Viktige punkter å huske
- IEM-kontakter kommer i flere varianter, som 2-pins, MMCX, 4-pins og 7-pins. Hver type har sine styrker og svakheter når det gjelder robusthet, fleksibilitet og kompatibilitet.
- Materialet i kablene til IEM-er er et ofte diskutert tema blant lydentusiaster, men det er driveren inni øreproppen som har størst innvirkning på lydopplevelsen.
- Selve formen på IEM-kontakten har liten betydning for lydkvaliteten. Det er primært driveren som påvirker lyden. Personlige preferanser og anbefalinger spiller en viktig rolle ved valg av IEM.
Lydverdenen kan være både kompleks og fascinerende. Mens de fleste har gått over til trådløse ørepropper, foretrekker mange audiofile fremdeles de kablede hodetelefonenes evne til å levere høyoppløselig lyd, spesielt In-Ear Monitors (IEM).
IEM-er kommer ofte med utskiftbare kabler og ulike typer kontaktstifter. Selv om det finnes flere varianter av IEM-kontakter, er det fire spesifikke typer som er mest vanlige, og det kan være nyttig å kjenne deres fordeler og ulemper.
Hva er IEM-er?
In-ear monitorer, forkortet IEM, er en type øretelefoner som plasseres i øregangen i stedet for å hvile i det ytre øret. De er utformet for å gi en tett forsegling som isolerer ekstern støy og gir en oppslukende lydopplevelse av høy kvalitet. IEM-er ble opprinnelig utviklet som skreddersydde scenemonitorer for musikere og artister som trengte å høre seg selv tydelig under konserter.
Hvorfor er utskiftbare kabler viktig?
Bildekreditt: Joshua Valor
I motsetning til tradisjonelle kablede øretelefoner, har IEM-øretelefoner kontakter som lar deg koble kablene til og fra. Dette gjør det mulig å tilpasse IEM-ene med tredjepartstilbehør som Bluetooth-moduler eller kabler i forskjellige materialer som kobber, sølv eller gull.
Det er en pågående diskusjon i lydmiljøet om hvorvidt ulike kabelmaterialer faktisk påvirker lydkvaliteten, men dette er en separat diskusjon.
Det finnes ingen universell standard for IEM-kontakter; produsenter har en tendens til å lage sine egne systemer. Hvis du planlegger å kjøpe alternative kabler til dine IEM-er, er det derfor viktig å forsikre deg om at de er kompatible.
1. 2-pins IEM-kontakter
2-pins er kanskje den mest utbredte typen IEM-kontakt, spesielt på rimeligere in-ear-monitorer. De finnes i to størrelser: 0,75 mm og 0,78 mm. De sitter godt på plass takket være formen som hindrer vridning, men de har ingen låsemekanisme og holdes på plass ved friksjon.
Noen brukere rapporterer at 2-pins kontakter noen ganger slipper svette inn i øretelefonene, spesielt hvis kvaliteten er dårlig. For å løse dette har noen produsenter lagt til en plast- eller harpikshylse på kabelpinnene for å øke friksjonen og sørge for en tettere forsegling.
For eksempel har QDC 2-pins kontakter en avrundet hylse som kobles til en avrundet kontakt som stikker ut fra øretelefonen. NX7 eller TFZ 2-pins kontakter har en firkantet hylse som kobles til en firkantet kontakt – som den på populære Blon BL03. Det er som å legge puslespill, egentlig.
2. MMCX IEM-kontakter
En annen vanlig type IEM-kontakt er MMCX (Micro-Miniature Coaxial); du kan ha sett dem på IEM-er fra Shure eller Audio Technica. I stedet for pinner har disse kontaktene en sylindrisk dyse og en låsemekanisme som hjelper dem å klikke på plass, ledsaget av en tilfredsstillende klikklyd.
Gjentatt til- og frakobling kan føre til at disse slites ut og blir mindre robuste. Jo løsere de blir, jo lettere vil det være å ved et uhell trekke kontakten ut ved å dra i kabelen.
I motsetning til 2-pins kontakter, kan MMCX-kontakter rotere i kontakten, slik at du kan bruke kabelen både over og rundt øret, eller la den henge ned som vanlige kablede øretelefoner. De er mer vanlige på dyrere IEM-er, men mange anser 2-pins kontakter som overlegne.
3. 4-pins IEM-kontakter
4-pins IEM-kontakter er mindre vanlige enn MMCX, og finnes hovedsakelig på IEM-er fra JH Audio eller Astell&Kern. Det er sannsynlig at favorittartisten din bruker IEM-er med denne typen kontakt på scenen. For å installere en 4-pins kontakt, skyv pluggen inn i kontakten og skru kragen med klokken. Gjør det motsatte for å ta den ut.
Det som gjør disse 4-pins kontaktene spesielle er at noen modeller leveres med et bassdemperpanel på kabelen. Ved å bruke et verktøy (som ligner en skrutrekker), kan du justere bassnivået på IEM-ene for hvert øre.
Og hvis det ikke er nerdete nok, kan du også få tak i JH Audios variable bass pod-adaptere fra Headfonics, som har en innebygd bassdemper og konverterer 4-pins kontakter til 2-pins, noe som forenkler tilpasning.
4. 7-pins IEM-kontakt
7-pins er den sjeldneste typen IEM-kontakt, og er kun tilgjengelig på utvalgte IEM-er fra JH Audio. De installeres på samme måte som 2-pins eller MMCX-kontakter: skyv pluggen inn i kontakten for å feste den, og trekk den ut for å koble den fra.
Akkurat som 4-pins kontakter, leveres de også med en bassdemper på noen modeller, selv om de er kostbare. Hvis dine IEM-er har denne konfigurasjonen, må du være forsiktig når du kobler til eller fra, for hvis noen av de små pinnene bøyes, vil du ikke lenger kunne bruke kabelen.
Spiller formen på IEM-kontakten egentlig noen rolle?
Ikke særlig. For alle hodetelefoner er lydkvaliteten mer påvirket av typen driver som er i øreproppen, i stedet for materialet i kabelen eller formen på kontakten. Det er tross alt driveren som gjør det meste av jobben.
Ulike typer drivere håndterer ulike lydfrekvenser bedre. Dynamiske drivere er for eksempel gode til å flytte luft, noe som gjør dem egnet for musikk med mye bass. Balanserte armaturdrivere er gode til å håndtere høyere frekvenser (diskant), og gjengir kvinnelige stemmer mer nøyaktig.
Derfor har noen in-ear-monitorer flere typer drivere, for eksempel en kombinasjon av dynamiske og balanserte armaturdrivere; dette gjøres for å gi en mer balansert lyd som passer din smak.
Bildekreditt: Joshua Valor
Fordi 4-pins og 7-pins kontakter kun finnes på kostbare IEM-er som er tunet av anerkjente lydingeniører, kan man tro at kontaktene spiller en stor rolle for lydkvaliteten; det gjør de ikke. I virkeligheten er driveren i disse IEM-ene rett og slett av bedre kvalitet, og gir dermed bedre lydkvalitet.
Hvis du skal kjøpe IEM-er, finnes det ingen sikker måte å vite hvordan de vil høres ut for deg, siden lytting er en subjektiv opplevelse. Men det finnes nesten alltid YouTube-anmeldelser av de fleste IEM-er, og subreddits der andre lydentusiaster gjerne diskuterer sine erfaringer.
In-ear-monitorer: et dypdykk
Det kan virke overveldende å sette seg inn i IEM-er og IEM-kontakter, så vi har satt sammen en tabell for å oppsummere de ulike kontaktene som er diskutert.
Kontakt-type | Fordeler | Ulemper |
2-pin |
|
|
MMCX |
|
|
4-pin |
|
|
7-pin |
|
|
In-ear-monitorer er en nisjeproduktkategori for lydteknikere, artister og audiofile. Hvis du er ny i høyoppløselig lyd, kan det være lurt å snakke med andre entusiaster og be om anbefalinger for ditt første sett med IEM-er.
Hvis dine IEM-er har 2-pins kontaktporter, vil de være enklere å tilpasse, siden det meste av tredjepartstilbehøret er laget for å være kompatibelt med dem. Men husk at lydkvaliteten påvirkes mer av driveren i øreproppen enn av kontakter eller kabelmaterialer.