Hvordan finne ut om et bestemt nettsted er utilgjengelig for alle, eller om det bare er et problem hos deg.
Av og til kan brukere oppleve at de ikke får tilgang til et nettsted. Likevel, når du selv sjekker nettstedet, ser alt ut til å være i orden. Dette kan skyldes at besøkende fra forskjellige geografiske områder ikke klarer å koble seg til nettstedet ditt. Hvis slike problemer vedvarer, risikerer du at besøkende forlater siden, noe som kan gå ut over både trafikken og merkevarens omdømme.
Det er derfor viktig å regelmessig kontrollere oppetiden til nettstedet ditt, for å unngå slike situasjoner. Ved å gjøre dette, vil du kunne identifisere eventuelle problemer med webserveren.
Hva menes med nedetid for et nettsted?
Et nettsted anses å være nede når det er fullstendig utilgjengelig eller ikke fungerer som det skal for besøkende. Nedetiden refererer til tidsperioden der forstyrrelsen varer.
Årsaker til at nettsteder går ned, og hvordan du kan forebygge det
Det finnes flere vanlige årsaker til at et nettsted kan oppleve feil:
- For mange brukere som prøver å koble seg til nettstedet samtidig (serveroverbelastning).
- Upålitelig webhotell.
- Manglende eller feil vedlikehold av serveren.
- DDoS-angrep og DNS-problemer.
Selv om det ikke er mulig å fullstendig eliminere risikoen for at nettstedet ditt krasjer, er det flere tiltak du kan iverksette for å øke stabiliteten:
- Aktiver automatisk fornyelse av domene og hosting, for å unngå utløp.
- Velg en pålitelig og anerkjent leverandør av webhotell.
- Bruk bare de nødvendige programtillegg (plugins).
- Implementer et innholdsleveringsnettverk (CDN) for å fordele nettverkstrafikken på flere servere.
- Test regelmessig funksjonaliteten til nettstedet ditt.
- Benytt overvåkingstjenester for å minimere nedetid og forbedre nettstedets funksjonalitet.
Her følger en liste over de beste tjenestene for å overvåke oppetiden til et nettsted. Disse verktøyene vil varsle deg dersom nettstedet ditt er tregt, utilgjengelig eller opplever feil.
I denne artikkelen forklarer vi hvordan du raskt kan undersøke om et nettsted er utilgjengelig for alle, eller bare for deg, ved hjelp av kommandolinjen og noen av de beste online-verktøyene.
Den enkleste måten å sjekke om et nettsted er nede er ved hjelp av ulike online-tjenester og verktøy. Noen av disse gir også utfyllende informasjon som hvor lenge nettstedet har vært nede, og om andre brukere har rapportert problemer fra forskjellige steder.
Uptrends
Uptrends er et effektivt og lettbrukt online-verktøy som raskt kan hjelpe deg med å sjekke om et nettsted er nede. Du skriver inn vertens navn eller nettstedets IP-adresse i feltet og klikker på «start test»-knappen.
En stor fordel med dette verktøyet er at du kan utføre en test fra flere ulike steder og dele testresultatene via en lenke. Tjenesten tilbyr også flere andre verktøy, inkludert en CDN-ytelseskontroll, en ROI-kalkulator for skybaserte kostnader, en DNS-kontroll og mye mer.
Site24x7
Verktøyet Site24x7 er brukervennlig. Skriv inn URL-en eller navnet i tekstfeltet og klikk på «Test nå» for å starte. Du kan vurdere tilgjengeligheten til et nettsted fra over 60 servere spredt over hele verden.
Den viser også et nettsteds innlastningstid, DNS-oppslagstid og generelle responstid. Denne nettsiden tilbyr også diverse verktøy for systemadministratorer og nettverk, som AWS-designer, Traceroute-generator, tidsstempelkonvertering, sårbarhetssjekk for Heartbleed og Ghostcat, og mye mer.
Down Inspector
Down Inspector er et annet gratis og nyttig verktøy for å sjekke om et nettsted er tilgjengelig. Skriv inn adressen eller navnet på nettstedet du vil sjekke, og klikk på «Sjekk». Sammenlignet med andre enkle ping-sider, tilbyr det flere funksjoner.
Verktøyet har også et kart som viser hvor i verden det er rapportert problemer med tilgang til et nettsted. I tillegg kan brukere rapportere om problemer med tilgjengeligheten for et hvilket som helst nettsted på internett.
Er det nede akkurat nå?
Et av de mest populære verktøyene for å sjekke et nettsteds status er Er det nede akkurat nå. Skriv inn nettadressen og klikk «sjekk» for å starte testen.
Det gir også litt tilleggsinformasjon. Du kan for eksempel se en liste over relaterte nettsteder og en brukers rangering av siden. I tillegg gir den en detaljert oversikt over oppetiden til nettstedet over tid.
Doj.me
Doj.me er en nettbasert tjeneste og et enkelt verktøy å bruke. Med dette verktøyet kan du raskt sjekke om et nettsted er utilgjengelig for alle, eller om problemet ligger hos deg.
Du skriver inn nettstedets adresse i feltet som er angitt, og trykker på «Sjekk nå»-knappen for å fortsette.
Kommandoterminal
Du kan også bruke ping-kommandoen i terminalen for å sjekke om et nettsted fungerer som det skal. Denne kommandoen er tilgjengelig for Mac, Windows og alle Linux-distribusjoner.
I terminalen skriver du inn følgende kommando:
ping <adresse>
Du skriver inn nettstedets URL eller IP-adresse. For eksempel:
C:Userswriter>ping tipsbilk.net.com Pinging tipsbilk.net.com [104.26.10.88] with 32 bytes of data: Reply from 104.26.10.88: bytes=32 time=91ms TTL=57 Reply from 104.26.10.88: bytes=32 time=85ms TTL=57 Reply from 104.26.10.88: bytes=32 time=38ms TTL=57 Reply from 104.26.10.88: bytes=32 time=36ms TTL=57 Ping statistics for 104.26.10.88: Packets: Sent = 4, Received = 4, Lost = 0 (0% loss), Approximate round trip times in milli-seconds: Minimum = 36ms, Maximum = 91ms, Average = 62ms
Ping-resultatene vises innen et minutt. Hvis du får svar som begynner med «Svar fra…», betyr det at nettstedet er oppe og fungerer. Hvis du derimot ser feilmeldinger som «Destinasjonsvert er ikke tilgjengelig» eller «Forespørsel tidsavbrutt», er nettserveren nede.
Feilsøkingstips
Når du prøver å få tilgang til et nettsted, men i stedet blir sendt til en feilside, kan det skyldes to ting: enten er nettstedet eller serveren nede, eller det er et problem med forbindelsen mellom systemet ditt og serveren. Disse enkle trinnene kan hjelpe deg med å finne årsaken og løse problemet:
- Sjekk URL-en en gang til.
- Prøv å besøke et annet nettsted for å forsikre deg om at nettverkstilkoblingen din fungerer som den skal. Hvis du får tilgang til andre sider, er det et problem med serveren til nettstedet du prøver å nå.
- Prøv å få tilgang til det aktuelle nettstedet fra en annen datamaskin, for å forsikre deg om at det ikke er et problem med din internettleverandør.
Hvis du bruker en proxy-server eller VPN, bør du prøve å deaktivere den og laste inn siden på nytt, da enkelte IP-adresser fra VPN-tjenester kan være blokkert av mange nettsteder.
Konklusjon
Jeg håper at du finner disse verktøyene nyttige for å avgjøre om et nettsted er nede eller oppe. Hvis du trenger hjelp til å finne DNS-postene til et nettsted, kan du sjekke vår guide om de beste verktøyene for å gjøre dette.