5 måter å frigjøre minne/RAM på en Mac

Ingen liker en treg datamaskin, eller enda verre, en som alltid krasjer når du har for mange faner i nettleseren din.

Før du kaster deg ut med et nytt dyrt stykke datamaskin, er det langt mer kostnadseffektive måter å øke hastigheten på Mac-en på.

Det kan være at Mac-en din ikke har nok Random Access Memory (RAM) – minnet datamaskinen din er avhengig av for å kjøre apparater og programmer.

Å åpne store filer som Photoshop eller laste opp lange videoer kan bruke mye RAM, noe som betyr at det ikke er nok igjen til å kjøre alt jevnt.

Heldigvis finnes det måter du kan frigjøre plass ved å bruke en Mac Ram-renser.

I denne veiledningen lærer du om RAM og dens betydning, hvorfor RAM blir full, og verktøy for å frigjøre RAM på en Mac.

La oss hoppe inn!

Hva er RAM, og hvorfor er det viktig?

Random Access Memory (RAM) er den fysiske maskinvaren i en datamaskin som midlertidig lagrer data. Datamaskinen din kan få tilgang til data fra RAM raskere enn på en harddisk.

En overflod av RAM gjør at datamaskinen kan jobbe med mer informasjon samtidig, noe som øker systemytelsen.

RAM har to grunnleggende funksjoner:

 • Hold datamaskinens minne organisert for å finne de riktige dataene når du trenger det
 • Lagrer midlertidige programmer og filer slik at datamaskinen kjører effektivt og raskt

Alle data du aktivt bruker lagres i RAM, noe som gir raskere lese- og skrivetider enn en harddisk. Dette gjør den ideell for å behandle apper og programmer datamaskinen din jobber med, for eksempel data for å surfe på internett.

RAM er kjernen i datamaskinen. Systemytelsen og hastigheten din er direkte korrelert med mengden RAM du har installert.

Uten nok RAM vil datamaskinen din være treg og treg. Tilstrekkelig RAM på datamaskinen hjelper deg med å støtte de forskjellige Mac-programvarene du bruker.

For å fremheve viktigheten av RAM, la oss ta en titt på de ulike fordelene ved å ha mer RAM på datamaskinen:

 • 🌐 Surfing: Nettsteder er fulle av bilder, popup-vinduer og videoer. Mer RAM betyr å kjøre flere programmer samtidig uten å oppleve betydelige nedganger. Du vil legge merke til at nettsider lastes raskt, uavhengig av hastigheten på Internett-tilkoblingen din.
 • 🎮 Gaming: En høyere RAM kan håndtere spill med høye grafiske krav, noe som sikrer rask spilling med færre rykkvise bevegelser. Høyere minne gir bedre 3D-gjengivelsesmuligheter som fører til renere og lysere bilder.
 • 📹 Videoredigering: Videoredigeringsprogrammer spiser opp mye RAM. Dessuten sjonglerer systemet med å åpne kildefilene, spore endringer og laste opp innhold. RAM kan hjelpe deg med videoredigering uten å bremse Mac-en.
 • 💽 Dataoverføring: Opplasting av filer på internett fra en separat disk krever RAM. Den kopierer data til RAM-en din og overfører den til skyen. Høyere minne bidrar til å laste ned eller laste opp filer raskere.
  8 Generatorverktøy for e-postemnelinje for bedre konvertering

Hvorfor blir RAM-minnet ditt fullt og dets konsekvenser

Det er en god sjanse for at Mac-en din er full fordi du kjører for mange programmer, og bakgrunnsprosesser kjører samtidig.

Her er vanlige årsaker til at RAM-en på Mac-en er full:

 • Overflødig apper: Jo flere apper du kjører, jo mer RAM setter operativsystemet til side. For mange apper vil føre til at RAM-minnet fylles opp og forårsake ytelsesproblemer.
 • Bakgrunnsapper: Bakgrunnsapper lastes inn automatisk ved oppstart. Påloggingselementer og hurtigbuffer legger for eksempel opp plass på Mac-en.
 • Rotete skrivebord: En overflødig mengde filer på Mac-en kan tømme RAM-en din.
 • Hogging Memory: Enkelte apper som Finder og Chrome på Mac kan svekke minnet ditt. Finder hjelper deg med å administrere filer og kan bruke mer minne til å vise filene dine. Chrome oppnår høye hastigheter ved å redusere tilgjengelig minne for andre apper.

Å ha RAM-en full vil få konsekvenser på Mac-en. Hver Mac-bruker hater det regnbuefargede spinnehjulet, som betyr at du ikke kan klikke på noe og ofte fryser datamaskinen.

Når den snurrende ventemarkøren vises, indikerer den at en app eller hele macOS-en din laster et program over kapasiteten. Derfor er den vanligvis ikke i stand til å håndtere oppgaven på grunn av mangel på RAM.

I tillegg kan du merke at Mac-en overopphetes og lager viftelyder. Viftene starter vanligvis som et forebyggende tiltak når CPU-en er under stor belastning på grunn av mangel på RAM.

Disse hendelsene kan resultere i en myriade av mer alvorlige problemer, for eksempel forringet Mac-systemytelse og ta minutter å laste apper. Du kan til og med begynne å oppleve tilfeldig omstart mens du utfører en oppgave.

På Mac kan det hende du får en feilmelding om at diskene er fulle som dukker opp etter å ha fullført mange prosjekter med intensiv programvare som Photoshop. Denne meldingen hindrer deg i å åpne filer eller gjøre flere justeringer.

Kilde: imymac

Scratch-diskfeilen oppstår fordi RAM-en er full, noe som betyr at det ikke er noe minne for å lagre flere cache-filer for å kjøre prosjekter eller laste.

  Hvordan telle dagene mellom to datoer i Google Sheets

Selv den nyeste Mac-en har kun 8 GB RAM som standard, noe som gjør det vanskelig å kjøre minnekrevende apper.

Nå som du vet om RAM og dens konsekvenser når den blir full, la oss se på noen verktøy som hjelper deg å frigjøre RAM på Mac-en.

Memory Cleaner

Nektony Memory Cleaner er en del av en serie med seks apparater designet for å rense og øke hastigheten på Mac-en din.

Funksjoner

 • Clear RAM: Memory Cleaner lar deg tømme RAM med et enkelt klikk ved å rydde opp i alt søppel, duplikat, store og gamle filer.
 • Overvåk bruk: Se minnebruken din etter apper og se diskbruksstatistikk; du kan se de mest minnekrevende appene for å hjelpe deg med å prioritere kun de essensielle programmene.
 • Angi automatisk opprydding: Sett opp automatiserte moduser for RAM-opprydding slik at du ikke trenger å overvåke appene for total CPU-bruk regelmessig.
 • Tvangsavslutt-apper: Noen ganger lar Mac-enheter deg ikke tvinge avslutning; Memory Cleaner lar deg tvinge avslutning av alle programmer, til og med Finder.

Siden Mac Cleaner er helt gratis å laste ned, er det en av de enkleste måtene å få mer plass på, slik at du aktivt kan øke hastigheten på dine daglige oppgaver.

Mackeeper

MacKeeper lar deg frigjøre RAM på Mac-en og avslutte prosesser som overbelaster systemet med ett klikk. Du kan se tilgjengelig minne og minnet som er opptatt på et dashbord.

Funksjoner

 • Rydd opp RAM: Fjern dupliserte, ubrukte og unødvendige filer på et øyeblikk
 • Skanning av skadelig programvare: Skann Mac-en for eventuelle virus eller skadelig programvare
 • Blokkerer popup-vinduer og adware: Blokkerer virus og popup-vinduer fra å komme inn på Mac-en
 • VPN: Lar deg koble til en VPN for sikker surfing

MacKeeper tilbyr gratis og betalt medlemskap. Det gratis medlemskapet kommer med grunnleggende og minimale funksjoner, mens de betalte brukerne kan få tilgang til en rekke andre funksjoner som beskyttelse mot skadelig programvare, popup-blokkering av annonser og VPN-surfing.

MacPaw

CleanMyMac X av MacPaw er en mer robust programvare som tilbyr mange nyttige verktøy i én pakke, inkludert et programavinstalleringsprogram, malwarefjerner og filrenser.

Funksjoner

 • Innledende opprydding: Skanner datamaskinen din og eliminerer ufullstendige nedlastinger, hurtigbuffer, ødelagte nedlastinger og språkfiler du ikke trenger
 • Fjerning av skadelig programvare: Finner og fjerner proaktivt trusler og skadelig programvare og holder systemet trygt
 • Mac-optimalisering: Optimaliserer systemytelsen, avslutter ubrukte apper og kjører vedlikeholdsskript, slik at du alltid kjører på topphastighet
 • Applikasjonsadministrasjon: Bruk avinstallerings- og oppdateringsprogrammet til å oppdatere programvaren og fjerne unødvendige apper umiddelbart

CleanMyMac X er et alt-ett-system som jobber døgnet rundt for å rengjøre, beskytte og optimalisere Mac-en for optimal ytelse.

  Bli med i Apples betaprogram og få tak i Mavericks-bygg

Fiplab

Memory Clean 2 fra Fiplab leverer en alternativ løsning for å administrere Macens minnebruk uten å måtte gå frem og tilbake i aktivitetsmonitoren for å se alle statistiske data.

Funksjoner

 • Kontrollert rengjøring: Renser automatisk minnet når ledig minne faller under en definert terskelmengde; kommer med to alternativer – ren og ekstremt ren for RAM-rengjøring
 • Overvåk: Overvåk tilgjengelige og brukte minnedata på en menylinje som er kategorisert etter type data, for eksempel filbuffer, brukt, komprimert, kablet og appminne
 • Visuelt: Overvåk potensielle minnesvin som tar opp mer plass enn vanlig, og ryd dem opp med et klikk

Memory Clean 2 renser Macs inaktive minne og brukes ideelt når du lukker et intensivt program som du ikke planlegger å bruke igjen innen noen få timer.

Appyogi programvare

Appyogis Memory Cleaner-app for Mac fungerer i bakgrunnen for å frigjøre plass og optimalisere minnet for programmer i sanntid.

Funksjoner

 • Minneopprydding: Eliminerer alle uønskede data som tetter opp minnekapasiteten din, tilbyr vanlige alternativer for rengjøring og dyprens, og frigjør minnet ditt innen 20 sekunder
 • Menylinje: Det animerte statusikonet viser prosentandelen av minnet som er brukt; den viser også inaktive apper slik at du kan fjerne dem
 • Varsler: Varsler deg når visse applikasjoner eller programmer er inaktive
 • Automatisk opprydding: Rydder automatisk opp i minnet når minnet faller under en bestemt terskel

Du kan intenst optimalisere Mac-en din for å frigjøre mer minneplass ved å eliminere dataene som opptas av apper med Appyogis minnerenser-app for Mac.

Innpakning

Hastigheten til Mac-en din bestemmes i stor grad av mengden tilgjengelig minne. Frigjør minnet på Mac-en med en Mac RAM-renser optimaliserer datamaskinene dine og fikser eventuelle nedganger.

Avhengig av hva du ønsker å få ut av den bærbare datamaskinen eller datamaskinen, kan det å utslette unødvendig minne øke hastigheten på multitasking, surfing, videoredigering og andre oppgaver som krever RAM.

Å bruke en tredjepartsapp er billigere og mindre problemer enn å legge til mer RAM. Nå er det din tur. Gi disse verktøyene en sjanse og se Mac-en øke hastigheten.

Deretter kan du sjekke Mac-optimaliseringsprogramvare for bedre ytelse og sikkerhet.

x