Topp 5 React IDEer: Hvilken passer best for deg?

ReactJS er et anerkjent bibliotek for utvikling av interaktive brukergrensesnitt. Opprinnelig skapt av Meta (tidligere Facebook), har det oppnådd stor utbredelse blant en rekke store virksomheter globalt.

I StackOverflows utviklerundersøkelse fra 2022 ble det rangert som den nest mest brukte webteknologien, med en imponerende andel på 42,62 prosent av respondentene. Store aktører som Uber, Netflix og Airbnb bruker React som fundament for sine nettsteder. Denne utbredelsen har ført til en betydelig etterspørsel etter React-utviklere i arbeidsmarkedet.

Når man utvikler nettsteder med React, kan mangel på adekvat IDE-støtte begrense tilgangen til viktige utviklerfunksjoner og produktivitetsverktøy. Denne artikkelen tar for seg både etablerte og nyere IDE-er som tilbyr en optimal utvikleropplevelse for React-prosjekter.

Hva er en IDE?

En IDE, eller et integrert utviklingsmiljø, er et verktøy som forenkler utviklingsprosessen ved å tilby et komplett sett med funksjoner for å skrive, teste og feilsøke kode. IDE-er kombinerer flere verktøy i en enkelt programvarepakke, noe som øker utviklerens effektivitet. Funksjoner som syntaksutheving, kodefullføring med forslag og en innebygd feilsøker er standard i de fleste IDE-er.

Utviklere velger ofte IDE basert på personlige preferanser og tidligere erfaring. For eksempel er VS Code fra Microsoft et populært valg, kjent for å være gratis, lett og kraftfull. Andre foretrekker WebStorm for dens stabilitet og omfattende sett med produktivitetsverktøy.

Hva gjør en IDE?

Utviklere kan skrive kode i en tekstredigerer eller en IDE. Selv en enkel tekstredigeringsapp på datamaskinen kan brukes, men for å kompilere koden trengs en separat kompilator. Tekstredigerere mangler også funksjoner som syntaksutheving og parentesmatching, som er avgjørende for effektiv koding.

En dedikert kodetekstredigerer tilbyr mer funksjonalitet, som syntaksutheving og innrykk, men mangler ofte viktige funksjoner som Git-integrasjon, feilsøker, kompilator og støtte for flere språk. Et eksempel på en tekstredigerer er Sublime Text. En IDE gir derimot et mer komplett sett med verktøy, inkludert refactoring-støtte, IntelliSense og mer, som hjelper deg å skrive bedre kode.

En IDE gir deg også et raskere oppsett, slik at du kan bruke mindre tid på å sette opp applikasjonen og mer tid på å bygge den. Den gir også umiddelbar tilbakemelding på syntaksfeil, og du kan bruke kommandolinjeverktøyene dine fra en integrert terminal. En tekstredigerer kan være tilstrekkelig for enkel webutvikling med HTML, CSS og JavaScript. Men når du arbeider med større kodebaser og bruker rammeverk som React, kan en IDE med funksjoner som snippet, autofullføring og IntelliSense være svært fordelaktig.

Her er noen av de beste React IDE-ene du kan vurdere.

Visual Studio Code

Denne IDE-en, utviklet av Microsoft og lansert i 2015, tilbyr en utmerket utvikleropplevelse uten kostnader. Det er et gratis verktøy som kan tilpasses ved hjelp av plugins og temaer, som hovedsakelig er utviklet av fellesskapet.

Et av de største fortrinnene til Visual Studio Code er den lynraske kildekoderedigereren. Den har funksjoner som syntaksutheving, automatisk innrykk og parentesmatching, som forenkler kodesrivingen. Den tilbyr også et bredt spekter av hurtigtaster som kan tilpasses. I tillegg får du IntelliSense-kodefullføring og støtte for koderefaktorisering.

VS Code er svært populær blant webutviklere, inkludert mange React-utviklere. For React-utvikling får du IntelliSense-forslag som bidrar til raskere og mer effektiv koding.

VS Code benytter Typescript-språktjenesten for intelligent kodestøtte i JavaScript. Automatic Type Acquisition (ATA) henter typeerklæringer fra NPM-pakker for å forbedre kodefullføringen.

Du kan utvide React-funksjonaliteten ved å installere utvidelser som ES7+ React/Redux/React-Native-snippets. Disse tilbyr en rekke kodebiter som kan enkelt legges til i applikasjonen ved hjelp av snarveier. For eksempel, å skrive `rfc` og trykke tab lager en standard struktur for en funksjonell komponent. For koderefaktorisering er pluginet VSCode React Refactor et godt valg, spesielt designet for React-utviklere. Det hjelper deg med å dele opp store komponenter i funksjonelle eller klassebaserte komponenter.

Med VS Codes gode funksjoner og kraftige React-plugins, er det et utmerket alternativ å vurdere.

CodeSandbox

CodeSandbox er en funksjonsrik nettbasert IDE som støtter flere rammeverk. Du kan skrive React-kode umiddelbart uten å måtte installere Node.js eller annen programvare lokalt. Det finnes en rekke innebygde maler, som React med Typescript og Vite, for å effektivisere utviklingsprosessen.

Selv om det kjører i nettleseren, gir CodeSandbox rask ytelse, og du kan se koden din i sanntid i det integrerte forhåndsvisningsvinduet. Det tilbyr også samarbeidsmodus, som Google Docs. Du kan enkelt dele React-koden din ved å generere en delbar lenke.

CodeSandbox tilbyr mye funksjonalitet, men gratisversjonen har begrensninger som at private depoter ikke støttes. Den betalte Pro-versjonen starter på $9 per måned ved årlig fakturering.

WebStorm

WebStorm er en JavaScript-fokusert IDE utviklet av Jetbrains, et selskap med lang erfaring i å lage IDE-er for forskjellige programmeringsspråk. WebStorm er et populært valg for utvikling av webapplikasjoner med React og andre webteknologier. Den har vært tilgjengelig i 10 år og er kjent for sine mange integrerte funksjoner.

Med WebStorm kan du enkelt refaktorisere React- og JavaScript-kode. Den tilbyr kodefullføring for React-metoder, attributter og hendelser. WebStorm konverterer også automatisk HTML-kode til JSX ved innliming, og har over 50 innebygde kodebiter. Du kan også benytte Emmet for JSX i WebStorm.

WebStorm er kommersiell programvare, med en personlig lisens som koster fra $69 for det første året.

Codux

Codux er en nyere IDE som er utviklet av Wix spesifikt for React-utviklere. Det tilbyr et visuelt grensesnitt for å bygge React-komponenter, som kan testes direkte i IDE-en. Du kan utvikle komponenter isolert og deretter integrere dem i kodebasen. Den har også sanntidsgjengivelse for komponenter.

Codux er fullt kompatibel med Git og gir deg muligheten til å redigere CSS visuelt. Hvis du primært er designer som arbeider med verktøy som Figma, men også koder, kan Codux være et godt alternativ. Du kan også simulere ulike komponenttilstander og rekvisitter med Codux-tavler.

Codux er for tiden gratis i betaversjon, men vil bli betalingsprogramvare senere. Den er under aktiv utvikling, men støtter foreløpig ikke CSS i JS.

Reactide

Reactide markedsføres som den første dedikerte IDE-en for React-applikasjonsutvikling. Den har en integrert Node.js-server og en tilpasset nettlesersimulator, som lar deg visualisere komponenter i IDE-en. Den har støtte for opplasting av varme moduler, som hjelper deg å øke utviklerproduktiviteten uten å veksle mellom nettleseren og IDE-en.

Reactide hjelper deg også med å visualisere tilstandsflyt mellom komponenter. Den bygger et visuelt komponenttre som endres avhengig av katalogen du arbeider med, og gir informasjon om rekvisitter og tilstand for hver komponent.

Dette er et gratis og åpen kildekode-prosjekt, men nye brukere kan oppleve det som vanskelig å installere. Reactide er bygget med ElectronJS, et rammeverk for å bygge desktopapplikasjoner med JavaScript, HTML og CSS. Du må besøke GitHub-siden og følge instruksjonene for å installere den. Til tross for at den har over ti tusen stjerner på GitHub, er den ikke under aktiv utvikling for øyeblikket.

Konklusjon

Denne listen presenterer noen av de beste React IDE-ene som er tilgjengelige. Valget av IDE avhenger av dine spesifikke behov. Hvis du foretrekker en nettbasert IDE, kan CodeSandbox være et godt valg. Codux eller Reactide er gode alternativer for visuell utvikling. Hvis du ønsker full kontroll over utseendet og funksjonaliteten til IDE-en, og foretrekker gratis løsninger, er Visual Studio Code et utmerket alternativ.

Du kan også vurdere disse IDE-ene for mobilutvikling.