For de som er nye på macOS og kommer fra Windows, kan måten applikasjoner startes på være en av de første markante forskjellene. Selv om det er ulike metoder, er verktøyene i macOS intuitive og designet for å forenkle prosessen.
Start fra Dock
Dock er uten tvil den mest tilgjengelige måten å starte apper på macOS. Den kan sammenlignes med oppgavelinjen i Windows, hvor hvert ikon representerer en app som er i bruk. Forskjellen er at macOS Dock har flere standardapplikasjoner som er fastmontert. Den viser også notifikasjoner for apper, og apper som krever din oppmerksomhet vil begynne å hoppe.
Ved å klikke på et av disse ikonene, åpnes applikasjonen. Hvis appen allerede er i gang, vil du se et lite, hvitt merke under ikonet. Du kan klikke på en hvilken som helst app som kjører, for å flytte den umiddelbart til forgrunnen.
Dock er laget for å kunne tilpasses dine preferanser. Du kan flytte applikasjonene rundt for å endre rekkefølgen, du kan fjerne en app fra Dock ved å dra den ut, og du kan legge til en app ved å dra den inn. Det å fjerne en app fra Dock avinstallerer den ikke; du kan fremdeles starte den på andre måter.
Hvis en app er i gang, kan du sørge for at den forblir i Dock ved å høyreklikke (trykke med to fingre på en styreflate) på ikonet, holde markøren over «Alternativer» og velge «Behold i Dock».
Åpne via Launchpad
Launchpad er vanligvis det tredje ikonet i Dock, et grått ikon som ligner en rakett.
Dette åpner et grensesnitt som minner om en iPad. Alle dine applikasjoner er samlet her, og du kan starte hvilken som helst av dem ved å klikke på ikonet.
Launchpad har flere sider, og du kan bla mellom dem ved å sveipe med tre fingre, hvis du bruker en enhet med styreflate. På samme måte som iOS, kan du ordne appene ved å trykke og holde på appikonet, og deretter flytte det rundt. Ved å flytte to apper oppå hverandre, kan du skape en mappe som samler flere apper i en enkelt flis.
Launchpad med Hot Corners
Hot Corners er en funksjon i macOS som lar deg åpne Launchpad ved å flytte musen til et av skjermhjørnene. Du kan aktivere den ved å åpne Systemvalg fra Dock og klikke på «Mission Control».
Klikk på knappen «Hot Corners» nederst i vinduet.
Innstillingsvinduet for Hot Corners vil dukke opp. Du kan klikke på en av rullegardinmenyene og velge «Launchpad» for å knytte det til det valgte hjørnet.
Prøv å flytte musen til det hjørnet. Launchpad skal åpnes, og for å lukke det, kan du flytte musen til hjørnet igjen.
Når du er i denne menyen, kan det være praktisk å definere et annet hjørne for Mission Control, som viser skrivebordet og alle aktive programvinduer. Det anbefales å unngå det øverste venstre hjørnet, da det kan gjøre det vanskeligere å klikke på Apple-menyen.
Start applikasjoner med Spotlight
Spotlight ligner på Windows-søk. Den lar deg søke etter hva som helst ved hjelp av navn, inkludert applikasjoner.
Spotlight kan startes på to måter:
Ved å trykke Kommando og mellomrom samtidig, som er lett tilgjengelig med venstre tommel.
Eller ved å klikke på søkeikonet øverst i høyre hjørne av menylinjen.
I søkevinduet skriver du inn navnet på appen og trykker enter når du ser den i resultatene. Appen vil starte eller ta deg dit hvis den allerede er i gang. Du kan også bruke Spotlight til å søke etter andre elementer, noe som gjør det til en svært nyttig funksjon i macOS.
Åpne applikasjoner med Finder
Finder er macOS-versjonen av Windows Filutforsker. Den lar deg navigere gjennom filene dine og starte applikasjoner direkte. Du kan åpne Finder fra Dock, eller ved å trykke Kommando+N når du er på skrivebordet.
Mappen «Programmer» er ikke skjult eller vanskelig å finne slik «Programfiler» er i Windows. Du kan enkelt klikke på «Programmer» i sidepanelet for å åpne den standard Program-mappen, som inneholder ikoner for hver applikasjon på systemet ditt.
Dobbeltklikk på et av ikonene for å starte applikasjonen eller gå til den hvis den allerede er åpen.
Selv om de fleste programmene dine ligger i «Programmer»-mappen, installeres ikke macOS-applikasjoner på samme måte som i Windows. Applikasjoner i macOS er som regel enkeltfiler, og det kan hende du finner apper i «Nedlastinger»-mappen. Du kan starte dem derfra, men det anbefales å dra dem inn i «Programmer»-mappen for å samle alle applikasjonene på ett sted.