Løs GPU-problemer: Feilsøk overoppheting, rammefall & mer!

Viktige punkter

  • Overoppheting er en vanlig utfordring for grafikkprosessorer (GPUer), som kan føre til redusert ytelse og potensielt permanent skade. Kontroller kjølesystemet og vurder å skifte ut defekte vifter eller termisk pasta.
  • Merkbare fall i bildefrekvens og dårligere ytelse kan indikere at en GPU ikke fungerer optimalt eller er for svak for visse spill. Overvåk GPU-ens arbeidstemperaturer og belastning, oppdater driverne og eventuelt sett GPU-enheten på nytt.
  • Svarte skjermer under spilling eller bruk av andre programmer kan skyldes utdaterte eller korrupte drivere, feil tilkoblet maskinvare eller problemer med RAM. Oppdater drivere, kontroller fysiske forbindelser og utfør minnetester for å identifisere problemet.
  • Grafiske forstyrrelser og feil i spill kan skyldes skadede spillfiler. Bekreft filenes integritet før du eventuelt installerer spillet på nytt og undersøk andre mulige årsaker ved hjelp av feilsøkingstrinn.

DAGENS VIDEO

FORTSETT Å LESE INNHOLDET

Din GPU er sannsynligvis en av de dyreste komponentene i din PC, og det er derfor viktig å ta vare på den. Den avgjør hvor godt spillene dine vil fungere på datamaskinen din. Men alle elektroniske komponenter har begrenset levetid, og GPU-en din er intet unntak. Derfor er det viktig å vite hvordan du håndterer problemer som kan oppstå med den.

Her presenterer vi de vanligste problemene med GPU-er, og hvordan du kan identifisere og løse dem.

1. Overoppheting og termisk struping

Overoppheting er et problem som de fleste GPU-brukere vil oppleve på et eller annet tidspunkt, og er en av de mest vanlige GPU-feilene. Vi snakker selvfølgelig om overoppheting og den direkte konsekvensen av dette, nemlig termisk struping.

GPU-overoppheting forekommer når en maskinvarekomponent, som din GPU, opererer ved en temperatur som er vesentlig høyere enn det den er designet for å tåle. Selv om dette kan skje med alle maskinvarekomponenter, er GPU-er og CPU-er spesielt utsatt. Problemet oppstår ofte på grunn av dårlig kjøling – hvis GPU-en din ikke klarer å kvitte seg med varme på en effektiv måte, vil den overopphetes. Når en GPU blir for varm, kan det føre til en rekke problemer, som redusert ytelse, ustabilitet, og i alvorlige tilfeller, permanent skade på maskinvaren.

For å forhindre dette, vil GPU-en din aktivere en sikkerhetsmekanisme kalt termisk struping. Dette innebærer at ytelsen og klokkehastigheten reduseres for å unngå permanent skade fra varmen. I verste fall, hvis temperaturen blir for høy, vil enheten slå seg av for å beskytte seg selv. For å unngå at dette skjer, bør du ta tak i problemet umiddelbart dersom du merker at GPU-en din termisk struper.

For å finne årsaken til termisk struping må du undersøke kjølesystemet. Det kan være en vifte som er defekt eller at den termiske pastaen må skiftes ut. Hvis du er usikker på hvorfor GPU-en din termisk struper, kan det være lurt å kontakte en tekniker for å forhindre at det oppstår permanent skade.

2. Rammefall og redusert ytelse

Et av de mest frustrerende problemene er et ytelsesfall uten noen åpenbar årsak. Tenk deg at du starter et spill, bare for å oppdage at det ikke kjører med vanlig ytelse. Det kan skyldes at bildefrekvensen har falt kraftig, eller at den ikke presterer som den skal. I slike tilfeller må du identifisere årsaken og ta de nødvendige skritt.

Det er viktig å skille mellom en GPU som ikke yter optimalt, og en som ikke er kraftig nok for en spesifikk oppgave. Det kan hende at du prøver å spille et nytt spill som krever mer av maskinvaren enn det din GPU klarer. En god måte å sjekke om GPU-en din yter som forventet er å kjøre en ytelsestest, for eksempel PassMark eller AIDA64 Extreme. Hvis du ikke har gjort dette før, søk på Google for å finne den gjennomsnittlige poengsummen for din GPU. Hvis din poengsum er betydelig lavere, bør du undersøke saken nærmere.

Hvis GPU-en din yter dårlig, bør du først sjekke temperaturen. Hvis den blir for varm, se tilbake til punkt 1 om hvordan du håndterer termisk struping. Du kan også overvåke GPU-bruk i tillegg til temperatur. Hvis GPU-en utnyttes maksimalt, kan det være en flaskehals.

Du kan også prøve å oppdatere GPU-driverne. Hvis ingenting annet hjelper, kan det være verdt å ta ut GPU-en og sette den inn igjen, sammen med strømkablene.

3. Svart skjerm

Dette kan være spesielt irriterende. Du starter et spill, bare for å få en svart skjerm i stedet for spillet. Den svarte skjermen kan også dukke opp midt under spilling eller i andre programmer, noe som forstyrrer opplevelsen og kan føre til krasj. Heldigvis er det ikke alltid så vanskelig å finne årsaken.

I dette tilfellet er problemet sannsynligvis ikke relatert til overoppheting. Du må imidlertid sjekke noen ting. Start med å sjekke om du har tilgjengelige driveroppdateringer. En svart skjerm kan indikere at en driver er utdatert eller ødelagt. Å reinstallere driverne eller oppdatere til den nyeste versjonen kan være løsningen. Du bør også avinstallere nylig installert maskinvare og sjekke de fysiske tilkoblingene mellom skjermen og datamaskinen. Kontroller at GPU-en er korrekt installert i PCI Express-sporet og at den får tilstrekkelig strøm.

Det kan også være at problemet ikke er relatert til GPU-en. Det kan være et problem med RAM, så det kan være lurt å kjøre en minnetest.

Hvis du ikke finner årsaken, kan du prøve å starte PC-en i sikkermodus. Dette vil utelukke alle programvarerelaterte problemer. Hvis problemet vedvarer, kan det være fysisk skade på GPU-en, og den må byttes ut.

4. Grafiske feil og artefakter

Dette er kanskje det minst åpenbare problemet vi har nevnt, men det er likevel noe mange opplever relativt ofte. Du starter et spill, og finner uventede feil og grafiske forstyrrelser.

Først bør du kontrollere spillfilene for å se om noen er korrupte. Det skjer oftere enn du kanskje tror. Spillet eller programmet du bruker for å starte spillet (som for eksempel Steam) har som regel et verktøy for å kontrollere filintegriteten. Hvis det finnes, bør du bruke det. Det er verdt å undersøke dette før du avinstallerer og reinstallerer spillet.

Hvis problemet vedvarer, bør du sjekke trinnene og tipsene fra del to og tre. Det kan være en av de samme årsakene.

GPU-feilsøking er ikke vanskelig

Det er mange grunner til at din GPU kan oppleve problemer. Flere problemer kan være relatert og forårsaket av de samme grunnleggende årsakene. Derfor anbefales ofte de samme generelle trinnene, men feilsøking av problemer med GPU-en din trenger ikke å være vanskelig. Og hvis du ikke finner ut av det selv, kan du alltids ta den med til en tekniker som kan hjelpe deg.