I dagens digitale verden er det blitt helt nødvendig å være bevisst på personlig cybersikkerhet. Uansett om man er en bedrift eller en privatperson, må man beskytte sin identitet, kontoer og økonomiske midler.
Med en økning i fjernarbeid, spesielt i forbindelse med COVID-19-pandemien, har det også vært en markant økning i cyberangrep og datainnbrudd. Likevel er mange enkeltpersoner og selskaper utilstrekkelig forberedt på de truslene som finnes på nettet.
Denne artikkelen har som mål å gi deg noen grunnleggende råd om personlig nettsikkerhet. Ved å følge disse tipsene, vil du kunne øke din evne til å beskytte deg mot de stadig mer sofistikerte teknikkene som hackere benytter seg av.
La oss dykke dypere inn i temaet…
#1. Betydningen av egen bevissthet og forholdsregler
Selv om utviklere og programvareprodusenter gjør sitt ytterste for å beskytte sluttbrukerne, kan personlig cybersikkerhet sammenlignes med å låse inngangsdøren til hjemmet ditt. Selv om politiet jobber for å ivareta din sikkerhet, er det fortsatt viktig at du selv sørger for å låse døren. Med andre ord, cybersikkerhet er alles ansvar.
Det er avgjørende at du holder deg oppdatert på den nyeste utviklingen. De fleste problemer knyttet til cybersikkerhet oppstår på grunn av manglende kunnskap om de nyeste hacking- og skadevaretrendene. Ofte skyldes suksessen til nettrusler at noen har vært uvitende om eller forsømt å følge grunnleggende sikkerhetsråd.
#2. Forståelse av digital identitet og den virtuelle verden
På internett har du flere digitale identiteter, i tillegg til din fysiske identitet. I den virtuelle verden må du identifisere deg ved hjelp av legitimasjon for å bevise at du eier enheten eller kontoen. Disse opplysningene må du derfor beskytte like nøye som legitimasjon i den virkelige verden, som for eksempel ansikt, stemme og identifikasjonskort.
Dersom angripere får tilgang til din digitale legitimasjon, som vanligvis er brukernavn og passord, vil de kunne misbruke den. De kan få tilgang til dine private meldinger, bilder på sosiale medier eller informasjon om din bankkonto og økonomi.
#3. Aktiver automatiske sikkerhetsoppdateringer
For all programvare på enhetene dine, fra operativsystemer (Windows, Android, Mac osv.) til nettleserutvidelser, bør du aktivere automatiske oppdateringer. Dette gjelder for alle applikasjoner og programvarer du bruker.
Programvareoppdateringer gir ikke bare nye funksjoner, men gjør det også mulig for programvareselskaper å rette feil og fjerne kritiske sårbarheter som hackere kan utnytte.
Til tross for den økende frykten for cybertrusler, er oppdatering av programvare en viktig del av å sikre en tryggere dataopplevelse og nettsurfing.
Det er også viktig å oppdatere antivirus- og brannmurapplikasjonene dine regelmessig. Dette har lenge vært en selvfølge på PC-er, men anbefales nå også for smarttelefoner, selv om installasjon av antivirus fortsatt ikke er obligatorisk på telefoner, slik det er i Windows OS.
Fordelen med å holde beskyttelsesprogramvaren oppdatert er at de følger med på de nyeste trendene innen cyberangrep. Dette bidrar til å beskytte enhetene dine mot nye skadelige filer og virus, og beskytter dataene dine mot angrep som kan skade eller stjele dem. Antivirus er like viktig for bedrifter som det er for privatpersoner.
#4. Unngå å dele og klikke på ukjente lenker
Hvis du klikker på lenker uten å undersøke om nettstedet er legitimt, eller laster ned vedlegg fra ukjente avsendere, kan det føre til at skadelig programvare infiserer enheten din. Dette kan for eksempel være en infisert URL som fører til installasjon av løsepengeprogramvare, som kan låse dataene dine inntil du betaler en løsesum til hackeren.
Det anbefales også å installere nettleserutvidelser som blokkerer automatisk nedlasting av skript eller Java, da Flash-innhold også kan inneholde skadelig kode.
Når det gjelder deling, bør du aldri avsløre passordet ditt eller annen sensitiv informasjon til noen. Hvis du bruker multifaktorautentisering som kombinerer flere former for legitimasjon (ansiktsgjenkjenning, fingeravtrykk, SMS-basert autentisering), må du aldri gi fra deg engangskoden du mottar på telefonen.
For eksempel, hvis en angriper ber deg om denne koden for å invitere deg til en Whatsapp-gruppe, må du aldri gi den fra deg.
Eksperter anbefaler generelt at man er forsiktig med hva man deler. Dette gjelder ikke bare legitimasjon, men også annen personlig informasjon. Det er lurt å dele så lite personlig informasjon som mulig på sosiale medier. Husk også å sjekke personverninnstillingene på alle dine sosiale mediekontoer, spesielt på Facebook.
#5. Unngå passord som er enkle å gjette
Passordet skal være lett å huske for deg, men vanskelig å gjette for andre!
Angripere bruker programvare som prøver millioner av mulige og ofte brukte passord. Unngå spesielt de 200 enkleste passordene som er lette å gjette. I tillegg bør du aldri bruke navn, etternavn, fødselsdag eller andre personlige opplysninger som passord, da hackere kan finne denne informasjonen ved å undersøke livet ditt.
Hvordan lager man et passord som er lett å huske, men vanskelig å gjette for hackere? Det beste er å lage et komplekst passord som du likevel klarer å huske. Du kan for eksempel ta de første bokstavene i et sitat; dette vil danne et ord som ikke finnes i ordboken. Deretter kan du endre passordet med tall og symboler for å øke sikkerheten. Passordet bør også være langt. Det er også lurt å bruke ulike passord for hver innlogging, noe som kan gjøres ved å bruke en programvare som lagrer passordene dine. Du trenger da kun å huske et langt hovedpassord.
#6. Vær oppmerksom på metoder for bedrageri fra sosial manipulering
Sosial manipulering brukes ofte i markedsføring og politikk, men i den virtuelle verden brukes det også til hacking og bedrag. Ved å vinne din tillit, kan de manipulere deg til å gi dem informasjon de kan bruke til å trenge seg inn på dataene dine. Dette har blitt enklere med smarttelefonens utbredelse.
I det siste har cyberangrep økt i takt med at bruken av smarttelefoner har blitt mer vanlig.
Sosial manipulering handler ikke om teknologiske sårbarheter, men om menneskelig adferd. Denne type bedrageri fantes før datamaskiner, men de har gjort det lettere å utføre. Vi må ikke være redde for å bruke digital teknologi, så lenge vi forstår den.
For å unngå å bli et offer for sosial manipulering, må du være bevisst på dine egne svakheter. For eksempel kan du motta en e-post hvor du blir bedt om å svare raskt innen 24 timer for å motta en arv, og hvor du blir bedt om å oppgi passordet ditt eller sende penger. Et annet eksempel er at de kan utnytte respekten du har for autoriteter som politiet eller sjefen din for å få deg til å gi fra deg passordet. Uansett situasjon må du aldri gi passordet ditt til noen.
#7. Installer alltid apper fra en legitim programvarebutikk
Sørg for at du laster ned apper og programvare fra de offisielle nettsidene, og unngå modifiserte eller ulovlig kopierte versjoner. Når du dobbeltklikker på en installasjonsfil (EXE) i Windows, vil du se navnet på utgiveren av programvaren.
Hvis meldingen er blå og utgiverens navn er oppgitt, er det som regel trygt å fortsette. Men hvis utgiveren er ukjent og meldingen er gul, bør du unngå å installere programvaren, da den kan være skadelig og kan ødelegge dataene dine.
På smarttelefoner bør du alltid installere apper fra legitime butikker, som Google Play, Samsung Store eller App Store. Unngå å aktivere installasjon av apper fra tredjepartskilder.
#8. Sjekk e-postadressen og domenenavnet i lenker
Når du mottar en e-post eller åpner en lenke, må du sjekke domenenavnet og avsenderens e-postadresse. Du kan for eksempel åpne en nettside som ser ut som en ekte Facebook-side, men hvis du ser nærmere på domenenavnet, kan du se noe som «facebook.example.com». Dette er ikke det offisielle domenenavnet til Facebook. Det kan også være at det står faceboök.com, hvor det ene «o»-en er byttet ut. Det samme gjelder for e-postadresser.
Disse falske domenenavnene og e-postadressene brukes til å lure deg og få tilgang til personlig informasjon. Hvis du logger inn på en falsk Facebook-side, vil hackeren få tilgang til brukernavnet og passordet ditt og kunne hacke Facebook-kontoen din. I falske e-poster kan de prøve å overbevise deg om å betale penger eller gi dem kritisk informasjon, ved å hevde at de er fra Googles sikkerhetsteam eller Paypal. Derfor er det viktig å sjekke avsenderadressen nøye.
Bildekreditt: prophethacker.com
#9. Skille mellom sikkerhetskopiering og skysynkronisering
Sikkerhetskopiering er en viktig sikkerhetsprosedyre som har eksistert lenge. Det innebærer å lagre en kopi av sensitive data eller hele systemet og programvaren på en ekstern disk eller i skyen. Du kan gjenopprette dataene dine hvis de blir skadet eller misbrukt av en hacker, eller hvis enheten din slutter å fungere.
Det finnes mange alternativer for sikkerhetskopiering av programvare og maskinvare, og automatisk sikkerhetskopiering er det beste. Noen av disse fungerer på din lokale enhet og lagrer sikkerhetskopien på en ekstern disk, noe som ikke krever raskt internett.
Andre alternativer laster opp dataene dine til skyen. Vær oppmerksom på at skysynkronisering ikke er det samme som sikkerhetskopiering. Skysynkronisering betyr at du har en kopi av filene dine. Hvis en fil endres eller slettes fra enheten din, vil den også bli endret eller slettet fra skyen. Noen skytjenester gir deg imidlertid muligheten til å gjenopprette filene dine.
#10. Lær om sikker bruk av Wi-Fi
Mange liker å bruke gratis offentlig Wi-Fi.
Når du bruker offentlig Wi-Fi, må du huske at det er et miljø der hackere kan stjele sensitiv informasjon eller få tilgang til smarttelefonen eller datamaskinen din. Du kan fint bruke det til å se videoer eller surfe generelt på internett, men unngå å logge inn på kontoer.
I noen tilfeller kan du oppleve at smarttelefonen din fortsatt er tilkoblet Wi-Fi-ruteren hjemme, selv om du har reist langt bort. Vær oppmerksom på at det kan finnes et falskt Wi-Fi-nettverk i nærheten av deg som etterligner navnet og passordet til ditt hjemme-Wi-Fi. Dette kan være et forsøk på å trenge seg inn på telefonen din. Mange tror kanskje at de fortsatt er koblet til Wi-Fi-ruteren hjemme, men dette er umulig over lange avstander.
Konklusjon
Du har nå fått en oversikt over det grunnleggende innen personlig cybersikkerhet. Du bør ta grep for å beskytte deg, og så lenge du er våken og oppdaterer dine sikkerhetsverktøy og kunnskaper, er du godt på vei til å være trygg på nettet.