Slik reinstallerer du Grub på Arch Linux

Er Arch Linux-systemets Grub-oppstartslaster ødelagt? Trenger du å installere det på nytt for å gjøre Arch-systemet oppstartbart igjen? Som det viser seg, med et raskt triks i Arch Linux-installasjonsprogrammet ISO, kan du! I denne guiden viser vi deg hvordan!

Før vi begynner

Å fikse Grub i Arch Linux betyr å koble til internett over kommandolinjen i installasjonsprogrammet. Hvis du bruker Ethernet, er tilkoblingen automatisk, og det er ingenting å konfigurere. Men hvis du bruker WiFi, må du koble til manuelt.

For å koble til WiFi i Arch Linux-installasjonsprogrammet, sjekk ut den offisielle Wiki. Den vil lede deg gjennom å sette opp en WiFi-tilkobling i installasjonsprogrammet.

Laster ned Arch Linux ISO og lager USB

Hvis du trenger å installere Grub på nytt på Arch Linux, trenger du installasjonen ISO på USB. Hvis du har mistet den opprinnelige ISO-installasjonsfilen, må du laste ned ISO-en og opprette en ny oppstartbar USB.

Merk: Hvis du fortsatt har ditt originale Arch Linux USB-installasjonsprogram, kan du hoppe over denne delen av veiledningen.

  Hvordan spille Battlefield V på Linux

For å få tak i Arch Linux ISO-filen, gå over til ArchLinux.org. Når du er på nettstedet, finner du «Last ned»-knappen og velger den med musen. Du vil deretter laste ned Arch Linux ISO-filen til reserve-PCen eller Macen du lager Arch Linux USB på.

Med ISO-filen lastet ned, gå over til Etcher.io og last ned den nyeste versjonen av appen. Etcher er på tvers av plattformer og vil kjøre på Windows, Mac OS og alle Linux OS.

Etter å ha lastet ned Etcher, åpne den og følg trinnvise instruksjoner nedenfor for å lage din nye ISO-fil.

Trinn 1: Finn «Flash fra fil»-knappen, og klikk på den med musen. Når du velger «Flash fra fil»-knappen, vil Etcher åpne et filleservindu. Bruk dette vinduet, finn Arch Linux ISO-filen og velg den for å legge til i appen.

Trinn 2: Sett inn USB-flashstasjonen i datamaskinens USB-port. Etter at du har satt den inn, klikker du på «Velg mål»-knappen og åpner enhetens valgområde. Deretter bruker du den til å klikke på USB-flashstasjonen du vil bruke til å installere Arch Linux ISO.

Trinn 3: Finn «Flash!» -knappen, og klikk på den med musen. Ved å klikke på «Flash!» knappen, vil Etcher begynne å blinke Arch Linux ISO-filen til USB-flashstasjonen.

  Hvordan installere Netstat på Linux

Når blinkingen er fullført, koble fra USB-en fra reserve-PC-en og koble den til Arch Linux-systemet. Start deretter opp i Arch PC-ens BIOS, og sett den opp til å starte opp fra USB.

Montering av Arch Linux-installasjonen

Du må montere Arch Linux-installasjonen i installasjonsprogrammet for å reinstallere Grub. For å gjøre dette, start med å kjøre lsblk-kommandoen. lsblk-kommandoen vil vise alle tilkoblede lagringsenheter på systemet.

Herfra finner du rotpartisjonen din. I dette eksemplet er rotpartisjonens stasjonsetikett /dev/sda2. Vær oppmerksom på at rotpartisjonen din vil variere. Du må finne ut hvilken rotpartisjon som bruker lsblk.

Når du har funnet ut hva rotpartisjonens stasjonsetikett er, monter den til /mnt-mappen ved å bruke mount-kommandoen.

mount /dev/sda2 /mnt

Etter å ha montert rotpartisjonen, må du montere oppstartspartisjonen. Denne delen er vanskelig, og den varierer avhengig av hvilken type installasjon ditt Arch Linux-system er.

UEFI

Hvis du installerte Arch Linux i UEFI-modus, har du sannsynligvis en dedikert UEFI-partisjon på omtrent 512 MB i størrelse eller så. I dette eksemplet er UEFI-oppstartspartisjonen /dev/sda1 og monteres på /boot/efi/ i Arch Linux.

Merk: UEFI-oppstartspartisjonsetiketten din vil avvike fra

For å montere UEFI-partisjonen i installasjonsprogrammet, bruk følgende monteringskommando.

mount /dev/sda1 /mnt/boot/efi

Vær oppmerksom på at hvert Arch Linux-system er forskjellig. Under installasjonen valgte du monteringspunkter for UEFI-oppstartspartisjonen. Hvis monteringspunktet ditt er forskjellig fra /boot/efi, må du spesifisere dette i stedet for eksempelkommandoen nedenfor for å få tilgang til det i Arch Linux-installasjonsprogrammet.

  Hvordan spille Age of Empires IV på Linux

Kan du ikke finne ut hvor UEFI-partisjonen din monteres? Sjekk ut fstab-filen din med kommandoen nedenfor. Den skisserer hvor hver partisjon i Arch Linux monteres.

cat /mnt/etc/fstab

Ikke-UEFI

Hvis du installerte Arch Linux i Non-UEFI-modus, installeres bootloaderen direkte til rotpartisjonens MBR. Det er ikke nødvendig å montere noe annet enn rotpartisjonen for å fikse grub.

Installerer grub på nytt

Hvis Grub din er ødelagt på Arch Linux, kan du ganske enkelt installere den på nytt for å fikse den. For å installere det på nytt, må du først få tilgang til ditt eksisterende Arch Linux-system i Arch Chroot. For å gjøre det, skriv inn arch-chroot-kommandoen nedenfor.

arch-chroot /mnt

Ved å skrive inn kommandoen ovenfor, får du tilgang til Arch Linux-installasjonen. Herfra kan Grub enkelt installeres på nytt.

Grub reinstaller UEFI

For å reinstallere Grub på et UEFI-system, skriv inn kommandoene nedenfor. Husk å endre –efi-directory=/boot/efi hvis EFI-katalogen din ikke er /boot/efi.

pacman -S grub efibootmgr os-prober

grub-install --target=x86_64-efi --efi-directory=/boot/efi --bootloader-id=grub

grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg

Grub reinstaller ikke-UEFI

For å reinstallere Grub på et ikke-UEFI-system, skriv inn kommandoene nedenfor. Pass på å endre /dev/sda i den andre kommandoen for å gjenspeile harddisken du har installert Arch Linux på.

pacman -S grub

grub-install --recheck --target=i386-pc /dev/sda

grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg