En filbehandler i Linux lar deg bla gjennom filsystemet ditt, gå gjennom kataloger, søke etter filer og få tilgang til innholdet på harddisken.
Det er en GUI-applikasjon (i de fleste tilfeller) og har det primære formålet å gjøre det lettere å sile gjennom filene og mappene dine. Det finnes mange forskjellige filbehandlere for Linux, og de fleste skrivebordsmiljøer har en flaggskip-filbehandler laget av det samme utviklingsteamet.
Bare fordi du bruker et bestemt skrivebordsmiljø, betyr det ikke at du er bundet til én filbehandler. Linux handler om frihet og valg, så det er enkelt å installere en annen filbehandler hvis du ikke liker den nåværende. Du kan til og med installere en rekke filbehandlere og bruke den du foretrekker for et gitt scenario.
I denne veiledningen vil vi utforske de beste filbehandlerne som er tilgjengelige for Linux. De er alle forskjellige fra hverandre på forskjellige måter, slik at du kanskje finner en som passer deg bedre enn en annen. Sjekk ut listen vår nedenfor for å finne den perfekte for ditt Linux-system.
Innholdsfortegnelse
delfin
Dolphin er standard filbehandler for KDE Plasma og et av de mest populære valgene for både erfarne Linux-brukere og nykommere.
Noen av Dolphins beste funksjoner inkluderer:
- Brukervennlig grensesnitt: Enkel å bruke for Linux-brukere på alle nivåer
- Tilpasning: Enkelt å endre layout, ikonstørrelse, verktøylinje, etc.
- Enkelhet: Tar ikke opp for mange ressurser; ingen fancy eller unødvendig estetikk
- Avanserte funksjoner: Har delte skjermruter, faner og plugins tilgjengelig
Den har et intuitivt brukergrensesnitt, så det tar ingen tid å bli vant til det. Under panseret har den mange smarte funksjoner som avanserte brukere vil finne praktiske.
Thunar
Thunar er standard filbehandler for Xfce. Xfce-skrivebordsmiljøet er allerede kjent som et superlett GUI, og flaggskipet filbehandler følger etter i å være et lett og raskt valg for brukere.
Her er noen grunner til at du kanskje vil bruke Thunar:
- Lett og rask: Perfekt for eldre systemer eller fartshunder
- Enkelhet: Veldig enkelt grensesnitt
- Tilpasning: Aspekter som ikonstørrelse og visningsmodus kan enkelt endres
- Verktøyintegrasjon: Mange andre Xfce-verktøy integreres med Thunar, for eksempel verktøyet for bulk-rename
Nemo
Nemo er filbehandleren for skrivebordsmiljøet Cinnamon fra de samme utviklerne som Linux Mint. Den integreres ekstremt godt med Cinnamon, og er bygget med tanke på enkelhet, omtrent som resten av Linux Mint-distribusjonen.
De beste funksjonene til Nemo er:
- Avanserte funksjoner: Nemo støtter faner, delt visning, batchfiloperasjoner og mer
- Verktøyintegrasjon: Nemo integreres godt med andre Cinnamon-applikasjoner, og utvider funksjonaliteten
- Effektiv og rask: Bruker minimale ressurser
Nautilus
Nautilus er standard filbehandler for GNOME-skrivebordsmiljøet, men blir vanligvis bare referert til som «Filer» på brukervendte menyer. Det er ofte den første filbehandleren som nye brukere møter, og noen velger å holde seg til den i årevis eller oppgradere til mer avanserte filbehandlere senere.
Her er hva som gjør Nautilus til et godt valg:
- Stabil og pålitelig: Nautilus har eksistert i mange år og oppdateres fortsatt ofte
- GNOME-integrasjon: En del av et enormt populært skrivebordsmiljø
- Elegant grensesnitt: Nautilus ser moderne ut og har et minimalt grensesnitt
Nautilus er det «sikre» valget hvis du har problemer med å bestemme hvilken filbehandler du skal bruke.
Konqueror
Konqueror, som Dolphin, kommer fra utviklerne av KDE Plasma. Den fungerer både som filbehandler og nettleser. Dette kan være praktisk fordi du ikke alltid trenger en nettleser og filbehandler som er åpne samtidig – du kan surfe og surfe på nett fra denne enkeltapplikasjonen.
Her er noen funksjoner i Konqueror:
- Allsidighet: Både filbehandler og nettleser
- KDE-integrasjon: Konqueror integreres med andre vanlige KDE-verktøy
- Avanserte funksjoner: Kan bruke tilpassede plugins og tilpasses uendelig
Midnattssjef
Midnight Commander er en terminalbasert filbehandler. Det er et godt valg for terminaljunkien som liker å unngå å bruke GUI når det er mulig, eller for brukere som bare har tilgang til en terminal, men som ønsker å gjøre filsurfing mer praktisk enn å konstant bruke cd- og ls-kommandoene.
Noen av Midnight Commanders beste funksjoner inkluderer:
- Terminalbasert: Midnight Commander bruker ncurses for å presentere deg et søkbart grensesnitt i terminalen
- Praktisk: Etter læringskurven er Midnight Commander raskere å bruke enn en tradisjonell filbehandlingsapp
- Lett: Liten installasjon, lite fotavtrykk og bruker ikke mange systemressurser
Caja
Caja er standard filbehandler for MATE-skrivebordsmiljøet. Det er en tradisjonell filbehandler som gir en intuitiv opplevelse. Dette er fornuftig, siden dette var den opprinnelige intensjonen til MATE-utviklere da de gaffel GNOME for år siden for å prøve å opprettholde en mer tradisjonell skrivebordsmetafor og brukeropplevelse.
Noen funksjoner i Caja-filbehandleren:
- Enkelhet: Tradisjonelt utseende og preg som ligner på gamle versjoner av GNOME
- Enkel: Holder deg unna ved å bare presentere de mest brukte funksjonene
- Grunnleggende funksjoner: Utenom utvidelser har ikke Caja mange avanserte funksjoner, noe som er ideelt for nye brukere eller lett filsurfing
nnn
nnn (eller n³) er en terminalbasert filbehandling for Linux. Det er en ekstremt liten installasjon som nesten ikke binder opp systemressurser og gir en veldig enkel arbeidsflyt når du først har lært alle de forskjellige hurtigtastene.
Her er hva som gjør nnn til en flott filbehandler:
- Lett: Bruker bare 3,5 MB systemminne og er en veldig liten installasjon
- Funksjonsrik: Kan gjøre alt en GUI-basert filbehandler kan gjøre
- Utvidbar funksjonalitet: nnn har et stort lager av plugins å velge mellom
nnn er definitivt bare for avanserte brukere, siden nykommere sannsynligvis vil finne det forvirrende og vanskelig å bruke. For de som lærer å bruke nnn, kan det være veldig givende.
Ranger
Ranger er en konsollbasert filbehandler på Linux, ikke for nybegynnere. Vim-brukere vil føle seg hjemme ved å bruke den, siden mange av tastatursnarveiene er basert på de fra Vim. Den er skrevet i Python og har noen fine funksjoner, som å kunne åpne PDF-dokumenter.
Her er noen grunner til at du kanskje vil bruke Ranger:
- Vim-snarveier: Enkel å bruke for Vim-brukere siden snarveiene er de samme
- Terminalbasert: Lett og terminalbasert filbehandler med ncurses-grensesnitt
- Praktisk: Har innebygde funksjoner som å åpne PDF-filer, torrenter og andre filtyper
Deepin File Manager
Deepin-filbehandleren kommer som standard med Deepin Linux-distribusjonen. Den har et rent og moderne grensesnitt for å gjøre filsurfing enkelt og minner om andre moderne filbehandlere dekket ovenfor. Det er relativt nytt og utfordrende å installere på noen systemer, siden det fortsatt mangler nok støtte til å gjøre det til offisielle programvarelager.
De beste funksjonene til Deepin File Manager er:
- Grensesnitt: Har et elegant og moderne grensesnitt med alle verktøyene du trenger
- Innebygde verktøy: Den kommer med verktøy som bildeviser og musikkspiller
- Enkelhet: Den er enkel å bruke og har et minimalt grensesnitt med andre funksjoner gjemt bak menyer
Forfatterens notat
Det er vanskelig å gå galt når du velger en filbehandler fra denne listen, siden de alle vil gi deg de viktigste funksjonene du trenger når du går gjennom systemets filer. Fra personlig erfaring gir Dolphin den beste all-around filbehandleren, og Thunar er en nær andre som kan være å foretrekke for noen brukere på grunn av dens ekstra funksjoner.
Når det gjelder terminalbaserte filbehandlere, er nnn en av de enkleste å bruke og tar praktisk talt ingen systemressurser, så jeg anbefaler det også på det varmeste. Likevel kan mange brukere oppleve at en av de andre filbehandlerne rett og slett ser bedre ut eller har en praktisk funksjon de ikke kan leve uten, så du bør aldri utelukke noen av disse helt.
Det fine med Linux er at du kan installere alle disse filbehandlerne og bruke hver for å bestemme hvilken som er best. Når du er ferdig med å eksperimentere, fjern ganske enkelt de du ikke likte. Filbehandlere går hånd i hånd med skrivebordsmiljøet ditt, så du kan finne ut at det fungerer bedre å holde seg til miljøets standard filbehandler.
Hvis du ønsker å bli en Linux-systemadministrator, bør du vurdere disse Linux-sertifiseringene og læringsressursene.