Ekstern DAC vs. Lydkort: 4 grunner til å velge ekstern DAC

Dersom målet er å forbedre lydkvaliteten fra datamaskinen, er det sannsynligvis ikke en god løsning å velge et internt lydkort. I dagens datamaskiner er det ikke lenger like hensiktsmessig å investere i et lydkort, og her vil vi gå gjennom de viktigste årsakene til dette.

Hva er eksterne DAC-er og lydkort?

Bildekreditt: Jhet Borja

En digital-til-analog-omformer, ofte forkortet til DAC, er en komponent som utfører akkurat det navnet antyder: den transformerer digital lydinformasjon til hørbar analog lyd. Dette er en essensiell komponent for alle enheter som behandler digital lyd, siden man ikke ville kunne høre lyd uten den. Din telefon og hovedkort – i praksis trenger alle enheter som lagrer lyd i digital form, en slik omformer.

For å gjøre det enklere å forstå denne artikkelen, vil vi bruke begrepet «ekstern DAC» for å beskrive alle enheter som er plassert utenfor datamaskinens kabinett, og som ikke benytter seg av PCIe-baner på hovedkortet. Hvis du ønsker å vite mer om DAC-er, kan du se nærmere på hva en DAC egentlig er.

Lydkort har også innebygde DAC-er, men når vi snakker om lydkort, sikter vi som oftest til interne lydkort som kobles til datamaskinens PCIe-spor på hovedkortet. Disse var svært populære i begynnelsen av moderne PC-er, men har siden blitt mindre brukt – av gode grunner som vi skal se nærmere på.

Årsak #1: Tilgjengelighet

For mange kan det oppleves som en skremmende oppgave å åpne opp datamaskinen for å koble noe til hovedkortet.

Det er tidkrevende å måtte koble fra alt på baksiden av hovedkortet, åpne opp den støvete datamaskinen og sette alt sammen igjen. I tillegg er det upraktisk å måtte strekke seg bak datamaskinen hver gang man skal koble til eller fra hodetelefonene.

Eksterne DAC-er, som Creative SoundBlaster GC7, er mye mer praktiske da de enkelt kan plasseres på skrivebordet eller et annet lett tilgjengelig sted. Derfra kan du enkelt koble til og fra lytteenhetene dine.

Hvis datamaskinen din står på skrivebordet og du ønsker å unngå at en ekstra enhet opptar en USB-port og skaper rot, kan et internt lydkort være et alternativ, men vær oppmerksom på de elektriske støyproblemene som kan oppstå.

Årsak #2: Tilgjengelighet og alt-i-ett-enheter

Bildekreditt: Jhet Borja

Den økte tilgjengeligheten har gjort eksterne DAC-er mer populære. Man kan enkelt anskaffe en ekstern DAC- og forsterkerkombinasjon av høy kvalitet for under 2000 kroner, som for eksempel iFi Hip-DAC2.

Selv om man også kan kjøpe separate DAC-er og forsterkere, finnes det mange alt-i-ett-enheter som kombinerer DAC, forsterker og andre funksjoner, som en analog-til-digital-omformer (ADC) for lydgrensesnitt. Disse kan brukes til å ta opp instrumenter eller mikrofon.

Bildekreditt: Jhet Borja

For musikere, podkastverter eller streamere er et lydgrensesnitt essensielt. Det gir mulighet for både avspilling og innspilling, og et godt lydgrensesnitt kan i mange tilfeller være alt man trenger.

Små digitale lydspillere (DAP) som Shanling M0, FiiO M5 og HiBy R2 kan også fungere som en DAC/forsterker for telefonen eller datamaskinen, noe som gjør dem svært allsidige. Shanling M0 nevnes ofte som et eksempel, men det gjelder også lignende produkter, da disse er svært fleksible.

Årsak #3: Eksterne DAC-er er mer bærbare

Bildekreditt: Jhet Borja

Selv om ikke alle eksterne DAC-er er små, finnes det mange kompakte modeller. For eksempel kan Creative Sound BlasterX USB DAC passe rett i lommen, på samme måte som USB-lydkortet som følger med HyperX Cloud II-hodetelefonene.

Hvis du ikke er interessert i spillrelatert lydutstyr, kan du også velge en liten DAC og forsterker som FiiO KA1, som kan brukes med både telefon og PC. En intern DAC som er montert i datamaskinens PCIe-spor, er derimot ikke noe du kan bruke hvor som helst. Når det gjelder allsidighet og portabilitet, vinner eksterne DAC-er derfor klart.

Bildekreditt: Jhet Borja

Også de tidligere nevnte modellene Shanling M0, FiiO M5 og HiBy R2 kan utføre den samme oppgaven, selv om de er litt større. I tillegg kan du frigjøre plass på telefonen ved å lagre musikken på disse enhetene istedenfor.

Årsak #4: Eksterne DAC-er har renere lyd

Bildekreditt: Jhet Borja

Hovedkortet i datamaskinen kobler sammen ulike komponenter, som kommuniserer med hverandre gjennom elektriske signaler. Et internt lydkort mottar samme digitale informasjon som en ekstern DAC, men når den digitale informasjonen konverteres til analog lyd, kan elektrisk støy fra hovedkortet påvirke det analoge signalet på en hørbar måte.

Eksterne DAC-er har egne kretser som kun mottar digital lydinformasjon, og konverterer denne til et hørbart analogt signal, skjermet fra det støyende miljøet på hovedkortet. Selv om støy fra hovedkortet fortsatt kan nå DAC-en via USB-tilkoblingen, vil den bli redusert betraktelig.

Bildekreditt: Jhet Borja

Jeg pleide å bruke en Shanling M0 for å drive mine strømkrevende HIFIMAN HE400SE, da Focusrite Scarlett Solo hadde hørbar støy på 90% volum. M0 har sitt eget batteri, og eliminerer dermed den støyende strømmen som hovedkortet sender gjennom USB-porten. Det finnes også DAC-er som FiiO Q11, som har sitt eget batteri og leverer mer strøm enn en liten, bærbar DAP/DAC-kombinasjon.

Eksterne DAC-er er det enkleste alternativet

Å koble noe til PCIe-sporene på datamaskinen kan virke kult, i likhet med grafikkort som er viktige for grafisk intensive oppgaver. Men et lydkort gir ikke den samme verdien, og kan til og med ta båndbredde fra grafikkortet.

Lydprosessorer bør helst være plassert så langt unna hovedkortet som mulig, og ideelt sett ikke være avhengig av det for strøm.