13 måter å forbedre MIUI-personvernet – Stopp Xiaomi fra å samle inn data

Xiaomis MIUI er en kraftig modifisert Android-skin. Nå som Xiaomi er den nest største smarttelefonprodusenten etter Samsung, har brukerbasen til MIUI utvidet seg betydelig.

MIUI er populært kjent for sine tilpasnings- og temaalternativer.

I motsetning til vanlig Android tilbyr den kanskje ikke den beste ytelsen, men det er ofte en brukbar opplevelse avhengig av konfigurasjonen til smarttelefonen din.

Imidlertid har den et bekymringsfullt rykte med hensyn til sin personvernpraksis og datainnsamlingsteknikker.

Så i denne artikkelen vil vi fokusere på å ta kontroll over din MIUI-drevne enhet og diskutere hvordan du kan forbedre personvernet eller sikkerheten.

Er det Android, eller er det MIUI?

Er MIUI den skyldige for personvernhensyn, eller har Android (som det er) de samme problemene?

Vel, Android 12 introduserte flere personvernkontroller som Android 11 (eller eldre) ikke hadde.

Mens Android 10 allerede gjorde det enkelt å administrere tillatelser, ga den ikke finkornede kontroller.

Android, som det er, har vært laserfokusert for å forbedre personvernjusteringer som er tilgjengelige i en smarttelefon. MIUIs fokus var imidlertid ikke så mye på personvern i de tidlige dagene.

Nå som Xiaomi retter seg mot vestlige land mer enn noen gang, jobber det gradvis mot å introdusere flere personvernkontroller fra og med MIUI 12.5.

Så det er trygt å si at MIUI er skyld i de fleste personvernhensyn.

Måter å beskytte personvernet ditt i MIUI

Selv om MIUI kanskje ikke er den mest personvernvennlige Android-skallen der ute, kan du forbedre enhetens personvern.

Ikke bekymre deg; du trenger ikke være personvernekspert for å oppnå dette. Du trenger heller ikke flashe en ny ROM.

Selvfølgelig, hvis du hater MIUI, kan du erstatte den med en tilpasset ROM som støttes for enheten din. Men det er helt opp til deg, og vi skal ikke diskutere det her.

Her, la meg fremheve noen av de enkleste trinnene for å la deg bruke MIUI mens du holder informasjonen din privat.

#1. Sett opp enheten din nøye

Når du får en ny enhet (eller tilbakestiller den til fabrikkstandard), må du nøye sjekke hva du godtar og hva du aktiverer/deaktiverer når du setter opp enheten.

  Slik kjører du Retina-skjermen med den opprinnelige oppløsningen

De fleste av de essensielle alternativene som inkluderer datainnsamling kan deaktiveres fra starten. Noen av alternativene du kanskje vil se etter er:

  • Brukeropplevelsesprogram
  • Bruks- og diagnosedata
  • Blikk (låseskjerm)
  • Annonse
  • Personvernerklæring

Ikke bekymre deg; hvis du allerede har satt opp enheten din, kan du fortsatt deaktivere alternativene ved å følge resten av tipsene.

#2. Unngå å bruke Mi-apper

Til å begynne med bruker MIUI Googles standard telefon- og meldingsapp, noe som er bra.

Men i tillegg til det er det flere Mi-apper i MIUI som Mi Pay, Mi Remote, GetApps og mer.

Og de fleste brukere begynner ofte å bruke Mi-applikasjoner som følger med forhåndsinstallert uten å tenke på personvernhensyn.

For å sikre at du har minimal interaksjon med noen av tjenestene deres, kan du unngå å bruke Mi-apper (så mye som mulig).

Dessuten kan du finne imponerende alternativer for de fleste av dem, og vi vil ta for oss disse i noen av punktene nedenfor.

#3. Bytt til en personvernvennlig tastaturapp

Tastaturappen er det du vil samhandle mest med.

Derfor, for å holde informasjonen din privat og legitimasjonen sikker, velg en alternativ tastaturapp som potensielt er personvernfokusert.

En av mine personlige anbefalinger vil inkludere AnySoftKeyboarden åpen kildekode og personvernfokusert tastaturapp for Android.

Du kan også gå gjennom listen vår over mobiltastaturapper for å utforske flere alternativer.

#4. Ikke godta personvernreglene

Du kan støte på flere tilfeller der du må få tilgang til en Mi-app for å få ting gjort praktisk.

For å forhindre at disse appene sporer dataene dine, kan du ganske enkelt velge å være uenig i personvernerklæringen som dukker opp når du starter appen første gang.

Det er verdt å merke seg at noen av funksjonene for spesifikke applikasjoner kanskje ikke fungerer fordi du var uenig i personvernreglene. Men i henhold til min bruk fungerer de fleste applikasjonene helt fint.

#5. Administrer tillatelser

Å administrere apptillatelser er den beste måten å sikre at ingen av appene har uautorisert/unødvendig tilgang til dataene dine.

Ikke bare begrenset til MIUI-telefoner, du bør alltid gjøre dette for hver Android-smarttelefon.

Og med MIUI kan du gå til alternativet «Personvern» fra innstillingene og få administrere alle slags tillatelsesinnstillinger.

Heldigvis fremhever MIUI de sensitive tillatelsene separat, som du kan komme rett inn i. Finn også andre spesielle tillatelser mens du blar nedover.

Det er også et «Høyrisiko-tillatelser»-alternativ som lar deg kontrollere begrensede handlinger som en tjeneste som sender deg et push-varsel.

MIUI tilbyr også en «Permission Notifications»-funksjon med MIUI 12, som først nylig ble introdusert av Googles Android 12. Dessverre ser det ut til at alternativet kun er tilgjengelig for kinesiske brukere.

  Hvordan installere Microsoft Teredo Tunneling Adapter

Men det kan være lurt å holde et øye med det. Den vil varsle deg i statuslinjen når en app bruker visse tillatelsestilganger.

Du vil få et fargerikt ikon i statuslinjen hver gang en app prøver å få tilgang til kontaktene dine, posisjonen din eller ta opp lyd.

#6. Tilbakekall autorisasjonen

Noen få standardapper som Mi Security, Services & Feedback og GetApps (Mi app store) kan til tider være nyttige.

Mens noen av disse appene er tett integrert med MIUI, har de visse standardtillatelser som du ikke kan deaktivere.

Det er imidlertid et alternativ for å tilbakekalle autorisasjonen for noen av systemappene for å stoppe dem fra å samle inn data og slette eventuelle relaterte data som er lagret på deres servere.

For å gjøre det, må du bare gå til «Passord og sikkerhet» og deretter klikke på alternativet «Autorisasjon og tilbakekall» for å finne muligheten til å bytte autorisasjon.

#7. Deaktiver Glance (låseskjerm)

Glance er en funksjon som automatisk går gjennom nye bilder på låseskjermen din mens du varsler deg om trendhistorier eller nyheter.

Bare gå til «Alltid-på-skjerm og låseskjerm»-menyen i innstillingene og rull deretter ned for å finne «Glance for Mi».

Slå av funksjonen for å bli kvitt den.

#8. Velg bort brukeropplevelsesprogram og innsamling av diagnosedata

Hvis aktivert, kan Xiaomi samle inn hvordan du bruker enheten din for å forbedre fremtidige tjenester.

Du kan deaktivere datainnsamlingen for enhetens bruk ved å gå til «Passord og sikkerhet» → «Personvern». Og så kan du finne bryteren for å velge bort UX-programmet og innsamling av databruk.

#9. Bruk bedre alternativer til Mi-apper

Mens jeg allerede har nevnt å bruke en annen tastaturapp, bør du også vurdere alternativer til filbehandler, galleri, bakgrunnsbilde og launcher.

Du kan for eksempel bruke Google Foto i stedet for standard galleriapp, Filer fra Google erstatte Mi File Manager.

På samme måte kan du også velge å erstatte standard MIUI-starteren med Nova launcher eller en hvilken som helst annen Android-starter du velger.

Visst, alternativene samler også en form for data, men hvis du ikke stoler på Mi-applikasjoner, bør disse alternativene gjøre jobben.

#10. Ikke logg på med Mi-konto eller synkroniser med Mi Cloud

Alt annet du valgte bort vil ganske enkelt gå forgjeves hvis du begynner å synkronisere dataene dine med Mi Cloud for ekstra bekvemmelighet.

Det er best å holde seg til Google-kontoen din for synkronisering og sikkerhetskopiering.

Om nødvendig kan du velge applikasjoner som Truecaller for å sikkerhetskopiere/synkronisere meldinger, kontakter og anropslogger.

#11. Deaktiver annonser

Når den er aktivert, vil dataene/aktiviteten din registreres og brukes til å vise relevante annonser som markedsfører applikasjoner/tjenester du kanskje liker.

Selv om du deaktiverer det, er det meningen at annonser skal vises uansett hva (men irrelevant for aktivitetene dine og ingen sporing).

  Slik beregner du dager mellom datoer i Google Sheets

Jeg la ikke merke til noen annonser som dukket opp i mitt tilfelle (med MIUI 12.5 ombord), men det er bedre å deaktivere det.

#12. Bruk NextDNS-appen

NesteDNS er en gratis og kraftig løsning for å blokkere sporere og annonser. I motsetning til noen sikkerhetsutvidelser du finner for skrivebordet ditt, kan NextDNS til og med blokkere sporere på enhetsnivå for forskjellige telefoner som inkluderer Xiaomi, Samsung og andre.

Så du trenger ingen adblocker-utvidelse for mobilnettleseren din hvis du bruker denne.

Du kan installere NextDNS Android-appen direkte og bruke den som en VPN-tilkobling. Eller du kan konfigurere den ved å bruke Private DNS-funksjonen på Android. Du finner instruksjonene på deres offesiell nettside.

Vær oppmerksom på at NextDNS er et effektivt blokkeringsverktøy for å forbedre personvernet ditt; det erstatter ikke en VPN.

#1. 3. Bruk systemoppdateringer

Uansett hvilken enhet du bruker, er det viktig å sørge for at du bruker de siste tilgjengelige oppdateringene.

Mange brukere har en tendens til å hoppe over oppdateringen eller vente lenge, i frykt for potensielle feil. Selv om det er forståelig, må du gjøre det så snart som mulig.

I tilfelle du ikke visste det, tilbyr Mi-merkede enheter vanligvis to Android-oppgraderinger og fire MIUI-oppgraderinger. Og Redmi-enhetene tilbyr én Android-oppgradering og to MIUI-oppgraderinger.

Så hvis du vil ha oppdateringer over lengre tid, bør Mi-serien med smarttelefoner være ditt foretrukne valg.

Android gir god kontroll for personvern

Det er fullt mulig å justere innstillingene til MIUI-enheten din for å stoppe Xiaomi fra å samle inn data ved å følge noen enkle tips. Hvis du ikke bryr deg mye om spesifikasjonene til en telefon, men personvern, kan det hende at Xiaomi-telefoner ikke er det beste alternativet.

Men hvis du vil gå for en MIUI-drevet enhet for dens verdi for pengene, kan det være lurt å vurdere å følge tipsene nevnt ovenfor.

Tross alt er personvern en av de største bekymringene når det gjelder dingser som brukes som daglige drivere. MIUI tilbyr kanskje ikke en personvernvennlig opplevelse ut av esken, men det lar deg kontrollere alle aspekter av smarttelefonen din, noe som er bra.

x