Top-down vs. Bottom-up-tilnærming: Forskjeller

Top-down vs bottom-up-tilnærmingen er en pågående debatt i ledelsesverdenen.

Hver av dem er utmerket på sin egen måte for forskjellige prosjekter, team og organisasjoner. Begge har sine fordeler og ulemper, men å velge hva og når er det folk fortsatt sitter fast på.

Årsaken er effektiv ledelse er nøkkelen enten du vil drive en organisasjon eller fullføre eller prosjektere vellykket.

Hvis det gjøres riktig, kan det spare tid og ressurser for deg å investere i andre oppgaver samtidig som du sparer fra kompleksiteter og friksjoner.

Så la oss sammenligne ovenfra og ned vs. bottom-up og finne hvilken metode som er best for deg.

Top-down vs. Bottom-Up-tilnærming: Hva er de?

Med hensyn til ledelsesstiler, la oss forstå top-down vs bottom-up tilnærminger.

Hva er en topp-ned-tilnærming?

Top-down-tilnærmingen til ledelse følger en klassisk hierarkisk struktur der en beslutning går fra topp til ned. Beslutningstakere på høyere nivå som administrerende direktør eller bedriftseier er på toppen av dette hierarkiet. Den går ned til de ansatte på mellomnivå som lederne og deretter videre ned til de ansatte på lavere nivå.

Tenk på ovenfra-og-ned-tilnærmingen som en pyramide, å plassere administrerende direktør på spissen og deretter utvide pyramiden og fylle den med flere mennesker på vei ned. Her bestemmes og tilrettelegges enhver beslutning, fra forretningssystemer og arbeidsplass til arbeidsstokken av den øverste ledelsen. Deretter sendes hver avgjørelse nedover mens du følger denne kommandokjeden.

Top-down-tilnærmingen er avhengig av rangeringen av ansatte eller enkeltpersoner. De høyere rangerte individene eller ansatte er avhengige av denne typen ledelse for å bestemme mål og oppgaver, mens de lavere rangerte ansatte er avhengige av den for å utføre oppgavene sine. Tradisjonelle bransjer, som helsevesen, produksjon, detaljhandel og juridiske tjenester, følger generelt toppstyrt ledelse.

Hva er en nedenfra og opp-tilnærming?

I bottom-up-tilnærmingen til ledelsen er forretningsmålet eller -ansvaret delt mellom de ansatte. Det innebærer at denne typen ledelsesstil ønsker økt deltakelse fra hele organisasjonen, inkludert personer med hvilken som helst rang i en organisasjon, velkommen i arbeids- og forretningsprosessene.

Når arbeidet er fullført, går det til beslutningstakere på høyere nivå for godkjenning. Det tilbyr et større samarbeidsarbeidsområde for ansatte og gir dem en følelse av tilhørighet og å bli verdsatt ettersom de vil ha medvirkning i ulike forretningsprosesser. De kan gi innspill og arbeide for å nå de fastsatte målene.

Her tildeler øverste ledelse oppgaver med tidsfrister til ulike team som er selvstyrte. Teamene finner den best mulige måten å løse et problem på og oppnå målene. Det er ikke begrenset til bare å følge ordrene; dermed bygger det større tillit blant ansatte for ledelsen på øverste nivå og organisasjonen som helhet.

I det moderne arbeidsområdet blir nedenfra og opp-tilnærmingen stadig mer populær fordi bedrifter blir mer åpne for å lytte til hva alle har å si og tar imot ideer fra hvem som helst, uansett hvor mye erfaring de har. Moderne virksomheter leter etter innovative ideer for å løse utfordringer for både kunder og bedrifter. Det brukes i mange bransjer, som programvareutvikling, markedsføring, etc.

Top-Down vs Bottom-Up-tilnærming: Hvordan fungerer de?

Hvordan fungerer Top-Down-tilnærmingen?

Når en organisasjon tar ovenfra-ned-styringstilnærmingen, nærmer de seg et spesifikt prosjekt eller implementerer en beslutning fra toppnivå og ned. De starter med å se på det større bildet bak et bestemt mål og begynner å jobbe baklengs på det for å finne ut oppgavene som hvert enkelt individ og team må utføre for å nå det målet.

  Finn telefonen din ved å rope Marco & It Will Answer Polo [Paid]

I dette designet skjer den komplette prosjektplanleggingen på det øvre nivået eller ledelsesnivået i en organisasjon. De legger opp målene, diskuterer gjennomførbarheten og lager planen. Deretter kommuniserer de planen til alle de andre i organisasjonen for implementering. Dessuten er det knapt rom for større justeringer. Ledernivået kan også instruere lederne om oppgavene og hvordan de skal fordeles på den enkelte medarbeider.

Så når målet når middels eller bunnnivå, tildeler lederne oppgavene og veileder teamene sine om hva de skal oppnå og hvordan. På denne måten reiser et mål eller en beslutning fra toppen til ned som en pyramide.

Denne tilnærmingen er effektiv, pålitelig og stødig, selv om den kan virke streng. Det innebærer en sammenhengende, lignende struktur for hvert prosjekt, som eliminerer forvirring og holder teamene disiplinerte. Det gjør det også mulig for teamene å følge en godt øvd arbeidsflyt med effektivitet.

Hvordan fungerer Bottom-up-tilnærmingen?

Å ta nedenfra-og-opp-tilnærmingen krever at en organisasjon starter fra bunnnivå til topp- eller ledernivå. Ansatte fra tvers av avdelinger og nivåer samarbeider for å bestemme trinnene for å nå målet.

Her kan de bredere målene settes på bedriftsnivå, men nøkkelresultatene kan settes av enkeltpersoner og team. Denne ledelsesstilen er mer fleksibel og nyttig for bedrifter som prioriterer innovasjon. For å gjøre teamene i stand til å samarbeide effektivt, planlegges daglige møter. Ledere og ledere jobber også tett med teammedlemmene sine og bestemmer beslutninger for hvert nivå slik at arbeidet skrider frem i henhold til planen effektivt.

I motsetning til top-down-tilnærmingen, som fokuserer på et større problem og bryter det ned i mindre deler for å fungere, fokuserer bottom-down-tilnærmingen på å løse mindre problemer først og integrere dem med den komplette løsningen. Det brukes mye på områder som prognoser, budsjettering, målsetting, etc.

Top-down vs. Bottom-Up-tilnærming: Fordeler

Denne ovenfra-og-ned vs. bottom-up-tilnærmingen er ikke komplett uten å gå inn i detaljene om hvor fordelaktige de er separate. Så la oss forstå fordelene deres i ledelsen, med utgangspunkt i ovenfra-ned-tilnærmingen.

Fordeler med en Top-Down-tilnærming

Top-down-styringstilnærmingen gir mange fordeler for organisasjoner, spesielt større med mange avdelinger eller team. Her er noen av disse fordelene:

  • Bedre klarhet: Den tilbyr velorganiserte, etablerte og klare forretningsprosesser for hvert team og dets medlemmer uten forvirring. Siden all kommunikasjon og beslutninger flyter fra et spesifisert sted i en enkelt retning, reduserer det misforståelser. Alle vil vite hva slags ting som generelt forventes av dem og er forberedt på å levere. Dermed kan de nå målet med et klart bilde i hånden, noe som også øker effektiviteten.
  • Rask å implementere: Top-down ledelse innebærer å ta beslutninger på ett sted. Avgjørelsen går hele veien fra toppen til bunnen; dermed blir distribusjon, implementering og fullføring av oppgavene enklere og raskere. Det er også en foretrukket måte for mange investorer og bedrifter å håndtere juridiske eller andre sterkt overvåkede bransjer, siden de ikke forventer noen forvirring eller uhell.
  • Større ansvarlighet: Når teammedlemmer har klart definerte mål og oppgaver foran seg, er alt de pålegges å gjøre å jobbe med dem og produsere de beste resultatene. De trenger ikke bruke tiden sin på ideer. Det er imidlertid også behov for at de er ansvarlige for sine handlinger og ansvar og fullfører arbeidet i tide.

    I tillegg blir det lettere å spore ineffektivitet og problemer på denne måten, siden alles oppgaver er tydelig lagt opp. Dermed kan ledelsesnivået trygt oppdage kilden til slike problemer og diagnostisere dem raskt.

  • Enkel læringskurve: Top-down management-tilnærmingen er vanlig og er allment akseptert over hele verden. Derfor er det mer sannsynlig at når du ansetter en ny medarbeider, er de allerede klar over denne strukturen og hvordan de skal jobbe under den. Og selv om de er nye på det, er det ikke noe komplekst her. Alt de trenger å gjøre er å følge ordrene i henhold til instruksjonene og levere arbeidet i tide. Derfor føler de det er lettere å tilpasse seg denne lederstilen.
  • Redusert risiko: Å ta beslutninger på ledelsesnivå betyr også redusert risiko siden eier eller administrerende direktør er den som sluttfører målet og godkjenner arbeidet. De er i bransjen over lengre tid og vet hva de gjør med all informasjon om kravene. De kjenner også risikoen som følger med et prosjekt eller deres beslutning og dens virkninger. Derfor, bare hvis en beslutning er risikofri eller et prosjekt er komplett med alt det vesentlige, vil det bli godkjent.
  Topp 9 nettsteder som bringer en revolusjonerende endring i helsesjekkingsenheter

Fordeler med en nedenfra og opp-tilnærming

Bottom-up-tilnærmingen er nyere og mer egnet for team som ser etter høyere samarbeid og innovasjon. Her er fordelene med denne ledelsesstilen.

  • Høyere samarbeid: Forretningsdynamikken er i endring. Nå kan ikke bare enkeltpersoner på øverste nivå foreslå en plan eller ta beslutninger, men også ansatte på lavere nivå. En god idé kan komme fra hvor som helst; Derfor implementerer moderne virksomheter nedenfra og opp-styring for å ta imot ideer, la teamene planlegge sine nøkkelresultater og definere den beste måten å nå målet. Alt dette øker samarbeidet i hele organisasjonen, hvor teammedlemmer kan jobbe hånd i hånd på hvert trinn.
  • Moralløft: Når ansatte får tillit til å ta beslutninger, føler de seg verdsatt og at deres meninger betyr noe. På denne måten begynner også de ansatte å stole mer på og verdsette selskapet og ledelsen på høyt nivå og forbli lojale ansatte. De kan jobbe sammen og nå målet sammen til tross for rangeringsforskjellene. Det øker ikke bare moralen deres, men hjelper deg også å beholde de beste talentene dine.
  • Driver innovasjon: En person som jobber i felten vil ha sanntidsopplevelser av hva som faktisk skjer mer enn den som instruerer fra det luftkondisjonerte, komfortable rommet sitt.

Når jeg tenkte på dette, blomstret ideen om bottom-up-tilnærmingen. Medarbeidere på lavere nivå kan gi deg en klar kontekst, potensielle tilbakemeldinger og forslag som ledelsen på høyere nivå kan gå glipp av. De kan også produsere innovative ideer og kreativitet for å hjelpe deg med å skape bedre resultater.

Top-down vs. Bottom-Up-tilnærming: Ulemper

Det vil være løgn hvis jeg sier alt godt om én ting uten noe dårlig. Alt har fordeler og ulemper, og det samme har disse ledelsesstilene. La oss finne top-down vs bottom-up basert på deres ulemper.

Ulemper med Top-Down-tilnærming

Selv om ovenfra-ned-tilnærmingen er gunstig når det gjelder klarhet, fastsatte mål, risikofaktorer og mer, har den også mange ulemper. Det kan påvirke teammoralen, kreativiteten og sluttmålet. Dette er hvordan.

  • Begrenser kreativiteten: Siden alle beslutningene flyter fra det øvre nivået til det lavere nivået i en organisasjon, begrenser det ansatte til å jobbe med de definerte oppgavene. Det gir også lite eller ingen rom for justeringer og gir færre samarbeids- og kreativitetsmuligheter. I tillegg er det mindre sannsynlig at mange organisasjoner som implementerer ovenfra-ned-tilnærmingen lytter til de friske perspektivene til ansatte på lavere nivå og er mindre fleksible når det gjelder å gjøre endringer.
  • Større gap mellom øverste og lavere nivå: Top-down ledelsestilnærmingen kan innebære et stort gap mellom over- og lavere nivå ansatte og enkeltpersoner. Det er fordi de har mindre sannsynlighet for å samarbeide. Det øvre nivået vil skissere målet, dets krav og hvordan de kan oppnå det. På den annen side ville det lavere nivået vente på at ordrene skulle komme for å begynne å virke. Derfor jobber de hver for seg og vil ha færre interaksjoner med ledelsen.
  • Lavere engasjement: Med mindre samarbeid mellom teamene og avdelingene reduseres de ansattes engasjement. De kan også føle at deres meninger og tilbakemeldinger ikke er så verdsatt, selv om de har rett. Dette skaper redusert tillit og lojalitet for hele organisasjonen, noe som kan ha negativ innvirkning på å beholde dine beste prester.
  Slik overfører du Nest-kontoen din til en Google-konto

Ulemper med Bottom-up-tilnærming

Til tross for sin moderne touch på ledelse, er nedenfra og opp-tilnærmingen fortsatt ikke et foretrukket valg for mange organisasjoner. Det kan bli utfordrende å implementere for mange bransjer og prosjekter. La oss forstå ulempene med denne ledelsesstilen.

  • Mangel på innsikt: Ikke alle vil ha innsikt på høyere nivå i et prosjekt eller prosessene. Mange ansatte vil være nybegynnere og nybegynnere, mens andre kan være fra forskjellige avdelinger.

    Så det vil ikke være gunstig hvis du begynner å inkludere alle i hele prosjektet. Faktorer som mål, budsjettering, beregninger, prognoser, etc., er ikke generelt kjent i hele organisasjonen. Og selv om de gjør det, kan resultatet vise ineffektivitet på grunn av mangel på innsikt, erfaring og eksponering.

  • Risiko: Å stole på de mindre teamene dine til å gjøre alt kan være risikabelt på grunn av mindre kunnskap om risikoene ved en handling eller beslutning og deres innvirkning på organisasjonen og kundene dine. Dette kan bli kritisk for sterkt regulerte bransjer, som helsevesen, bank osv. Disse områdene trenger ekspertise for å forstå en handling, dens risikovurdering og andre viktige aspekter.

Sammenligningsskjema

Top-down-tilnærming Bottom-up-tilnærmingEn beslutning går fra topp til ned som en pyramide. En beslutning går fra ned til opp, som en omvendt pyramide. Mindre fleksibilitet, begrenser kreativitet. Mer fleksibilitet fremmer kreativitet og innovasjon ved å ta imot ideer fra hele organisasjonen. Lavere samarbeid mellom team og organisasjon Høyere grad av samarbeid mellom team og hele organisasjonen, uavhengig av rangeringer. Klart definerte mål og oppgaver for hvert team og medlem. Individer samarbeider for å løse et problem og sender deretter resultatet til det øvre nivået for godkjenning. Mindre sjanse for forvirring og risikoStørre sjanse for forvirring og risiko. Passer for høyt regulerte og kritiske bransjer som juridisk, overholdelse , banktjenester osv. Passer for lett regulerte og mindre kritiske bransjer som markedsføring, programvareutvikling osv.

Kan begge tilnærmingene kombineres og implementeres?

Ja. Å tilpasse top-down og bottom-up-tilnærmingene på forskjellige steder kan gi flere fordeler for organisasjonen din. Du kan bruke ovenfra-og-ned-metoden for å utnytte fordelene mens du motvirker ulempene ved å bruke nedenfra og opp-tilnærmingen der det passer.

Det er nødvendig å bruke både fordi ansattes og bedriftens behov endres ofte. Tren derfor opp lederne dine til å være klare for begge tilnærminger og bruk der en av dem passer best.

Teammedlemmene kan sende ideen eller planen sin til lederen for å søke godkjenning og deretter gjennomføre dem. Slik kan du implementere nedenfra og opp. Dessuten må de langsiktige målene, budsjettering og annen avgjørende planlegging planlegges av ledelsen og kommuniseres ned til lavere nivå.

Noen ressurser

For å hjelpe deg med å lære de to ledelsesmåtene, er her noen av ressursene som kan kaste mer lys over disse emnene:

Tro på mennesker: Bottom-up-løsninger for en top-down verden

Denne boken, skrevet av Charles Koch med Brian Hooks, er tilgjengelig på Amazon. Det vil gi deg en god idé om nedenfra og opp-tilnærming.

Top-down, Bottom-Up og Lateral: Et rammeverk for planleggingskommunikasjon

Igjen, et flott funn fra Amazon. Denne boken av Terry Wroblewski er utmerket hvis du ønsker å lære ovenfra og ned, nedenfra og opp og sideveis tilnærminger.

Bottom-up-revolusjonen: Mestring av den nye verden av tilkobling

Skrevet av Rob Kall, få alt du vil vite om bottom-up-tilnærmingen fra denne boken tilgjengelig på Amazon og forstå hvordan denne tilnærmingen kan revolusjonere ledelsesverdenen.

Top-down vs. Bottom-Up-tilnærming: Hvilken er bedre?

Det er vanskelig å velge mellom top-down og bottom-up tilnærmingen siden hvert prosjekt, team og bedrift er forskjellige med sitt sett med krav og utfordringer.

Husk derfor kravene til et bestemt prosjekt og tilgjengelige ressurser for å fullføre prosjektet.

For eksempel, hvis du er en nybegynner som opererer i en mindre risikofylt virksomhet med bare noen få medlemmer, kan det å bruke nedenfra og opp være et bedre valg. Men hvis du er en liten bedrift som opererer i en sterkt regulert bransje, kan du velge ovenfra-og-ned-tilnærmingen.

På den annen side, hvis du er en stor bedrift med en enorm talentmasse, kan du gå med en av dem. Top-down-tilnærmingen er imidlertid generelt foretrukket for å redusere forvirring i en stor bedrift.

Uansett hva du velger, hold kommunikasjonskanalene dine klare og gi åpenhet slik at de ansatte kan stole mer på deg.