloperatør, samt ha aktivert USB-feilsøking på Android-enheten.
Når du har funnet et passende firmwarebilde, oppstartslasteren er låst opp og Android SDK er installert, kobler du Android-telefonen til PC-en. Stegene nedenfor er for Windows 10, men ADB- og Fastboot-kommandoene skal fungere tilsvarende på macOS og Linux.
Åpne filutforskeren og naviger til installasjonsmappen for Android SDK. Sørg for at firmwarefilene du skal bruke, ligger her. Disse kommer som regel som ZIP-filer med flere IMG-filer inni. Pakk ut innholdet til denne mappen.
I mappen, hold nede Shift-tasten, høyreklikk et sted i vinduet og velg «Åpne PowerShell-vindu her». På macOS eller Linux, naviger til denne mappen via Terminal-applikasjonen.
Skriv inn `adb devices` i Windows PowerShell for å sjekke om Android-enheten blir gjenkjent. Hvis den er det, skriver du `adb reboot bootloader` for å starte enheten på nytt i Android bootloader-menyen.
Dersom ADB-kommandoene ikke fungerer, skriv `.adb` isteden.
De fleste produsenters firmware kommer med et «flash-all»-skript som flasher alle nødvendige bildefiler til enheten. Når enheten er i bootloader-modus, skriver du `flash-all` for å starte flashingen.
Hvis flash-all-skriptet ikke fungerer, må du flashe de enkelte filene manuelt. Skriv inn følgende kommandoer i Windows PowerShell (eller Terminal), og trykk Enter etter hver kommando:
`fastboot flash bootloader
`fastboot reboot-bootloader`
`fastboot flash radio
`fastboot reboot-bootloader`
`fastboot flash -w update
Når prosessen er ferdig, skal telefonen starte på nytt. Hvis flashingen var vellykket, kjører enheten nå den nedgraderte firmware-versjonen.
Bruk av tredjeparts flashing-verktøy
Takket være frivillige utviklere finnes det også tredjeparts flashing-verktøy. Disse produsentspesifikke verktøyene gir en alternativ metode for å flashe firmwaren uten å bruke Fastboot-metoden.
Dersom det ikke finnes et slikt verktøy for din enhet, er det best å bruke Fastboot-metoden som er beskrevet over.
Samsung-enheter kan bruke Odin for å nedgradere telefonene sine. Dette er et av de mest brukte flashing-verktøyene utenom den offisielle Fastboot-metoden.
Odin-grensesnittet er ikke det mest brukervennlige, men det gir deg mulighet for flashing på en del Samsung-enheter, inkludert de nyeste ulåste Galaxy-telefonene.
Vær oppmerksom på at enkelte mobiloperatører låser oppstartslasteren på enheter som selges gjennom deres butikker. Disse operatørene kan være motvillige til å låse opp telefonene med mindre enheten er fullt betalt.
Det finnes flere verktøy for andre produsenter. Denne posten hos XDA-utviklere viser diverse flashing-verktøy for Motorola-enheter, deriblant RSD Lite. Huawei-eiere kan bruke Huawei Recovery Updater (HuRuUpdater) isteden.
Vi kan ikke understreke dette nok: Det finnes ingen garanti for at disse verktøyene virker, og de kommer uten godkjenning fra produsentene. Risikoen for å gjøre enheten ubrukelig er den samme, enten du bruker tredjepartsverktøy eller Fastboot-metoden.
Igjen, sørg for at du har sikkerhetskopiert telefonen før du gjør noe som helst forsøk på å flashe enheten, siden den blir slettet under flashing-prosessen.